İşte böylesi durumlar tam RAW Therapee'ye göre (aracı www.rawtherapee.com adresinden indirebilirsiniz). Cihaz pek çok işlem seçeneği sunduğundan pozlama telafilerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Dahası araçla keskinleştirme, kumlanma ve hatta lens hatalarını giderme işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Yazılımın son sürümü olan 2.4 sürümünde EXIF ve IPTC meta verileri de yer alıyor. Dilerseniz aracın özelliklerini bir gece çekimi üzerinden anlatalım.
FOTOĞRAFI İNCELEMEK: PC'ye aktardıktan sonra klasörlerden bir RAW fotoğrafını açın. Fotoğrafın önizlemesinde histogramdaki karanlık alanların ne kadar baskın olduğunu inceleyebilirsiniz. Bu bir gece fotoğrafı için gayet normal. Işıkları kontrol ettikten sonra, sokak lambalarının nasıl patlamalar yaptığını buradan kolaylıkla görebilirsiniz.
BEYAZ AYARINI TUTTURMAK: Şimdi »Color« kısmına geçin. Örneğimizdeki fotoğraf için RAW Therapee 4.750 kelvin'lik bir değer veriyor. Aslında bu değer biraz yüksek. Bu değeri 3.000 Kelvin'e çektik. Böylelikle fotoğrafımız çok daha doğal göründü. Yalnız biraz mavi eksikliği hissettiğimizden bu renk değerini »Channel Mixer«daki »Blue« altından "120"ye yükselttik. Ancak renk değerlerinin toplamı 100 olması gerektiğinden diğer iki ana renk olan kırmızı ve yeşili -10 azalttık.
IŞIĞI AYARLAMAK: »Exposure« sekmesine geçelim. Burada »Detail«i etkinleştirip »Magnifying Glass«ı »Highlight« olarak işaretledik. Şimdi »Exposure correction« denetleyicisini sola sürükleyerek parlak
alanlardaki patlamış ışık miktarını azaltarak üzerlerinde yanıp sönen kırmızı ikaz işaretlerinden kurtulabilirsiniz. Ayrıca »Restore lights« seçeneği ile sokak aydınlatmasını daha detaylı bir hale getirebilirsiniz.
POZLAMA TELAFİSİ: Şimdi orta tonlardaki pozlama değerlerini "curve" eğrisini kullanarak düzeltebilirsiniz. Böylelikle bina ve
sokaklardaki ışık miktarını kolaylıkla artırabiliyorsunuz. Alternatif olarak »Luminosity curve«u kullanarak LAB renk uzayından renklerle oynamanız mümkün.
KESKİNLEŞTİRME: Tıpkı diğer gece çekimlerinde olduğu gibi bu fotoğrafta da rahatsız edici düzeyde kumlanma (noise) bulunuyor.
Bunun için »Develop«u seçin ve »Luminance Noise Reduction«ı etkinleştirin. Buradan kumlanmanın yoğun olduğu alanları seçerek bu istenmeyen etkiyi giderebilirsiniz. Filtrelerden keskinliği arttırmak içinse "Sharpness" özelliğinden yararlanabilirsiniz. Buradan kendi göz kararınıza göre fotoğrafınızdaki yetersiz keskinlik değerlerini gidermeniz mümkün.
FOTOĞRAFI KAYDEDİN: Sağ kısımda bulunan »Save picture« seçeneğinden »Save as«e tıklayarak belirli bir ad, biçim ve hedef klasör belirleyin. Eğer »Save immediately« etkin durumdaysa, araç hazır kaydetme ayarlarıyla kaydedecektir. »Ok«e tıklayın ve nihayet fotoğrafınızın son halini kaydedin.