Windows 10 nasıl etkinleştirilir? Windows 10 işletim sistemini etkinleştirmek için uygulayabileceğiniz 2 yöntem bulunur. İlki 25 karakterden oluşan ürün anahtarı ile Windows 10 etkinleştirme yöntemi, diğeri ise dijital yetkilendirme lisansı ile Windows 10 etkinleştirme yöntemidir.
Öncelikle Windows 10 kurulum adımlarını "Windows 10 nasıl kurulur ve yüklenir? Format sonrası adım adım yapılması gerekenler" yazımızdan inceleyebilirsiniz. Şimdi lisans etkinleştirme adımlarına bakalım...
Dijital Lisans ile Windows 10 Nasıl Etkinleştirilir?
Dijital yetkilendirme lisansları bilgisayarların donanımı ile ilişkilendirilerek, Microsoft hesabınıza bağlı şekilde bulunxur. Bilgisayarlarda çeşitli sebeplerden dolayı ürün anahtarları bulunmayabilir. Ürün anahtarı olmayan bilgisayarların Windows 10 etkinleştirme işlemleri dijital lisans ile uygulanır. Dijital lisans ile Windows 10 etkinleştirme işlemi için sırası ile şu adımları takip edebilirsiniz.
-
Bilgisayarın Başlat menüsünden sırası ile Ayarlar, Güncelleştirme ve Güvenlik sekmelerini tıklayın.
-
Karşınıza çıkan ekranda sağ tarafta bulunan menü kısmında Etkinleştirme butonunu tıklayın ve etkinleştirme işlemini başlatın.
-
Etkinleştirme işlemini başlattıktan sonra açılan pencerede sizden ürün anahtarı istenecektir. Bu kısımda ürün anahtarım yok yazan ibareyi tıklayın.
-
Daha sonra açılan pencerede Microsoft kullanıcı bilgilerini girerek hesaba giriş yapın.
-
Windows’un Microsoft hesabınızla etkinleştirildiğine dair bir yazı yer alır. Böylelikle etkinleştirme işlemini tamamlamış olursunuz.
Dijital lisans ile Windows 10 etkinleştirme işlemini, hali hazırda Windows 10 işletim sistemi bulunan bilgisayarlarda yapabilirsiniz. Bu yöntemi deneyerek Windows 10 etkinleştirme işlemini uygularken, donanım sorunu ile karşılaşmanız mümkündür. Böyle bir durumda, Etkinleştirme sekmesini tercih ettiğiniz sırada karşınıza Sorun Gider diye bir seçenek çıkar. Bu seçeneğe tıklayıp tekrar Etkinleştir sekmesini tercih ettiğinizde donanımı yakın zaman içinde değiştirdiğinizi onaylamanız gerekir. Daha sonra karşınıza çıkan pencerede Aygıtlar sekmesini tıklayıp, cihazınızı bulup seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.
Ürün Anahtarı Kullanarak Windows 10 Etkinleştirme Nasıl Yapılır?
Windows 10 etkinleştirme işlemini yapabilmek için öncelikle bilgisayara Windows 10 işletim sisteminin kurulması gerekir. Windows 10 kurulum sırasında kullanıcıya özel olarak 25 haneli bir ürün anahtarı verilir. Windows 10 etkinleştirme uygulaması yaparken ürün anahtarı istendiği sırada, bir ürün anahtarınız bulunmuyorsa Windows 10 yüklemesi yaparak sistemin size verdiği ürün anahtarını kaydetmeniz gerekir. Daha sonra sırası ile şu adımları izleyerek Windows 10 etkinleştirme işlemini uygulayabilirsiniz:
-
Bilgisayarın sırası ile Başlat, Ayarlar, Güncelleştirme ve Güvenlik sekmelerini tıklayın.
-
Daha sonra açılan pencerede Etkinleştirme sekmesini tıklayarak etkinleştirme işlemini başlatın.
-
Karşınıza çıkan ekranda sizden istenilen ürün anahtarını yani, Windows kurulum sırasında aldığınız 25 haneli kodu bu kısma yazın ve ilerleyin.
-
İlerle simgesine tıkladıktan sonra kısa bir süre için etkinleştirme işlemi tamamlanacaktır.
Windows Ürün Anahtarı Nasıl Bulunur?
Windows ürün anahtarı, Windows etkinleştirme işlemini yaparken ihtiyaç duyulan 25 haneli özel bir koddur. Windows ürün anahtarı her bilgisayara özel ayrı olarak üretilir. Windows kurulum işlemi yaparken e-posta adresinize bir onay maili gönderilir. Windows tarafından e-posta adresinize gönderilen onay mailinde 25 haneli ürün anahtarı kodu yer alır. Size gönderilen ürün anahtarı sadece o mailde bulunur. Windows ürün anahtarını bulamıyorsanız, Windows mağazası hesabına kullanıcı girişi yaparak sipariş geçmişi görüntüleme kısmından ürün anahtarı kaydınızı bulabilirsiniz. Fakat Microsoft sadece Microsoft mağazasından satın alınan ürün anahtarlarına yönelik bu kayıtları sisteminde tutmaya devam eder.
Sahte Windows 10 Etkinleştirme Nasıl Anlaşılır?
Etkinleştirdiğiniz veya yeni kurduğunuz Windows 10 işletim sisteminin sahte olup olmadığını anlamanın kolay bir yöntemi vardır. Bu yöntem için, Windows’un arama kısmına “cmd” komutunu yazarak sağ tıklayıp çalıştırmanız gerekir. Daha sonra “slmgr/xpr” komutunun girilmesi gerekir. Eğer karşınıza çıkan pencerede belirtilen bir tarihte sona ereceği gibi bir ibare bulunuyorsa, yüklemiş olduğunuz Windows 10 işletim sisteminin orijinal olmadığı anlaşılır. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman vakit kaybetmeden orjinal bir Windows 10 kurulumu yapmanız gerekir. Aksi takdirde Windows tarafından sunulan otomatik güncellemeleri alamaz ve bilgisayar içindeki tüm verilerinizin güvenliğini tehlikeye atabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
-
Windows 10 format atma nasıl yapılır? Dikkat edilmesi gereken detaylar
-
Windows 10 hızlandırma nasıl yapılır? Windows 10 hızlandırma rehberi
-
Windows 10 ekran videosu nasıl kaydedilir? İşte Windows 10'la video kaydı alma adımları
-
Freedos nedir? Freedos bilgisayarlara Windows 10 nasıl kurulur?
-
Windows 10 kullanıcı silme - Windows 10'da bir kullanıcı profili nasıl silinir?
-
Windows 10 İçin Kullanabileceğiniz En İyi Güvenlik Yazılımları Hangileri?
-
Windows etkinleştirme kodu nerede yazar? Etkinleştirme kodu nasıl alınır?