Bilgisayarı açarken giriş ve çıkış aygıtlarını kontrol eden ve sistemlerin açılmasına yardımcı olan BIOS’u açmak için belirli adımlar takip ediliyor. İlk adım olarak bilgisayar kapalı konuma alınıyor. Cihazı yeniden açmadan önce giriş için hangi tuşa basılması gerektiğinin öğrenilmesi gerekiyor. Bilgisayar çalıştırılıp ilgili tuşa basılarak BIOS ekranı açılıyor. Genellikle F1, F10, F12 veya delete tuşu ile beraber güç düğmesine basılıyor. Ekran açıldıktan sonra gerekli donanım ayarları yapılıyor. Bunları yaparken dikkatli olmak gerekiyor çünkü yanlış bir eylem bilgisayarın sorunsuz çalışmasını etkileyebiliyor. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra kaydedilip ekrandan çıkılıyor.
Kimi bilgisayar kullanıcılarının aklına cihaz açıkken BIOS nasıl açılır sorusu gelebiliyor. Bazı işletim sistemlerinde BIOS ekranına bilgisayar açıkken de erişilebiliyor. Bunun için bilgisayar özelliklerine hakim olmak gerekiyor. Genellikle ayarlar bölümündeki güncelleme ve güvenlik sekmesinin altında yer alan kurtarma başlığı seçeneğine giriliyor. Şimdi yeniden başlat seçeneğine tıklayarak bilgisayara yeniden başlatılıyor ve sorunları gider ekranına ulaşılıyor. Gelişmiş seçenekler altındaki UEFI ürün yazılımı yapılandırması seçeneği ile restart atılarak BIOS açılabiliyor.
BIOS Özellikleri Nelerdir?
BIOS, bilgisayarların yapı taşlarından biri olarak kabul ediliyor ve cihazın açıldığı ilk anda gerekli işlemleri gerçekleştiriyor. Donanım ve işletim sistemi arasındaki köprü olarak da bilinen BIOS’un bazı temel özellikleri bulunuyor:
-
BIOS, siyah ekran üzerine beyaz metin ve grafiklerden oluşuyor.
-
Yerleşik çekirdek işlemci yazılımı olarak sistemi başlatmaktan sorumlu oluyor.
-
Klavyeden ulaşan komutlar ve sabit diskteki verileri okuyarak bilgisayarın doğru çalışmasını sağlıyor.
-
Boot sırasını yöneterek işletim sisteminin hangi aygıttan yöneteceğini belirliyor.
-
Arayüzleri, güvenlik özelliklerini ve hızlı başlatma seçeneklerini alternatif olarak sunabiliyor.
-
Güç kaynağı kesildiğinde verileri saklıyor ve yeniden açılışında aynı verilerle çalışmaya devam ediyor.
-
Cihaz her açıldığında bağlı donanımların doğru yerde olup olmadığını kontrol ediyor.
-
Anakartın desteklediği bazı özellikleri değiştiriyor, açıp-kapatabiliyor.
BIOS Ne İşe Yarar?
Bilgisayarın açıldığı sırada gözüken siyah ekran olan BIOS, Windows kullanıcılarının bilgisayar deneyimini daha keyifli hale getiriyor. Sistemde başlangıç seçeneği de dahil olmak üzere birçok yapılandırmaya imkan tanıyan bu siyah ekranın açılış süreci bilgisayarın donanım özelliklerine ve yaşına bağlı olarak değişebiliyor. BIOS, bilgisayarın yazılımsal ve donanımsal parçalarını bir araya getiriyor.
İşletim sistemini başlatmaya yardımcı olan BIOS ekranı, sistemin sabit diskten veya USB bellekten yüklenmesine başlangıçta karar veriyor. İşlemci hızı, fan hızı ve bellek ayarı gibi temel donanım özelliklerini yönetmesinin yanında işletim sistemi açılmadan önce donanım özelliklerini tanıyarak kontrol edebiliyor. Tarih ve saatin doğru bir biçimde ayarlanmasını sağlıyor. Güvenlik ayarlarını yönetiyor ve parola koruması gibi önlemler alabiliyor.
BIOS’un Gelişim Süreci Nasıldır?
1980 yılından bu yana üretilen her bilgisayarda bulunan BIOS ekranı, işletim sistemini yüklemek için gerekli özelliklerden biri oluyor. İlk olarak donanım ayarı yapmak ve başlatma işlemlerini yönetmek amacıyla tasarlanıyor. Zamanla gelişen teknoloji sonucu BIOS özellikleri yetersiz kalmaya başlıyor. Yüksek depolama kapasitesine sahip bilgisayarlar üretildikten sonra bu cihazlarda BIOS bazı engeller ortaya çıkarıyor. 16 bit işlemci modu ve 2.1 TB kapasiteye sahip diskleri için sınırlaması bulunuyor. Yeni cihazlar ise daha yüksek kapasiteli sürücüler barındırıyor. Bunun sonucunda alternatif bir araç ihtiyacı ortaya çıkıyor.
Unified Extended Firmware Interface Forum isimli yeni çözüm, BIOS’un getirdiği sınırları aşarak teknolojiye yenilikler getiriyor. Daha yüksek bitlerle çalışabilen bu sistem, yüksek kapasiteli sürücülerin kullanımına da izin veriyor. Günümüzde yerini daha çok UEFI adlı kurulum aracına bırakmış olsa da basit tasarımı ile BIOS’u tercih eden kullanıcılar bulunuyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: