Windows 10 sürümü bulunan bilgisayarlarda, en güncel sürüm olan Windows 11 sürümüne ücretsiz bir şekilde geçilebilir. Fakat Windows 10 sürümü bulunan bilgisayarların Windows 11 sürümüne yükseltilebilmesi için, sürümü taşıyabilecek minimum donanım özelliklerine sahip olması gerekir.
Bilgisayarınızın Windows 11 sürümü yüklemesine uygun olup olmadığını anlamak için PC Health Check programı sayesinde öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda bilgisayar sisteminin Windows 11 sürümüne uygun olması için gerekli tutulan koşul TMP 2.0’dir.
Windows 10 sürümüne sahip bilgisayarlarda Windows 11 sürümünü kurmak için uygulayabileceğiniz 2 yöntem vardır.
Windows Update ile Windows 11 Yükseltme
Windows 11 yükseltme işlemini Update ile yapabilmeniz için izlemeniz gereken adımlar şöyledir:
-
Bilgisayarın başlangıç bölümünden ayarlar bölümüne gidin.
-
Karşınıza çıkan ekranda Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesine tıklayın.
-
Karşınıza bilgisayarın Windows 11 yüklemesi için gerekli sistem özelliklerini karşılamıyor gibi bir uyarı gelmiyorsa, Windows 11 yükseltme işlemine devam edebilirsiniz.
-
Güncelleştirme ve Güvenlik sekmesine tıkladıktan sonra, güncelleştirmeleri kontrol et butonuna tıklayın.
-
Karşınıza çıkan Windows 11 yükseltme bildirimini gördükten sonra indir ve yükle sekmesine tıklayın.
-
Daha sonra Windows güncellemesi yapar gibi işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Windows Kurulum Asistanı ile Windows 11 Yükseltme
Windows 11 yükseltme işlemini update ile yaparken, yükseltme bildirimi alınamadığı takdirde kurulum asistanı kullanarak Windows 11 yükseltme işlemi uygulanabilir. Windows kurulum asistanı ile Windows 11 yükseltme işlemi için izlemeniz gereken adımlar şöyledir:
-
Microsoft resmi web sitesine gidin ve Windows kurulum asistanını Şimdi İndir butonu ile indirmeye başlayın.
-
Kurulum asistanını indirdikten sonra, hesap adı bilgilerini evet seçeneğini tıklayarak işleme devam edin.
-
Karşınıza çıkan ekranda Windows lisans yazılım sözleşmesini kabul edip, işleminize devam edin.
-
Kabul Et ve Yükle seçeneği ile ilerledikten sonra Windows 11 yükseltme işlemi başlar ve devam ettiği sürece bilgisayarı kullanmaya devam edebilirsiniz.
-
Yükleme işlemi bitince Windows 11 yükseltme yapmak için Şimdi Yeniden Başlat butonunu tercih edin ve Windows 11 yükseltme işlemini böylece tamamlayın.
Windows 11 Sistem Gereksinimleri
Bilgisayarlarda Windows 11 yükseltme işlemi yapmak için, bilgisayarların sahip olması gereken minimum donanım ve işlemci özellikleri vardır. Windows 11 yükseltme yapılacak olan bilgisayarlar 64-bit işlemciye sahip olması gerekir. Windows 11 yükseltme işlemi yapabilmek için bilgisayarın işlemci yardımcısının TMP 2.0 olması gerekir. Windows 11 yükseltme yapılacak olan bilgisayarın 4GB RAM ve 64 GB depolama alanının olması gerekir. Sistem üretici yazılımı ise UEFI ve güvenli önyükleme özellikli olması gerekir. Windows 11 yükseltmesinin yapılması için bilgisayarın ekran özelliği olarak 720p ekran çözünürlüğüne sahip olması gerekir. Windows 11 Home sürümü ve Windows 11 sürümü için de hem internet bağlantısı hem de Microsoft hesabı gereklidir.
Windows 11 Yükseltme ile Dosyalar Silinir Mi?
Windows 11 yükseltme işlemi yaparken, eski sürümünde bulunan tüm dosyalar otomatik olarak yeni sürüme taşınır. Aynı zamanda bilgisayarda oluşturduğunuz tüm dosyalar OneDrive ile eşleşiyorsa ekstra bir yedekleme işlemi yapmanıza gerek kalmaz.
Windows 11 yükseltme işleminde eski sürümde yer alan dosyaların herhangi bir kaybı olmamakla birlikte, dosyalarınızı kaybetmemek adına yine de yedekleme yapmanızda fayda vardır.
Windows 11 Yenilikleri Nelerdir?
Windows 11 yükseltme ile eski sürümden farklı olarak bilgisayarınızda kullanabileceğiniz yenilikler şunlardır:
Uzaktan Yardım Sistemi: Bilgi Teknoloji personellerine yardım etmek amaçlı kurulan bir sistemdir.
Kimlik Avı Koruması: Bilgisayarı yaygın saldırılara karşı korumak amaçlı yüksek güvenlik önlemidir.
Dosya Gezgini Yenilikleri: Windows 11 ile dosya menüsü akıllı ana sayfa olarak görülür.
Akıllı Toplantı Yenilikleri: Canlı toplantıları gerçekleştiren çalışanlar için toplantı kalitesini artıran özellikler içerir.
Windows 365: Switch, Bulut ve fiziksel PC gibi özelliklerle çevrimdışı bulut erişimini kolaylaştırır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: