Video kameralar her ne kadar son dönemde özellikle cep telefonu ve DSLR alanındaki gelişmeler nedeniyle büyük darbe alsalar da, onlar da zaman içinde pek çok yenilikle donandılar. Küçülen boyutları, yüksek zoom oranları, çeşitli görüntü teknolojileri, bağlantı zenginliği sunmaları, 3D çekim, projeksiyon ve dokunmatik ekran gibi özelliklerle donanmalarıyla bir hayli ilginç hale geldiklerini kabul etmemiz gerekiyor. Ayrıca bir akıllı telefon veya DSLR fotoğraf makinesi video çekme anlamında pratikte daha esnek bir kullanım sağlayabilir belki. Ancak yine de video kameralar kendine has karizmasını korumuyor da değiller. Hala pek çok kullanıcı tarafından tercih edilen video kameralar, satın alma aşamasında birkaç noktaya dikkat etmenizi gerektiriyor. Bu rehberimizde bu noktalara ve video kamera türlerine birlikte değineceğiz.
Cep kameraları: Küçük oyuncaklar
Video kameraların küçük oyuncakları arasında yer alan Flip UltraHD ve Samsung HMX-W300 gibi modeller, sahip oldukları kompakt yapıları nedeniyle her an yanınızda taşıyabileceğiniz modeller arasında yer alıyor ve pratik bir şekilde HD video çekebilmenize olanak tanıyorlar. Elbette piyasada bu kategoride yer alan daha bunun gibi pek çok cep kamerası seçeneği bulunuyor. Sürekli cebinizde taşıyabileceğiniz ve HD kayıt yapabilen bu kameraları tercih ederek sundukları "çek ve paylaş" özelliğinden yararlanabilirsiniz. Kolay tutuşu sayesinde rahatlıkla kaydınızı yaptıktan sonra YouTube, Facebook ve diğer paylaşım sitelerine çektiğiniz bu videoyu hemen paylaşabilmeniz için gerekli entegrasyonu sunan bu kameralar, aynı zamanda aktif yaşam koşullarında da yanınızda olabiliyorlar. Zira darbeye karşı dayanıklı olabilen bu cihazlar, aynı zamanda su ve toza karşı da direnç gösterebiliyorlar. Bazıları ise kendilerinde böyle bir özellik olmasa da ek olarak satılan aksesuarla dayanıklı hale gelebiliyorlar. O nedenle eğer bu tür bir cep kamerası alacaksanız, bu özelliklere dikkat etmeniz iyi olacaktır.
Orta segment kameralar
Eğer çocuğunuzun ilk adımlarını çekmek istiyor veya ailenizle yaptığınız gezilerde kullanmak üzere bir video kamera satın almayı düşünüyorsanız piyasada 300 ila 400 lira arasında size uygun modeller bulunduğunu söyleyebiliriz. Görüntü kalitesi anlamında HD video kalitesine sahip modeller daha uygun fiyatlı olacakken, Full HD kalitede bir kamera satın almak istiyorsanız elbette kesenin ağzını biraz daha açmanız gerekebilir. Full HD ayarındaki kameralarla daha yüksek zoom miktarı ve imaj sabitleme gibi teknolojilerin de otomatik olarak eklendiğini söylememiz gerek elbette. Ancak bunların dışında dokunmatik ekran, internet bağlantısı, 3D video kaydı vs. gibi seçenekler size ek masraf getirecektir. Bunlardan kaçınmanızda fayda var.
Tam donanımlı kameralar
Cep kameralarının ve orta düzey özelliklere sahip video kameraların yanı sıra piyasada tam donanımlı video kameralar da bulunuyor elbette. Teknik özellikleriyle olduğu kadar fiyatıyla da fark yaratan bu cihazları kullanarak daha iyi çekim imkanının yanı sıra pek çok özelliği de bir arada bulabilmeniz mümkün. Gündüz çekimlerinin yanı sıra düşük ışık koşullarında da iyi kalitede video kaydı yapabilmenizi sağlayan bu kameralar, aynı zamanda daha yüksek genişletilmiş zoom oranlarıyla da ilgi uyandırıyorlar. Elbette bunun yanı sıra görüntü sabitleme ve yüksek dahili depolama alanı gibi özellikler de getiren dijital video kameraları tercih ederken, sonraki adımlarda yakından değineceğimiz özelliklere de dikkat etmelisiniz.
Diğer yandan donanımlı bir video kamera alırken ödeyeceğiniz fiyata hem profesyonel kalitede fotoğraflar çeken, hem de Full HD video kaydı yapabilen DSLR fotoğraf makineleri de bulmanız mümkün. DSLR makinelere bir başka rehberimize değineceğiz. Ancak o zamana dek şunu söyleyebiliriz. Profesyonel fotoğraf makineleri arasında 30 FPS'de Full HD kayıt yapan kaliteli cihazlar bulunuyor. Video kamera satın almadan önce onlara bir göz atabilirsiniz.
Aksiyon tutkunlarına özel
Diğer bir kamera türü ise elbette son dönemin popüler cihazları olan aksiyon kameraları... Belki de video kamera olarak son dönemde en fazla tercih edilen kamera türü olabilir bu kategori. Zira yüksek video kalitesi ve pratik kullanım imkanı sağlamasıyla özellikle ekstrem sporlarla ilgilenen kullanıcılar tarafından büyük beğeniyle karşılanan aksiyon kameraları, tıpkı cep kameraları gibi dayanıklı yapılarıyla göz dolduruyorlar. Ancak aksiyon kameraları isminden de anlaşılabileceği gibi daha dayanıklılar. Su altında 60 metre derinliğe kadar dalabilen, -30 C dereceye kadar ısılara direnç gösterebilen ve yine yüksekten düşmelere karşı dayanıklılık gösterebilen bu kameralar, küçük yapıları ve hafiflikleriyle de her an yanınızda olabiliyorlar. Kaskınızın üzerine rahatlıkla konumlandırabileceğiniz veya başınıza giyebileceğiniz farklı yapılara sahip olan aksiyon kameraları satın alırken bu özelliklerinin yanı sıra pil ömürlerine ve çift mikrofon bulundurmalarına dikkat etmeniz iyi olacaktır.
Yüksek çözünürlük = Yüksek kalite
Elbette halen video kamera pazarında HD görüntü kalitesinin altında SD çözünürlüğe sahip modeller de bulunuyor. Oldukça uygun fiyatlarıyla dikkat çeken bu modellerden uzak durmanızda fayda var. Zira bu video kameraları alacağınıza cep telefonunuzla kayıt yapın bizce daha iyi. Video kamera satın alacaksanız en düşük HD görüntüden şaşmayın. Üst düzey bir kamera içinse elbette arayacağınız çözünürlük Full HD olacaktır. 720 piksel veya 1080 piksel görüntü kalitesinin yanı sıra "/" ile ayrılarak yazılan bir değer de göreceksiniz ki bu değer "FPS", yani saniye başı kaydedilen kare anlamına geliyor. Bu değerin 30 veya 50 olması, video kameranın saniyede 30 kare veya 50 kare çektiği demek oluyor. Satın almayı düşündüğünüz kamerada bu değer ne kadar yüksekse o kadar iyi. Belgesellerde gördüğünüz etkileyici ağır çekim sahnelerini siz de yakalamak istiyorsanız, bu değerin olabildiğince yüksek olmasına ihtiyacınız olacaktır. Aksiyon kameralarında 120 FPS'lik modelleri görebilirsiniz.
Objektif özellikleri
Satın alacağınız video kameranın objektifi sizin için büyük önem taşıyor. Kaliteli video çekimleri için en önemli bileşenlerin başında elbette objektif geliyor. Özellikle güçlü objektifli modelleri tercih etmeniz optik zoom'un yanında gelen dijital zoom'u da en iyi şekilde kullanabilmenizi sağlayacaktır. Bu arada hazır zoom'dan bahsetmişken optik zoom'un daha işlevsel olduğunu unutmayın. Optik zoom'da yakınlaştığınız görüntü deforme olmazken, optik zoom'un devamında geçeceğiniz dijital zoom'da görüntü deforme olmaya ve görüntü kalitesi bozulmaya başlar. O nedenle yüksek optik zoom oranlarına yönelin, ancak yüksek dijital zoom oranlarının o kadar da kullanışlı olmayacağının bilincinde olun.
Ayrıca yine yüksek zoom değerlerinde ihtiyacınız olan özellik Görüntü Sabitleme olacaktır. Bu özellik her bir markada farklı bir isimle bütünleştiriliyor ancak temelde titreme önleme özelliği gösteriyor. Uzaktan çok yakın çekimler yapmaya çalıştığınızda üçayaklı çekimlerde de bu özelliğe oldukça ihtiyaç duyuyorsunuz. Elbette güçlü objektif ve Görüntü Sabitleme özelliğinin yanı sıra video kamera satın alırken aynı zamanda görüntü işlemcisine de dikkat etmeniz gerektiğini söyleyelim. İyi bir işlem performansı için iyi ve kaliteli bir görüntü işlemcisi şart.
Dikkat etmelisiniz
Depolama
Video kamera satın alırken dikkat etmeniz gereken diğer bir temel özellikse elbette depolama alanı olacak. Video kamera satın almadan önce bakmanız gereken diğer bir detay da dahili depolama alanı olup olmadığı. Bazı modellerde (özellikle ucuz modellerde) dahili depolama alanı hiç sunulmazken, bazılarında oldukça geniş bir depolama alanı sunuluyor. Elbette geniş bir dahili depolama alanının olması harika bir özellik. Ancak bu fiyata büyük yük bindiriyorsa vazgeçilebilir. Bu durumda geniş microSD kart desteği sunması sizin için yeterli olacaktır.
Dokunmatik ekran
Özellikle fotoğraf makinelerinde sıkça karşılaştığımız ve artık standartlaşmaya başlayan dokunmatik ekran özelliği pek çok video kamerada da karşımıza çıkıyor. Eğer ekranın üzerinde işlemleri parmağınızla dokunarak yapmak istiyorsanız bu tür modelleri tercih edebilirsiniz, ancak bizce bu özellik direkt olarak fiyata etkide bulunduğu için rahatlıkla elenebilir.
3D ve Projeksiyon
Piyasada bulunan video kameraların büyük çoğunluğu 2D kayıt yapıyor. Ancak 3D'li modelleri de görmek mümkün. Eğer bir 3D televizyonunuz varsa veya kaydettiğiniz 3D videolar görüntüleyebileceğiniz bir platformunuz bulunuyorsa 3D'li video kameraları tercih edebilirsiniz elbette. Sanırız bu modellerin yine cep yaktığını söylememiz gerek yok. Ayrıca yine 3D gibi kullanışlı olabilen ek özelliklerden biri de dahili projeksiyon. Bu özellik ile çektiğiniz videoları anında perdeye yansıtabilir ve herhangi bir platforma aktarmadan anında izleme şansını yakalayabilirsiniz.
Kablosuz erişim
Çektiğiniz videoları anında sosyal medya kanallarına iletmek istediğinizde bunu gerçekleştirebilmenizi sağlayan Wi-Fi desteği sunan modeller de video kameralar arasında hazır durumda. Hatta bazı modeller direkt Ustream desteği de gösteriyor. Böylece siz videonuzu çekerken anında online ortamdan canlı yayın gerçekleştirebiliyorsunuz.