Xiaomi'nin insansız fabrikası, yılda 10 milyondan fazla telefon üretecek

330 milyon dolarlık (2,4 milyar yuan) yatırımla kurulan ve 81 bin metrekarelik bir alanı kaplayan bu tesis, yılda 10 milyon adet amiral gemisi akıllı telefon üretmeyi hedefliyor. Üstelik bu üretim sürecinde insanlar yer alamayacak, her şey robotlara emanet edilecek.

Xiaomi'nin insansız fabrikası, yılda 10 milyondan fazla telefon üretecek

Xiaomi, insan müdahalesine gerek kalmadan 7/24 çalışabilen tam otomatik akıllı üretim hatlarını tanıttı.

Xiaomi'nin CEO'su ve kurucusu Lei Jun, X'te yayınlanan bir videoda, sistemin sorunları teşhis edip çözebilecek kadar akıllı olduğunu ve süreçlerini kendi kendine optimize edebildiğini belirtti.

Xiaomi'nin Hyper IMP'si (Akıllı Üretim Platformu), operasyonel beyin olarak çalışarak zorlukların etkin bir şekilde üstesinden gelinmesini ve üretim verimliliğinin artırılmasını sağlıyor. Jun, “11 üretim hattımız var. Temel süreçlerin %100'ü otomatikleştirilmiş durumda. Bunu başarmak için tüm üretim ve imalat yazılımlarımızı kendimiz geliştirdik” diyor.

Yüksek Teknoloji Akıllı Telefon Merkezi

Xiaomi'nin Pekin Changping'deki yeni tesisinin tanıtıldığı fabrika turunda, yakında açılması planlanan yeni nesil akıllı telefon üretim tesisine yer verildi. Tesisin otomasyon sistemi oldukça karmaşık olup, makineler görevleri tamamlamak için işbirliği yapıyor. Mikron seviyesinde toz toplayan bir cihaz, fabrikanın her zaman temiz kalmasını sağlıyor. Ayrıca, akıllı makineler kalite kontrolü gerçekleştiriyor ve tesis teoride her saniye bir akıllı telefon üretebiliyor.

81 bin metrekarelik alana yayılan ve 330 milyon dolar (2,4 milyar yuan) yatırım yapılan bu geniş tesis, yılda 10 milyon adet amiral gemisi akıllı telefon üretmeyi hedefliyor. Bu cihazlar arasında, Xiaomi'nin yeni tesisinde yaklaşık her üç saniyede bir üretilecek olan MIX Fold 4 ve MIX Flip de bulunuyor.

GizmoChina'ya göre, Xiaomi 2019'un başından bu yana üretim süreçlerine kapsamlı bir şekilde otomasyonu entegre etti. Pekin Yizhuang'daki akıllı fabrikası tamamen faaliyete geçti ve üretime hazır durumda. Önceki raporlar, fabrikanın Yizhuang'daki ilk aşamasının, Xiaomi'nin ilk kitap tarzı katlanabilir akıllı telefonu olan Xiaomi Mix Fold'un üretiminde önemli bir rol oynadığını gösteriyordu.

Akıllı Üretim

Xiaomi'nin Kurucusu ve CEO'su Lei Jun'un paylaştığı yeni tesisinin fotoğrafı.

Xiaomi, fabrikasının temelini oluşturan “Xiaomi Pengpai Akıllı Üretim Platformu”nu tamamen yerli olarak geliştirdi. Bu platform, fabrikanın beyni olarak çalışarak öz farkındalık, otonom karar alma ve kendi kendini yürütme yetenekleri kazandırıyor. Gelişmiş platform, ekipman sorunlarını bağımsız olarak teşhis eder, süreç akışlarını optimize eder ve ham madde tedarikinden teslimata kadar kapsamlı dijital yönetimi mümkün kılar. Sonuç olarak, fabrika kendini geliştirebilen ve adapte olabilen gerçek bir akıllı tesise dönüşüyor.

Fabrikadaki paketleme ekipmanlarının %96,8'i ve yazılımların %100'ü Xiaomi'nin kendi üretimi olup, 500'den fazla patentleri bulunmaktadır.

Küresel Üretim Pazarı

TrendForce'a göre, 2024'ün ilk çeyreğinde üretim pazar payına göre ilk altı küresel akıllı telefon üreticisi Samsung, Apple, Xiaomi, OPPO, Transsion ve Vivo olup, bu şirketler toplu olarak pazarın yaklaşık %80'ini elinde bulunduruyor. Xiaomi, alt markaları Redmi ve Poco'yu da kapsayarak geçen yılki yüksek stok zorluklarının üstesinden gelerek 41,1 milyon adet üretim gerçekleştirmiş ve küresel pazar payında üçüncü sıraya yerleşiyor.