Uygunsuz sonuç filtresi nasıl açılır? ya da Uygunsuz sonuç filtresi nedir ve nasıl devre dışı bırakılır? Arama motoru veya bazı uygulamalarda uygunsuz içeriklerin görünmesini engelleyen filtre, her cihazda farklı yöntemlerle etkinleştirilebiliyor. Kullanıcıların yetişkinlere uygun içerikleri görmesini engelleyen filtre, ebeveynler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ailelere uygun içerik hizmeti veren platformlarda da bu filtre bulunabiliyor.
Uygunsuz sonuç filtresi nasıl açılır sorusuna cevap arayanların ise bu adımları izlemesi gerekiyor:
Uygunsuz Sonuç Filtresi Nasıl Açılır?
-
Öncelikle kimlik ve yaş doğrulaması gerekebileceği için filtrenin açılacağı uygulamaya giriş yapılıyor.
-
Uygulamanın ayarlar bölümünden güvenlik ve gizlilik sekmesi seçiliyor.
-
İçerik filtreleme veya uygunsuz içerik filtresi gibi başlıklar altında ilgili özellik bulunuyor.
-
Filtreleme ayarı bulunduktan sonra düşük, orta veya yüksek koruma seviyesi belirleniyor.
-
Genellikle bir kilit simgesi çıkarak özelliğin devrede olduğunu gösteriyor.
-
Gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra kaydediliyor ve uygulamadan çıkış yapılıyor.
-
Belirlediğiniz ayara göre içerikler tamamen gizlenebiliyor veya sansürlü olarak gösteriliyor.
Uygunsuz Sonuç Filtresi Nedir ve Nasıl Devre Dışı Bırakılır?
İnternetin ve teknolojik cihazların yaygınlaşması, içeriklerin kontrol edilmesini gerektirebiliyor. İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla kötü amaçlı içerikler ortaya çıkabiliyor. Uygulamayı kullanırken veya web araması yaparken bazı içeriklerin gösterilmemesini isteyenler uygunsuz sonuç filtresini aktifleştiriyor. Özel olarak geliştirilen bazı uygulamalar, filtre açık şekilde yükleniyor. Bu durum ise uygunsuz sonuç filtresi kilitli nasıl açılır sorusunu akıllara getiriyor.
Sonuç filtresinin bazen gerekli bilgileri ayırt edemeyip engellediği oluyor. Bu durum, kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediği için özelliği devre dışı bırakmak isteyenler oluyor. Bunun için ilgili uygulamanın ayarlar bölümüne giderek güvenlik özelliklerini bulmak gerekiyor. Bu özellik bulunduktan sonra uygunsuz sonuç veya güvenlik gibi isimlere sahip olabilen filtre devre dışı bırakılabiliyor. Bazı uygulamalar bunun için yaş bilgisi isteyebiliyor.
Uygunsuz Sonuç Filtresi Kimler Tarafından Kullanılır?
Uygunsuz sonuç filtresi, genellikle çocukların güvenli bir internet ortamında gezinmesini isteyen ebeveynler tarafından kullanılıyor. Çocukların yalnızca yaşına göre ve gelişimine olumlu katkı sağlayacak içerikleri görmesini sağlıyor. Aynı şekilde çocukların internete girme imkanı bulduğu okullarda da yönetici ve öğretmenler bu filtreyi kullanabiliyor. Eğitim amaçlı içeriklere giriş sağlanırken başka platformlara ve uygulamalara giriş engelleniyor.
Çocuklara belli konularda eğitim vermeyi amaçlayan uygulama ve platformlarda da uygunsuz sonuç filtresi kullanılabiliyor. Çeşitli görsellerle bilgi verirken çocukların karşısına çıkan reklam içeriklerini ve diğer önerileri engelliyor. Çocukların kullanımı için özel tasarlanan tablet ve telefon gibi teknolojik cihazlar da filtre özelliği açık bir şekilde gelebiliyor. Kütüphane, eğitim kurumu gibi internetin ortak kullanıldığı yerlerde de birtakım kısıtlamalar uygulanarak kötü amaçlı uygulamaların önüne geçiliyor.
Uygunsuz Sonuç Filtresi Güvenli mi?
Sonuçları filtreleyerek uygunsuz içeriklerin görülmesini engelleyen özelliğin devre dışı bırakılması bazı şartlara bağlı olabiliyor. Çocuklar için geliştirilmiş bazı uygulamalarda filtrenin kapatılması yalnızca ebeveynin kimlik doğrulaması sonucunda gerçekleştiriliyor. Ayrıca ebeveynler çocukların kullandığı cihaz ve uygulamalara uzaktan erişerek de kontrol sağlayabiliyor. Böylece çocuklar tek başına filtreyi kapatarak güvensiz içeriklere erişemiyor. Bazı uygulama ve tarayıcılarda ise yaş bilgisinin girilmesi zorunlu oluyor ve 18 yaş altı kullanıcılar istese bile güvenlik filtresini kapatamıyor.
Filtre kullanımı kişinin tercihlerine bağlı olarak kişiselleştirilebiliyor. Kullanımı uygun olan bir sözcüğe kullanıcı isterse erişim engeli getirebiliyor. Bu filtreler, bazı sözcükleri yanlış algılayabildiği için uygunsuz olmayan içerikleri de gizleyebiliyor. Aynı durum sebebiyle bazı kötü niyetli içerikler filtrenin denetiminden geçerek gösterilebiliyor. Bu nedenle filtre kullanımı çocukların internet güvenliğini tam olarak sağlayamıyor. Ebeveynlerin veya eğitimcilerin filtre açık olsa dahi çocukları gözetim altında tutması tavsiye ediliyor.