Zip dosyası nasıl açılır? ZİP dosyası nasıl oluşturulur?

Zip dosyası nasıl açılır? ZİP dosyası nasıl oluşturulur? sorularının yanıtları sıklıkla merak ediliyor. Klasörlerin bir arada toplanıp daha az yer kaplamasını ve aktarımların daha kısa süre içerisinde tamamlanmasını sağlayan ZİP dosyaları ile ilgili detayları anlatıyoruz.

Zip dosyası nasıl açılır? ZİP dosyası nasıl oluşturulur?

Bilgisayarda verilerin biriktirilmesi için geniş bir depolama alanına sahip olmak gerekiyor. Verilerin daha az yer kaplaması için çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Bunların başında ise bir ZİP dosyası oluşturmak geliyor. Medya, fotoğraf, video ve müziklerin kapladığı alanı daraltmak için sıkıştırma işlemi uygulanıyor. Oldukça pratik bir işlem olan ZİP dosyası oluşturmak, bir diğer adıyla sıkıştırılmış dosyalar olarak biliniyor.

Bilgisayarda online aktarım yapmak veya öğeleri farklı bir bilgisayara transfer etmek için sıkıştırma uygulamasının yapılması gerekiyor. Klasörlerin bir arada toplanıp daha az yer kaplamasını ve aktarımların daha kısa süre içerisinde tamamlanmasını sağlıyor. Büyük boyutlu dosyaların sıkıştırılması, bilgisayar hafızasının işlevsel kullanım kapasitesini artırıyor. Bütün klasörler tipleri için sıkıştırma işlemi uygulanabiliyor.

ZİP Dosyası Ne İçin Kullanılır?

Bilgisayarda yer alan çeşitli dosyalar, fazla alan kaplayarak hafızayı azaltabiliyor. Daha fazla yer ihtiyacı duyanlar, bilgisayar kapasitesini yükseltmek için dosya sıkıştırma yöntemine başvuruyor. Bu işlemi kullananlar, bilgisayarda depolama alanından tasarruf etmeyi amaçlıyor. Windows işletim sistemlerinin kullanışlı bir özelliği olan dosya sıkıştırma işlemin, hafızada alan tasarrufu sağlama dışında başka faydalar da sunuyor.

Sıkıştırılmış verilerin boyutu küçüldüğü için karşıya aktarımı da kolaylaşıyor. Yüksek kapasiteli klasörleri sıkıştırarak karşı tarafa göndermek, zamandan ve alandan tasarruf edilmesine yardımcı oluyor. Dosyaların sanal ortama yüklenmesi ve indirilmesi de kolaylaşıyor. E-posta olarak iletilen zip klasörleri, alıcı daha hızlı bir şekilde bilgisayara yüklenebiliyor. Şifreleme özelliğiyle de güvenli kullanım sağlıyor. Böylece dosya sahibi ve şifreyi paylaştığı kişiler dışındakiler bilgilere ulaşamıyor.

ZİP Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Bilgisayarında ZİP kısayolunu kullanmak isteyenler, ZİP dosyası nasıl oluşturulur sorusunun cevabını merak ediyor. Windows işletim sistemini kullananların dosyaları sıkıştırmak için farklı bir uygulamaya ihtiyacı bulunmuyor. Sistem dahilinde bu özelliği sağlayan bir kısayol bulunuyor. Sıkıştırmak istenilen klasörün bulunması için dosya gezgini kullanılabiliyor. Eğer nerede olduğu biliniyorsa bulunduğu konuma gidilerek direkt olarak işlem de yapılabiliyor. Dosyanın üzerine sağ tıkladıktan sonra çıkan seçenekler arasındaki “Gönder” sekmesine tıklanıyor. Bu işlemin ardından “Sıkıştırılmış Klasör” seçeneği tercih ediliyor. Bununla birlikte dosya küçültme işlemi için özel üretilen programlar da kullanılıyor. Program kurulumunu gerçekleştirdikten sonra küçültülecek klasöre sağ tıklanıyor. Açılan pencerede ilgili programın ismi bulunuyor. “Arşive ekle” seçeneği ile dosyanın sıkıştırılması sağlanıyor.

ZİP Dosyası Nasıl Açılır?

Medya ürünlerinin bilgisayarda kapladığı alanı azaltmak isteyenler tarafından tercih edilen sıkıştırma işlemi, oldukça pratik bir süreç olarak biliniyor. Hızlı bir şekilde sıkıştırılan dosyalar, aynı süre içinde tekrar çıkarılabiliyor. Bu işlemi gerçekleştirmek isteyenler, ZİP dosyası nasıl açılır gibi sorulara cevap arıyor. Transfer olarak alınan ya da bilgisayarda sıkıştırılmış olarak bulunan dosyaların üzerine çift tıklanıyor. Sıkıştırılmış klasörün içerisinde bulunan öğelerin farklı bir konuma taşınmasıyla bu işlem tamamlanabiliyor. İlgili dosyanın tamamında sıkıştırmanın açılması gerekiyorsa farklı adımların takip edilmesi gerekiyor.

Bunun için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Dosya gezgini aracılığıyla ya da bulunduğu konuma gidilerek ilgili klasörün seçilmesi gerekiyor.

  • Bu işlemin ardından ilgili klasörün üzerine sağ tıklanıyor.

  • Klasörü açmak için “Tümünü Ayıkla” ibaresinin seçiliyor.

  • Daha sonra ekrana takip edilmesi gereken yönergeler geliyor.

  • Ayıklanan klasörler, kullanım ihtiyacına göre sınıflandırıldıktan sonra hazır hale geliyor.

  • WinRAR gibi bir programla açılacaksa yine dosyaya sağ tıklamak gerekiyor.

  • “Klasöre Çıkar” ya da “Buraya Çıkar” gibi seçenekler arasından uygun olan seçiliyor.

  • Yeşil işlem çubuğunu takip etmek ve dolana kadar beklemek gerekiyor.

  • Çıkarma tamamlandıktan sonra dosyalar kullanıma hazır oluyor.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: