Apple, Steve Jobs'un ölümünden sonra, asla yapmaz denilen her şeyi teker teker yapmaya başladı. Bunun ilk örneği, Jobs'un başından beri karşı çıktığı "daha büyük bir iPhone", yani iPhone 5 olmuştu. Şimdi de, 9.7 inç'lik iPad'e küçük bir kardeş geldi: iPad mini!
İşte bu küçük kardeşi, enine boyuna inceleme fırsatı bulduk. Önce iPad mini'nin teknik özelliklerinden ve test sonuçlarımızdan bahsedecek, sonra da küçük iPad'in, diğer tabletler arasında, hangi noktada durduğuna karar vermeye çalışacağız.
Temel özellikler ve işçilik
Apple'ın iPad mini ile birlikte, Google'ın Nexus 7'sine ve Amazon'un Kindle Fire HD'sine rakip olmayı amaçladığı uzun süre konuşuldu. Ancak Apple, iPad mini ile bu iddiayı iki açıdan çürütmüş oldu. Öncelikle Apple, 7 inç'lik ekran yerine 7.9 inç'lik bir ekranı tercih etti. Bunun yanında iPad mini'nin fiyatı, düşünüldüğü gibi çok da ucuz olmadı.
Ama tüm bunlar, Apple'ın "daha küçük tabletler" piyasasında savaşmayacağı anlamını taşımıyor. Bugüne dek piyasaya sürülen her iPad, zaten Android'li rakiplerinden daha pahalıya satıldı. Ve buna rağmen, halen tablet piyasasının lideri konumunda.
Gelin, önce iPad mini'nin genel hatlarına göz atalım. Bizim test ettiğimiz model, Wi-Fi ve 3G/4G desteği sunuyor. iPad mini, söylediğimiz gibi, 7.9 inç'lik bir ekrana sahip. Ağırlığı 312 gram, kalınlığı ise sadece 7.2 mm. iPad mini'nin dikkat çekici ilk özellikleri de zaten bunlar. iPad 4 olarak anılan, "en yeni" iPad'in 650 gramlık ağırlığı ve 9.5 mm'lik kalınlığının yanında, iPad mini, gerçek bir taşınabilirlik dersi veriyor. Üstelik bunu yaparken, rakiplerinden 1 inç daha büyük bir ekran sunmayı başarıyor.
iPad mini, "unibody" olarak bilinen, yekpare bir kasaya sahip. Apple, aynı kasa mantığını, bir süredir MacBook modellerinde de kullanıyor.
Diğer iPad modellerinde de olduğu gibi, iPad mini'nin kasası son derece sağlam görünüyor. Elinize aldığınızda, gerçekten kaliteli bir cihazla karşı karşıya olduğunuzu rahatlıkla anlayabilirsiniz. İşçilik de, tek kelimeyle kusursuz.
Donanım özellikleri
Apple, iPad mini'de, iPad 2'nin işlemcisini kullanmış: Çift çekirdekli, 1 Ghz A5... Bu işlemci, 512 MB RAM ile destekleniyor. Sunulan depolama seçenekleri ise, 16, 32 ve 64 GB.
İlk bakışta, en son tanıtılan iPad 4'ün A6 işlemcisinin yanında eski A5 işlemci zayıf gibi görünebilir. Ancak bu işlemci, iOS 6 ile birleşince hiçbir şekilde A6 işlemciyi aratmıyor. Ne menülerde, ne de uygulamalar arasında dolanırken, en ufak bir takılma yaşamadık. Aynı durum, uygulamaların açılması ve çalışması konusunda da geçerli. Bu arada, iOS 6 ile birlikte, Siri'nin de iPad mini'de yerini aldığını, küçük bir not olarak düşelim...
Bu noktada tekrar ekrana dönmekte yarar var. iPad mini'nin ekranı, iPad 2 gibi, 1.024 x 768 çözünürlüğe sahip. Bu çözünürlük Retina bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabilir ama uygulamalar açısından önemli bir artı sunuyor. Çözünürlüğün 1.024 x 768'de tutulması, ekranın 7.9 inç olmasını sorun olmaktan çıkartıyor. Bu çözünürlük sayesinde, uygulamalar, ekstra bir ölçeklendirme işlemine ihtiyaç duyulmadan, olduğu gibi ekrana yansıyor.
iPad mini'nin ön yüzünde, Face Time için de kullanılabilen bir kamera bulunuyor ve HD görüntü sunabiliyor. Arka yüzdeki iSight kamera ise, 5 megapiksel çözünürlüğe sahip ve 1080p çözünürlükte video çekimi yapabiliyor.
Son olarak, iPad mini'nin nano SIM kart kullandığını da söyleyelim. Yani normal veya micro SIM kartları iPad mini ile kullanma şansınız yok.
Şimdi gelin, test sonuçlarımıza göz atmaya başlayalım...
Ekran testleri
iPad mini'nin ekranı, ne çok iyi, ne de kötü... Ölçtüğümüz 347 cd/m2'lik parlaklık değeri, ortalamanın üzerinde kabul edilebilir. 795:1 kontrast oranı için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Ancak parlak ekran sunan her tablette olduğu gibi, iPad mini'de de, gün ışığı altında yansıma oluşuyor ve bu yansıma, zaman zaman rahatsız edici boyutlara ulaşabiliyor. Ekranın piksel yoğunluğu 162 ppi. iPhone 5'in ekran yoğunluğunun 327 ppi olduğunu söylersek, sanırız karşılaştırma yapma imkanınız olacaktır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, çözünürlük 1.024 x 768. 7.9 inç'lik ekranda bu çözünürlük gayet keskin görüntülere imza atabiliyor. Ancak çok yakından bakarsanız, pikselleri görmeye başlayabiliyorsunuz. Yine de bunu olumsuzluk olarak değerlendirmemek lazım; çünkü bahsettiğimiz cihazın ekran büyüklüğü 7.9 inç...
Performans ve batarya testleri
iPad mini, iPhone 5'de olduğu gibi, Apple'ın yeni Lightning arabirimini kullanıyor. Bu arabirim, yaptığımız testlerin de kanıtladığı gibi, Apple'ın daha önceki modellerde kullandığı arabirime göre çok daha hızlı veri transferine imza atabiliyor.
Tabi bu hızın bir de bedeli var: iPad mini ile birlikte, eğer daha önceki bir model için örneğin bir dock aldıysanız, artık onu çöpe atabilirsiniz. Çünkü eski aksesuarları iPad mini ile kullanma şansınız yok.
Bir tablet için, özellikle de küçük bir tablet için en önemli teste geçelim: Batarya testi. iPad mini, tam dolu batarya ile, kesintisiz 8 saat 43 dakika video izlememize izin verdi. İnternette kesintisiz sörf için bize sunduğu süreyi ise, 6 saat 12 dakika olarak ölçtük. Bu süreler, şu an piyada satılan 7 inç'lik tabletlerle hemen hemen aynı ve Apple'ın, batarya konusunda iyi bir iş çıkarttığının kanıtı.
Küçük bir de ekleme yapalım: Pilin sıfırdan tamamen dolması arasında geçen şarj süresi, 4 saat 22 dakika...
Sonuç: iPad mini ne kadar iyi?
Apple, iPad mini ile birlikte, yüksek performans ve başarılı batarya süresi sunan bir tablet sunmuş bizlere. Üstelik bunu, 7 inç'lik rakiplerinden 1 inç daha büyük bir ekran kullanarak yapmış.
Performans, işçilik, kullanım kolaylığı ve taşınabilirlik konularında, iPad mini'ye söylenecek tek bir kötü sözümüz yok. Sadece ekranın biraz daha iyi olması beklenebilirdi. Özellikle parlaklık ve kontrast konularında, iPad mini, ortalama bir tabletten farklı değil. Lightning konektörünün önceki aksesuarlarla uyumlu olmaması da, bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabilir.
Kısacası iPad mini, 10 inç'lik tabletleri büyük bulan kullanıcılar için, Google Nexus 7 ile birlikte en iyi 2 alternatiften biri. Hangisini alacağınız ise, biraz iOS - Android arasında yapacağınız seçime, biraz da harcayabileceğiniz paraya bağlı...