Asus Zenfone 5 testte!

Asus'un çok yakında Türkiye'de satışa sunacağı, orta seviyenin iddialı cebi Zenfone 5'i test ettik!

Asus Zenfone 5 testte!

Gökhun Sungurtekin

Asus'un ilk defa CES'te gösterdiği, tasarımıyla öne çıkan Zenfone 5, çok yakında Türkiye'de satışa sunulacak. 5 inç'lik bir telefon olan Zenfone 5, orta seviye bir cihaz ve Galaxy S4 veya S5 ile yarışma iddiasında değil. Yine de telefon, yurtdışı fiyatıyla çoğu 5 inç'lik cihazdan ucuz ve kendi segmentindeki rakiplerini zorlayacak gibi görünüyor.

Asus Zenfone 5 testte!

Zenfone 5'in Türkiye fiyatı, Çarşamba günü İstanbul'da yapılacak tanıtımla birlikte açıklığa kavuşacak. Telefonun 630 TL'lik Motorola Moto G gibi uygun ve dişli rakipleri karşısında nasıl bir duruş sergileyeceğini biz de merak ediyoruz.

Asus Zenfone 5 testte!

Şimdi isterseniz gelin, Asus'un yeni cihazının detaylarına yakından bakalım.

Tasarım

Tasarım

Tasarım

Asus'un Zenfone 5'te sade bir tasarımı tercih ettiğini görüyoruz. Ön yüzü HTC One'ı andıran cebin arka tarafı, 5 farklı renkle kişiselleştirilebilen tek parça, sağlam görünümlü bir plastik kapaktan oluşuyor.

Asus Zenfone 5 testte!

Ön yüzde elbette çift hoparlör yok, ancak alt tarafta Asus ürünlerinin simgesi haline gelen, iç-içe daire dokulu metal yüzeyi hemen fark ediyorsunuz. Ekran çerçevesinin çok ince olduğunu söylemek mümkün değil - bu durum, cihazın kasasının örneğin 5 inç'lik Samsung Galaxy S4'ten daha büyük olması anlamına geliyor. Yine de cihazı tek elle kullanma konusunda genellikle bir sıkıntı yaşamadığımızı söyleyebiliriz.

Asus Zenfone 5 testte!

148.2 x 72.8 x 5.5 ölçülerindeki cihaz, 144 gram ile yeterince hafif. Çok ince olduğunu söylemek zor, ancak Zenfone'un zaten böyle büyük iddialar taşıyan bir telefon değil.

Asus Zenfone 5 testte!

Teknik özellikler ve performans

Teknik özellikler ve performans

Teknik özellikler ve performans

Intel ve Asus'un ortaklığında geliştirilen Zenfone 5, Intel'in çift çekirdekli 2GHz Z2580 işlemcisini kullanıyor. Bu işlemci, orta seviye bir telefon için oldukça güçlü ve hız testleri de bunu kanıtlıyor. Testimize oyunlar gibi çok yüksek güce ihtiyaç duyan uygulamalar haricinde cihazın sunduğu yüksek performanstan memnun kaldık. Yine de Asphalt 8 ve Dead Trigger 2 oyunlarda yeterli performansı elde ettiğimizi söylemeliyiz. Bunun yanında uygulamalar arasında ve çoklu görevde gecikmeye rastlamadık.

Asus'un bize gönderdiği Zenfone 5'in 16GB depolama alanı vardı. Cihazın 4GB ve 8GB modelleri de mevcut ancak bu modellerin Türkiye'de satışa sunulup sunulmayacağı şimdilik bilinmiyor. Bunun yanında microSD slotu sayesinde depolama alanına 64GB'a kadar ek alan ekleyebiliyorsunuz.

2GB RAM'e sahip Zenfone, grafik gücünü PowerVR SGX544MP2'den alıyor.

Ekran ve kamera

Ekran ve kamera

Ekran

Orta seviye ceplerde standart haline gelen 720p çözünürlüğüne sahip 5 inç'lik IPS ekran, yeterince net ve yüksek bir görüntü kalitesi sunuyor. Renk üretimi konusunda Asus'un telefonla birlikte gelen Splendid uygulaması size yardımcı oluyor. Uygulama, renkleri vurgulayan Canlı Mod'u kullanmanıza, renk sıcaklığını, renk tonunu ve doygunluğunu değiştirmenize izin veriyor.

Ekrana farklı açılardan baktığınızda görüntü bütünlüğünü koruyor, ancak renklerde bir miktar değişiklik meydana gelebiliyor. Ancak bu, sorun oluşturacak seviyede değil.

Kamera

Zenfone 5, 8 megapiksellik kamerasıyla gün ışığında iyi iş çıkarıyor. f/2.0 lens, bir LED flaşa da sahip. Asus'un kendi geliştirdiği Pixelmaster teknolojisi, düşük ışık modunda etkileyici sonuçlar elde etmenize olanak tanıyor. Video kaydı ise en yüksek 1080p çözünürlüğünde, 30FPS'de gerçekleştiriliyor.

Asus Zenfone 5 testte!

Kamera uygulamasında en çok öne çıkan işlev, Asus tarafından geliştirilen "zamanı geri sarma" işlevi. Bu işlevi kullanmaya başladığınız andan itibaren 31 resim, belleğe kaydediliyor ve deklanşöre bastığınızda 2 saniye önceki kareleri de yakalamış oluyorsunuz. Bunun yanında HDR, Panorama, yüzleri otomatik olarak algılayan Selfie, Güzelleştirme ve GIF animasyon gibi 18 farklı moda sahipsiniz.

Ön yüzde ise videolu sohbet ve selfie'leriniz için 2 megapiksellik bir kamera bulunuyor.

Pil ve Zenphone 5'le gelen yazılımlar

Pil ve Zenphone 5'le gelen yazılımlar

Pil

Zenfone'un 2.110mAh'lik pili, telefonunu kapağını açabilmenize rağmen yerinden çıkarılmıyor. Ancak web'de gezinti, telefon görüşmeleri, mesajlaşma ve birkaç fotoğraf çekmeyle dolu geçirdiğimiz bir günde telefonun pilinin 8-9 saat ayakta kalabildiğini gördük. Normal bir kullanımdaysa daha fazlasını elde etmeniz mümkün. Video testimizde ise pil, yaklaşık 6,5 saat dayandı.

Yazılım

Zenfone 5, Android'in son sürümü olan 4.4 yerine Android 4.3 ile geliyor. Arayüz olarak ise Asus'un yeni ZenUI arayüzünü kullanıyor.

Telefonla birlikte gelen WebStorage uygulaması, Asus'un size ücretsiz olarak sunduğu bir bulut depolama hizmeti. Testimizde uygulamayı çalıştırmayı başaramadığımız için hakkında yorum yapamıyoruz. Bunun yanında birçok cepte görmeye alıştığımız güç tasarrufu modları, Zenfone 5'te de var. Üstün tasarruf modu, En uygun mod ve Özelleştirilmiş mod, çeşitli özellikleri devre dışı bırakarak pil ömrünüzü biraz olsun uzatmanıza olanak tanıyor.

Asus Zenfone 5 testte!

Yine Zenfone 5'e özel bir uygulama olan Supernote, parmağınızı kalem gibi kullanarak el yazısı yazmanıza izin veriyor. El yazınız, metne dönüştürülmüyor ancak uygulama, küçük ekranda parmağınızı kullanarak not almanızı kolaylaştıracak bir işleve sahip: siz yazdıkça ekran, otomatik olarak sola kayıyor ve yazınız, üst tarafta düzgün bir biçimde görüntüleniyor.

AudioWizard, Splendid ve fazlası; sonuç

AudioWizard, Splendid ve fazlası; sonuç
Asus uygulamaları ve hızlı ayarlar ekranı

AudioWizard ise telefonunuzun ses çıkışını özelleştirmenize izin veren ön-ayarlar sunuyor. Güç tasarrufu, Müzik, Film, Oyun ve Konuşma gibi ön ayarlar arasında geçiş yaparak ses çıkışı üzerinde değişiklikler yapabiliyorsunuz.

Daha önce bahsettiğimiz Splendid ise ekranın renk değerlerini değiştirmenize, bunun yanında "Canlı Mod" işlevi sayesinde renkleri daha canlı göstermenize izin veriyor.

Zenfone 5'te diğer Android'li telefonlarda pek görmediğimiz bir işleve ise uyarı çubuğunu aşağı çekerken rastladık. Uyarı çubuğunu sağ tarafından aşağı çekerek hızlı ayarlara, sol tarafından aşağı çekerek uyarılarınıza ulaşabiliyorsunuz (uyarı bölmesinde hızlı ayarlar gösterilmiyor). Bu işlev, zaman zaman yanlış ekranı açmanıza neden olabiliyor. Ancak alıştığınızda sorun olmaktan çıkıp, işinizi kolaylaştırabilir.

Sonuç

Sonuç

Sonuç

Uygun fiyatlı cep piyasasına yönelik Zenfone 5, satışa sunulduğunda büyük ekrandan vazgeçmek istemeyenler için iyi bir seçenek olacak. Elbette sadece geniş ekranı değil, performansı da aynı seviyedeki rakiplerini zorlayacak. Zenfone 5'in fiyatı, iki gün sonra, yani Çarşamba günü açıklanacak, böylelikle onun 600-650 TL fiyat aralığındaki Moto G, Lumia 630 gibi cihazlar karşısında neler yapabileceğine dair daha net bir fikrimiz olacak.

Güncelleme (7.8.2014): Zenfone 5'in fiyatı 699 TL olarak duyuruldu.

Okuyucu Yorumları