Excel satır sabitleme nasıl yapılır? Satır ve sütun sabitleme iptal işlemi

Excel satır sabitleme nasıl yapılır? Excel tabloları üzerinde çalışırken satır ve sütun sabitleme işlemlerine zaman zaman ihtiyaç duyulabiliyor. Bu yazımızda satır ve sütun sabitleme yollarını ve iptal işlemlerini anlattık.

Excel satır sabitleme nasıl yapılır? Satır ve sütun sabitleme iptal işlemi

Microsoft Office programlarını bilmeyen yoktur. Bu programları; farklı sektörlerde çalışan insanlar ve farklı bölümlerde okuyan öğrenciler sıkça kullanıyor. Dolayısıyla da Microsoft Office programları en çok kullanılan programlar arasında yer alıyor.

Bu programlar arasında ise en çok kullanılanlardan biri Microsoft Excel. Excel; verilerinizi satırlar ve sütunlar halinde düzenlemenizi sağlayan elektronik bir tablo sistemi. Çoğu işlemi hızlı ve rahat bir şekilde yapabileceğiniz bir program olan Excel’de farklı özellikler bulunuyor. Excel satır sabitleme işlemleri de bunlardan birisi.

Excel’de Sabitleme İşlemleri

Excel programında tablo üzerinde çalışırken satır ve sütun sabitleme işlemleri bazen çok yararlı olabilir. Özellikle de bir satır ya da sütunu sabitlemek, diğer değişkenleri de onlara göre sıralamak farklı bakış açıları elde etmenizi sağlayabiliyor. Bu sebeple de Excel’de farklı sabitleme uygulamaları bulunuyor. Bunları şöyle sıralamak mümkün:

Satır Sabitleme: Microsoft Excel’de çoğu işlem kolaylıkla yapılıyorken bazen çok sayıda satırlardan oluşan listelerde bazı zaman başlık satırının sabitlenmesi gerekebiliyor. Buradaki ana amaç ise sütunlardaki verilerin alt satırlara indiği zaman neyi ifade ettiğini anlamak. Örneğin, ekranınızda bir tablo bulunuyor. Bu tablo bir öğrenci listesini gösteriyor. Fakat bu liste ekrana yükseklik olarak sığmıyor. Bunun için de alt satırlardan bir öğrencinin verilerinde düzeltme yapılmak istendiğinde en üstte yer alan sütun bilgilerini gösteren hücreler aşağıya indikçe üstte kalıyor ve hangi sütunun hangi bilgileri içerdiği karışıyor. Bunun için de Excel’de satır sabitleme işlemleri yapılması gerekiyor. Satır sabitleme işlemi yapıldığında satırlar aşağıya inilse de sütun bilgileri her zaman üstte kalıyor.

Sütun Sabitleme: Excel’de satır sabitlemeye benzer şekilde sütun sabitleme işlemleri de yapılıyor. İlk sütunu sabitlemek için ‘görünüm (view)’ bölümüne giderek ‘bölmeleri dondur’ seçenekleri altından ‘ilk sütunu dondur’ seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Bu işlem sonunda sütunu sabitlemiş oluyorsunuz. Seçilen satır ve sütundan itibaren sabitleme işlemi için ise yapmanız gereken hem satır hem de sütunları dondurmak için bir hücre seçmeniz gerekiyor ve sonra ‘bölmeleri dondur’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor. Bu işlemde seçeneklerdeki seçilen hücrenin üstündeki ve solundaki satır ve sütunlar sabitleniyor

Excel’de Satır ve Sütun Sabitleme İptal İşlemi

Excel’de satır ve sütun sabitleme işlemi yapan bazı kullanıcılar bunu iptal etme işlemini de öğrenmek istiyor. Bu noktada hem sütun sabitleme hem de satır sabitleme işleminin iptal edilmesi için ‘görünüm – bölmeleri dondur – bölmeleri çöz’ seçeneklerinin seçilmesi gerekiyor. Bu işlem ile tüm sabitleme işlemleri iptal oluyor. Bazen çalışmanıza göre ilk satır ve sütun harici bölümlerin de donması ya da sabitlenmesi gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda ise satır ve sütun sabitleme işinize yaramıyor.

excel

Birden fazla satır ve birden fazla sütun sabitlemek için de ‘görünüm – bölmeleri dondur – bölmeleri çöz’ seçeneğinin seçilmesi gerekiyor. Duruma göre de soldan kaç sütun donacak yukarıdan kaç satır donacaksa fare konumuna göre ‘bölmeleri dondur’ işlemi uygulanıyor. Bölmeleri dondur işlemiyle de ilk satır ve ilk sütun haricinde kaç satır ve kaç sütun isteniyorsa o kadar da dondurma yani sabitleme işlemi yapılıyor.

Excel Satır Yüksekliği

Excel’i oluşturan asıl yapı hücreler. Hücreler satır ve sütunlara yerleşiyorlar. Excel çalışma sayfalarında her satır ve her sütunun standart bir yüksekliği bulunuyor. Hücreye girilen bilgiye göre de satırların yüksekliği azaltabiliyor ya da çoğaltabiliyorsunuz. Satır yüksekliği standart olarak 20 piksel olan Excel’de satıra girilen veriye göre bu yüksekliği değiştirebiliyorsunuz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: