A'dan Z'ye Discord: Kurulum, arkadaş ekleme, kendi sunucunu kurma nasıl yapılır?

Arkadaşlarla sohbet etme, önemli bilgi alışverişinde bulunma, sesli sohbet ve görüntülü konuşma yapma ile medya akışı yapma – Ücretsiz Discord platformu, iletişim hizmetleri arasında çok yönlü imkanlar sunmakta. İşte A'dan Z'ye Discord: Kurulum, arkadaş ekleme, kendi sunucunu kurma nasıl yapılır?

A'dan Z'ye Discord: Kurulum, arkadaş ekleme, kendi sunucunu kurma nasıl yapılır?

İngilizce “discord” kelimesi aslında çatışma, ayrılık veya kavga anlamına gelir. Bu bağlamda, bağımsız sosyal medya platformu, adının tam tersini bizlere sunmakta: Discord, dünyanın her yerinden insanları bir araya getiriyor ve eşit sayıda farklı iletişim seçeneği sunan karşılaştırılabilir başka bir araç da yok denecek kadar az.

Discord, esasen bir sohbet uygulaması, bir anlık mesajlaşma programı, bir forum, bir akış platformu ve bir video ile sesli sohbet sağlayıcısının bir karışımıdır. Dijital iletişimin tüm yönlerini etkin bir şekilde tek bir çatı altında toplamış durumda. Jason Citron ve Stan Vishnevskiy, 2015 yılında oyuncular için bir iletişim aracı olarak Discord‘u yarattı, bu nedenle düşük kaynak tüketimi için optimize edildi.

Kısa sürede çok popüler olmayı başardı. Dünya çapında yaklaşık 150 milyon kullanıcı artık her gün 19 milyon sunucuda dolaşmakta ve günde 4 milyara yakın konuşma gerçekleştirmekte. Oyuncular hala kullanıcı tabanının büyük bir bölümünü oluştursa da, platformun popülaritesindeki artış, platforma farklı ilgi alanlarına sahip daha fazla katılımcıyı da getiriyor. Buna sanatseverlerden ve öğrenme gruplarından sinemalara kadar birçok kategori sayabiliriz. Uygulama ve hizmet ücretsiz ve büyük sosyal medya ağlarından bağımsız olduğundan, herkes birkaç dakika içinde mevcut bir sunucuya katılabilir veya tek bir kuruş dahi harcamadan kendi ayrı sunucusunu açabilir. Lütfen bu bağlamda, "kendi sunucusu" ifadesinin yalnızca kişinin erişimi düzenleyebileceği ve yönetici ve moderatör rollerini dağıtabileceği ayrı bir alanı ifade ettiğini unutmayın. Ancak veriler her zaman servis sağlayıcının sunucuları üzerinden çalışır.

Discord‘u Kurun

Discord, tarayıcıda bir web uygulaması (discord.com) olarak kullanılabilir veya bir masaüstü uygulaması olarak yüklenebilir. Discord uygulamasını kullanmanızı öneririz çünkü daha stabildir ve daha geniş bir işlev yelpazesi sunar.

İndirme ve yükleme Program yüklendikten sonra başlangıç ekranına yönlendirileceksiniz. En alttaki “Kaydol” seçeneğine tıklayın. Cep tele

fonu numaranızı veya e-posta adresinizi kullanarak kayıt olabilirsiniz. İstediğiniz kullanıcı adını girin, doğum tarihinizi belirtin ve “Kullanım koşullarını kabul et” onay kutusunu etkinleştirin. Ardından prosedürü tamamlamak için “Hesap oluştur” seçeneğine tıklayın. Doğrulama postası onaylandıktan sonra hazır simgelerden veya sabit diskinizden bir profil resmi seçmelisiniz. Ardından, telefon numaranızı ve/veya e-posta adresinizi aramanın mümkün olup olmadığını belirtin. Güvenlikle ilgili endişeleriniz varsa, bu seçeneği devre dışı bırakmalı ve ardından devam etmek için “İleri” seçeneğine tıklamalısınız. Doğrudan Discord‘ un ana ekranına ulaşmak için şimdilik kendi sunucunuzu oluşturma ekranını atlayın.

Arkadaşlarınızı Ekleyin

arkadas

En önemli kişilerinizle ve sonraki grup davetlerinizle doğrudan iletişimi kolaylaştırmak için artık Discord‘u da kullanan kişilerinizi eklemelisiniz. Akıllı telefonlar da veya tabletlerde “Arkadaşlarınızı bulun” işlevi kolaylık sağlar ve Discord kullanıcıları için kayıtlı kişileri arar. PC kullanıyorsanız, bir kişiyi doğrudan arkadaş olarak eklemek için üstteki yeşil arkadaş ekle simgesine tıklamanız gerekir. İstek alan kişi, gerçekten kurulmadan önce onaylanması gereken bir istek alacaktır.

Discord Sunucusunu Kullan

Discord sunucularına „topluluklar“ da denir. Diğer sohbet uygulamalarındaki gruplara benzerler ancak çok daha geniş bir işlevsellik sunarlar.

Genel Sunuculara Katılın

Şimdi en alttaki sol araç çubuğunda “Herkese açık sunucuları keşfet” simgesini tıklayın. Artık oyun, müzik, eğitim ve eğlence gibi kategorileri tarayabilir veya “Topluluğu bul” alanına bir arama terimi girebilirsiniz. Örneğin, “Microsoft‘” için bir arama yapmak, Xbox, Windows veya Office gibi konu alanlarıyla ilgilenen birkaç Discord topluluğunu ortaya çıkarır.

Listedeki bir girişi tıklamak sizi doğrudan ilgili sunucuya götürür. Bu sunucu daha sonra soldaki çubukta yeni bir sembolle temsil edilir. Böylece istediğiniz zaman söz konusu topluluğa hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Birçok büyük sunucu önce bir önizleme işlevi sunar ve aktif olarak katılabilmek için topluluğa katılmanızı gerektirir.

Sunucunun yapısına ve kurallarına aşina olup gerekli onayları verdikten sonar bir tık ile topluluklara girebilmeniz mümkün olacak.

discord 2

Özel Sunuculara Katılın

Özel bir sunucuya katılabilmek için bir davet bağlantısına ihtiyacınız olacak. Bu tür bir davet bağlantısını sunucu operatöründen veya gerekli haklara sahip topluluk üyelerinden alabilirsiniz. Sol alttaki çubukta bulunan artı işaretini (“Sunucu ekle”) ve ardından “Bir sunucuya katıl” seçeneğini tıklayın. Şimdi bir mesajlaşma uygulaması, posta veya oyun sohbeti aracılığıyla aldığınız bağlantıyı “Davetiye bağlantısı” alanına girin ve işlemi onaylamak için “Sunucuya katıl” seçeneğini tıklayın.

Sesli Sohbeti Kullanın

Sunucu operatörleri, çeşitli metin kanallarının yanı sıra bir veya daha fazla ses kanalı da sağlar. Böylece, mevcut olanlarla sohbet etmek için sesli sohbet işlevini kullanabilirsiniz. Kanal genel bakışına gidip bir hoparlör simgesiyle işaretlenmiş böyle bir girişi tıklatırsanız ses işlevi otomatik olarak etkinleştirilecektir. Giriş ve çıkışlar için hangi cihazları kullanmak istediğinizi belirlemek için ayarlar menüsünü kullanabilirsiniz. Ayarlar menüsüne sol alt kısımda kullanıcı adınızın yanında bulunan dişli çark sembolüne tıklayarak ulaşabilirsiniz. “Sesli ve görüntülü sohbet” bölümü bir mikrofon, hoparlör ve gerekirse video kayıtları için web kameranızı seçmenize olanak tanır “Ses aktivasyonu” seçeneğini veya “Bas-Konuş” seçeneğini tıklayarak giriş ve çıkış ses seviyesini, ayrıca mikrofon aktivasyonunu değiştirebilirsiniz.

Topluluğa Video ve Ekran İçeriğinin Canlı Akışı

Bir kanala katıldıktan sonra, video işlevi aracılığıyla web kameranızı açabilir ve böylece herkes tarafından görünür hale gelebilirsiniz. “Görüntülü sohbet için hazır” seçeneği, birden fazla kamera arasından seçim yapmanıza ve statik veya hareketli bir arka plan aramanıza olanak tanır. Önizleme görüntüsünden memnunsanız, “Kamerayı aç” düğmesini tıklayarak akışı etkinleştirebilirsiniz.

“İlet ekran” düğmesi sağda, video düğmesinin yanında bulunmakta. Monitörünüzden mevcut topluluk kanalına canlı bir video akışı yapmanızı sağlar. “World of Warcraft” gibi devam eden bir oyun veya Google Chrome, PowerPoint yahut Word gibi bir program olabilecek istediğiniz uygulamayı seçmek için önce “Ekran aktarımı” diyaloğunu kullanmalısınız. Bir uygulamaya karar verdikten sonra, istediğiniz kaliteyi ayarlamalı ve akışı başlatmak için “Canlı yayına git” seçeneğini tıklamalısınız.

Discord Nitro ile Akış Kalitesini İyileştirme ve Daha Fazlası

Discord‘un ücretsiz sürümü, akış kalitesini 720p ile sınırlar. Daha yüksek çözünürlüklerde yayın yapmak istiyorsa nız, ayda yaklaşık 13.49TL’ye bir “Nitro” aboneliği almanız gerekecek. İyileştirilmiş video kalitesine ek olarak, böyle bir abonelik size daha yüksek yükleme kapasiteleri, animasyonlu emojiler ve sunucu güçlendirmeleri gibi başka avantajlar da sağlar.

nitro

Kendi Sunucunuzu Kurun

Kendi sunucunuzu oluşturmak, neredeyse mevcut bir topluluğa katılmak kadar kolaydır. Discord evreninde kendi kişisel sunucunuzu kurmak için birkaç tıklama yeterlidir.

kendi

Yeni Sunucu Oluşturun

Sol alt kısımdaki araç çubuğundaki artı işaretine tıklayın ve “Kendim oluşturayım” seçeneğini seçin. “Benim ve arkadaşlarım için” seçeneği geleneksel özel sunucular için yeterlidir. Sunucunuz için bir simge seçmek ve ona bir ad vermek için “Sunucunuzu özelleştir” iletişim kutusunu kullanın.

“Oluştur” seçeneğine tıkladığınız anda yeni sunucunuz çevrimiçi olacaktır.

Sunucu Yapısını Ayarlayın

„#genel“ Metin ve Ses Kanalları kategorileri varsayılan olarak mevcuttur. Kategorinin yanındaki artı işareti, ek kanallar eklemenize ve isimlendirmenize olanak tanır. Ziyaretçilerinizin ilgili kanalların ne hakkında olduğunu bilmeleri için bir açıklama eklemek için çark simgesine tıklayarak “Kanalı düzenle” iletişim kutusunu kullanabilirsiniz. “Kanal konusu” alanına girdiğiniz şey hoş geldiniz mesajından sonra görüntülenecektir. Düzenleme diyaloğu, yaş sınırı veya istenmeyen posta önleme iletişim aralığı gibi birçok başka seçenek de sunar.

Sunucu Seçenekleri ve Roller

Soldaki çubukta bulunan sunucu simgesine sağ tıklayıp ardından “Sunucu ayarları” seçeneğine tıklarsanız, sunucunuzun neredeyse tüm yönlerini kapsayan kapsamlı ayarlar menüsüne yönlendirileceksiniz. Belirli yetkilerle el ele giden “Roller” özellikle önemlidir. Tek yapmanız gereken bir rol ataması girmek ve ilgili hakları dağıtmaktır. Ardından değişiklikleri kaydedebilir ve sağdaki çubuğa ve “Rol” yanındaki artı işaretine tıklayarak istediğiniz seçeneği ilgili üyelere atayabilirsiniz.

Botlarla Kendi Discord Sunucunuzu Yükseltin

meet

Botlar, sunucularınıza üye olarak „yerleştirebileceğiniz“ kullanışlı mini programlardır. Sizin için belirli görevleri yerine getirirler veya otomatik olarak yürütürler.

> Discord için yüzlerce bot var Tek yapmanız gereken „Discord Bot“ için bir web araması yapmak ve ilgili tekliflere ve genel bakış sayfalarına göz atmak.

> Tipik bir Discord botunun kurulum şeklini göstermek için örnek olarak “Chip‘ müzik botunu” (Dergimizle ilgisi yok!) kullanıyoruz:

  1. Tarayıcınızda chipbot.gg/home URL‘sini açın.

  2. “CHIP Davet Et” seçeneğine tıklayın.

  3. Açılacak olan Discord diyaloğuna giriş yapın, istediğiniz sunucuyu seçin ve “İleri”‘ye tıklayın. İstenen hakları onaylamak için “Yetkilendir” seçeneğini tıklayın.

  4. Chip artık üye listenizde görünecek. Komutları görüntülemek için “ch!help” girin.

  5. Örneğin, “ch!search Queen” komutu efsanevi grubun şarkılarını arayacaktır. 6. Listeden istediğiniz şarkının numarasını girerseniz, Chip oradaki müziği çalmak için bir ses kanalına atlar, böylece tüm katılımcılar onu dinleyebilir.

Discord için disk jokey “Chip” botu, sunucunuzun ses kanallarını sizin tarafınızdan seçilen müziklerle doldurur.

Güvenlik Kontrolü

WhatsApp vb. gibi yaygın olarak kullanılan iletişim araçlarının aksine Discord, aktarılan veriler için uçtan uca şifreleme özelliğine sahip değildir. Ayrıca şirket, reklam amaçlı mesaj ve medya toplama, bunları analiz etme ve söz konusu verileri ABD sunucularında saklama hakkını saklı tutar. Bununla birlikte, Discord‘un kendisi, hiçbir zaman veri satmadığını veya yetkisiz olarak üçüncü taraflara sunmadığını iddia eder. > Bu nedenle Discord, Genel Veri Koruma Yönetmeliği‘nin gereksinimlerini karşılamaz ve bu da dünyanın bu bölgesindeki ticari alanda Discord‘un kullanılmasını zorlaştırır.

> Kendi sunucularını oluşturan ve bunlara katılan özel kullanıcıların güvenlik sorunları hakkında endişelenmelerine gerek olmasa da, şifrelemenin olmaması hassas ve/veya gizli verileri aktarmaktan kaçınmaları gerektiği anlamına gelir.

> Şüpheli içerik ve nefret söylemi şikayet edilebilir, ardından kontrol edilir ve gerekirse kaldırılarak cezalandırılır.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Discord hesap silme işlemi nasıl yapılır? Discord hesap silme ile kullanım dışı bırakma farkı nedir?

Discord hareketli PP nasıl yapılır? Discord hareketli profil fotoğrafı yapma

Discord hesap oluşturma nasıl yapılır?

Discord bot ekleme nasıl yapılır?

Discord nedir? Nasıl kullanılır?

Discord müzik botu nedir? Nasıl kurulur? Popüler müzik botları