Indeed’in araştırmasına göre full-stack developerlar için ABD'de ortalama yıllık maaş 129.637 dolar. Aynı zamanda uzaktan çalışmaya oldukça uygun. CNBC'ye göre bir web sitesinin veya uygulamanın ön ve arka yüz teknolojileri konusunda donanımlı olan full stack developerlara olan talep, son aylarda teknoloji sektörünü aştı. Indeed’de kariyer uzmanı olan Kristen Shah, “Aslına bakarsanız, bugün her şirket bir teknoloji şirketidir ve full stack developerlar teknoloji endüstrisinin ötesindeki şirketlere fayda sağlayabilecek benzersiz bir beceri setine sahiptir" diyor.
Sağlık hizmetleri, eğitim, finans, e-ticaret çok sayıda farklı sektör de full stack developerlara ihtiyaç duyuyor.
Bu pozisyondaki kişilerin önemi ise diğer teknoloji yeteneklerine göre birden çok rolü bünyelerinde birleştirmeleri.
Haberde görüşlerine başvurulan Megan Slabinski, “Giderek daha fazla sayıda şirket, uygulama, geliştirme veya genel web ekiplerindeki personel sayısını azaltmak için full stack developerları işe alıyor. Çok yönlü olabilirler, çok çeşitli projeler üzerinde çalışabilirler ve genellikle teknik sorunlara yaratıcı çözümler bulabilirler" diyor.
Full Stack Developer Ne İş Yapar?
Full Stack Developer, bir web uygulamasının tüm teknik yapısının (front-end ve back-end) geliştirilmesinden sorumludur. Front-end, kullanıcı arayüzünü (HTML, CSS, JavaScript gibi diller kullanılarak) oluştururken, back-end veri tabanından verileri alıp işler ve kullanıcıya sunar (Java, Ruby, Python gibi diller kullanılarak). Ayrıca, uygulamanın performansını ve güvenliğini de üstlenir. Full Stack Developer, tüm bu teknolojileri ve dilleri birlikte kullanarak, güncel ve etkileyici web uygulamaları geliştirebilir.
Hangi Sektörlerde Çalışır?
Full Stack Developer, birçok farklı sektörde iş bulabilir, ancak aşağıdaki sektörlerde sık sık ihtiyaç duyulabilir:
-
E-ticaret
-
Finans
-
Sağlık
-
Teknoloji
-
Eğitim
-
Medya ve eğlence
-
Hizmet sektörü
-
Otomasyon
-
İnternet ve yazılım
Full Stack Developerlar, dünya çapında birçok şirket ve kurumda çalışabilir veya kendi start-up'larını kurabilirler.
Yükselişteki Diğer Meslekler
2023 Yükselen meslekler listesi son beş yılda en hızlı büyüyen 15 iş alanını belirlemek için LinkedIn verilerinin kullanıldığı bir çalışma. Linkedin'in 15 meslekten oluşan listesine göre ilk sırada Game Designer (oyun tasarımcısı) ikinci sırada ise Blockchain Developer (Blokzincir geliştiricisi/yazılımcısı) vardı. Peki Growth Specialist (Büyüme uzmanı) ne iş yapar? Hangi sektörlerde çalışır? Hangi yetenekler gerekir? İşte detaylar...
Linkedin listesini incelemek için: İşte yükselen meslekler: LinkedIn'e göre talep gören, popüler 15 pozisyon (2023)