En çok kullanılan teknolojik cihazlardan biri olan bilgisayar, yıllardır gelişmeye ve farklı özelliklere sahip olmaya devam ediyor. Farklı modellerle ve özelliklerle her yıl farklılık gösteren bu teknoloji harikası cihazlardaki en önemli şeylerden biri ve bizlere görünen arayüzleri de işletim sistemi. En çok tercih edilen ve en çok kullanılan işletim sistemi ise Windows. Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarınızda bir şeyin ekran görüntüsünü almak çok kolay.
Windows 10, bilgisayar ekranınızdaki bir şeyin ekran görüntüsünü yakalamanız için size farklı yöntemler sunuyor. İsterseniz tüm ekranın görüntüsünü, isterseniz de bir parçasının ekran görüntüsünü alıp kaydetmek için Windows 10 size kolaylık sağlıyor. Windows 10’da en bilinen ekran görüntüsü alma ‘print screen’ tuşuyla yapılıyor. ‘Print screen’ tuşu dışında farklı ekran görüntüsü alma yöntemleri de bulunuyor.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Bilgisayarda ekran görüntüsü alma nasıl yapılır? (SS alma)
Windows 10 Ekran Görüntüsü Alma Yöntemleri
Windows 10 ekran görüntüsü alma seçenekleri farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Windows 10 ekran görüntüsü alma yöntemleri şöyle sıralanıyor:
Print Screen: Windows 10 işletim sisteminde ekran görüntüsü almanın en kolay yolu ‘print Screen (PrtScn)’ anahtarı. Eğer tüm ekranınızı yakalamak istiyorsanız klavyenizin sağ üst kısmında bulunan ‘PrtsScn’ tuşuna basmanız yeterli oluyor. Bu aldığınız ekran görüntüsü panonuza kaydediliyor. Dosyanızı kaydetmek için de aldığınız ekran görüntüsünü Microsoft Word ya da Paint gibi bir programa yapıştırmanız gerekiyor.
Ekran görüntüsü almak ve dosyanızı otomatik olarak kaydetmek istiyorsanız ‘Windows tuşu + PrtScn’ tuşlarına basmanız gerekiyor. Bu durumda ekranınız kararıyor ve tüm ekranınızın görüntüsü ‘pictures’ dosyasındaki ‘screenshots’ klasörüne kaydediyor.
Alt + Print Screen: Eğer sadece içinde çalıştığınız etkin pencereyi yakalamak istiyor ve bunu panonuza kopyalamak istiyorsanız ‘Alt + PrtScn’ tuşlarına basmanız gerekiyor. Bunu kaydetmek için ise başka bir programa yapıştırmanız gerekiyor.
Alıntı ve Taslak Aracı: Alıntı ve taslak aracı Windows 10’da ekran görüntüsü almak için en çok kullanılan ve en iyi yollarından biri. Eğer alıntı ve taslak aracını etkinleştirmek istiyorsanız ‘Windows tuşu + ÜstKrkt (sol shift) + S’ klavye kısayolunu kullanmanız gerekiyor. Bu kısa yolu kullandıktan sonra ise ekranınız kararıyor. Ekranınız karardıktan sonra ekranınızın üst kısmında bir menü karşınıza çıkıyor. Karşınıza alıntı ve taslak seçenekleri çıkıyor. Bu seçenekler; dikdörtgen, serbest biçimli, pencere ve tam ekran yakalama. Bu alıntı ve taslak seçenekleriyle almak istediğiniz ekran görüntüsü seçeneğini seçiyorsunuz. Ekran görüntüsünü aldıktan sonra da aldığınız görüntü bilgisayarınızın panosuna kaydediliyor. Sonrasında ekranınızın sağ alt köşesinde bir önizleme bildirimi görünüyor. Alıntı ve taslak aracı uygulamasını açmak için ve görüntünüzü düzenlemek için de ön izleme bildirimlerine tıklamanız gerekiyor. Böylece görüntünüzü de düzenlemiş ve sonrasında kaydetmiş oluyorsunuz.
Ekran Alıntısı Aracı (Snipping Tool): Eğer ekran alıntısı aracını başlatmak istiyorsanız arama çubuğunda ekran alıntısı aracını bulmanız gerekiyor. Aldığınız ekran görüntüsünü özelleştirmek için ‘mod’ düğmesini kullanmanız ve ekranınızı yakalamak için de ‘yeni’ düğmesini kullanmanız gerekiyor. Ekran görüntünüzü aldıktan sonra da açıklama ekleyebileceğiniz, kaydedebileceğiniz ve Microsoft Outlook ile paylaşım yapabileceğiniz yeni bir pencerede açılıyor.
Game Bar: Game Bar; Windows 10’da oyunda ekranın görüntüsünü almak için kullanılıyor. Game Bar’da oyun çubuğunu açmak için ‘Windows tuşu + G’ tuşuna basmanız gerekiyor. Yer paylaşımı menüsünde görüntü almak için kamera simgesine tıklıyorsunuz. Mikrofon simgesine tıklayarak video klip de kaydedebiliyorsunuz. Bunlar ‘videolar’ dosyasında ‘yakalamalar’ klasörüne kaydediliyor.
Power + Wolume Up: Eğer Microsoft Surface cihazıyla Windows 10’da ekran görüntüsü almak istiyorsanız ‘Güç + Ses Aç’ düğmesine basmanız gerekiyor. Bu durumda ekranınız kararıyor ve ekran görüntünüz ‘resimler’ dosyasındaki ‘ekran görüntüleri’ klasörüne kaydediliyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: