Wi-Fi 6 v2 nedir? Kablosuz ağ için standartlar yenileniyor

Wi-Fi 6 v2 nedir? WLAN için yenilenmiş kablosuz ağ standardı Wi-Fi 6 v2 ile ilgili detayları anlatıyoruz. İşte sertifia güncellemesi, tasarruf sağlayan işlevler ve daha fazlası ile ilgili tüm ayrıntılar...

Wi-Fi 6 v2 nedir? Kablosuz ağ için standartlar yenileniyor

Wi-Fi 6 v2 nedir? Wi-Fi Alliance‘ın mevcut WLAN standardı olan Wi-Fi 6‘nın 2. sürümünü yılın başında piyasaya sürmesi herkes için sürpriz oldu. Gelin sunduğu yeni özelliklere bir bakalım ve ardından Wi-Fi 6E ve Wi-Fi 7 standartlarıyla nasıl karşılaştırıldığını görelim.

Wi-Fi 6 Ve 7

Beş yıl önce, Wi-Fi Alliance (WFA), WLAN için önceden şifreli tanımlamaları büyük ölçüde basitleştirmeye karar verdi. Yaptıkları şey sadece radyo standartlarını ardı ardına numaralandırmaktı: Sonuç olarak Wi-Fi 4‘ü Wi-Fi 5 takip etti. Ve işte Wi-Fi 6 ve Wi-Fi 7 ile karşınızdayız.

Ancak, yılın başında Wi-Fi 6 Release 2 aniden ortaya çıktı ve yine de WFA‘ya göre 2022‘nin aslında Wi-Fi 6E yılı olması gerekiyordu. Yani işler yine biraz karmaşıklaşıyor.

Bilmeniz gerekenler: Üretici derneği, yalnızca WLAN için kurallar koymakla kalmaz, aynı zamanda WLAN konusunun gündemde kalabilmesi için bunları pazarlama önlemleriyle de ilişkilendirir. Başka bir şey değilse, WFA‘nın şirket içi sertifika için Wi-Fi 6 Sürüm 2‘yi yayınlamasının nedeni bu. Üreticiler, ürünlerinde sürümde tanımlanan Wi-Fi 6‘nın ek işlevlerini uygularsa, ürün ambalajı için bir etiketle birlikte WFA‘dan sertifika alabilirler.

sertifika

Wi-Fi 6 v2 Nedir?

Bir yandan bunlar, pille çalışan cihazların daha uzun hizmet ömrüne sahip olmasını sağlayan çeşitli enerji tasarrufu özelliklerine sahip (aşağıya bakın). Öte yandan, bu özelliklerden daha önemli olan Multi-User MIMO (Multiple Input, Multiple Output) telsiz teknolojisine ait bir yenilik daha var. MU-MIMO ile ağ cihazlarının birkaç veri akışını paralel olarak göndermesi mümkün hale geliyor. Şimdiye kadar, bu sadece indirme yönünde çalışıyordu. Sürüm 2 sertifikasına sahip yeni cihazlar da yüklemeler için de bu özelliği destekler.

wi-fi 6

Bununla birlikte, Wi-Fi 6E, ev ağında daha güçlü bir etki yaratacak, çünkü "E“, bir yönlendiricinin 2,4 ve 5 GHz‘deki frekans bantlarına ek olarak 6 GHz‘de radyo spektrumunu kullanabileceğini gösterir. Bu, ev ağındaki veri çıkışını büyük ölçüde artırmalıdır. İlk, aşırı pahalı cihazlardan birkaçı şimdiden piyasaya sürüldü (sağa bakın). Wi-Fi 7, 6 GHz‘e daha da fazla önem verecek ve 320 MHz‘e kadar geniş kanallar sağlıyor.

Wi-Fi 6 Sürüm 2‘de enerji tasarrufu sağlayan işlevler

sürüm 2

Planlanmış Uyandırma

"Broadcast Target Wake Time“ kullanarak, cihazlar planlı olarak bekleme moduna geçebilir ve yönlendirici, uyanana kadar ilgili durumlarını hatırlar.

Enerji Tasarrufu

Uyumak enerji tasarrufu sağlar, daha fazla uyumak daha fazla enerji tasarrufu sağlar. "Genişletilmiş Uyku Süresi", WLAN cihazlarının sık sık uyanmamasını sağlar.

Uyku Modu

"Dinamik Çok Kullanıcılı Mekansal Çoğullama Güç Tasarrufu" teknolojisi, WLAN yönlendiricinin bir radyo modülü dışında ev ağındaki tüm cihazları uyku moduna geçirmesine olanak tanır.

wi-fi 6 hız

WLAN‘da Daha Hızlı Yüklemeler

Wi-Fi 6 Sürüm 2 yeni bir standart değil, ancak Wi-Fi 6‘lı mevcut cihazların birkaç ekstrayı karşıladığını gösteriyor. Sürüm 2‘nin en önemli yeni özelliği daha hızlı yüklemeler…

Oyuncular ve evden çalışanlar için bir güncelleme

Ev internet bağlantıları genellikle indirme yönünde karşıya yüklemeye göre daha hızlıdır, ancak ikincisi artık ivme kazanıyor. WLAN söz konusu olduğunda, normal Wi-Fi 6 yalnızca hızlı çok kullanıcılı MIMO‘yu yönlendiriciden istemcilere kadar idare edebildiğinden, durum aynıdır. Wi-Fi 6‘nın 2. sürümü ile sertifika, her iki yönde de çok kullanıcılı çalışma sağlıyor. Bu, oyun tutkunları ve ev ofislerinden çalışanlar için daha iyi, çünkü istemcileri WLAN yönlendiricisine paralel olarak veri gönderip alabilir. Bu, hem indirmeleri hem de yüklemeleri eşit ölçüde daha hızlı hale getiriyor.

Bir Bakışta WLAN Standartları

Birçok ev ağında, Wi-Fi 5 cihazları hala görevini yapıyor. Ancak Wi-Fi 6 çoktan çeşitli yönlendiriciler tarafından temsil edilmeye başlandı ve birçok yeni uç cihaz bu standartla uyumlu. Wi-Fi 6E ile ilk kez 6 GHz aralığında WLAN‘a izin verecek bir uzantı var. Wi-Fi 7 hızı artırıyor, ancak teknik özellikler açısından henüz tam olarak ayrıntılı değil.

Wİ-Fİ

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: