NFC özelliği nasıl açılır? NFC özelliği nedir? soruları sıklıkla merak konusu oluyor. Açılımı Near Field Communication olan NFC özelliği ile ilgili merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
NFC Özelliği Nedir?
Açılımı Near Field Communication olan NFC özelliği, yakın alan iletişimi anlamına geliyor. Teknolojik cihazların yakın mesafeden paylaşım yapmasına imkan tanıyan NFC, yeni nesil akıllı telefonların neredeyse tamamında yer alıyor. NFC özelliği nedir sorusunun cevabı kablosuz veri aktarımı olarak özetlenebiliyor. Yakın mesafe haberleşme teknolojisinde son zamanların en fazla kullanılan dijital özelliği olarak da biliniyor. Güvenilir bir iletişim aracı olan NFC, telefonların kredi veya ulaşım kartı olarak kullanılmasını sağlıyor.
NFC, cep telefonlarını diğer cihazlara bağlayarak aktarım gerçekleştiriyor. Radyo Frekansı Tanımlama olarak bilinen RFID teknolojisinin gelişmiş hali olarak tanımlanabiliyor. Aralarındaki en belirgin fark ise işlem mesafesi olarak biliniyor. RFID teknolojisinde daha uzun mesafelerde de veri aktarım işlemi gerçekleştirilirken NFC özelliği neredeyse cihazların tamamen değmesini gerektiriyor. NFC, temelde kullanıcılara hız ve zaman kazandırmayı hedefliyor.
NFC Nasıl Çalışır?
Kullanıcıların benzer veri aktarım uygulamalarından da alışık olduğu bir sistemi kullanan NFC, kablosuz sinyaller aracılığıyla çalışıyor. Bilgi aktarımı için radyo dalgaları yerine manyetik indüksiyon alanını kullanıyor. Radyo dalgalarından farklı ilkelerle çalışan bu sistemin frekansları daha hızlı söndüğü için cihazlar arası iletişimin dışarıdan dinlenmesini de önlüyor.
NFC, bugüne dek kullanılan kablosuz veri aktarım araçlarının aksine herhangi bir güç kaynağına bağlı olmayı da gerektirmiyor. Üç ayrı modda kullanılabilen bu özellik, okuyucu ve yazıcı moduyla afişlerdeki etiketin okunmasını sağlıyor. Eşler arası modu, cihazlar arasında dosya aktarımı yapmayı mümkün kılıyor. Kart emülasyonu özelliği ise kartı tanıttıktan sonra telefonu temassız ödemelerde kullanmaya imkan sağlıyor.
NFC Kullanımı Güvenli mi?
Temassız ödemede kriptografik kart işlemi kullanan NFC, telefona tanıtılan kredi kartının her ödeme sırasında yeni bir kimlik doğrulama kodu oluşturmasını sağlıyor. Bu güvenlik özelliği sayesinde kart kötü niyetli kişiler tarafından taratılsa da orijinal ayarlara erişime izin vermiyor. Veri aktarımını yalnızca birkaç cm uzaklıktan destekleyen sistem, daha uzun mesafelerde kullanılamıyor. Kullanılmadığı zamanlarda kapatılabilen bir özellik olan NFC, güvenli bir kullanım imkanı sağlıyor.
Telefona tüm uygulamaları tanıttıktan sonra cihazı kaybetmek endişe veren bir durum haline gelebiliyor. Bu durumda ödeme kartını kaybetmekle aynı adımları izlemek gerekiyor. İlgili bankayı arayarak uzaktan yükleme sistemi özelliği devre dışı bırakılabiliyor. Telefon bulunduğu zaman ise bu özellik açtırılarak kartlar tekrar cihaza tanımlanabiliyor. Kullanıcılar isterse ek şifre tanımlayarak bilgilerini telefonda güvenli bir şekilde saklayabiliyor.
NFC Nerelerde Kullanılır?
Günlük yaşamda kullanıcılara pratiklik sağlayan ve hızlı işlem yapmaya olanak sunan NFC, pek çok alanda kullanılabiliyor:
-
Kullanılan cihaza kredi veya banka kartları tanımlanarak temassız ödeme işlemi daha hızlı gerçekleştiriliyor.
-
Google ve Apple Pay mobil ödemeleri sırasında NFC özelliği kullanılabiliyor.
-
Ulaşım kartları telefona yüklenebiliyor ve ulaşım araçlarına binerken hızlı geçiş sağlıyor.
-
Çeşitli etkinliklere giriş için biletler cep telefonuna yüklenebiliyor.
-
Ofis girişi gibi alanlarda kimlik doğrulama sistemi olarak kullanılıyor.
-
NFC özelliği olan iki cihaz birbirine yaklaştırılarak tanımlanıyor.
-
Cihazlar arasında fotoğraf, telefon numarası ve dosya paylaşımı daha hızlı gerçekleştiriliyor.
Cep Telefonlarında NFC Özelliği Nasıl Açılır?
Telefonunda bu özellik olan kullanıcılar, ilk olarak NFC nasıl açılır sorusuna cevap arıyor. Akıllı telefonlarda NFC olması için özel bir çip yer alması gerekiyor. Minimum güçle çalışarak cihazın verimini düşürmediği için hemen hemen tüm telefonlara NFC özelliği entegre ediliyor. Yerleşik bir NFC çipi olan her telefonun kendi işletim sistemine göre bu özellik farklı şekillerde açılıp kapatılabiliyor.
Android akıllı telefonlarda ayarlar bölümüne girip bağlı cihazlar sekmesinden NFC özelliği aktifleştirilebiliyor.
iOS işletim sistemlerinde ise belli uygulamalara NFC kullanma onayı veya reddi vermek gerekiyor. Ayarlar bölümündeki gizlilik sekmesine girip kullanılmak istenen uygulama seçiliyor. Ardından NFC geçişi açık konuma getirilerek işlem tamamlanıyor.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir: