Windows 10 hızlandırma adımları pek çok Windows kullanıcısı tarafından merak ediliyor. Bilgisayar, işletim sistemi, hard disk, ekran kartı gibi elektronik donanımlardan oluşur ve bilgisayarın verimli çalışması için işletim sisteminde zaman zaman çeşitli işlemler yapmak gerekir. Hızlandırma işlemi, işletim sisteminde yer alan çeşitli verilerin silinmesi olarak adlandırılır.
Hızlı ve yüksek performansta çalışan bir bilgisayara sahip olmak için, bilgisayarda gereksiz verileri depolamamak gerekir. Arka planda çok fazla uygulama çalıştırmamak ve düzenli olarak veri temizliği yapmak işletim sistemini hızlandırarak bilgisayarın performansını arttırır ve bilgisayarı hızlandırır.
Windows 10 Nasıl Hızlandırılır?
Kullanıcılar bilgisayardan verim almak için bilgisayarın hızlı çalışmasını ister. Microsoft bilgisayar yazılımları şirketinin, çevrimiçi mağazalarından satın alınabilen Windows 10 işletim sistemi de hızlandırılabilir özelliktedir. Windows 10’u hızlandırmak için birkaç farklı yöntem bulunur.
-
Arka planda çalışan uygulamaların kapatılması da Windows 10’un hızlanmasını sağlayan bir işlemdir. Başlangıç butonunda yer alan arama kutucuğuna arka plan uygulamaları yazılır ve çıkan menüden arka plan uygulamaları menüsüne gidilir. Açılan ekranda uygulamaların isimleri ve arka planda açık olup olmadığına dair açıklama görülür. Windows 10’un hızlı çalışmasını sağlamak için az kullanılan uygulamaları arka planda kapatarak, işletim sistemi hızlandırılabilir.
-
Windows 10 işletim sistemini etkinleştiren kullanıcılar, saydamlık efektini kaptarak işletim sistemini hızlandırabilir. Masaüstünde sağa tıklayarak açılan pencereden kişiselleştir seçilir ve açılan sayfanın sol kısmından renkler bulunur. Renkler menüsünde saydamlık efekti kapalı hale getirilir ve Windows 10 hızlandırılır.
-
Bilgisayarların hızlı ve verimli çalışmasını sağlamak için düzenli olarak güncellemeleri yapmak gerekir. Ayarlar kısmında yer alan güncelleştirme ve güvenlik menüsünden, güncelleştirmeler kontrol edilerek sürümün güncel olmasına dikkat edilir ve kısa süren bu işlem ile bilgisayarın daha hızlı çalışması sağlanır.
-
Bilgisayarda yer alan ve kullanılmayan uygulamaların kaldırılması da hem bilgisayar hafızasının boşaltılmasını hem de bilgisayarın hızlanmasını sağlar. Başlangıç menüsünde yer alan arama butonuna program ekle yazarak denetim masasında yer alan program ekle kaldır menüsüne ulaşılır. Bilgisayarda yer alan uygulamalar boyuta göre sıralanır ve boyutu yüksek ve kullanılmayan uygulamalar kaldırılarak işletim sistemi hızlandırılır.
-
Geri dönüşüm kutusunu düzenli olarak boşaltmak da işletim sistemini hızlandırmanın bir diğer yoludur. Masaüstünde yer alan geri dönüşüm kutusunun üstüne gelerek sağ tıklanır ve açılan küçük pencereden geri dönüşüm kutusunu boşalt seçilir.
-
Ayrıca geri dönüşüm kutusunun boyutunu düşürmek de geri dönüşüm kutusunu boşaltmayı unutan kullanıcıların kullanabileceği bir özelliktir. Geri dönüşüm kutusunun üzerine tıklayarak özellikler menüsünden boyut düşürülür ve silinen dosyalar kullanıcının belirlediği boyuta ulaşınca, kullanıcının geri dönüşüm kutusunu boşaltması için ekranda uyarı belirir. Bu işlem de işletim sistemini verimli çalışmasına yapılan küçük bir katkıdır.
-
Windows 10 işletim sistemini hızlandırmak için kullanılan yöntemlerden biri de sürücüyü en iyi konuma getirmektir. Bilgisayarım menüsünden yerel disk C’ye sağ tıklanır ve açılan ekranda yer alan özelliklere tıklanır. Açılan ekrandan araçlar menüsü bulunur ve menünün alt kısmında yer alan sürücüyü en iyi konuma getir butonuna basılır ve uygula seçeneğine tıklanır. Daha sonra açılan ekrandan yerel disk C seçilir ve çözümle butonuna basılır. Bu işlem de işletim sisteminin hızlandırılması için kullanılan küçük ama etkili bir yöntemdir.
-
Bilgisayarın otomatik bakımının açık olması da Windows 10’u hızlandıran bir işlemdir. Başlangıç butonuna güvenlik ve bakım yazarak eşleşen menü seçilir ve otomatik bakım alanından bakımı başlat seçeneğine tıklayarak işlem tamamlanır.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: