Güney Koreli cep telefonu üreticisi Samsung, geçtiğimiz mart ayında düzenlenen Mobil Dünya Konferansı'nda beklenen Galaxy S6'nın yanında kavisli bir cep telefonu modeli daha tanıtmış, adını da S6 edge olarak belirlemişti. Yine şirketin popüler serisi Note ile phablet kategorisindeki yoluna devam eden Samsung, bu kez de yine bir sürprizle S6 edge'i "plus" olarak phablet kategorisine dahil etti. Şirketin bu hamlesi tartışılır ancak büyük ve küçük kavisli modeller, tanıtımıyla birlikte tüketiciler tarafından kabul görmekte gecikmedi. Özellikle kavisli tasarımıyla fazlasıyla şık görünen edge ailesinin küçük üyesini daha önce test etmiştik. Bu defa ailenin büyük kardeşi elimizde.
Temel olarak S6 edge'den yalnızca boyut olarak farklılık gösteren S6 edge+, öte yandan RAM miktarında artış gösteriyor. Yine kısa bir süre önce incelediğimiz Note 5'le de tüm teknik altyapısıyla eş olan S6 edge+, ünlü phablet'in aksine S Pen getirmemesiyle tek farkını yaratıyor. Peki, S6 edge+ bize başka neler sunuyor? Şimdi onu yakından tanıyalım.
Kavisli tasarım: Harika
S6 edge+, en büyük farkı elbette kavisli kenarlarıyla yaratan bir cep telefonu. S6 edge'e göre ise en büyük fark, kavisli kenarların daha büyük ekranla sunuluyor olması. Her ne kadar bu kavisli kenarlar fonksiyonellik olarak Note edge'den bu yana pek gelişmemiş olsa da, tasarım noktasında büyük katkıda bulunduğu aşikar. Hatta şöyle söyleyelim: Estetik açıdan S6 edge+'ın şu an eşi benzeri yok.
Estetiğiyle üst düzey bir görüntü sergileyen S6 edge+, kavisli kenarlarıyla birlikte çekicilik kazanıyor. Fakat bu kavislerin telefonun elde tutuşunu biraz zorlaştırdığı açık. Kenarlara doğru kavislerle incelen gövde, bu sebeple kolaylıkla elinizden kayıp düşebilir. O nedenle yüksek fiyatını da hesaba kattığınızda, onu düşürmemek için ekstradan çabalamanız gerekebilir.
Tıpkı S6 edge gibi arka gövdesinde cam malzeme kullanılan S6 edge+'ın elimizdeki modeli Gold Platinum renginde. Telefonun ayrıca siyah, beyaz, gümüş renklerinde olduğunu da söyleyelim.
Çerçevesinde yine Note 5'ten alışık olduğumuz üzere yüksek sağlamlıkta metalik malzeme kullanılan telefonda, arka yüzdeki kamera çıkıntısı dikkat çeken bir detay olarak kendini gösteriyor. Bu durum Note 5'te de aynıydı. Şirketin, bir sonraki modelde kameraları zemine sıfırlamasını bekliyoruz.
S6 edge+'ın ekranı 5.7 inç boyutunda. Üst kısımda sensörler ve ön kamera, alt kısımda ise fiziksel buton ve her iki yanında kapasitif tuşlar yer alıyor. Kenarlara doğru incelen telefonun en ince yerindeki kalınlığı yalnızca 6.9 mm. Ağırlığı ise 153 gram. Bu da daha önce incelediğimiz 5.5 inçlik Asus ZenFone Selfie'nin incelememizde bahsettiğimiz 170 gramlık ağırlığının fazlasıyla abartı olduğunun bir göstergesi.
S6 edge+ın sağ kenarında güç butonu, sol kenarında ses butonları yer alıyor. Üst kısımda SIM kart slotu, alt kısımda ise kulaklık ile microUSB girişleri ve hoparlör bulunuyor. S6 edge+'da bir microSD kart slotu ise bilindiği üzere yok. Yani bu telefonu satın alırsanız, microSD kart ile hafıza genişletemeyeceğinizi söyleyelim.
Edge ekranı
S6 edge+'ın elbette en büyük esprisi, kavisli ekranları daha büyük boyutta bir ekranla sunmak. Ancak bu kavisli bölümler en büyük farkı tasarım anlamında yaratıyor diyebiliriz. Zira fonksiyonellik olarak Note edge'den bu yana büyük bir değişim görmedik. Kavisli ekranla şu an kabaca üç farklı işlem yapabiliyorsunuz. Bunlardan biri, favori kişilerinizi kavis ekranındaki boş slotlara atabiliyor ve onlara kolayca erişebiliyorsunuz. Bir diğeri, yine favori uygulamalarınızı boş slotlara atamayla ilgili. Sosyal medya bildirimlerini ise yine bu kenar ekran ile görmek mümkün. Bu sırada kavis ekranını yalnızca telefonun seçeceğiniz tek tarafında kullanabileceğinizi de söyleyelim. Bu ekranı ya sağ ya da sol olarak belirliyorsunuz. Yani kısacası bu kavisli ekranlar S6 edge'e göre farklılık getirmiyor.
Elimizde böylesi şık bir kavisli ekran varken, bunu yazılımla daha kullanılabilir hale getirmek pek zor olmasa gerek diye düşünüyoruz. Muhtemelen Samsung da bunun farkındadır ve çok geçmeden kavisli ekranları daha kullanılabilir halde bizlere sunacak yazılım desteğini sağlayacaktır.
Yüksek kapasitede pil
S6 edge+'ın, S6 edge'den farklı olarak 4 GB RAM'le gelmesinin yanında bir güncelleme de büyüyen boyutla beraber batarya kapasitesine yapılmış. S6 edge+'ın bataryası 3000 mAh kapasitesinde. S6 edge'de bu alan 2600 mAh'di hatırlayacak olursanız. S6 edge+'ta Note 5'le yine aynı kapasite sunulurken öte yandan Apple iPhone 6S Plus'a baktığımızda 2750 mAh'lik bir batarya kullanılmıştı.
Güçlü teknik kadro
Samsung Galaxy S6 ve S6 edge, sahip oldukları teknik kadro bakımından değerlendirildiğinde, kendileriyle aynı dönemde piyasaya çıkan akıllı telefonlar arasında en güçlü işlem performansını tüketicilere vadediyordu. Bu durum aslında hala öyle. S6 edge+, yalnızca RAM ve batarya kapasitesiyle revizeye uğramış. Bu adımda hepsinden bahsedeceğiz, önce söze ekranla başlayalım.
S6 edge+'ın ekranı 5.7 inç boyutunda ve bize 2K çözünürlük sunuyor. Daha önce S6 edge'in ekranını yakından görmüş olan kullanıcılar zaten ekranın çok iyi bir görüntü kalitesine sahip olduğunu tahmin edeceklerdir. S6 edge+'ın ekranı da aynı kalitede görsellik sağlıyor. Panel yine Super AMOLED elbette. Ve yine koruma kalkanı olarak Corning Gorilla Glass 4 kullanılmış. Fakat ekrana ilişkin küçük bir detay vermemiz gerekiyor. S6 edge+'ın ekranını S6 edge ile kıyasladığımızda piksel başına düşen yoğunluk miktarının düştüğünü söylemek lazım. S6 edge'de ekran yoğunluğu 577 ppi iken, bu değer S6 edge+'ta 518 ppi seviyesinde. Bu da ekranın büyümesiyle doğru orantılı bir düşüş elbette. Fakat ekran görsellik olarak cazibesini koruyor.
İşlemci hanesinde yine Exynos 7420 yonga seti kullanılmış. Dört çekirdekli 1.5 GHz'lik Cortex A-53 ve 2.1 GHz'lik Cortex A-57 yongalarının kullanıldığı telefonda ARM'nin Mali-T760MP8 grafik işlemcisi yer alıyor. Ancak bu durumun kısa bir süre sonra değişeceğinin işaretini de buradan verebiliriz. Samsung, şu sıralar kendi grafik işlemcisi üzerinde çalışıyor ve muhtemelen çok geçmeden tıpkı Exynos'ta olduğu gibi amiral ceplerinde kendi grafik işlemcisini kullanacak.
Elimizdeki S6 edge+ modeli 32 GB'lık kapasiteye sahip. Bunun yanında 64 GB'lık bir modeli daha var. Fakat daha üst kapasite arayanlar aradıklarını bulamayacak. Çünkü telefonun 128 GB'lık bir seçeneği yok, öte yandan microSD kart desteği olmadığı için kapasite arttırma şansınız da yok. Bu da telefonun en dikkat çeken eksisini oluşturuyor. Samsung, microSD kart desteğine, telefonun performansını olumsuz etkilememesi için yer vermediğini söylüyor. Fakat diğer yandan depolama kapasitesi için fiziksel bir çözüm sunmuyor. Daha fazla kapasite isteyen kullanıcılar, bu telefonla bulut depolama yöntemini tercih ederek bu handikabı aşabilirler.
S6 edge+'ta 4 GB RAM'e yer verildiğini söylemiştik. Yine batarya kapasitesinin 3000 mAh olduğunu da öyle... Kameralara zaten daha sonra ayrıntılı olarak değineceğiz, o nedenle şimdi telefonla aldığımız test sonuçlarına geçelim.
Test sonuçları
S6 edge+'ı, Note 5'in akabinde kullanma fırsatı bulduk. Telefon elimize geçeli çok uzun zaman olmadı, uzun kullanım sonuçlarını daha sonra yeniden paylaşırız. Fakat bu arada Note 5'in uzun kullanımı sonrasında da gayet akıcı çalıştığını söylememizde fayda var.
S6 edge+'ı kullandığımız süre boyunca gerçek zamanlı kullanımın gayet başarılı olduğunu söylemeye lüzum yok diye düşünüyoruz. Telefonun üst gömlek performans sunduğu zaten bilinen bir gerçek. Fakat elbette sizlerle telefona uyguladığımız test sonuçlarını paylaşacağız.
İlk testimiz AnTuTu Benchmark. Bu teste baktığımızda Samsung'un son dönemde çıkarttığı ceplerin liderliği paylaştığını görüyoruz. En uç noktada S6 edge modeli bulunurken, onu Note 5 ve ardından da S6 edge+ takip ediyor. Note 5 ve S6 edge+'ın 4 GB'lık RAM'lerine karşın ekran boyutunun büyümesi neticesinde bir tık geride kaldıkları görülüyor.
Geekbench testine geldiğimizde, tablo tek çekirdek performansına göre dizildiğinde yine S6 edge+'ın Note 5, S6 ve S6 edge'i takip ettiğini, ancak en yakın rakibi LG G4'ü, topladığı 67489 puanla, yaklaşık 17000 puan gibi bir farkla geride bıraktığını görüyoruz. Çoklu çekirdek performansına bakarsak eğer, telefonun burada da Note 5'ten bir tık yüksek sonuç elde ettiğini ve One M9'u da geride bıraktığını görmek mümkün.
Genel ve işlemci performansından sonra telefonu grafik tarafında da değerlendirelim. 3DMark Benchmark'ta topladığı 24363 puanla yine Note 5'le zirveye oynayan S6 edge+, grafik performansı konusunda da tatmin edici olduğunu gösteriyor. 3DMark'ta yer alan bir diğer grafik testi Sling Shot'ta da koşturduğumuz S6 edge+, burada Full HD çözünürlükte 1506 ile 1601 puanlarını, 2K çözünürlükte ise 1231 ile 1291 puanlarını elde etti.
Peki, telefonun web performansı nasıl? Biz kullandığımız süre boyunca sayfaların açılış hızından ve sekmeler arası dolaşımdan oldukça memnun kaldık. Öte yandan klavyenin rahatlığı da yazım noktasında web arayüzüne büyük destekte bulunuyor elbette. Web performansının rakamsal olarak karşılığı ise AnTuTu HTML 5 testine göre totalde 23699 puan. Bu da telefonun web performansının gayet akıcı olduğunu bizlere gösteriyor.
Evet, son olarak gelelim pil ömrü testine. Konu pil testi olunca yalnızca test skorunu vermekten ziyade konuya biraz daha geniş çapta bakmak gerekiyor. Ancak önce Geekbench 3 sentetik test sonucuna göre aldığımız 8 saat 26 dakikalık performans neticesine, S6 edge+'ın batarya yarışında Note 5'in hemen ardında ikinci sırada olduğunu söyleyebiliriz. Peki, telefon gerçek kullanım noktasında nasıl bir performans veriyor?
Yaptığımız video testine göre S6 edge+'ın bataryası, Full HD bir videoyu tam parlaklıkta 90 dakika oynatması neticesinde yüzde 23'lük bir kayıp yaşıyor. Bu da daha önce benzer testi yaptığımız diğer önemli modellere göre kayıp demek. Zira aynı testten Note 5 yüzde 14'lük bir kayıpla çıkarken, Galaxy S6 ise yüzde 16'lık bir pay kaybetmişti. Elbette aradaki fark çok büyütülecek bir şey değil. Yine iPhone 6S Plus'a bakacak olursak, telefon aynı testten yüzde 27'lik bir kayıpla çıkmıştı.
S6 edge+'ın ölçümlediğimiz çevrim içi genel kullanım süresi yaklaşık 7 saat 26 dakika, konuşma süresi ise yine 8 saat 30 dakika civarında. Bunlar da yeterli değerler. Elbette bu süreyi özel güç tüketim modları kullanarak arttırmak da mümkün.
Kameralar
Her yeni akıllı telefonla birlikte güncellenen ve daha iyi kareler yakalamak üzere hazırlanan kameralar, kompakt fotoğraf makinelerinin zamanla gözden düşmesine sebep oldu ve öte yandan bu işlemi cebe getirmeleriyle beraber fotoğraf sevgisini de geniş kitlelere yaydılar. S6 edge+, pek çok kategoride olduğu gibi fotoğraf konusunda da fazlasıyla başarılı bir telefon. Hem ön hem arka lenslerin üzerine düşeni iyi yapması bir yana telefonun geniş mod seçeneği sunması da kullanılabilirlik anlamında kullanıcıya geniş bir yelpaze sunuyor. Kameranın kullanıcı dostu olduğunu tek bir cümleyle örnekleyecek olursak, ana butona çift tıkladığınızda kameranın hızla açıldığından bahsedebiliriz. Telefon bu sayede anı kaçırmadan yakalamanıza olanak tanıyor.
4K video desteği sunan, buna ilave olarak Canlı Yayın modu ile YouTube üzerinden canlı yayın yapma imkanı da tanıyan S6 edge+; hızlı ve yavaş çekim, panoramik, seçmeli odak ve sanal çekim gibi arka kameraya özel modların yanında, ön kameraya ilişkin Geniş Selfie modu da sunuyor. Otomatik modla fazlasıyla başarılı kareler yakalayan telefon, bununla yetinmeyen kullanıcılar için profesyonel seçenekleri de getiriyor.
Şimdi sizleri S6 edge+ ile çektiğimiz karelerle baş başa bırakalım...
Özetle
Samsung, son dönemde çıkarttığı cep telefonlarıyla kullanıcılara iyi seçenekler sundu. Bunun bir örneği de S6 edge+ oluyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca genel izlenimimiz tasarımdan performansa fazlasıyla olumluydu ki zaten bunları da sizlerle incelememiz süresince paylaştık. Elbette telefonun eksikleri de yok değil, ancak phablet kategorisinde bir telefon arayanların S6 edge+ ile üst gömlek bir performans yaşayacağı bir gerçek. Telefonun aslında en büyük handikabını erişilmesi güç fiyatı oluşturuyor. Yaklaşık 3100 TL civarında bir fiyat etiketine sahip olan 32 GB'lık S6 edge+, sunduğu özelliklerle her ne kadar fiyatını karşılasa da bu fiyatıyla her kesim kullanıcıya hitap etmediği açık. Ancak satın alanlar ondan memnun kalacaklardır.
Kimler Almalı
Büyük ekranlı bir akıllı telefon satın almak isteyen ve yüksek performansın yanı sıra tasarım anlamında da cazibesiyle ilgi çekici duran bir modeli arayanların S6 edge+'ı mutlaka yakından incelemesi gerekli diye düşünüyoruz.
Alternatifleri
S6 edge+'a alternatif olarak elbette Note 5'i gösterebiliriz. Hem fiyat olarak daha uygun olan hem de S Pen ile farklı bir kullanım sunan Note 5, phablet kategorisinde S6 edge+ ile şu an en dikkat çekici modelleri oluşturuyor.