Depolanacak dosyaların kapasitelerinin artması depolama alanlarının genişlemesine, günümüzün mobil ihtiyaçları da bu verilere her an her yerde erişmemize neden oluyor. Bu nedenle artık dosyaları harici disklere yedekleyip bir kenara atma devri geride kaldı. Elbette bunu halen yapabilirsiniz, fakat bu demek değil ki, dosyalarınıza her an her yerden erişebileceksiniz. Onlar ancak yanınızdayken sizin dosyalarınız, uzaktayken değil.
Dosyalara, videolara, fotoğraflara ve dokümanlara her zaman yakından uzaktan erişmek için ise bulut depolama alanları kullanılıyor. Bunlar için çok sayıda ücretli / ücretsiz seçenek var. Fakat kişisel boyutu bir kenara bırakıp kurumsal olarak bakıldığında da, bu tür bulut çözümler pek de güvenli gibi durmuyor, değil mi?
Bu nedenle çözüm kişisel bulut sistemleri. Bunun için bir NAS, yani ağa bağlı bir depolama cihazı satın almanız gerekiyor ki, bugünkü inceleme konumuz olan ZyXEL NAS326 da böylesi bir ürün. Bu gibi cihazları ediniyor, içine disk yerleştiriyor ve ağınıza bağlıyorsunuz. Ardından da hem yerel ağda hem de uzaktan dosyalarınıza erişmek mümkün hale geliyor.
Kişisel bulut
ZyXEL NAS326, size kişisel bulut depolama alanı sağlıyor. Çift disk yuvasının sahibi olan cihaz, önden yüklemeli yapıya sahip. Öndeki kapağı kenara doğru açtığınızda disk yuvalarını görebiliyorsunuz. Diskleri çıkartmak için alttaki butonlara basmak gerekiyor, fakat bunlar biraz sert yapıda. O yüzden çıkartırken biraz zorlanıyorsunuz.
Elimizdeki model incelememiz için 2 diskle beraber bize geldi. İçeriğinde 2'şer TB'tan 2 adet WD NASware 3.0 disk bulunduran cihaz, raflarda ise disksiz olarak satılıyor. Yani diski ayrıca sizin satın almanız gerekiyor ki, bu durum yalnızca ZyXEL NAS326'ya özel değil. Daha önce aynı kategoride incelediğimiz benzer ürünlerden Synology'nin modellerinde de disksiz ürünler yer alıyor.
Cihaz, ön tarafta açma kapama ve yedekleme butonunu, LED aydınlatmaları ve 1 USB 2.0 bağlantısı bulunduruyor. Arka tarafta ise sessiz çalışan fanı, 2 USB 3.0 portunu ve Ethernet bağlantısını görüyoruz. Burada bir eSATA portu bulunmaması ise üzücü.
Performans
ZyXEL NAS326, toplamda 12 TB'a kadar destek veriyor. Yani bu cihaza 2 adet 6'şar TB'tan toplamda 12 TB'lık disk takabilirsiniz. Disklerde depoladığınız fotoğraf, video ve dokümanlara ev veya ofis ağınızdan ve ZyXEL'in sunduğu zCloud servisini kullanarak her yerden erişebilirsiniz. Cep telefonu veya tabletiniz üzerinden bu işlemi yapmanın mümkün olduğunu da belirtelim.
ZyXEL NAS326, internet entegrasyonu da içeriyor pek tabii. Bu sayede yalnızca kendi servisiyle değil, birçok online servisle de eşzamanlı çalışabiliyor. P2P ve FTP sunucularıyla çalışabilen cihaz, ünlü bulut servisleri Dropbox ve Google Drive'la da veri alışverişi yapabiliyor.
Arabirimiyle kolay bir kullanım sağlayan cihaz, çalışma noktasında sessiz. Diğer NAS cihazlara da yaptığımız gibi kuşkusuz ZyXEL NAS326'ya da okuma ve yazma testleri uyguladık. Aldığımız sonuca göre 105 MB/s yazma performansı gösteren NAS, 103 MB/s de okuma hızı gösterdi.
Bunu hızlıca daha önce incelediğimiz benzer model Synology DiskStation DS214'le kıyaslarsak, onun saniyede 103 MB yazma, saniyede 96 MB okuma hızı gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak bu konuda zirve QNAP'a ait. Zira elimizdeki cihaza muadil Turbo NAS TS-251 modeliyle hem yazma hem okuma noktasında saniyede 110 MB'ı bulabiliyor. Fakat fiyat/performans oranı yaparsak, ZyXEL NAS326'nın daha avantajlı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira cihaz yaklaşık 550 TL civarında bir fiyata satın alınabiliyor. Bu da muadilleriyle kıyaslandığında, onu fiyat/performans noktasında öne taşıyor.
Özetle
ZyXEL NAS326, evde veya ofiste dosyalarını yedeklemek ve yedeklediği dosyalara hem yerel ağda hem de uzaktan erişmek isteyenlerin ihtiyacını karşılayacak bir NAS cihazı. Kolay kurulumu, iyi çalışma temposu ve fiyat/performans oranıyla da beğendiğimiz ZyXEL NAS326, eğer bu tür bir çözüm arıyorsanız size tavsiyemizdir.
Kimler Almalı
Ev veya küçük çaplı ofisinde bulut sistemi kurmak isteyen, yedeklediği dosyalarına her yerden erişmeyi bekleyen kullanıcılar ZyXEL NAS326'yı edinmek isteyebilirler.
Alternatifleri
ZyXEL'e alternatif olarak Synology tarafında kişisel ve kurumsal çok seçenek bulunuyor. Onları da inceleyebilirsiniz.