Windows 10 format atma adımları zaman zaman akıllarda soru işaretlerine neden olabiliyor. Format atmak, bilgisayar kullanıcılarının en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Format atarak bilgisayarların işletim sistemi yenilenir ve bilgisayar verimli şekilde kullanılabilir hale gelir. Hemen hemen birçok bilgisayarda kendi işletim sistemi vardır ve işletim sistemi olmayan bilgisayarlara da format atmak gerekir. Format atmak, işletim sistemini yenilemeye ve bilgisayarın performansını artırmaya yarar. (Bu makalenin ardından Windows 10 nasıl etkinleştirilir? başlıklı yazı da dikkatini çekebilir)
Format Öncesi Dikkat
Format atmadan ise bilgisayardaki verileri yedeklemek gerekir. Windows 10’a format atma işlemi birkaç aşamadan oluşur ve öncelikle bilgisayardaki verilerin yedeklenmesi gerekir. Daha sonra internet tarayıcısı kullanarak Windows 10 kurulum dosyasını indirmek ve indirilecek argümanı ayarlamak gerekir. Daha sonra BIOS ayarlaması yaparak disk biçimlendirilir ve Windows 10 kurulumuna geçilir.
Windows 10 Format Atma İşlemi Nasıl Yapılır?
Windows 10 format atma işleminde en önemli adımlardan biri, kurulum dosyasını indirmektir ve bunun için Microsoft web sitesini kullanmak gerekir.
-
Windows 10 format atma aşamasında ilgili veriye ulaşıldığında bilgisayarda ne yapmak istiyorsunuz uyarısı yazar ve başka bir bilgisayar için yükleme medyası seçerek ileri butonuna basılır.
-
Windows 10 kurulumu yaparken 64 Bit işletim sistemi seçmek ve dosyanın yükleneceği USB belleği bu doğrultuda biçimlendirmek gerekir.
-
Format atarken bir diğer önemli nota da BIOS ayarlarıdır ve bilgisayarın markasına göre BIOS’a ulaşma tuşu farklıdır.
-
Masaüstü bilgisayarlarda genellikle delete tuşu BIOS ekranına ulaşılan tuştur ve bu tuşa sürekli ve hızlı hızlı basıldığında Boot Priority ekranı açılır.
-
Açılan ekranda kurulum dosyasını en üst sıraya alarak işlemi kaydetmek gerekir.
-
Dizüstü bilgisayarlarda ise genellikle F1, F2 veya F10 tuşları kullanılarak Boot Device Priority ekranına ulaşılır.
-
Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlatılır ve kurulum ekranı masaüstünde aktif hale gelir.
-
Ürün anahtarım yok seçeneğine tıklayarak ileri butonuna basılır.
-
Açılan pencereden kullanılmak istenen sürüm seçilir ve formatlama ekranına ulaşılır.
-
Bu noktada disk ve hafıza seçimi yapılarak kurulum sonlandırılır ve bilgisayar yeniden başlatılarak belirli bir süre sonra işletim sisteminin kurulumunu tamamlayarak açılır.
-
USB kullanmadan da Windows 10’a format atmak mümkündür.
-
Windows 10 kurulum dosyasını indirmek için kullanıcıya sorulan ne yapmak istiyorsunuz ekranından ilk adım seçilir ve bilgisayarı yükseltmek için dosya indirilir.
-
Dosyanın içeriği ve kullanıcı sözleşmesini onaylayarak ileri butonuna basılır ve bu noktada hangi dosyaları hafızada saklamak istediği kullanıcıya sorulur.
-
Saklanmak istenen dosyalar seçilir ve ileri tuşuna basarak Windows 10 format atma işlemine başlanır. Gerekli bilgiler seçilerek ilerlenir ve kurulum tamamlanır.
Windows 10’a CD kullanarak format atmak işletim sisteminin büyük boyutta olması nedeniyle mümkün değildir. Bu nedenle birçok kullanıcı 8 GB’dan büyük USB kullanarak format atma işlemlerini gerçekleştirir. Öte yandan USB ile format atmak hem hızlı hem de daha güvenlidir.
Windows 10 Format Atma İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar Nelerdir?
Bilgisayara format atmak, hassas ve dikkat isteyen bir işlemdir ve bu işlemi yaparken bazı detaylara odaklanmak gerekir. Öncelikle veri yedeklemesi yaparken doğru verilerin yedeklenmesi önemlidir. En önemli detay ise format dosyasının dikkatli ve doğru işlem sırasıyla sıralanması gerekir. Hazırlanan format dosyasında işlemleri doğru uygulamak, formatın başarılı olması için hayati önem taşır. Format atarken dil seçimi de önemlidir ve işlem sırasında bilgisayarda güç kaybı olmamalıdır. Bu nedenle bilgisayarı şarja bağlamak ve işlemler esnasında bilgisayarın başında bulunmak gerekir. BIOS ayarlarına ulaşmak için doğru tuş kombinini bilmek önemlidir ve tuş kombinasyonunu bilmeyen kullanıcıların üretici firma ile iletişime geçerek öğrenmesi gerekir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
-
Flash bellek ile format atma nasıl yapılır? Windows kurulumu İçin USB hazırlama adımları
-
Freedos nedir? Freedos bilgisayarlara Windows 10 nasıl kurulur?
-
Windows 10 ekran videosu nasıl kaydedilir? İşte Windows 10'la video kaydı alma adımları