Windows 10'un telefonlara geleceği dedikodusu sonunda gerçeğe dönüştü. İlk kez Ocak ayındaki Microsoft etkinliğinde gösterilen Windows 10'un telefon sürümü, dün geceden bu yana indirilebilir durumda.
Windows 10'un telefon sürümü, şu an sadece belirli Lumia'larda denenebiliyor. Güncelleme henüz önizleme aşamasında olduğundan, düzgün çalışacağının veya cihazınızı tuğlaya dönüştürmeyeceğinin bir garantisi yok. Dolayısıyla Windows 10'u denemeniz bir miktar risk taşıyor. Her şeyi göze aldıysanız ve Lumia 630, 635, 636, 638, 730 veya 830'dan birine sahipseniz, Windows'un mağazasından Windows Insider uygulamasını indirip yeni işletim sistemini cihazınıza kurabilirsiniz. Windows 10'u denemeye karar verdiyseniz, biraz beklemeye ve cihazınızı en az birkaç kez yeniden başlatmaya hazır olun.
Windows 10'un bu sürümünün tüketicilere ulaşacak olan final sürüm olmadığını, eksikler ve hatalar içerebileceğini söylemekte fayda var. Ancak teknik önizleme sürümü sayesine Windows 10'un telefonlarda nasıl çalışacağı konusunda fikir sahibi olabiliriz.
CHIP Online olarak Windows 10 Teknik Önizleme'yi bir Nokia Lumia 830 üzerinde deneme şansı bulduk. Peki Windows 10, Windows Phone 8'in en önemli eksiklerini kapatan 8.1 güncellemesinin ardından neler getiriyor?
Arka plan seçme ve fazlası
Windows 10, kutucukları kişiselleştirme işlevini bir adım daha taşıyor ve giriş ekranınıza istediğiniz arka planı seçmenize izin veriyor. Windows Phone 8.1'de kutucukların arka planını değiştirebiliyorduk, ancak bu kez herhangi bir resmi duvar kağıdı gibi arkaya yerleştirebiliyoruz. Bunu yaptığımızda kutucuklar bir miktar saydamlık kazanıyor ve duvar kağıdı görünür hale geliyor.
Uzun bir bekleyiş sonrasında Windows Phone 8.1'de tanıştığımız uyarı alanında da bazı geliştirmeler var. Öncesinde 4 simgeden oluşan hızlı ayarlar bölümü, artık genişletilebiliyor. "Genişlet" düğmesine bastığınızda aralarında kamera, uçuş modu, VPN, konum, cihazı keşfet gibi işlevlerin bulunduğu 8 yeni kutucuk daha görüntüleniyor.
SMS'lere giriş ekranından cevap verme
Uyarı merkezine geri dönecek olursak, Microsoft'un burada yaptığı bir başka yenilik, gelen mesajlara direkt olarak cevap verebilmek olmuş. Yani gelen kısa mesajları cevaplamak için herhangi bir uygulamayı açmadan, ekranın üst tarafında görünen uyarıyı genişletmeniz ve cevabı yazmanız yeterli oluyor. Bu yeni işlev, henüz Facebook Messenger gibi üçüncü parti sohbet uygulamalarında sunulmuyor, ancak yakın gelecekte bunun değişmesini bekliyoruz.
Giriş ekranında daha önceki bir sızıntıda gördüğümüz küçük bir yenilik daha var. Kare ve yatay dikdörtgenler olarak ayarlayabildiğimiz kutucukları artık büyük bir dikey dikdörtgen olarak da görüntüleyebiliyoruz. Facebook ve Kişiler uygulamasında kullanabildiğimiz bu yeni kutucuk boyutu, her uygulamada desteklenmiyor. Bunların dışında giriş ekranı ve ekranı sağa kaydırdığınızda görüntülenen uygulama listesi, eskisiyle hemen hemen aynı görünüyor.
Ancak Ayarlar ekranı Microsoft tarafından elden geçirilmiş ve daha düzenli bir görünüme kavuşturulmuş. Gruplandırılan ve mavi simgeler sayesinde daha hoş bir görünüme sahip olan yeni Ayarlar ekranında aradığınızı daha kolay bulabiliyorsunuz. Sistem çapında küçülen yazı tipleri, ayarlar ekranına da yansımış; bu ekranda bir kerede daha fazla seçeneği görebileceğiniz anlamına geliyor.
Sistem, cihazlar, ağ ve internet gibi 9 seçenekten oluşan ayarlar ekranında kategorilerin dışında kalan ayarlar, en alttaki "Ek özellikler" bölümüne yerleştirilmiş.
Ayarlar ekranında dikkatimizi çeken bir detay, bazı ekranların beyaz, bazılarınınsa siyah arka plana sahip olmasıydı. Bu ilk başta tutarsızlık gibi görünse de, Microsoft final sürümde tüm ayar ekranlarında beyaz arka plana geçmeyi planlıyor olabilir.
Fotoğraf uygulaması, kamera ve yeni "trackpad"
Windows 10'la birlikte yenilenen fotoğraflar uygulaması, telefonda ve PC'de aynı biçimde çalışıyor. Fotoğraflar, cihazda düzgün görünecek şekilde biçimlendiriliyor. Tüm fotoğraflar OneDrive üzerinden eşitlendiği için Windows 10 kullanan herhangi bir cihazdan galerinize ulaşabiliyorsunuz. Uygulama, birbirinin aynı olan fotoğrafları kaldırıp, burst moduyla çekilen fotoğrafları tek bir görünümde birleştirme gibi yeteneklere de sahip.
Windows 10'u yüklediğimizde cihazda hem Lumia Camera, hem de Microsoft'un varsayılan uygulamasının yer aldığını gördük. Ancak final sürümde muhtemelen sadece Lumia Camera'yı, Nokia Camera adıyla göreceğiz.
Ekran büyüteci ve dosya gezgini
Windows 10'daki ekran büyüteci işlevi, teoride ekranı yakınlaştırıp uzaklaştırmanıza olanak tanıyor. Ancak denemelerimizde işlevin yanlışlıkla devreye girdiğine şahit olduk. Dahası onu kapatmak için cihazı baştan başlatmak zorunda kaldık. Bu sorunun final sürüme kadar çözüleceğini düşünüyoruz.
Güncellenen uygulamalar arasında Windows Phone 8.1'de tanıştığımız Dosya Gezgini de var. Artık yatay olarak da çalışabilen uygulama, diğer uygulamalar gibi Windows Mağazası üzerinden güncellenebiliyor. Yeni uygulama sistem dosyalarına ulaşmanıza izin vermiyor, ancak microSD kart veya cihaz üzerindeki fotoğraf ve videolarınızı rahatça yönetebiliyorsunuz.
Bu arada arayüzde dolaşırken bazı menü isimlerinin Türkçeye çevrilmediğini fark ettik. Ancak elimizdeki sürüm bir önizleme yapısı olduğundan bu tür küçük sorunlara rastlamak gayet normal.
3G veri bağlantısıyla ilgili yaşandığı söylenen sorunlara ise Windows 10'u denemiş olduğumuz Lumia 830'da rastlamadık. Hem Wi-Fi, hem de mobil veri üzerinden internete sorunsuzca bağlanabildik.
Microsoft'un yazı yazmayı ve mesajlaşmayı kolaylaştıracak bir başka yeniliği, klavyenin üzerine eklediği "trackpad" olarak adlandırabileceğimiz işlev olmuş. Klavyenin sağ alt tarafında, harflerin arasında bulunan mavi noktaya dokunup, parmağınızı herhangi bir yöne çektiğinizde, imleci istediğiniz yere rahatça götürebiliyorsunuz. Böylece kelimelerin üzerine dokunarak imlecin yerini değiştirmekle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz.
Windows 10 Teknik Önizleme, testimiz boyunca elimizde Lumia 830'da sorunsuzca çalıştı. İşletim sistemi çok büyük yenilikler getirmese de, yapılan değişiklikler bizce Windows Phone 8.1 kullanıcılarını memnun edecek. 3G'yi kapatmak için halen birkaç menü dolaşmak gibi bazı küçük sorunlar devam ediyor. Ancak küçük değişiklikler yapmak için final sürüme kadar Microsoft'un bolca zamanı var.