Windows bir bilgisayarı, tableti ya da akıllı cep telefonunu kullanmayı sağlayan bir işletim sistemi modelidir. Microsoft isimli şirket tarafından 1985 yılında kullanıma sunulan ve kullanıcıların cihazlarının kullanımını kolaylaştıran Windows, aynı anda birden fazla işlemi aynı anda yapma imkanını sunar. Kişilerin kendilerine ait bir bilgisayara sahip olması sürecine hız kazandıran Windows, zaman içerisinde sürekli olarak kendisini geliştirerek yeni teknolojik gelişmeler ile yeni sürümleri piyasaya sürer. Yaşanan gelişmeler ile günümüzde akıllı cep telefonlarında kullanım için uygun bir hale gelir.
Windows, kullanıcılara bilgisayarın yazılımını çalıştırmak ve uygun olan komutları vermek için gerekli olan sisteme sahiptir. Bu yüzden bilgisayar kullanıcıları kolay bir şekilde bilgisayarı çalıştırır hale gelir. Windows içerisinde pek çok farklı özellik bulunur. Bu özellikle arasında Windows güvenlik duvarı olarak bilinen Windows Defender da yer alır. Windows güvenlik duvarı, bilgisayar içerisinde denetleme yapmaya olanak tanır. Güvenlik duvarı sayesinde bilgisayardaki yazılımlar, bilgisayar kullanıcısının izni olmadan bilgi vermez ve dolayısıyla bilgisayardan kullanıcıların bilgisi dışında bilgi alışverişi yapılmasını engellemiş olur.
Windows Güvenlik Duvarı Nasıl Kapatılır?
Windows güvenlik duvarı bilgisayarda başka bir güvenlik duvarı bulunsa da olması gereken programlar arasında yer alır. Windows güvenlik duvarını kapatmak isteyen kullanıcıların belirli adımları izlemesi gerekir. Bu adımlar sırasıyla;
-
‘’Başlat’’ tuşuna basın ve ‘‘’Ayarlar’’ penceresini açın.
-
Ayarlar sekmesi içerisinde ‘’Güncelleştirme ve Güvenlik’’ kısmına tıklayın.
-
Açılan sekme içerisinde ‘’Windows Güvenliği’’ kısmına tıklayın.
-
‘’Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları’’ kısmına tıklayın.
-
Buradan ‘’Windows Defender’ın Gerçek Zamanlı Taramasını Devre Dışı Bırak’’ yazan yere tıklayın.
-
Böylece Windows güvenlik duvarı kapatılır. Kullanıcılar istediği zaman aynı adımlar ile güvenlik duvarını aktif hale getirebilir.
Windows Genel Özellikleri
Windows, Microsoft şirketine ait bir işletim sistemidir. Kullanışlı bir arayüze sahip olması, görsel iletileri ile programları pratik bir şekilde çalıştırıyor olması ya da hem fare hem de klavye yardımıyla veri girmeye imkan tanıması ile kolay bir kullanıma sahip olması gibi birçok özelliğinin yardımıyla kullanıcılara yardımcı olan bir işletim sistemidir. Windows’un en önemli özelliği ise kolay bir kullanıma sahip olmasıdır. Bilgisayar kullanımlarına bakıldığında en yaygın olarak kullanıldığı görülen Windows işletim sistemi, oldukça fazla program desteklerinin de bulunması ya da basit arayüzü ile bilgisayar kullanmaktan çekinen insanlar için bile cazip bir çalışma ortamı sunması ile ön plana çıkar.
Aynı zamanda tak çalıştır özelliğinin bulunması ile bilgisayara yeni takılan klavye, fare ya da ekran kartı gibi özellikleri hemen algılayarak bilgisayar kullanıcılarının vakitten de tasarruf etmesini sağlar. Windows üzerinden aynı anda birden fazla programı aynı anda kullanmak ya da uzun dosya isimleri vermek mümkün hale gelir. Kullanışlı grafiklere sahip olan Windows, Microsoft tarafından kurulduğu için Microsoft’un sahibi olduğu tüm uygulamaları kolaylıkla açar.
Microsoft uygulamalarına ise Microsoft Teams, Outlook, Excel, Word, Powerpoint, OneNote ve OneDrive örnek verilebilir. Bu uygulamaları sorunsuz açması, Windows’un en temel özellikleri arasında yer alır. İşletim sistemleri arasında en popüler sistemlerden biri olan Windows, birçok özelliği ile kullanıcıların bilgisayar kullanımı destekler durumdadır.
Sahip olduğu eklentiler ile bilgisayar kullanımını daha da pratik bir hale getirmesinin yanında tablet ve akıllı cep telefonlarını da daha basit bir kullanım sağlar hale getirir. Bu özellikleri ile birçok kullanıcı tarafından sevilen ve tanınan Microsoft Windows işletim sistemi rahat bir kuruluma sahiptir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: