Canon EOS 50D'de bağlantı hatası

CHIP Test Merkezi'ne başvuran bir kullanıcımız uzun süredir kullanmakta olduğu Canon EOS 50D dijital fotoğraf makinesinden çok memnun olduğunu ancak artık cihazını kullanamadığını söyledi.

Canon EOS 50D'de bağlantı hatası

SORUN

CHIP Test Merkezi'ne başvuran bir kullanıcımız uzun süredir kullanmakta olduğu Canon EOS 50D dijital fotoğraf makinesinden çok memnun olduğunu ancak artık cihazını kullanamadığını söyledi. Çünkü cihaz "Error 80" adında bir hata mesajı veriyordu. Bu hata mesajının Canon forumlarından şirketin yayınladığı bir güncelleme hatası olduğunu öğrendik. Okurumuz da bu güncellemeyi yapmıştı. Ne var ki güncellemeden sonra ekranı tamamen kararmış, batarya ve hafıza kartı değişiklikleri sorunu çözmemişti. Cihaz fotoğraf çekiyor ancak LCD ekranından çekilen fotoğraflar görülemiyordu.

TEŞHİS

Okurumuzun anlattığı üzere, söz konusu güncelleme yapılana kadar
cihazın ekranı tam performansla çalışıyor ve sorun güncellemeden sonra ortaya çıkıyordu. Cihazın gövdesini açıp ekran görüntü kablosunu yenisiyle değiştirdik. Hatta cihazı PC'ye takıp yazılım arayüzü üzerinden bir sonuç almaya çalıştık. Ne var ki hiçbir çabamız ekrandan yanıt almamıza yaramadı. Ekran çalışmadığı halde cihaz tüm fotoğraf işlemlerine izin veriyordu. Hatta kızılötesi ile deklanşör bile düşüyordu. Yaptığımız tüm denemelerde neredeyse pes etmek üzereydik. Ancak son anda, Canon uyumlu başka bir lens kullandığımızda tüm sorunun aniden tarih olduğunu gördük. Dijital fotoğraf makinesinde artık her şey yerli yerindeydi. Derhal
okurumuzun lensini tekrar taktık ve cihaz yine aynı şekilde karanlığa gömüldü. Açıkçası Canon 50D'nin niçin bu hatayı verdiğini anlayamadık. Aklımıza gelen tek şey, güncellemelerden sonra Canon'un kendi lenslerini artık sevemediği oldu.yaptığını sorduk.

ÇÖZÜM

Bu gizem dolu arızanın neden kaynaklandığına dair elimizde en ufak bir ipucu yoktu. Makinenin gövdesini inceledik. Okurumuzun lensini kendi modelimizle karşılaştırdık. İlk bakışta her şey normal görünüyordu. Ancak biraz daha yakından bakınca okurumuzun lensinin bağlantı yerlerinde bir renk değişimi fark ettik. Bu kısımlar aşınmıştı! Acaba bu pas, sorunun kaynağı olabilir miydi? Normal cam temizleyicisiyle bu bağlantı yerlerini temizledik. Bu işleme özel bir ilgi gösterdik. Biraz temizlik amaçlı tıraştan sonra bağlantı yerlerindeki bu bölgelere gres yağı tatbik ettik. Sonuçta kamera ilk haline geri döndü. Aslında sorunun oluşumuna ilişkin de bir teorimiz vardı. Okurumuz bir göl bölgesinde dört mevsim fotoğraf çekiyordu. Fazla nem bu çürümeye yol açmıştı.

Okuyucu Yorumları