Nexus 4 2012'de ilk çıktığında en dikkat çeken yönü, 300 dolarlık yurtdışı fiyatıydı. Bu fiyat, ortalamanın üstünde donanıma sahip bir cep için harikaydı. Ancak cebin yetersiz depolama alanı gibi önemli sıkıntıları da vardı.
2.3GHz Snapdragon 800 işlemci, 2GB RAM, 5 inç 1080p ekran, 2.300mAh pil ve Android 4.4 KitKat'la gelen Nexus 5 ise güçlü bir telefon. Üstelik fiyat avantajını da korumaya devam ediyor. Cihazın ABD fiyatları 16GB ve 32GB'lık sürümler için sırasıyla sadece 349 dolar ve 399 dolar.
Peki LG ve Google, Nexus 5 gibi üst düzey bir telefonu nasıl bu fiyata satabiliyor, ondan kırptığı şeyler var mı? İsterseniz gelin incelememize Nexus 5'in tasarımından başlayalım ve bu sorunun cevabını arayalım.
Tasarım - I
Donanım tasarımından başlarsak Nexus 5, 5 inç'lik 1080p IPS ekranla geliyor; yani 1920x1080 çözünürlüklü ekranında 445 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu yüksek yoğunlukta pikselleri tek tek seçebilmeniz, normal bir göze sahipseniz imkansıza yakın.
Cihazın ekranındaki renkler gayet canlı ancak renk doygunluğu iPhone 5S veya HTC One'dakine kıyasla daha az. Nexus 5'in ekran parlaklığı bu cihazlarınki kadar yükseğe çıkamıyor, ancak bu önemli bir durum değil. Eğer ekranlarda gösterişli renkleri ve yüksek kontrastı seviyorsanız, Nexus 5 rakiplerine kıyasla sizi biraz hayal kırıklığına uğratabilir. Bunlar sizin için her şey değilse farkı çok hissetmeyeceksiniz.
5 inç'lik büyük ekran, Nexus 5'in büyük bir telefon olduğu anlamına geliyor, ancak merak etmeyin. Nexus 5 taşınması zor bir telefon değil. 5.43 x 2.72 x 0.34 inç ölçülerindeki telefonun ekran çerçeveleri çok küçük olduğundan cihazın kendisi büyümemiş. Cam kaplama Nexus 4'ün aksine arka tarafta plastiğin tercih edilmesi, Nexus 5'i daha hafif bir cihaz haline getirmiş.
Ekranın üstündeki yuvarlak kulaklık, görüntüsünün aksine fazlasıyla güçlü. Onun hemen solunda ön kamera yer alıyor. Ekranın hemen altında ise LED uyarı ışığı bulunuyor. LED'in nerede olduğunu sadece bir uyarınız olduğunda, ışık yanıp söndüğünde anlayabiliyorsunuz. LG'nin onu saklamaktaki başarısı hoşumuza gitti, ışık adeta sihirli bir biçimde ortaya çıkıyor.
Tasarım - II
Cihazın alt tarafında PC'yle bağlantı ve şarj için bir microUSB portu, biri kulaklık, biri mikrofon için olmak üzere iki ızgara bulunuyor. Nexus 5'in kulaklık girişi ise telefonun üstünde. Burada da gürültü engellemeyi desteklemek üzere bir mikrofon deliği var.
Cihazın kenarlarında seramik ses ve güç düğmeleri bulunuyor. Düz, neredeyse keskin bir tasarıma sahip ses düğmesi solda, güç düğmesi ise sağ kenarda yukarıda yer alıyor. Bazıları seramik düğmeleri sevse de düğmelerin köşeli olması bize biraz garip geldi.
Telefonu çevirdiğinizde yumuşak tasarımlı kapağın üzerine işlenmiş "Nexus" yazısını görüyorsunuz. 8 megapiksellik kamera, alıştığımızdan büyük bir modüle sahip. Onun hemen altında ise LED flaş var.
Önceki Nexus'larda da olduğu gibi arka kapağı açıp pili değiştirmeniz mümkün değil. Bir microSD kart slotu da bulunmadığından 16GB'lık model yerine 32GB'lık modeli almanızı tavsiye ediyoruz.
Nexus 5'i elinizde tutmak ve kullanımı
Nexus 5, ne kadar tutuşa uygun bir tasarıma sahip olsa da 5 inç'lik, büyük bir cep ve çoğu kişi için fazla büyük. Eliniz büyük olsa bile başparmağınızla ekranın köşelerine ulaşmakta zorluk çekeceksiniz.
İlk dikkatimizi çeken detaylardan biri ise cihazın hafifliği oldu. Nexus 5, LG'nin bu kez plastiği tercih etmesi nedeniyle son derece hafif bir cihaz olmuş. iPhone 5S veya HTC One'daki "üst düzey kalite" hissiyatının aynısının Nexus 5'te olduğunu söyleyemeyiz, ama fiyatına bakarsak bu durum rahatça göz ardı edilebilir.
Eliniz ne kadar temiz olursa olsun arka kapak bir süre sonra yağlanabiliyor, ancak silerek temizlemesi oldukça kolay.
Yazılım alanına gelirsek, Nexus 5'in çok hızlı bir telefon olduğunu gördük. Üreticilerin eklediği çöp uygulamalar, widget'lar ve bug'lı arayüzlerin yokluğu, Nexus 5'in adeta uçması anlamına geliyor. Uygulamaların zaman zaman kilitlenmesi dışında önemli bir sorun yaşamadık. Bu sorun, uygulamaların yeni Android için henüz optimize edilmemiş olmasından kaynaklansa gerek.
Android 4.4 KitKat
Android'i daha önce kullandıysanız, KitKat'ta yabancılık çekmeyeceksiniz. Google Now, Android 4.4 ile çok daha kolay erişilebilir bir hale gelmiş ama özellik henüz ülkemizde hizmet vermiyor. Giriş ekranınızı sola sürüklediğinizde varsayılan olarak Google Now'a erişebiliyorsunuz.
Bir başka yenilik ise Motorola'nın Moto X'in'de olduğu gibi sesli komutlarla cihazınızı yönetebilmeniz. Nexus 5'i emirlerinize hazır hale getirmek için "OK Google Now" yerine "OK Google" demeniz yeterli oluyor. Nexus 5'in Motorola'dan ayrılan bir başka yönü ise Nexus 5'in sizi durmadan dinlemiyor olması. Yani giriş ekranında değilken (örneğin ekranınız kapalıyken) telefonunuza sesli komut veremiyorsunuz.
Bu yeni işlev, Google aramaları yapmanıza, mesaj göndermenize, telefon aramaları yapmanıza, alarmı ayarlamanıza ve fazlasına izin veriyor. Motorola'nın sunduklarına göre daha kısıtlı, ama yine de işinizi kolaylaştırıyor.
KitKat: Mesajlar, yeni çevirici uygulaması
Mesajlar
Android 4.4 KitKat, SMS mesajlarınızı Hangouts altında topluyor. Google'ın kendi hizmetlerini dayatması, bazı kullanıcıların hoşuna gitmeyebilir. SMS mesajlaşma simgesini boş yere aramayın, çünkü böyle bir simge artık yok. Telefon simgesinin hemen yanında duran Hangouts simgesi, mesajlaşma uygulamasının simgesinin yerini almış.
Bu değişiklik bize çok önemli gelmedi, ancak Hangouts gelen kutunuz hızla dolabiliyor. Böyle bir sorun yaşarsanız, Google Play'deki üçüncü parti mesajlaşma uygulamalarından her zaman faydalanabilirsiniz.
Çevirici ve telefon uygulaması
Çevirici uygulamasının yeni arayüzü, Ice Cream Sandwich ve Jelly Bean'dekine göre çok daha temiz. Favorilerinizi, geçmişi ve sıkça iletişim kurduğunuz arkadaşları, ailenizi, sevdiklerinizi... hızla görünür hale getirebiliyorsunuz.
Eksikliği hissedilen bir işlev ise KitKat'taki yerini almış. Telefon uygulamasını açtığınızda örneğin bir yerin ismini yazarak, yakında bulunan yerlerin numaralarını hızla görebiliyorsunuz. Aradığınızı bulduğunuzda numaraya dokunarak hızla arama yapabiliyorsunuz.
Yeni Android, aslında eskisi gibi
Android 4.4 KitKat'ı kullandığınızda onun büyük bir güncelleme olmadığını fark ediyorsunuz. ICS'nin işinizi gören öğeleri yerinde duruyor. Sadece deneyiminizi biraz daha kolaylaştıracak, sadeleştirecek bazı değişiklikler yapılmış.
KitKat'la deneyiminiz, hangi Android sürümünden geldiğinize bağlı olarak değişecek. En son Android sürümünü kullananlar, KitKat'a geçtiklerinde önemli bir farklılık hissetmeyecekler. Onu ilk kez kullananların ise öğrenmek için biraz zaman geçirmesi gerekecek. Ancak bu kötü bir şey değil. iOS veya Windows Phone'dan gelenler, bol kişiselleştirme seçeneklerinden memnun kalacaklar.
Android 4.4 bizi hayal kırıklığına uğratmadı, sizin de onu beğeneceğinizi düşünüyoruz.
Kamera
Nexus 5'in kamerası, Nexus 4'e kıyasla çok daha iyi ancak Nokia Lumia 1020, LG G2 gibi ceplerin hala gerisinde.
Kamera uygulaması Android 4.3'tekine oldukça benziyor ve size HDR+, exposure tamamlama, ayarlar, flaş, ön-arka kamera arasında geçiş gibi seçenekler sunuyor. Panorama modu ve Nexus 4'te ortaya çıkan Photo Sphere de yerinde duruyor.
Kameranın odak konusunda zaman zaman teklemesi bizi rahatsız etti. Bazen gerektiği gibi odaklanan kamera, bazı zamanlarda odaklanmaya hiç gerek duymadı. Uygulamanın yeteri kadar hızlı tepki vermemesi de başka bir dezavantajdı. Fotoğraf çekmek için dokunduğunuzdaki gecikme çok kötü olmasa da, yeterince kısa değildi.
Optik görsel sabitleme (OIS) işlevi, Nexus 5'in kamerasının sevdiğimiz yönlerinden oldu. Bu işlev, videolarda ve yeteri kadar aydınlatılmamış ortamlarda fotoğraf çekerken işe yarayabiliyor.
Resim kalitesine gelecek olursak, Nexus 5'in yakaladığı karelerin yeteri kadar keskin ve doğal renklere sahip olduğunu görsek de, kontrasttan yoksun olduklarını tecrübe ettik. Bunu düzeltebilecek birçok uygulama var, ancak fotoğraflarınızı çektiğiniz gibi paylaşmak istiyorsanız kontrast oranı en iyi ışıkta bile sizi memnun etmeyebilir.
Nexus 5, bugünkü birçok üst seviye cep gibi 1080p HD video kaydedebiliyor. Ancak OIS'a rağmen videoların titrek görünebildiğini tecrübe ettik. Durum o kadar da kötü değil, ancak dikkatle bakanlar bunu hissedecekler. Video kaydederken karanlık ve aydınlık yerler arasında geçiş yaptığınızda telefonun exposure değerini ayarlamakta zorluk çektiğini gördük. Aynısı odaklama için de geçerli. Ancak şunu da söyleyelim; Nexus 5 bu alanda diğer Android'li ceplerden çok daha kötü değil.
Performans ve pil ömrü
Performans
Nexus 5'in gerçek hayattaki performansı harika. Oyunlar ve uygulamalar şaşırtıcı derecede hızlı çalışıyorlar; giriş ekranları ve uygulamalar arasında geçiş yapmak ise oldukça akıcı.
Kısaca kamerada yaşadığımız küçük sorunlar dışında Nexus 5'te performans konusunda sıkıntı yaşamadığımızı söylemeliyiz. Telefonla ne yaparsanız yapın, takılma, gecikme gibi can sıkıcı durumlarla karşı karşıya kalmayacaksınız. Grafik gücüne yoğun olarak ihtiyaç duyan oyunlar dahi herhangi bir gecikme ve yavaşlama göstermeden, hızla çalışıyorlar. Performanstaki gelişmede, Android 4.4 KitKat'ın da parmağı olsa gerek.
Pil ömrü
Cihazın, pil ömrü konusunda kararsız bir performans sergileyerek bizi şaşırttı. Bazı günler diğerlerine göre daha uzun dayanan telefonun pili bazen daha erken bitti. İlk günümüzde telefonu 5 saat kullanabildik, uygulamalarla ve kişiselleştirmeye uğraştığımızı düşünürsek bu oldukça normal. İkinci gün ortalama bir kullanımla 6 saat dayanan telefon, üçüncü gün 11.5 saat ayakta kalabildi. Nexus 5'in pilinin ne zaman biteceğini tahmin etmek güç olduğundan, onu sıkça şarj etmek yerinde bir davranış olabilir.
Pil ömrü konusunda deneyimleriniz bizimkinden farklı olabilir, ancak Nexus 5'i çoğunlukla her akşam şarj etmeniz gerekecek.
Kararımız
Nexus 5, Türkiye'ye geldiğinde ucuz fiyatını kaybedecek de olsa rakip amiral gemilerinden daha uygun fiyatlı olacak. Android 4.4 KitKat ve çok yüksek performansı, onu çok cazip, reddetmesi zor bir seçenek haline getiriyor.
Cihazın kamera performansı ve pil ömrü konusunda bazı sıkıntıları var. Bunlar çok kötü değiller ve dahası Google'ın yazılım güncellemeleriyle onarılma ihtimalleri var. Ancak telefonu hemen şimdi kullanmaya başlarsanız, güncelleme gelene kadar bunlarla yaşamaya alışmanız gerekecek.
Yeni bir Android sürümü çıktığında Nexus 5'in onu kullanacak ilk cihaz olacağını da hatırlatalım.