RAR dosyası nasıl açılır? Oluşturma ve açma adımları

RAR dosyası nasıl açılır? Oluşturma ve açma adımlarını anlatıyoruz. Büyük verileri sıkıştırarak daha az yer kaplamasını sağlayan RAR dosyası, depolama alanından tasarruf sağlıyor. Peki RAR dosyası güvenli mi? İşte detaylar...

RAR dosyası nasıl açılır? Oluşturma ve açma adımları

Büyük verileri sıkıştırarak daha az yer kaplamasını sağlayan RAR dosyası, depolama alanından tasarruf sağlıyor. Dosyalar daha küçük hale geldiği için veri transferi de daha kısa sürede tamamlanıyor. RAR dosyasını açmak için özel programlara ihtiyaç duyuluyor. Genellikle WinRAR ve 7-Zip gibi programlar bu işlem için kullanılıyor ve içeriğe erişim sağlanıyor. Rar dosyası nasıl açılır sorusunun yanıtını merak edenlerin belirli adımları izlemesi gerekiyor.

RAR Dosyası Nasıl Açılır?

Dosyaları açmak için üzerine sağ tıklanarak kullanılacak programın seçilmesi gerekiyor. İlgili programların içinde “Dosyaları Çıkart”, “Dosyaları Klasöre Çıkart” gibi seçenekler bulunuyor. Kullanıcı bu seçeneklerinden birine tıklayarak sıkıştırılmış dosyanın içeriğine ulaşabiliyor.

Butonun üzerine çift tıklayarak da aynı işlem yapılabiliyor. Dosya açıldıktan sonra pencerenin üst kısmındaki “Buraya aktar” seçeneğiyle kopyalanmak istenen alan seçiliyor.

Dosyayı çıkarmadan görüntüleme özelliğine sahip programlar da bulunuyor. Kullanıcı şifrelenmiş dosyayı açmak ve bilgisayarına kaydetmek istemiyorsa bu programlardan faydalanabiliyor.

RAR Dosyası Nasıl Oluşturulur?

Rar dosyası açma programları, yeni dosyalar oluşturmak için de kullanılıyor. Bu dosyayı oluşturmak için ise aşağıdaki yöntemden yararlanılabiliyor:

  • Rar programı indiriliyor ve bilgisayara kurulumu gerçekleştiriliyor.

  • Sıkıştırılmak istenen dosya ve klasörlerin hangisi olduğu belirleniyor.

  • İstenen dosya ve klasörlerin üzerine sağ tıklanıyor.

  • Açılan menüden ilgili arşiv yöneticisi programı ve “Arşive ekle” özelliği seçiliyor.

  • Program açıldığında sıkıştırılmış dosya için yeni bir isim belirleniyor.

  • Dosya oluşturulurken sıkıştırma düzeyi gibi seçenekler ayarlanabiliyor.

  • Kullanıcı isterse dosyayı açmak için bir şifre belirleyebiliyor ve paylaştığı kişiler şifreyi kullanarak dosyayı açıyor.

  • Şifre belirlendikten sonra “Oluştur” veya “Tamam” seçeneğine tıklanıyor.

  • İlerleme çubuğu dolduktan sonra dosya hazır hale geliyor.

  • Dosyanın doğru aktarıldığından emin olmak için kontrol edilmesi öneriliyor.

RAR Dosyası Ne İşe Yarar?

Verileri gruplandırmak veya sıkıştırmak amacıyla kullanılan RAR dosyaları, arşivleme için büyük bir kolaylık sunuyor. Depolama alanında daha fazla kullanılacak alan yaratılmasını sağlıyor. Farklı dosyaları bir klasörde sıkıştırarak belirli gruplamalar yapılmasına olanak tanıyor. İlgili dosyanın farklı programlar üzerinden daha rahat paylaşılmasını sağlıyor. Disk üzerinde daha az alan kaplayan dosyalar, daha hızlı iletiliyor. Bu şekilde dosyayı çevrimiçi olarak paylaşmak ve mail aracılığıyla göndermek kolaylaşıyor.

Sıkıştırılmış dosya ismiyle de bilinen RAR, seçilen tüm klasörlerin daha küçük boyutlu versiyonunu bir araya topluyor. Arşiv dosyayı oluşturarak bütünlük sağlanıyor ve aktarım sırasında veri kaybı yaşanması ihtimalini de azaltıyor. Belirli bir alanda arşiv oluşturan kişiler, bu saklama yöntemini kullanarak cihazda daha fazla depolama alanı açıyor. Bireysel olarak kullanılabilen RAR dosyalarını şirketler tarafından da sıklıkla tercih ediyor.

Rar Dosyası Kullanmak Güvenilir Mi?

Sıkıştırılmış dosyalar, güvenliğin artmasını sağlıyor. İnternet üzerinden indirme işlemi gerçekleşirenlerin güvenilir kaynakları kullanması öneriliyor. Bilinmeyen kaynaklardan gelen dosyaların kabul edilmemesi ve açılmaması gerekiyor. Zararlı yazılımlardan korunmak için anti-virüs programları kullanılabiliyor. Ancak sıkıştırılmış dosya içine gizlenen virüslerin tespiti mümkün olmayabiliyor. Güvenlik uzmanları tanınmayan kişilerden gelen dosyaların indirilmemesini öneriyor.

Güvenliği sağlamak için şifreli RAR dosyaları kullanılıyor. Şifre paylaşımı güvenilir bir kaynak tarafından gerçekleştiriliyorsa dosyayı açmakta bir sorun görünmüyor. Ayrıca kullanıcılar bilgisayarda bulunan klasörleri şifreli olarak sıkıştırarak güvence altına alabiliyor. Bu şekilde dosyalar başkasının eline geçse bile açması ve içindeki bilgilere ulaşması mümkün olmuyor. Tanınmış programlar kullanmak, bilgileri güvende tutmak için en kolay yöntem olarak görülüyor.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: