Aylar sonra yeniden görüntülendi: Peki, Anadolu Parsı (Anadolu Leoparı) nedir?

1974'te son bireyinin öldüğü sanılan Anadolu Leoparı 2019 yılında yeniden görülmüştü. Anadolu Parsı bir kez da fotokapan tarafından görüntülendi. Nesli tükenme tehdidi altında olduğu için görüldükleri bölgeler açıklanmıyor. Peki, Anadolu Parsı nedir? Birlikte bakalım...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya platformu X'ten paylaştığı mesajda "Muhteşem parsımız aylar sonra bir kez daha fotokapanımıza poz verdi. Gökyüzü yorganın, yeryüzü yastığın, Anadolu her daim yuvan olsun. Üniversitelerimiz, uzmanlarımız ve STK'ler işbirliğinde Anadolu parsının izini sürmeye, neslini korumaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

ANADOLU PARSI NEDİR?

Peki, Anadolu Parıs nedir? Nesli tehlike altında olan ve "Anadolu parsı" da denilen Anadolu leoparının izi de Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından son yıllarda doğaya yerleştirilen fotokapanlarla sürülüyor.

Elde edilen bulgulara göre, birçok yırtıcı memeli gibi Anadolu leoparı da kendi yaşam alanı sınırlarında avlanmak ve bu alanı korumak için çaba sarf ediyor. DKMP Genel Müdürlüğünce bugüne kadar Anadolu leoparına ilişkin çok sayıda görüntü ve video kaydına ulaşıldı. Buna göre, Anadolu leoparının bir günlük periyotta 25 kilometreden fazla hattı dolaştığı tespit edildi.

Anadolu Leoparı daha önce de üstteki şekilde görüntülenmişti.

ANADOLU PARSI HAKKINDA

Anadolu Leoparının geçmişi binlerce yıl öncesine dayanıyor. Çatalhöyük'teki duvar resimlerinde pars postu figürleri tespit edildi. (M.Ö 6000)

TÜBİTAK'ta yer alan bilgilere göre Anadolu parsına (Panthera pardus tulliana) Anadolu leoparı ya da Anadolu panteri de deniyor. Postları canlı ve parlak renkli, kırmızımsı sarı ve siyah benekli. Tekdüze siyah olanlarına da rastlanıyor. Beneklerin ortası boş. Ancak ayak, kuyruk sonu ve yüzündeki beneklerin içi dolu.
Boyları 1,5 metre, kuyrukları 1 metre kadar olabiliyor.

Omuzlarının yerden yüksekliği 45-62 cm kadar.

Parsın İran’da yaşayan alt türünün (Panthera pardus saxicolor) kışı geçirmek için zaman zaman ülkemize girdiği de tahmin ediliyor. Anadolu parsı geceleri etkin olan bir hayvandır ve ülkemizde insanla karşılaşmaması gerektiğini öğrenmiştir. Bölgede şimdiye kadar evcil hayvanlar da dahil herhangi bir saldırı kaydının olmaması bunun göstergesidir. Gündüz bir parsla karşılaşmak ya da onu görmek çok olağandışı bir durum.

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde 1974'te öldürülen Anadolu leoparının bu türe ait son birey olduğu düşünülüyordu. Yine TÜBİTAK kaynaklı bilgilere göre 1970’te Şırnak'ta son hazar kaplanı vurulmuştu. 19 yüzyılın sonunda Anadolu’da yaşayan çitaların soyu tükendi. Daha öncesinde ise 13. yüzyılda Anadolu’da yaşayan aslanlar ortadan kalktı.

Ancak Anadolu leoparı'nın ülkede tükendiği düşünülmekteyken DKMP Genel Müdürlüğünün arazi çalışmaları sırasında rastlanan iz ve işaretler üzerine, bunun aksi yönünde bulgulara ulaşılmasıyla arama çalışmaları başlatıldı. İlk olarak 25 Ağustos 2019'da erkek bir leopara ait fotoğraflar fotokapana yansıdı. Türkiye'de farklı bir bölgede yapılan çalışmalarda da bir erkek birey daha tespit edildi.

ANADOLU'NUN PARSI'NIN OCAK 2023'TEKİ GÖRÜNTÜSÜ

Anadolu Parsı daha önce de böyle görüntülenmişti:


Anadolu Leoparı nedir? Böyle görüntülendi...