Kar ne zaman yağacak? Bir uzmana göre karın beklendiği tarih

Kar ne zaman yağacak? Ekim ayıyla birlikte arama motoru Google'da en çok arananlar arasında bu soru da var. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt kış dönemiyle ilgili yorumlarını TRT Haber'le paylaştı. İşte detaylar...

Kar ne zaman yağacak? Bir uzmana göre karın beklendiği tarih

Kurak geçen günlerin ardından kar ne zaman yağacak? sorusunun yanıtı son günlerde arama motoru Google'da sıklıkla merak ediliyor. Bu kış mevsiminin beklenenden daha soğuk olacağı konuşuluyor. Peki kar ne zaman yağmaya başlayacak? Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt kış dönemiyle ilgili yorumlarını TRT Haber'de anlattı.

Bozyurt, El Nino’nun etkili olduğu yıllarda Türkiye’nin bol yağış aldığını söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu Kış Bol Yağışlı ve Soğuk Olacak"

“Bazı El Nino yıllarında bol yağışlı fakat ılık olmuş. Bazı El Nino yıllarında ise yine bol yağışlı fakat soğuk olduğunu görüyoruz. Bu sene özellikle sonbahar ve kış mevsimi bol yağışlı ve soğuk olacak gibi görünüyor. Özellikle kasım ayından itibaren. Şimdi ekim ayının ortasına kadar kısa bir kurak dönem var. Ekimin ortasından sonra yeniden yağışlı bir sistemin ülkemize sokulacağını düşünmekteyim."

Kar Ne Zaman Yağacak?

Bozyurt Ekim ayında daha çok yağmur şeklinde yağışlar beklediğini belirtti. Ekim ayının 15-20’sine dikkat çeken Bozyurt şu açıklamalarda bulundu:

“Balkanlar üzerinden gelecek olan sistem soğuk ve yağışlı olacak gibi duruyor. Bu durumda yurdun iç kesimlerinin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar yağışı bekliyorum. Ekim ayının 27-29’unda yine kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Hatta bu sefer, eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde belki mevsimin ilk karı da yağabilir diye düşünüyorum. Mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir.”

İstanbul'da Kar Yağışı

“Genelde yurdun kuzeybatı bölgelerinde bu kış yağışlı geçecek. Ama İstanbul ve çevresinde aralık ayına kadar çok üst seviyede yağışlar görülmüyor. Aralıktan itibarense yoğun yağışlar bekliyorum. Ocak ve şubat aylarında da deniz etkili kar yağışları olabilir. Karın su tutma kapasitesi çok fazla ve dolayısıyla kar erimelerinde potansiyel su ortaya çıkıyor. Barajlarda da çok olumlu bir etkisi var. Bunun dışında bir de kar havadan amonyağı da indiriyor ve toprağın daha verimli olmasını sağlıyor.”