İşin püf noktası standart lensler yerine macro, retro ya da bir close-up lens kullanmakta. Ancak arada sırada bu tarz fotoğraflar çekiyorsanız uygun fiyatlı olanlarından tercih etmelisiniz. Eğer kompakt bir dijital fotoğraf makineniz varsa, bu tarz çekimlerde cihazınızı makro mod'una getirmeyi unutmayın. Böylelikle motifinizin ne kadar yakınına gitseniz de, makineniz netlemeye devam edecektir. Ayrıca bu sayede nesneler olduğundan daha büyük görünür.
ALAN DERİNLİĞİNİ AZALTIN: Yakın çekimler, genellikle düşük alan derinliğine ihtiyaç duyar. Bu sayede ana öğeniz daha belirgin bir hal alır, detaylar iyi algılanır ve arka plan netsizleşir. Bu yüzden f/5,6 gibi açık diyaframlar tercih edin. Ana öğe mümkün olduğu kadar keskin olmalı. Bu yüzden üçayaklar yakın çekimlerin vazgeçilmez ekipmanlarındandır. Eğer bir DSL kullanıyorsanız ayna kilitleme tekniğini de kullanmalısınız. Böylelikle deklanşör ancak ayna açık olduğunda düşecektir. Dolayısıyla cihaz daha az sarsılacak ve bu da fotoğrafın netliğine yansıyacak.
KOMPOZİSYONU PLANLAYIN: Eğer keskin bir ana öğe görüntüsü elde ettiyseniz, çekiminizde uygun optik alan derinliği çok önemlidir. Yukarıda bahsedilen düşük f değerleri ön plan ve arka plan arasında yumuşak geçişler sağlar. Yanınızdaki sprey şişesi ise çiçeklerin taze görünümü için mükemmeldir. Püskürttüğünüz su harika bir görünüm sağlar. Dahası bu su tanecikleri ışığı gayet başarılı yansıtır. Ayrıca çekimlerinizde kullanacağınız halojen ışıklar, masa lambası gibi ilave ışık kaynakları çekiminize yardımcı olabilir. Bu ışıkları öğenizin yan taraflarına eşit mesafede konumlandırın. Böylelikle gereksiz gölgeleri engelleyeceksiniz. Ayrıca bunlar her yaprağın birbirinden ayrılmasını sağladığı için üç boyutlu bir görünüm sağlar.