Anıl Öğütveren
HTC One X, teknoloji marketlerine ulaşan ilk 4 çekirdekli işlemciye sahip akıllı telefonlardan biri. 4+1 işlemci yapısı ile uygulamaların akıcılığı ve enerji verimliliği iyi çalışmayı garanti ediyor. Testimiz gösterdi ki HTC One X, hesaplama ve performans olarak genelde iyi ama bazı yanları insanı kendinden soğutabiliyor.
HTC One X'i test merkezimize konuk ettik ve zorlu testlerden geçirdik. Pinball oyunu sorunsuz ve akıcı çalışırken, Shadowgun'da görmeye alışmış olduğumuz takılma ve yüksek ısınma problemleriyle karşılaştık. Halen ana ekranı değiştirirken gecikme yaşanması can sıkıcı. Yaptığımız farklı hız ölçümleri çok farklı sonuçlar da vermedi.
HTC One X, gerçek bir XXL akıllı telefon. Arka yüzü polikarbonat malzemeden yapılmış, o yüzden biraz kaygan ama temiz görünüyor. Telefonun tasarımı, büyük olması dışında One S'e çok benziyor. One S ile karşılaştırmalarımızda SIM kartının telefonla birlikte gelen pin ile kaydırılabilmesini daha iyi bulduk.
One X 32 GB bellek içinden 27 GB'ını kullanılmanıza izin veriyor. Bunun dışında DropBox ile bulut sistem içinde 25 GB yedekleme alanı sunuyor. DropBox uygulaması her zamanki gibi sistemde köklü yer tutuyor ve istenildiği zaman fotoğraflar doğrudan Dropbox içine yüklenebiliyor.
Kamera ve ekran performansı
Gün ışığında One X ile çektiğiniz fotoğraflar hoşunuza gidecektir. 8 megapiksellik kamerası iyi bir netlik ve muhteşem renkler sunuyor. Hareket halindeyken eski HTC telefonlara göre daha iyi çekimler elde edebiliyor. Fakat bu telefonla karanlık ortamlarda fotoğraf çekmenizi önermiyoruz. 1080p kamerası yüksek kalitede kayıt yapabilmesini sağlıyor.
4.7 inçlik büyük ekranında AMOLED değil, Super-LCD2 tercih edilmiş. Pratikte bu ekran tipi biraz daha az parlak renkler ve kontrast sunar. One S modeli, AMOLED kullanarak bu konuda One X'e göre üstünlük sağlamış bulunuyor. One X ekranı 1280x720 piksel ve 454 Candela/mhoch:2 oranında parlaklık sunuyor. Şu an piyasada sadece LG'nin Nova ekranları bu oranda parlaklığa sahip.
Bağlantı bakımından One X kısa mesafeli iletişim (NFC: Near Field Communication) desteğine sahip. Normal bir HDMI yuvası yok ama micro-USB girişi ile telefonunuzu televizyonunuza bağlayabilirsiniz. Ya da 20 Euro fiyatı olan HDMI adaptörü satın alabilir ve HTC One X'in televizyona bağlantısını tam verimle kullanabilirisiniz.
Android 4.0 + Sense
Android 4'ün Sense ile kombinasyonu Gingerbread'de olduğu kadar iyi. Ekranın altındaki 3 düğme ile telefonu kontrol edebilirsiniz. Yeni uygulamaların görünüşü güzel olması kadar, kontrol edilebilmelerinin de rahat ve hızlı olması gerekiyor. Bunu için geliştirilmiş iyi bir görünüme sahip olan Widget görünümü ana ekrana uzunca basılınca çıkıyor ve başlangıç ekranınızı bölümlemenizi sağlıyor. Android ve Sense 4 birlikteliği ile kullanıcılar birçok özelliğe sahip oluyor.
Quadcore: 4 çekirdeğin gücü
Yeni 4+1 Tegra 3 işlemcisi çok şey vaat ediyor. Dört adet 1.5 GHz hızında ARM Cortex-A9 çekirdeği güçlü hesaplama ve cihazın grafik gücünü artırmak için kullanılıyor. 500 Mhz hızındaki beşinci çekirdek ise "Güç Tasarrufu" modu için bulunuyor. Telefon, bizim iki tip testimizle boğuştu. Birinicisi One X'e birçok uygulama ve oyun yüklemek ve bunlardan bazılarını çalıştırmaktı. Bunu yaptığımızda cihazda bazı takılmalar ve bir süre sonra ısınma gözlemledik. Daha az uygulama olduğunda ise bu problem pek fazla görünmedi.
Ne kadar hızlı?
Bu telefonda adil bir Benchmark testi yapmak zor çünkü hangi çekirdeğin ne ölçüde çalıştığı bilinemiyor. Biz yaptığımız testlerde One X'te uygulamaların hızlıca açılabildiğini ve yüksek hızda WLAN bağlantısı kurabildiğini tespit ettik. One S ile karşılaştırdığımızda ise sadece rehber hizmetinin daha hızlı çalıştığını fakettik. Yani günlük kullaım performansı olarak One S'ten tek üstün yanı buydu. WLAN en yüksek seviyede sinyal alırken 600 Kbyte'lık sayfayı yüklemesi 5,5 saniye sürdü. One S'de bu süre, yine aynı web sitesi için sadece 3,5 saniye sürmüştü.
Oyun performansı
HTC One X, Nvidia'nın uygulama mağazındaki oyunlar için henüz hazır değil gibi görünüyor. Ücretsiz langırt oyunu bile bu telefonda daha oynanamıyor. Telefonda ancak Nvidia'nın ve HTC'nin ortaklaşa önerdiği Games Riptide ve Shadowgub THD gibi oyunlar tatmin edici bir şekilde oynanabiliyor.
Riptide oyunu suyun üzerinde jetski sürebileceğiniz, su efektlerinin oldukça gerçekçi olduğu bir oyun. Buna rağmen bu telefonun işlemcisinin ekstra bir iş yaptığı, yani performans üzerinde fark edilir bir etkisinin olduğu söylenemez. Bir Third-Person-Shooter oyunu olan Shadowgun ise kaliteli grafikleri ve plastik patlama efektleriyle hoşumuza gitti.
Sonuç olarak diyebiliriz ki telefon içinde bulunan 4 çekirdekli işlemci günlük yaşamda bir avantaj sağlamıyor. Sadece güç tasarrufu modunun pil süresini fark edilir derecede uzatması iyi.
Batarya ve ses kalitesi
4+1 çekirdek gücü normalde yüksek güç tüketmesine rağmen, bunu HTC One X için tam olarak söyleyemeyiz. Gerçek şu ki 1.800Mah'lık güçlü bataryası One S'in 1.650mAh'lık bataryasına göre daha fazla dayanıyor. One X, tam ekran parlaklığında ve online işlemler yaparken 5 buçuk saat dayanıyor. Konuşma testinde ise 6 saat batarya süresi olduğunu gözlemledik. Şarj edilme süresi ise 3 saate kadar çıkabiliyor.
3 boyutlu oyunlar oynarken batarya sadece kısa bir süre dayanıyor. Bizim tavsiyemiz bu telefonda 3 boyutlu oyun oynarken ekran parlaklığını azaltmanız.
Muhteşem ses kalitesi
Açıkça söylemek gerekir ki bu telefonda konuşma sesi kalitesi en iyi derecede. Karşı taraftan gelen ses kulağa oldukça temiz ve hoş bir biçimde ulaşıyor. Neredeyse hiçbir gürültü duyulmuyor. Sadece uzaktan konuşma modunda bazı çıtırdama sesleri ve gürültüler duyuluyor.
Sonuç ve alternatif
One X'in iyi bir akıllı telefon olduğu su götürmez bir gerçek. Yüksek çözünürlüklü ekranı, internette hızlı sörf yapabilen tarayıcısı ve keskin görüntüler çeken becerikli kamerası One X'in göze çarpan en iyi yanları. Konuşma sesi akustiğini de oldukça iyi bulduk.
Batarya süresi daha uzun olabilirdi ama bu tip diğer telefonlarda da aynı sorunlar var. 4 çekirdekli işlemci ise, günlük kullanımda pek de büyük bir fark yaratamıyor.
Alternatif
4,7 inç ekran, 4 çekirdekli işlemci ve 590 Avro fiyat sizin için fazla ise, çok iyi bir alternatifiniz var. HTC One S, 4,3 inç büyüklüğünde süper AMOLED ekrana ve yeni jenerasyon çift çekirdekli işlemciye sahip. Fiyatı da One X'e göre çok daha hesaplı.