Safir ekranlarla ilgili bugüne kadar birçok söylenti duyduk. Özellikle iPhone 6'nın böyle bir ekrana sahip olacağı söyleniyor. Apple'ın safir ekran üreten bir firmayı satın alması, bu yöndeki söylentileri iyice güçlendirmiş durumda.
Peki ama bu kadar çok konuşulan safir ekranların farkı ne? Cevabı bu makalemizde arayacağız...
Safir tam olarak nedir?
Safirin ne olduğunu çoğu kişi bilir. 2010 yılında Prens William'ın Kate Middleton'a verdiği nişan yüzüğündeki o çok güzel mavi değerli taş...
Peki değerli bir taş neden ve nasıl, geleceğin ceplerinin ekranı olarak kullanılacak?
Neden safir?
Bunun cevabı, safirin sadece değerli bir taş olmaktan çok daha fazlası olması. Safir, alüminyum oksidin kristalleşmiş bir hali. Taşıdığı demir ve titanyum element parçaları sayesinde de o doğal mavi rengini kazanıyor.
Neden telefonlara uygun?
Safirin işlenerek kullanılması ilk defa yaşanan bir durum değil aslında. Tag Heuer'in tüm saatlerinde kullanılmasının yanı sıra, askeri araçlarda şeffaf zırh olarak da kullanılıyor.
Bilindiği gibi evrende elmastan sert bir madde bulmak oldukça zor. Moh ölçeğinde elmas, en sert madde kabul ediliyor. Safir ise bundan yalnızca bir derece daha yumuşak. Yani safir, sıradan bir cep telefonu camından çok daha dayanıklı.
Gorilla Glass ne olacak?
Kurşun geçirmez denecek kadar abartılı bir dayanıklılığa sahip olmasa da, düştüğünde kırılmayan, anahtarlarla aynı cebe konduğunda çizilmeyen ekranlar bizi bekliyor diyebiliriz.
Gorilla Glass ne olacak?
Safir cep telefonu ekranlarının kullanımı, diğer ekran camı üreticilerinin, özellikle de Gorilla Glass'ın üzerinde büyük baskı yaratıyor. Gorilla Glass, şu anki amiral gemisi cepler olan HTC One, Samsung Galaxy S5, LG G2 ve Nokia Lumia 1520 gibi telefonların olmazsa olmazı konumunda.
Yine de Gorilla Glass'ın safir karşısında bazı avantajları var. Biraz daha hafif olması ve biraz daha az ışık yansıtmasının yanında, belirgin derecede daha parlak. Ama konu dayanıklılık olduğunda, iş baştan aşağıya değişecek gibi görünüyor.
Fiyat ve diğer sorunlar
Safir ekranları üretmek daha pahalıya geliyor. Hatta safir ekranların, Gorilla Glass'a göre yüzde 90 daha pahalıya üretilebileceği konuşuluyor.
Peki o zaman iPhone'lar daha da mı pahalanacak? Safirli iPhone'ların daha pahalı olacağını düşünmek mantıklı görünüyor; ancak Apple bir şekilde maliyeti düşük tutmanın yolunu bulabilir. Örneğin GT Advanced'in geliştirdiği saç telinden ince safir ekran teknolojisini kullanarak işi çok daha ucuza getirme ihtimali var.
Apple'ın GT Advanced ile olan çalışmaları sonucu büyük problemlerin birçoğu giderilecek gibi görünüyor. Ekran parlaklığı ile ilgili sorun da, ince ekran kullanarak bir nebze çözülecek.
Yine de, telefon sektörünün safir için, safirin de telefon sektörü için tam olarak hazır olduğunu söylemek kolay değil. Safir camlı ilk telefon modelleri piyasaya çıktığında, kesin bir kanıya ancak o zaman varabileceğiz...