En iyi biyografik filmler! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Biyografi türündeki filmler en sevilen film türleri arasında. Henüz hangi biyografi filmi izleyeceğinize karar veremediyseniz, sizler için hazırladığımız IMDb puanı yüksek en iyi biyografik filmler listesini inceleyebilirsiniz. İşte IMDb puanı yüksek en iyi biyografik filmler...

En iyi biyografik filmler! IMDb puanı en iyi olan 50 filmi seçtik!

Sinema hayatımıza girdiğinden bu yana teknolojik anlamda büyük bir form değiştirse de, başka hayatların ilham veren hikayelerine yer vermekten hiç vazgeçmedi. Biraz kurgu biraz gerçeklik sunan bu türde, binlerce film arasından bazıları öne çıkıyor. Ruhunuzun bir köşesinde kalacak bu filmlere gelin hep birlikte bakalım...

Hayat Güzeldir ile korkunç bir dünyayı adeta masala dönüştüren bir babanın hikayesini izleyebilir veya Annie Hall ile bildiğimiz ilişki dinamiklerine farklı açılardan bakabilirsiniz. Aradığınız tüm duyguları bir arada bularak bir saniye olsun kendinizi ekrandan alamayacağınız bu filmlerin en iyileri ise bu listede kendine yer buluyor. İşte o filmler… (Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi romantik filmler ve en iyi dram filmleri listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. İrlandalı (2019) IMDb: 7.8 Metacritic: 94

irlandalı

2019 yılında suç-biyografi türünde Netflix’te yayınlanan ABD yapımı filmin senarist koltuğunda Steven Zaillian, yönetmen koltuğunda ise ünlü isim Martin Scorsese yer alıyor. Film, yaşamının ilk yıllarında sendika başkanı olan Frank’in bir mafya tetikçisine dönüşmesini konu ediniyor. Ünlü Bufalino isimli bir suç örgütü için tetikçi ve dolandırıcılık yapan Frank “İrlandalı” lakabı ile tanınıyor. 2.Dünya Savaşı döneminde görevli bir askerken, ünlü bir suç şebekesinin aranan tetikçisi olma yolunda ilerlerken, yaşamından kesitler sunuluyor. Gerçek bir hayat hikayesinden uyarlanan filmde, Amerika’da gerçekleşen gizemli bir suç olayı olan Jimmy Hoffa’nın kaybolmasına dair kesitlerde yer alıyor. Filmin başrollerinde ise pek çok başarılı isim yer alıyor.

49. Straight Outta Compton (2015) IMDb: 7.8 Metacritic: 72

Straight Outta Compton

2015 yılında beyaz perdeye taşınan dram türünde ABD yapımı film, Kaliforniyalı hip hop grubu olan N.W.A’nın gelişimini konu ediniyor. F. Gary Gray’in yönetmenliğini üstlendiği film, Akademi Ödülleri’nde En İyi Özgün Senaryo ödülünü kazanıyor. N.W.A adlı hip hop grubu, 80’lerin başında yükselişe geçmeye başlıyor. Filmde Eazy-E ve Snoop Dogg’un da dahil olduğu birçok başarılı rap sanatçısının müzikleri yer alıyor. Kaliforniya’da büyümeye başlayan N.W.A hip hop grubu, Amerika’ya ait pop kültürüne karşı müzikleri ve yaşamları ile bir devrim başlatıyor. Pop kültürüne karşı başlatılan bu devrimin başrolünde yer alan N.W.A isimli hiphop grubu’nun yükselişi ve düşüşünü konu edinen filmin oyunculukları arasında; 0’Shea Jackson Jr., Corey Hawkins ve Jason Mitchell yer alıyor.

48. Kaptan Phillips (2013) IMDb: 7.8 Metacritic: 82

Kaptan Phillips

Kaptan Phillips, 2013 yılı Amerikan yapımı biyografik filmlerden bir tanesidir. Film, ticari bir deniz kaptanı olan Philips'in 2009 yılında Somalili bir grup korsan tarafından rehin alınmasını anlatıyor. Film oyuncu kadrosunu; Russell Crowe, Ed Harris ve Jennifer Connelly oluşturuyor. 2009 Nisan’da yola çıkan bir kargo gemisi, Somali’de korsanlar tarafından saldırıya uğrar. Gemi kaptanı Richard Phillips, gemidekileri kurtarmak adına kendini feda eder. Korsa grubu ile, özellikle de lider Muse ile psikolojik bir çatışmanın içerisinde yer aldığı süreç, kendisini kurtarmak isteyen bir ekibinin de çabası ile son derece yüksek gerilimli anlara ev sahipliği yapıyor. Film, 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiştir.

47. Büyük Açık (2015) IMDb: 7.8 Metacritic: 81

 Büyük Açık (2015)

Büyük Açık, Amerikan yapımı, 2015 yılında yayımlanan bir biyografik komedi-dram filmidir. Adam MacKay tarafından yazılıp yönetilen film, Michael Lewis'in aynı adlı kitabından uyarlanmıştır. Filmin oyuncuları arasında başarılı ve ünlü isimler yer alıyor. Filmde, 2007 ve 2010 yılları arasında yaşanan ekonomik kriz ele alınmaktadır. Sektörle alakası olmayan dört kişi büyük bankaların, medyanın ve devletin görmezden geldiği şeyi, ekonominin çöktüğünü gördüğünde bir fikir ortaya atarlar: Büyük Açık, pek çok ödül töreninde ödül elde etmesi ile biliniyor. Günümüzde ise pek çok kişinin tercih ettiği filmler arasında yer alıyor.

46. Onur (I) (2014) IMDb: 7.8 Metacritic: 79

 Onur (I) (2014)

Onur (I) orijinal ismi ile Pride, Birleşik Krallık ve Fransa ortak yapımı bir tarihi komedi-dram filmidir. 2014 yılında vizyona giren filmin yönetmenliğini Matthew Warchus, senaristliğini ise Stephen Beresford yapmıştır. Başrollerini Bill Nighy, Imelda Staunton, Dominik Batı Çeltik, Andrew Scott, George MacKay, Joseph Gilgün ve Ben Schnetzer gibi isimlerin paylaştığı film gerçek bir hikayeye dayanıyor. Onur (I), 'Lezbiyenler ve Geyler Madencileri Destekliyor' adlı kampanyada, İngiliz madencilerin grevinden etkilenen aileler yardım etmek amacıyla para toplayan lez ve gey eylemcilerin başından geçenleri anlatıyor. 2014'te Cannes Film Festivalinde 'Queer Palm' ödülüne layık görülen film, BAFTA, Altın Küre, Britanya Bağımsız Film Ödülü gibi ödülleri de almaya hak kazanmıştır.

45. Loving Vincent (2017) IMDb: 7.8 Metacritic: 62

Loving Vincent (2017)

2017 yılında gösterime girmiş Loving Vincent Polonya ve Birleşik Krallık ortak yapımı biyografik animasyon filmidir. Yönetmen koltuğunda Dorota Kobiela ve Hugh Welchman oturduğu filmin senaryosunu ise Dorota Kobiela, Hugh Welchman ve Jacek Dehnel yazmıştır. Filmin başrollerini ise : Douglas Booth, Chris O'Dowd ve Saoirse Ronan gibi isimler paylaşmaktadır. Loving Vincent, Van Gogh'un 17 yaşında yaptığı Armand Roulin üzerinde ilerliyor. Vincent Van Gogh'un hayatı ve özellikle de ölümüne neden olan koşulları konu edinen film, konuyu ünlü ressamın tablolarını bir araya getirerek anlatmaktadır. 30.Avrupa Film Ödüllerinde 'En İyi Animasyon Filmi' Ödülünü alan film, 2018 yılında da 'En İyi Animasyon' dalında Oscar'a aday gösterilmiştir.

44. Gizli Sayılar (2016) IMDb: 7.8 Metacritic: 74

Gizli Sayılar (2016)

2016 yılında biyografi-dram türünde vizyona giren Amerika Birleşik Devleti yapımı filmin yönetmenliğini Theodore Melfi üstleniyor. Filmin oyuncu kadrosunda başarılı, ünlü isimler bulunuyor. Film, 3 siyahı kadın Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan ve Mary Jackson:ın hikayesini konu alıyor. Bu 3 kadın, NASA'da önemli işler başarmaktır. Uzay bilimlerinin bilinmeyen sorunlarını üstün zekaları ile çözen bu kadınlar, tarihin en iyi NASA operasyonlarının birinde Dünyaya çıkan ilk astronot John Glenn'in tüm dünyayı heyecanlandıran operasyonlarının her aşaması bu 3 bilim kadınının yardımlarıyla olacaktır. Film, Beyaz Perde, NAACP, Bandung, Satellite, MTV, BET gibi birçok önemli Ödülü almaya hak kazanmıştır.

43. Spartaküs (1960) IMDb: 7.9 Metacritic: 87

Spartaküs (1960)

Stanley Kubrick'in yönetmen koltuğunda oturduğu Spartaküs; 1969 Amerika Birleşik Devleti yapımı, tarih-savaş-biyografi kategorisinde yer alan bir filmidir. Film, Roma döneminde yaşayan cesur gladyatör Spartacus'un bağımsızlığı için verdiği mücadele anlatılıyor. Köle olarak satılan Spartaküs, bir gün gladyatör eğitmeni Brütüs'ün ilgisini çeker. Spartaküs'ü keşfeden Brütüs, onun iyi bir gladyatör olması için elinden geleni yapar. Artık hazır olan Spartaküs, senatör Crassus'a verilen oyunlarda yerini alır. Ancak burada gördüğü usulsüzlüklere baş gösterir. Bir eyleme dönüşen bu isyan, bütün şehre yayılır. Spartaküs'ün bu davasında ona inan Varinia ile özgürlük için mücadele başlar. Yapım yılına göre oldukça yüksek bir bütçeye sahip olan film, birçok Oscar ödülünü de almaya hak kazanmış, dönemin dikkat çeken yapımlarındandır.

42. Soğuk Kanlı (1967) IMDb: 7.9 Metacritic: 89

Soğuk Kanlı (1967)

Richard Brooks'un hem yönetmen koltuğunda oturduğu hem de yazdığı 'Soğuk Kanlı', Amerika Birleşik Devletleri yapımı neo-noir suç filmidir. Filmde; Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe ve Paul Stewart gibi oyuncular rol almaktadır. Soğuk Kanlı, iki serseri adamın Kansas'ta yaşayan, zengin ve saygım 4 kişilik bir aileyi katledip, Meksika'ya kalışlarını anlatıyor. Olayın yaşandığı evde çekilen film, Clutter ailesi ile katilleri arasındaki bağı oldukça etkileyici bir şekilde anlatıyor. Dört farklı dalda Oscar'a aday gösterilmiş olan film, siyah-beyaz çekilmesi ile de dikkat çekiyor. Ayrıca film, 2008'de Kongre Kütüphanesi tarafınca "kültürel, tarihsel ve estetik açıdan önemli" olarak ABD Ulusal Film Arşivinde korunmaya alınmıştır.

41. General Patton (1970) IMDb: 7.9 Metacritic: 91

General Patton

1970 yapımı bir Amerika Birleşik Devletleri epik biyografik savaş filmi olan General Patton, İkinci Dünya Savaşı sırasında Afrika'da tank komutanlığı yapan George Patton'un yaşadıklarını konu alıyor. General Omar N. Bradley'in 'Bir Askerin Öyküsü' adlı anı kitabı ile Ladislas Farago'nun 'Patton:Ateşten Gömlek ve Zafer' adlı kitaplarından senaryolaştırılan filmde; George C. Scot, Karl Maden ve Stephen Young gibi oyuncular yer alıyor. Film, 1943'de İkinci Dünya Savaşı'nın Kuzey Afrika Cephesinde başlıyor. Savaş sırasında tarihin en farklı tank komutanı olan Patton' un karşısında ise Çöl Tilkisi lakabı ile ünlü olan mareşal Erwin Rommel vardır. Patton'un bu süreçte başından geçenleri anlatan film, 5 dalda Oscar almayı da başarmıştır.

40. Sol Ayağım (1989) IMDb: 7.9 Metacritic: 97

Sol Ayağım (1989)

Yönetmenliğini Jim Sheridan'ın, senaristliğini ise Christy Brown, Shane Connaughton ve Jim Sheridan'ın yaptığı film 1989 yılında vizyona giren dram-biyografi filmidir. Christy Brown'un aynı adlı kitabından uyarlanan film, doğuştan beyin felçli olup yalnızca sol ayağını kullanabilen Brown'un hayat hikayesini anlatıyor. Brown, doğuştan beyin felçli olarak dünyaya gelir ve hayatı boyunca tekerlekli sandalyeye mahkum kalır. Ancak bir gün yalnızca sol ayağının felçten etkilenmediğini keşfeder ve hayata daha farklı bir şekilde tutunmaya başlar. Pes etmeyen ve üzerinde çalışmaya devam eden Brown, sol ayağıyla yazdığı kitap ve şiirler ile oldukça ünlü bir yazar olur. Oyuncu kadrosunda Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker ve Alison Whelan gibi isimlerin yer aldığı film, 5 dalda Oscar'a aday gösterilmiştir. Daniel Day-Lewis ve Brenda Fricker de bu filmdeki performansları ile Oscar'a layık görülmüştür.

39. Sınırsızlar Kulübü (2013) IMDb: 7.9 Metacritic: 79

Sınırsızlar Kulübü

Yönetmenliğini Jean-Marc Vallee'nin yaptığı Sınırsızlar Kulübü 2013 yılında gösterime girmiş bir Amerikan biyografik dram filmidir. Sınırsızlar Kulübü, 1992'de gazeteci Bill Minutaglio'nun yaptığı habere göre Ron Woodroof'un hayat hikayesini ele alıyor. Uyuşturucu bağımlısı ve HIV enfeksiyonu olan Ron Woodroof'a AİDS hastalığından dolayı bir ay ömür biçilir. Film, 30 gün ömür biçilen Ron'un kendi bulduğu doğal yöntemler ile daha fazla yaşamayı başarma mücadelesini anlatıyor. En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar'ını kucaklayan film, Altın Küre, Beyazperde, Bağımsız Ruh ve Satellite gibi ödüllere de layık görülmüştür.

38. Bohemian Rhapsody (2018) IMDb: 7.9 Metacritic: 49

Bohemian Rhapsody

Freddie Mercury ve Londra'da kurulmuş Queen grubunun anlatıldığı ve 2018 yılında vizyona girmiş ABD yapımı bir tarih biyografi filmidir. Freddie Mercury’i son yılların gözde oyuncularından Rami Malek’in canlandırdığı filmin diğer oyuncuları ise Ben Hardy, Johnny Flynn, Mike Myers ve Gwilym Lee gibi isimlerdir. Filmin yönetmen koltuğunda Bryan Singer otururken yapımcılığını ise Robert De Niro,Graham King ve Brian May yapmıştır. Filmde Freddie Mercury’nin birçok şarkısı kullanılmıştır. Bu yüzden film, oyunculuklar ve hikaye dışında da seyirciye adeta bir müzik ziyafeti sunuyor. Bohemian Rhapsody dünya çapında o kadar ses getirmiştir ki Rami Malek ile En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ı başta olmak üzere Altın Küre, BAFTA gibi ödüllerin sahibi olmuştur.

37. Sonsuz Ölüm (1969) IMDb: 8 Metacritic: 66

Bohemian Rhapsody

Sonsuz Ölüm 1969 yapımı bir Amerikan western filmidir. Türkiye’de ise 1971 yılında vizyona girmiştir. Yönetmenliğini George Roy Hill’in yaptığı filmin yapımcısı John Foreman iken senaristi ise William Goldman’dır. Başrollerini Paul Newman, Robert Redford ve Katherine Ross gibi isimlerin paylaştığı film gerçekten yaşamış bir karakter olan bir banka ve tren soyguncusu Butch Cassidy ve ortağının 20. Yüzyıl başında Bolivya topraklarında yaşadığı maceralar anlatılmaktadır. Ancak film gerçek bir karakteri anlatmasına rağmen tarihi gerçeklere pek de bağlı kalmamıştır. Batının suçlu bu karakterlerini seyirciye sevimli gösterme çabası içine girmiştir.Film 4 Oscar, BAFTA ve Altın Küre başta olmak üzere pek çok ödül kazanmıştır ve 96 milyonun üzerinde bir hasılat elde etmiştir.

36. Kelebek (1973) IMDb: 8 Metacritic: 58

kelebek

Kelebek, orijinal ismiyle Papillon Henri Charriere’nin gerçek hayat hikayesini yazdığı kitaptan sinemaya uyarlanmıştır. 1973 yılında gösterime giren filmin yönetmeni Franklin J. Schaffner iken yapımcısı ise Ted Richmond’dur. Fransa ABD ortak yapımı olan filmin oyuncu kadrosunda ise Steve McQueen, Dustin Hoffman, Victor Jory, Don Gordon, Anthony Zerbe ve Robert Deman gibi isimler yer almaktadır. Film hem gerçek bir hikayeden uyarlanması hem de özgürlüğe ulaşmak için verilen mücadeleyi, dostluğu, vefayı anlatması sebebiyle oldukça beğenilmiştir. Filmde kullanılan film çekildikten sonra kapatılmıştır. Baş karakterimiz Papillon 25 yaşında mahkum olup 38 yaşında yaşında hapisten kaçmıştır ve 67’sine kadar özgürce yaşamıştır. Bestelerini Jerry Goldsmith’in yaptığı filmin müzikleri de oldukça etkileyici ve filmdeki sahnelerle bütünleşmiş olarak seyircinin karşısına çıkıyor.

35. Köpeklerin Günü (1975) IMDb: 8 Metacritic: 86

Köpeklerin Günü

Başrollerini Al Pacino, John Cazale, Charles Durning, James Broderick , Chris Sarandon, Penny Allen,Lance Henriksen ve Carol Kane gibi usta isimlerin paylaştığı film 1975 yılında vizyona girmiş bir suç dram filmidir. Filmin yönetmeni Sidney Lumet iken senaristleri ise Martin Bregman ve Frank Pierson’dır. Köpeklerin Günü, P.F Kluge’nin 1972 yılında yayınlanmış Bankadaki Adamlar makalesinden esinlenerek yazılmıştır. Filmin konusu iki arkadaşın Brooklyn’de bulunan bir tasarruf bankasını soymaya kalkmaları sonucu gelişen olayları anlatmaktadır. Köpeklerin Günü BAFTA En İyi Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Özgün Senaryo Oscar’ı ve BAFTA En İyi Kurgu Ödülü başta olmak üzere pek çok ödül de kazanmıştır. Filmin hasılatı yaklaşık 50 milyon dolardır.

34. Straight'in Hikayesi (1999) IMDb: 8 Metacritic: 86

Straight'in Hikayesi

1999 yılında gösterime girmiş Straight’in Hikayesi Amerika, Birleşik Krallık ve Fransa ortak yapımı biyografik bir yol dramasıdır. Yönetmen koltuğunda David Lynch’in oturduğu filmin senaryosunu ise Mary Sweeney ve John Roach yazmıştır. Filmin başrollerini ise Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Harry Dean Stanton ve Jane Galloway Heitz gibi isimler paylaşmaktadır. Straight’in Hikayesi kasabada kızıyla birlikte yaşayan yaşı geçkin bir adamın ağabeyinin rahatsızlığı sonucu çim biçme makinesiyle onun yanına yaptığı yolculuğu anlatıyor. Etkileyici bir hikayeye sahip olan film pek çok ödüle de aday gösterilmiştir. Başta Bağımsız Ruh En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Amerikan Filmi Bodil ödülleri başta olmak üzere çeşitli ödülleri hanesine yazdırmıştır.

33. Cinderella Man (2005) IMDb: 8.0 Metacritic: 69

Cinderella Man (2005)

2005 yılında dram- tarihi- biyografi türünde vizyona giren ünlü ABD yapımı film, Cinderella Man lakabı ile ünlü olan boksör James Braddock’un gerçek yaşam öyküsünü konu ediniyor. Yönetmen koltuğunda Ron Howard’ın yer aldığı film, 2 dalda Altın Küre ve 3 dalda Oscar ödülüne aday gösteriliyor. 1930 ekonomik krizin yaşandığı dönemde, ailesini limanda işçilik yaparak geçindiren Jim, tutkuyla bağlı olduğu boks dövüş sporuna yönelik kurduğu hayalleri ertelemek zorunda kalıyor. Fakat karşısına çıkan ünlü şampiyon Max’i yenilgiye uğrattıktan sonra, hayatını tümü ile değiştirecek bir maç fırsatı çıkıyor. Eğer bu maçı yenecek olursa, yıllardır hayalini kurduğu şampiyonluğu elde edecektir. Paylaşmayı seven ve yaşamı boyunca alçak gönüllülüğü ile kalplerde taht kuran James Braddock’un gerçek yaşam öyküsünden ilham alan filmin başarılı oyuncuları arasında; Russel Crowe, Renee Zellweger ve Paul Giamatti yer alıyor.

32. İçimdeki Deniz (I) (2004) IMDb: 8 Metacritic: 74

içimdeki deniz

2004 yılında biyografi-dram türünde gösterime giren İspanyol yapımı film, Goya Film Ödülleri’nde 14 farklı dalda ödüle layık görülüyor. Ramon Sampedro isimli genç bir adamın 30 yılı aşkın süre ile yatağa bağlı geçirdiği yaşamı dram yüklü sahneleri ile izleyiciye aktaran filmin yönetmenliğini Alejandro Amenabar üstleniyor. Ramon Sampedro, yaşama tutku ile bağlı ve oldukça heyecanlı bir gençtir. Fakat geçirdiği trajik bir kaza sonucu, geri kalan yaşamını bir hastane yatağında geçirmeye başlıyor. Yaşamın hiçbir anlamı olmadığını düşünmeye başlayan genç adam, ötenaziyi bir çözüm olarak düşünüyor. Ramon’u çok seven Rosa ise yaşamını hastane penceresinden gördüğü denizden ibaret olan Sampedro’ya istediğini verecektir. Birçok ödüle aday olan ve gerçek bir gemi makinistinin yaşamından uyarlanan filmin oyunculuklarını ise; Javier Bardem, Belen Rueda ve Lola Duenas paylaşıyor.

31. Kelebek ve Dalgıç (2007) IMDb: 8.0 Metacritic: 92

Kelebek ve Dalgıç

2007 yılında gösterime giren dram-biyografi türündeki ABD yapımı film, Jean Dominique Bauby’nin aynı adlı romanından uyarlanıyor. Jean Dominique’nin gerçek yaşamından uyarlanan filmin yönetmenliğini Julian Schnabel üstleniyor. Filmin başrolünü canlandıran Jean Dominique, uzun bir sürenin ardından komadan uyanarak, gözlerini açıyor. Fakat uyanan Bauby, sol göz kapağı dışında vücudunun hiçbir organını hareket ettiremiyor. Yardım olmadan nefes bile almakta zorlanan Bauby, bir konuşma terapistinin yardımı ile geliştirdiği sesli harf iletişim tekniği ile Kelebek ve Dalgıç isimli kitabı yazmayı başarıyor. Kendi vücuduna hapsolan ve tüm çaresizliği ile izleyiciye duygu dolu anlar yaşatan film, tam anlamı ile umut ve mücadele temasının baş yapıtı olarak karşınıza çıkıyor. Başarılı filmin oyunculuklarını; Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner ve Marie-Josee Croze paylaşıyor.

30. Umudunu Kaybetme (2006) IMDb: 8.0 Metacritic: 64

Umudunu Kaybetme

2006 yılında beyaz perdeye taşınan dram-biyografi türündeki ABD yapımı film, Steven Conrad’ın aynı adlı romanından uyarlanıyor. Gabriele Muccino’nun yönetmenliğini üstlendiği film, Chris Gardner adlı bir babanın hem evliliği hem iş yaşamı hem de babalığa dair verdiği göz yaşartıcı mücadeleyi konu ediniyor. Her açıdan iyi bir adam olan Gardner, bir süredir maddi sıkıntılarla boğuşuyor. Fakat eşi bu duruma daha fazla katlanamadığı için Christopher adlı oğlunu da Gardner’a bırakarak onları terk ediyor. Gardner ise karısının terk etmesinin ardından, aynı zamanda evsiz de kalıyor. Fakat tüm zorluklara rağmen oğlu için var gücüyle mücadele eden ve asla pes etmeyen Gardner, tüm mücadelesinin ve sabrının karşılığını seneler sonra fazlası ile almayı başarıyor. Bir babanın göstermesi gereken tüm mücadeleyi gösteren Gardner’ın oğlu Christopher ile duygu yüklü sahneleri, izleyicinin boğazını düğümlüyor. Altın Küre’de En İyi Erkek Oyuncu Ödülü almayı hak kazanan Will Smith’e filmde, Thandiwe Newton ve Jaden Smith eşlik ediyor.

29. Persepolis (2007) IMDb: 8.0 Metacritic: 90

Persepolis (2007)

2007 yılında izleyici ile buluşan Fransız yapımı animasyon filmi, 1970 yılında İran’da geçiyor. Marjane Satrapi ve Vincent Paronnaud’un yönetmenliğini üstlendiği film, İran’daki siyasi rejime punk müzik hayranı genç bir kızın gözünden bakışını konu ediniyor. Ergenlik çağında cesur ve korkusuz tavırlarından korkan Marjane’nin ailesi, Marjane’yi Avusturya’ya eğitim için gönderiyor. Fakat Marjane lise eğitimini tamamladıktan sonra, ailesini ve ülkesini özlediği için İran’a geri dönüyor. 24 yaşına kadar İran’daki rejim ve aile baskıları ile kendine ait bir yaşam kursa da daha sonra İran’da yaşayamayacağını anlayarak tüm yaşadıklarını isimsiz birer anılara dökerek Fransa’ya yerleşiyor. Özgün senaryosu ile İran’daki rejime ışık tutan ve toplumsal anlamda özel bir yeri bulunan film, Cannes Film Festivali’nde Jüri ödülü almaya hak kazanıyor.

28. İp Man (2008) IMDb: 8.0 Metacritic: 59

İp Man (2008)

2008 yılında dövüş-biyografi türünde vizyona giren Hong Kong yapımı film, Wing Chun dövüş tekniği ustası olan Ip Man’in hikayesini konu ediniyor. Wilson Yip’in yönetmenliğini üstlendiği filmin örgüsü Çin-Japonya savaşı yıllarında Foshan şehrinde gerçekleşiyor. Saygın bir Wing Chun dövüş ustası olan Yip Man, dövüşteki üstün yeteneklerini sergilemeyi pek sevmese de, şehrin usta dövüşçüleri arasında özel bir yere sahip. Öğrenci eğitmeyi ve müsabakalara katılmaya hevesi olmayan Yip Man, Jin Shan Zhao isimli güçlü bir dövüşçüyü yenerek ününü gittikçe artırmayı başarıyor. Yip Man’in sergilediği WingChun dövüş tekniklerine yer veren ve Wing Chun dövüş tekniğinin geçmişini konu edinen film, Bruce Lee’nin de ustası olan Yip Man’in biyografisini izleyici ile buluşturuyor. Dövüş filmi sevenler için doyumsuz bir lezzet sunan filmin oyunculukları arasında; Donnie Yen, Simon Yam ve Siu-Wong Fan yer alıyor.

27. Zoraki Kral (2010) IMDb: 8.0 Metacritic: 88

Zoraki Kral (2010)

2010 yılında biyografi-dram türünde vizyona giren Avustralya-ABD ve Birleşik Krallık ortak yapımı filmin yönetmenliğini Tom Hooper üstleniyor. BAFTA, Akademi ve Altın Küre Ödülleri’ne aday gösterilen dönem filmi, İngiliz Kraliyet Ailesi VI. George’un kekemeliğini yenme mücadelesini konu ediniyor. V. George’un ölmesi ile tahta geçen 6.George olan Frederic Arthur’un halka kitap etmesi için önünde büyük bir engel bulunuyor. Fakat çocukluğundan beri bu problemle savaşan Frederic, ülkeyi yönetmek için bu sefer kekemelikten kurtulmak zorunda olduğunu fark ediyor ve Lionel Logue isimli bir konuşma terapistinden tedavi görmeye karar veriyor. 6. George’u canlandıran Colin Firth’in mükemmel kekemelik rolü, Altın Küre ödülünü almaya hak kazanıyor. Dönem teması ile izleyiciyi büyüleyen filmin oyunculuklarını; Colin Firth, Helena Bonham Carter ve Derek Jacobi paylaşıyor.

26. Enigma (2014) IMDb: 8.0 Metacritic: 71

Enigma (2014)

2014 yılında biyografi-dram türünde beyaz perdeye taşınan ABD yapımı film, 2.Dünya Savaşı döneminde Naziler tarafından kullanılan Enigma kodunu bulan Alan Turing isimli matematikçinin bu kodu bulmak için verdiği mücadele ve çabayı konu ediniyor. Alman Hükümeti tarafından bu kodu elde etmek için dönemin en başarılı matematikçilerinin yer aldığı grupta bulunan Alan Turing, sıra dışı kişiliği sebebi ile gruptaki diğer matematikçiler ile çatışma içine giriyor. Fakat grubu ile girdiği çatışma şifrenin bulunmasını zorlaştırdığı için Alan, hırsından ödün vererek ülkenin geleceği için bu şifreyi bulmak zorunda olduğunu fark ediyor. Gerçek bir mücadele ve grup çatışmalarını içeren ve izleyici doyuran sahneleri ile beğeni toplayan filmin oyunculuklarını; Benedict Cumberbatch, Keira Knightley ve Matthew Goode paylaşıyor.

25. Lion (2016) IMDb: 8 Metacritic: 69

Lion (2016)

2016 yılında biyografi-dram türünde izleyici ile buluşan ABD, Avusturya ve Birleşik Krallık ortak yapımı film, Saroo Brierley ve Larry Buttrose’nin A Long Way Home adlı romanından uyarlanıyor. Garth Davis’in yönetmenliğini üstlendiği film, Saroo adında 5 yaşındaki bir Hintli çocuğun, kaybetmiş olduğu ailesini bulma hikayesini konu ediniyor. Abisi ile bir tren yolculuğunda olan 5 yaşındaki Saroo, ağabeyinin tuvaletten dönmesini beklerken trende uyuya kaldığı için kayboluyor ve daha sonra Avustralyalı bir çift tarafından evlat ediniyor. Avustralyalı çift tarafından sevgi ve ilgi ile büyütülen Saroo, yine de içindeki ailesini bulma inancını kaybetmiyor ve 25 yılın ardından gerçek ailesini bulmak için zorlu bir yolculuğa çıkıyor. Dram dolu sahneleri ile çaresizliği tüm izleyiciye hissettiren filmin oyunculuklarını; Dev Patel, Rooney Mara ve Nicole Kidman paylaşıyor.

24. Neşeli Günler (1965) IMDb: 8.1 Metacritic: 63

NESELİ GUNLER

1965 yılında müzikal türünde vizyona giren ABD yapımı film, Russel Crouse’un Broadway kitabından uyarlanıyor. Senarist koltuğunda Ernest Lehman’ın oturduğu filmin hem yapımcılığını hem de yönetmenliğini Robert Wise üstleniyor. Film, manastırda yaşayan fakat şarkı söylemekle yaşam sevinci bulan Maria’nın yaşamını konu ediniyor. Manastırdaki derslerini, sürekli dağlara çıkıp şarkı söyleyerek ihmal eden Maria’ya, Baş Rahibe Peggy eşini yeni kaybeden ve 7 çocuğu olan Kaptan Von Trapp’ın çocuklarına bakmak için bakıcılık görevi veriyor. Bakıcı dayanmayan Von Trapp’ın haylaz çocuklarına, Maria’nın yaşam sevinci ve iyimserliği oldukça iyi gelecektir. Nadir bulunan heyecan ve yaşam sevincine sahip olan Maria, zaman içinde Von Trapp ve çocukların güvenini ve sevgisini kazanmayı başarıyor. 5 dalda Oscar ödülüne aday gösterilen filmin oyunculuklarını; Julie Andrews, Christopher Plummer ve Richard Haydn paylaşıyor.

23. Gandhi (1982) IMDb: 8.1 Metacritic: 79

Gandhi (1982)

1982 yapımlı Gandhi, dünyanın en eskimeyen filmleri arasındaki yerini koruyor. Çıkış yaptığı yıldan itibaren tüm nesillere kendini izletmeyi başaran film, dünyaya iz bırakan Hindistan lideri Gandhi’nin hayatını konu alıyor. Görüşleriyle Gandizm isminde bir akımın dahi başlamasını sağlayan ünlü liderin hayatı, dünyanın farklı kesimlerin dikkatini çekmeyi başaran konular arasında geliyor. Richard Attenborough yönetmenliğinde çekilen başarılı yapımda İngiltere sömürgesindeki Hindistan tarihiyle ilgili detaylı gözlemlerin de sahibi olabilirsiniz. Bol ödüllü aktör Ben Kingsley tarafından canlandırılan Gandhi’nin hayatı epik tarih tadında, dram ve aksiyon dolu sahnelerle izleyebilirsiniz. 300.000’i aşkın oyuncusuyla dünyanın en kalabalık sahnelerini sunabilen, 8 dalda Oscar ödüllü film, en uzun metrajlı yapımlar arasında geliyor. 3 saat 10 dakika süren Gandhi’de sinema keyfine hiç olmadığı kadar doyabilirsiniz.

22. Babam İçin (1993) IMDb: 8.1 Metacritic: 84

Babam İçin (1993)

İngiltere’nin terörle boğuştuğu ve yargılamaların hiç de nitelikli olmadığı yıllardır. 1970’de Londra’ya taşınan İrlandalı genç Gerry de bombalamalardan sorumlu tutularak yargılanır. Ömrünün 15 yılını içerde geçirecek olan masum Gerry’nin gerçek bir yaşam öyküsünü anlatan hayatı, tarihi bir gerçekliği en akıcı haliyle işliyor. Son yılların en çok tercih gören akımına dönüşen biyografi dalında çekilmiş en iyi dram filmleri arasında yer alan film, iki efsane oyuncuyu, Day-Lewis ve Emma Thompson’u bir arada izleme fırsatı sunuyor. Oscar ödüllü yönetmen Jim Sheridan’ın 7 Oscar ödüllü filmi Babam İçin, Gerry’nin başlattığı zafer mücadelesi ve baba-oğul ilişkileriyle çok daha heyecanlı bir hal alıyor. Başa sarıp tekrar izlemek isteyeceğiniz pek çok karesiyle hafızanızda yer edecek filmde insan haklarına dair pek çok deneyimin sahibi olabilirsiniz.

21. Sıkıysa Yakala (2002) IMDb: 8.1 Metacritic: 75

Sıkıysa Yakala (2002)

Sinema keyfine ayıracak 2 saat 21 dakikanız varsa; kesinlikle tercih etmeniz gerekenler arasında Sıkıysa Yakala geliyor. 16 yaşın üzerinde seyirci kitlesine hitap eden muhteşem yapıt, 1960’lı yılların en meşhur çek dolandırıcısı Frank Abagnale Jr.'nin gerçek hayatını anlatıyor. Panam pilotlarından birinin kılığına girerek uçak seyahatlerini bedavaya getirmekle de ünlü Frank’ı ise sinema efsanesi Leonardo DiCaprio canlandırıyor. Sinema devi Steven Spielberg'in yönetmenliğinde adeta bir ünlü şölenine dönüşen filmde kahkahalar atacağınız kaliteli komedi ve gözyaşı dökeceğiniz dram sahneleri bir arada yer alıyor. Aynı zamanda çek dolandırıcısı Frank’ın çocukluk acılarına tanık olacağınız filmde ihanet, hayal kırıklığı ve depresyon üçlüsünün bir insanı nasıl bir suç makinesine dönüştürdüğüne tanık olabilirsiniz. Simpsonlar dizisine de parodi ilhamı olan Sıkıysa Yakala, komedi ve dramanın bir arada en güzel ahenklerinden birini sunuyor.

20. Ruanda Oteli (2004) IMDb: 8.1 Metacritic: 79

Ruanda Oteli (2004)

1994 yılında meydana gelen Ruanda Soykırımı, dünyanın en çok ölü sayısına sahip, bu bağlamda en çok bilinen olayları arasında geliyor. Kanada, İngiltere, Afrika ve İtalya ortak yapım filmi Ruanda Oteli, 10 yılın ardından yaşanan bu faciayı ele alıyor. Hutu ve Tutsi etnik grupları arasında çıkan olayların ardından 800 bin kişinin katledildiği soykırımı tüm çıplaklığıyla işleyen filmin senaryosu da yine başladığı bölge olan Ruanda’da geçiyor. Olaylar içerisinde önemli bir yeri olan Raunda Oteli’nin odak nokta olarak kullanıldığı filmin yönetmeni Terry George ve başrol oyuncusu Don Cheadle, başarılardan doğan ödülleri almaya devam ediyor. Pek çok filmden farklı olarak aynı zamanda ‘en iyi ilham veren’ filmler arasında gösterilen Ruanda Oteli, izleyicilerini kendi içlerinde derin bir yolculuğa çıkarıyor.

19. Into the Wild (2007) IMDb: 8.1 Metacritic: 73

İNTO

2007’de çekilmiş olmasına rağmen bugünlerin sosyal kaosunu işleyen zaman ötesi yapıt Into the Wild, övgüyü fazlasıyla hak ediyor. Tüm çıplaklığı, başı ve sonu ile gerçek bir yaşanmışlığı anlatan biyografi filmleri içerisinde en iyiler arasında gösteriliyor. Macera ve aksiyon tutkunlarına duygu yüklü bir drama sunan filmde hayattan uzaklaşıp Alaska ormanlarında yaşamaya karar veren Christopher McCandless'ın hayatı konu alınıyor. İlk aylarında harika vakit geçiren fakat zamanla karnını doyurmakta dahi zorluk çeken kahramanımızın sonu yürek burkuyor. Alexander Supertramp’ın harika oyunculuğuyla tadına doyulmaz bir hal alan Sean Penn imzalı filmle hayalleriniz ve gerçekler arasında kaybolabilirsiniz. Yalnızca senaryosuyla değil, müziğiyle de sayısız ödül kazanan filmde sevgi ve paylaşımın değerini iliklerinizde hissetmek de mümkün.

18. Spotlight (I) (2015) IMDb: 8.1 Metacritic: 93

SPOTLIGHT

2015 yılında vizyona giren Spotlight (I) filminin senaristliğini Tom McCarthy ve Josh Singer gerçekleştiriyor. Yönetmen koltuğunda ise Tom McCarthy oturuyor. Amerikan drama filmi Spotkight, Amerika’da hala aktif olan en eski araştırmacı gazete grubu The Boston Globe’un Sporlight takımını konu ediyor. Spotlight ekibi, Katolik Kilisesinde çıkan taciz olayları ile ilgili eski belgeleri karıştırır. Bir sene süren araştırmaların neticesinde, Boston’ın üst düzey birliğinin uzun yıllar boyunca saklanan gerçeklerine ulaşılır. Katolik Kilisesi’ni hedef alan bu konunun ok büyük ses getireceğini düşünen editör Walter, Sacha Pfeidder, Michael Rezendes ve Matt Carrol’un davaya daha detaylı bakmasına karar verir. Filmin başrollerinde ise birbirinden farklı oyuncular yer alıyor.

17. Asfaltın Kralları (2019) IMDb: 8.1 Metacritic: 81

Asfaltın Kralları

Asfaltın Kralları, 2019 Amerikan yapımı korku filmidir. Filmin yönetmenliğini James Mangold, senaristliğini ise Jez Butterworth, John-Henry Butterworth ve Jason Keller üstleniyor. Film, 1966’da yapılan Le Mans 24 Saat Yarışı’nın gerçek hikayesini anlatıyor. Henry Ford 2 II ve Lee Iacocca, farklı fakat kararlı bir takım Amerikalı mühendis ve tasarımcılar tarafından yeni bir otomobil yapmalarını talep eder. Otomotiv duhayeni Carroll Shelby ve İngiliz şoförü Ken Miles’in yer aldığı grup, uzun yıllar boyunca pistelere hakim olan Ferrari’yi Fransa’da gerçekleşen Le Mans Dünya Yarışında yenmek için plan yapar. Başrollerinde pek çok oyuncunun yer aldığı filmin birden fazla ödülü de bulunuyor.

16. Zafere Hücum (I) (2013) IMDb: 8.1 Metacritic: 74

 Zafere Hücum (I) (2013)

Zafere Hücum, Amerika Birleşik Devletleri yapımı, 2013 yılında yayımlanan bir biyografik aksiyon filmidir. Ron Howard’ın yönetmenliğini yapmış olduğu Zafere Hücum’un senaristliğini ise Peter Morgan üstenmiştir. Filmin oyuncu kadrosunu; Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde, Alexandra Maria Lara ve Pierfrancesco Favino oluşturuyor. Film, Formula One sezonu sürücülerinden olan James Hunt ve Niki Lauda arasında geçen rekabeti konu alıyor. 1976’da yapılan Alman Grand Prix yarışı sırasında Lauda’nın kullandığı Ferrari, ikinci turun ardından yaşadığı bir problemden dolayı yarışa devam edemiyor ve ezeli rakibi James Hunt, yarışın birincisi oluyor. Kazadan yaralı çıkan Lauda, altı haftadan sonra büyüyen hırsız ve öfkesiyle pistlere geri dönüyor. İki yarışçının rekabetini anlatan film, BAFTA, Altın Küre ve Sitellite gibi büyük ödülleri almaya da hak kazanmış.

15. 12 Yıllık Esaret (2013) IMDb: 8.1 Metacritic: 96

12 Yıllık Esaret (2013)

Steve McQueen'in yönetmenliği yaptığı 12 Yıllık Esaret, Birleşik Krallık ve Amerika yapımı olarak doğaüstü korku filmi kategorisinde 2013 yılında beyaz perdeye taşındı. John Ridley ve Solomon Northup’ın senaristliğini yaptığı film vizyona girdiği tarihten itibaren oldukça olumlu yorumlar almıştır. David Wilson’ın aynı adlı kitabından uyarlanan film, New York doğumlu siyahi Solomon Northup, 1841’de Washington’da kaçırılıp köle olarak satılır. 12 yıl süresince köle olarak geçirdiği yılları anlatıyor. Bu kölelik süresinde Solomon, acı, şiddet, küçük düşürülme gibi birçok kötülükle karşılaşır ve isyan etmeye bile cesareti olmayan bir gruba şahitlik eder. Solomon’un hayatına ve sevdiklerine geri dönebilme sürecini “12 Yıllık Esaret” filmi en güzel şekilde anlatıyor. Film, 2014 yılında üç dalda Oscar almaya hak kazanmıştır.

14. Savaş Vadisi (2016) IMDb: 8.1 Metacritic: 71

Savaş Vadisi (2016

2016 Amerikan yapımlı Savaş Vadisi filmi, İkinci Dünya Savaşı sırasında herhangi bir savaş aleti kullanmayı reddeden, barışçıl Amerikalı savaş doktoru Desmond Doss'un hayat hikayesini anlatıyor. Mel Gibson'un yönettiği ve senaryosunu, Andrew Knight ve Robert Schennkkan'ın yazdığı filmde, Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Vince Vaughn gibi pek çok başarılı oyuncu yer alıyor. Amerika Ordusunda yer alan Doss, kimseyi öldürmeden aksine kurtararak savaşın kahramanı olur. Amerikan tarihinin ilk Onur Madalyasına sahip olan Doktor Doss, 75'e yakın kişiyi kurtarır. Bu kahraman doktorun yaşamını ele alan film, Amerikan Ödülleri'nde Oscar, BAFTA, Satellite gibi ödüllerin de sahibi olmuştur.

13. Fil Adam (1980) IMDb: 8.2 Metacritic: 78

Fil Adam (1980)

Fil Adam, David Lynch'in yönetmenliği yaptığı ve senaristliğini Christopher DeVore, Eric Bergren ve David Lynch'in üstlendiği, 1980 yılı, Amerika Birleşik Devletleri yapımı, dram-dönem işi-biyografi filmidir. Gerçek bir hayat hikayesini anlatan Fil Adam, 1880 yıllarında Londra'da geçiyor. Londra sokaklarında gezen Doktor Travis, gezici bir sirke rastlar ve kalabalıktan değişik bir gösterinin olduğunu fark eder. Bu gösterinin kahramanı olan John Merrick, doğuştan engellidir. Merrick, anne karnındayken annesi bir filin saldırısına uğrar. Dokto Travis, bu hikayeden etkilenir ve fil görünümlü bu adamı tedavi altına alır. Oyuncu kadrosunu, Anthony Hopkins, John Hurt, Anne Bancroft, Sir John Gielgud ve Wendy Hiller'in oluşturduğu film, 1981 yılında BAFTA En İyi Film Ödülünü almıştır.

12. Kızgın Boğa (1980) IMDb: 8.2 Metacritic: 89

Kızgın Boğa (1980)

Yönetmenliğini Martin Scorsese'nin üstlendiği Amerikan yapımı Kızgın Boğa adlı film 1980 yılında spor-dram-biyografi kategorisinde izleyici ile buluşuyor. Ortasikler bir boksörün kariyer hırsını ve boksun hayatına etkisini konu edinen filmin oyunculuğunu Robert De Niro, Cathy Moriarty ve Joe Pesci paylaşıyor. Kariyer hırsına bürünen ve her zaman en iyisi olmak isteyen boksör Jake La Motta, bu öfkesini yalnızca ringe değil, özel hayatına da taşıyor. Bundan dolayı da zamanla kendi elleriyle hem kariyerini bitiriyor hem de yakın çevresini kaybediyor. Film, bu başarı öyküsünün yükselişini ve düşüşünü boksörün ağzından anlatıyor. En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı ve En İyi Film Kurgusu Oscar'ına sahip olan film, Altın Küre, BAFTA gibi ödüllerin de sahibi olmuştur.

11. Akıl Oyunları (2001) IMDb: 8.2 Metacritic: 72

Akıl Oyunları (2001)

Akıl Oyunları, 2001 Amerikan yapımı biyografi drama filmidir. Sylvia Nasar'ın aynı adlı 1997 çıkan kitabından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Ron Howard oturuyor. Film, Nobel Ekonomi Ödülü ve Abel Ödülünü almaya hak kazanmış, Amerikalı matematikçi John Nash'ın hayatına dayanıyor. John Nash, Princeton Üniversitesinde burslu olarak eğitime başlar. Eğitim hayatımda dahi zekasını her zaman ortaya koyan ancak oldukça asosyal olan Nash, eşsiz bir teoriyi ortaya sürer ve kanıtlamaya çalışır. Matematikçiler tarafından tanınan dahi çocuk, bir süre sonra şizofren belirtileri gösterir. Nash artık, kendi kurduğu dünya ile gerçek dünya arasında bağı koparır Akıl Oyunları filmi de Nobel Ödülüne layık görülen dahi adamım hayatımı ele alıyor. Filmin oyuncu kadrosunu; Russell Crowe, Ed Harris ve Jennifer Connelly oluşturuyor.

10. Çöküş (2004) IMDb: 8.2 Metacritic: 82

Çöküş (2004)

Alman yapımı Çöküş adlı tarih-savaş-drama türünde 2004 yılında vizyona giriyor. Ünlü isimlerin yer aldığı filmin yönetmenliğini Oliver Hirschbiegel yapıyor. Bruno Ganz, Alexandre Maria Lara, Ulrich Matthew, Elena Dreyden ve Thomas Kretschmann'in oyunculuklarını paylaştığı film, Adolf Hitler'in son zamanlarını ve Berlin'in yıkılışını konu ediyor.2. Dünya Savaşında dünyanın başına gelen en kötü devlet adamının göndermek için iki zıt dünya birleşiyor. 2. Dünya Savaşı son günlerini yaşarken ve Berkin işgal altındayken, Hitler gitmek istemez. Film, Hitler'in son zamanlarını sekreteri Traudl:un ağzından anlatıyor. Çöküş, Robert Ödülü, Bambi, Bodil gibi birçok ödülü de almaya hak kazanmıştır. Aynı zamanda film, yabancı dilde en iyi film kategorisinde Oscar adayı gösterilmiştir.

9. Para Avcısı (2013) IMDb: 8.2 Metacritic: 75

 Para Avcısı (2013)

Yönetmenliğini Martin Scorsese’nin üstlendiği Amerika Birleşik Devletleri yapımı Para Avcısı adlı film 2013 yılında kara komedi kategorisinde izleyici ile buluşuyor. Gerçek bir hayat hikayesini konu edinen filmin oyunculuğunu Leonardo DiCaprio, Jonah Hill ve Margot Robbie paylaşıyor. Genç ve hırslı bir adam olan Jordan, para kazanma hırsıyla önce komisyoncu sonra da bir yatırımcı firmasında CEO oluyor. Jordan, birçok yatırımcıyı kandırarak, kısa zaman içerisinde oldukça zengin olur. Ancak nasıl bir gün içerisinde milyon dolarla kazanıyorsa aynı hızda hepsini harcıyordu. Uyuşturucu, pahalı lüks fantaziler gibi kirli bir oyunun içerisinde yer alan oyuncunun hayatındaki her şey ne kadar abartılı olsa da, onun için yıkılış çok yakındır.

8. Yeşil Rehber (2018) IMDb: 8.2 Metacritic: 69

Yeşil Rehber (2018)

Peter Farrelly’nin yönetmenliğini yaptığı Amerikan yapımı Yeşil Rehber adlı film, 2018 yılında dram, biyografik kategorisinde vizyona giriyor. Film, ünlü bir piyanist ve konser turnesi sırasında şoförlüğünü yapan Tony’nin hikayesini konu alıyor. Tony, Bronx’taki bir Amerikan mahallesinde yaşayan vatandaştır. Ünlü piyanist Dr. Don Shirley ise konser turnesi için hazırlanmaktadır. Ünlü piyanist, turne kapsamından Manhattan’dan birçok yere gidiyor. Kendisine şoför olarak da Tony’i alır. Tony, bu yolculukta Afro-Amerikalılar için güvenli olan konumları kullanabilmek adına “The Green Book” kılavuzundan yararlanır. İkilinin çıktıkları bu yolda ırkçılık ve tehlike onları bulur. Bu zorlu yolculukta farklı olduklarını bir kenara bırakacak olan ikilinin hikayesini konu alan filmin oyuncu kadrosunu; Mahershala Ali, Linda Cardellini, Don Stark, David An, Sebastian Maniscalco gibi oyuncular oluşturuyor.

7. Arabistanlı Lawrence (1962) IMDb: 8.3 Metacritic: 100

 Arabistanlı Lawrence (1962)

1962 yılında vizyona giren “Arabistanlı Lawrence”nin senaristliğini Robert Bolt ve Michael Wilson gerçekleştiriyor. Yönetmen koltuğunda ise David Lean oturuyor. T.E.Lawrence'ın Bilgeliğin Yedi Sütunu kitabından uyarlanan filmde; Arap İsyanının başlamasına yardımcı olan İngiliz bilim insanı ve casus T.E. Lawrence'ın Arabistan’daki görevi esnasında yaşananlar konu ediliyor. Sonrasında bölgede isyan çıkaran Araplara yardım eder ve Arabistan’a İngilizlerin eli değer. Osmanlı’ya karşı kışkırtılan Araplar da İngilizler ile işbirliği yaparak Osmanlı’yla çatıştığı bir savaşa doğru ilerler. Yedi dalda Oscar almaya hak kazanan filmin başrollerini Peter O'Toole, Alec Guinness ve Omar Sharif paylaşıyor.

6. Amadeus (1984) IMDb: 8.4 Metacritic: 88

 Amadeus (1984)

Amadeus, dram-tarih türündeki 1984 yapımı olan bir filmdir. Milos Forman tarafından yönetilen film, Peter Shaffer tarafından da sahneye taşınmıştır. Film, Amadeus oyununa dayanıyor. Aynı zamanda yapım, 18.yüzyılda yaşayan Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri'nin başından geçenleri anlatıyor. Mozart, günlük yaşamında hayattan kopuk bir yaşam tarzı sürüyor. Yaşamı ve müziği farklı kutuplarda olan Mozart, yeteneğini göstermek adına değişik hareketler sergiliyor. Bu sağlıksız ve mantıksız yaşam tarzından dolayı Mozart, Antonio Salieri'nin endişelendiriyor.Oyun, sanat ve sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanıyor ve usta müzisyenin hayatını, Salieri üzerinden anlatıyor. Filmin kadrosunda; F. Murray Abraham, Tom Hulce ve Elizabeth Berridge üstleniyor. Bu benzersiz yapım, 8 dalda Oscar almayı başaran filmler arasında yer alıyor.

5. Hamilton (2020) IMDb: 8.4 Metacritic: 90

Hamilton (2020)

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Thomas Kail’in yazarlığını ve müzisyenliğini ise Lin Manuel Miranda’nın yaptığı film 2020 yılında vizyona girmiştir. Film Amerika’nın kurucu babası olan Alexander Hamilton’ın hayatını anlatan Amerikan tarihi kurgu ve müzikal türde bir filmdir. Oyuncu kadrosunda Daveed Digs,Renee Elise Goldsberry, Jonathan Groff ,Christopher Jackson, Peggy Schuyler ve Jasmine Cephas Jones gibi isimlerin yer aldığı film yaklaşık 12.5 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etmiştir.Hip-hop , caz, R&B ve Broadway’i harmanlayan bir kişiliğe sahip olan Alexander Hamilton’ın hikayesi oldukça samimi ve tiyatral bir düzende seyirciye aktarılmaktadır. Bu müzikal film 11 kere Tony Ödülü, Grammy Ödülü, Oliver Ödülü ve Pulitzer Ödülü kazanmıştır.

4. Piyanist (2002) IMDb: 8.5 Metacritic: 85

Piyanist (2002)

Roman Polanski’nin yönetmen koltuğunda oturduğu Piyanist ;Fransız , İngiliz, Alman, Polonyalı ortak yapımı biyografik bir savaş filmidir. Gerçek bir hikayeyi konu alan filmde dramatik ögeler de ağır basmaktadır.Filmde Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay gibi isimler oynamaktadır. Konusu II. Dünya Savaşı yıllarının Nazi Almanyası’nın Polonyalı Yahudilere uyguladığı holokost olan film bu anlamda da bir tarihi gerçekliği ve acımasızlığı gün yüzüne çıkarıyor. 75. Akademi Ödülleri’nde toplam 4 dalda aday gösterilen film; en iyi yönetmen, en iyi uyarlanmış senaryo, en iyi aktör gibi ödüllerin de sahibi olmuştur. Ayrıca Piyanist BBC tarafından da 21. Yüzyılın En İyi 100 Filmi listesine dahil edilmiştir. Tüm bunların yanı sıra 120 milyon doların üzerinde büyük de bir ticari başarı elde etmiştir.

3. Can Dostum (2011) IMDb: 8.5 Metacritic: 57

Can Dostum (2011

2011 yapımı bir Fransız komedi-drama filmi olan Can Dostum, yamaç paraşütü sonucu yaşadığı bir kaza sonucu felç geçiren bir adam ve bu adama yardımcı olan bir çalışanın yaşadıklarını anlatmaktadır. Yönetmen koltuğunda Olivier Nakache ve Eric Toledano’nun oturduğu, başrollerini ise François Cluzet ve Omar Sy’nin paylaştığı film 8 kategoride Cesar Ödülü’ne aday gösterilmiştir. Filmde sergilediği başarılı performansıyla da Omar Sy en iyi erkek oyuncu ödülünü kazanan kişi olmuştur. Can Dostum işlediği konu ve oyunculuklar dışında müzikleriyle de ön plana çıkmaktadır. Filmin müziklerinin sahibi Ludovico Einaudi’ filmin birçok sahnesiyle bütünleşen etkileyici besteleriyle filmi daha etkileyici hale getirerek seyirciyi daha da etkisi altına almıştır.

2. Sıkı Dostlar (1990) IMDb: 8.7 Metacritic: 90

Sıkı Dostlar (1990)

Yönetmenliğini Martin Scorsese’nin yaptığı Sıkı Dostlar 1990 yılında gösterime girmiş bir ABD suç- dram filmidir. Film Nicholas Pileggi’nin Wiseguy adlı romanından uyarlanmış olup başrollerini Ray Liotta, Robert de Niro ve Joe Pesci paylaşmaktadır. Sıkı Dostlar , Ray Liotta’nın hayat verdiği Henry Hill ismindeki bir gangsterin gerçek hikayesini anlatmaktadır. Gerek oyuncu kadrosu gerekse konusu itibariyle gösterime girdiği dönemde oldukça ses getiren film BAFTA ödüllerinde en iyi film ödülünü almış. Ayrıca 6 dalda Oscar’a aday gösterilmiş ve en iyi yardımcı aktör dalında Joe Pesci ödülü kucaklamıştır. 2000 yılında ise Sıkı Dostlar filmi pek çok ödüle layık görülmüştür.

1. Schindler'in Listesi (1993) IMDb: 9.0 Metacritic: 94

Schindler'in Listesi (1993)

Başrollerini Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes gibi usta isimlerin paylaştığı Schindler’in Listesi dram, biyografi ve tarihi kategoride yer alan 1993 yapımı bir filmdir. Filmin yönetmen koltuğunda filmleri gişe rekorları kıran Steven Spielberg oturmaktadır. Film II. Dünya Savaşı Nazi Almanyası’nın siyasi, sosyolojik ve psikolojik bir fotoğrafını çekmektedir. Bu siyasi oyunlara kurban giden milyonlarca insan ve bu insanların, ailelerinin yaşadığı acılar ve çektiği işkenceler adeta bir tokat gibi çarpıyor seyircinin yüzüne. Schindler’in Listesi; Akademi, BAFTA, Altın Küre ve Grammy gibi sinema dünyasının önde gelen ödülleri başta olmak üzere birçok ödül kazanmıştır. Film çeşitli yıllarda pek çok ödüle layık görülmüş ve koruma altına alınan filmler arasına girmeyi başarmıştır.