ZTE, ülkemizde kısa bir süre önceye kadar operatör telefonu olarak bilinirken, bu bilinirliğini artık kendi markası üzerinden büyütmeye karar vererek iyi bir hamle yapmış ve yeni akıllı telefon modellerini ülkemizdeki kullanıcılarla buluşturmuştu. Bunların en başarılı örneği kuşkusuz kısa zaman önce incelediğimiz Axon 7 iken, bu defa da elimizde daha uygun fiyatı ve mütevazı özellikleriyle dikkat çeken bir model var.
Blade V7 Lite, özellikle uygun fiyatı ve şık tasarımıyla dikkat çeken bir model. Elbette telefonun detaylarına ineceğiz, ancak ilk etapta söze bu ikisinden bahsederek başlayalım.
Blade V7 Lite'i şu anda piyasada 682 TL fiyattan bulabiliyorsunuz. Bu anlamda yakın zamanda incelediğimiz TP-Link Neffos C5 ile yakın seyreden telefon, ayrıca Turkcell T70, Türk Telekom K8, Casper E1 ve Lenovo A7000 gibi modellerle de aynı potada. Burada yer alan her modelin birbirine göre artıları eksileri var; elimizdeki Blade V7 Lite'ın da öyle.
Blade V7 Lite, tasarımıyla çok şık görünüyor. Elimizdeki modeliyle önden baktığınızda beyaz rengi bizlere sunan telefon, arka yüzde metalik gümüş yüzeyi getiriyor. Tasarımıyla oldukça beğenimizi kazanan telefon, arka yüzde bulundurduğu parmak izi sensörüyle de yakın rakiplerine göre fark yaratıyor.
Telefonun çevresinde alt kenarda microUSB yuvası, üst kenarda kulaklık girişi yer alıyor. Sağ kenarda SIM kart ve microSD kart slotunu bulunduran telefonun arka kapağı açılmıyor. Yine burada güç butonu, diğer kenarda da ses butonları konumlandırılmış.
Telefonun arkasında alt kenarda hoparlörler yer alıyor. Hazır yeri gelmişken hoparlörlerin de ortalama ses sunduğunu söyleyelim. Öte yandan kutu içeriğinde bir kulaklık seti de bulunduran Blade V7 Lite, böylece ekstra bir kulaklık satın almanızı engelliyor.
Ekran ve özellikler
Blade V7 Lite'ın ekranı 5.0 inç boyutunda. IPS LCD panelden oluşan ekran, gövdeye oranlandığında yüzde 68.3 seviyesinde kalıyor. Bu da fena bir rakam değil.
Ekran çözünürlüğü 720x1280 piksel, yani HD. 294 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, segmentine uygun olarak ortalama parlaklık sunuyor. Ekran genel olarak güzel görünüyor. Eğe renk tonlarından memnun kalmazsanız, ekran ayarlarından ulaşabileceğiniz MiraVision isimli uygulama ile farklı renk tonlarına geçiş yapabiliyorsunuz. Bu güzel bir özellik.
Telefonda Android 6.0 Marshmallow görüyoruz ki bu güzel haber. Bu segmentte yer alan pek çok rakibi Android 5.0'la gelirken Blade V7 Lite, Marshmallow'la geliyor. Kendine özel bir arabirimi olan telefon rahat kullanılıyor. İsterseniz arabirimi üçüncü parti uygulamalarla özelleştirmeniz elbette mümkün.
Arabirimin performansına az sonra geleceğiz, ama önce teknik kadrodan bahsedelim. Blade V7 Lite'ın kalbinde MediaTek MT6735P işlemci var. 4 çekirdekli bu işlemci 1.0 GHz frekansında çalışıyor. Evet, rahatlıkla anlaşılabileceği gibi pek güçlü bir işlemci değil, bunu zaten telefonu kullanırken biz de sık sık gözlemleme şansı bulduk. Ancak bu kategoride genellikle benzer işlemciler kullanılıyor, onu da söylemek lazım. Yine de belki 1.3 GHz'lik Mediatek MT6735'le işler değişebilirdii...
Telefonun dahili kapasitesi 16 GB. RAM seviyesi ise 2 GB olarak tutulmuş. Bu arada depolama alanını microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırabilmek sevindirici. Böylece genellikle giriş segmentinde karşımıza çıkan depolama sorununu bu telefonla yaşamıyorsunuz.
Telefonun grafik işlemcisi olarak Mali T720'yi görüyoruz. Bu grafik işlemciyle Epic Citadel testlinde HD çözünürlükte 20 FPS ancak alabilen telefon, grafik uygulamalarında pek iyi olmadığını bize gösteriyor. Peki, telefonun diğer sonuçları nasıl?
Performans
Blade V7 Lite'tan aldığımız test sonuçlarına bakalım. AnTuTu Benchmark testinde 23699 puan toplayan telefon, bununla Turkcell T70'i geride bırakırken, Casper VIA E1 ve TP-Link C5'in arkasında kalıyor. Bu sonucu CPU Prime Benchmark'ta da sürdüren telefon, burada 3978 puan almayı başarıyor.
Grafik noktasına geldiğimizde zaten az önce de söylediğimiz gibi 20 FPS'ler civarında sonuç alan telefon 3DMark Benchmark sonuçlarında da bunun benzeri bir tablo getiriyor bizlere. Ice Storm testinden 3083 puan alan telefon, Extreme modda 1893, Unlimited'te ise 3103 puan ancak toplayabiliyor. Bu puanlarla pek çok eski model telefonun bile gerisine düşen Blade V7 Lite, bizlere gösteriyor ki bir oyun telefonu değil. Bunu FIFA 16 oynamaya kalktığınızda da telefon size gösteriyor zaten. O nedenle bu telefonla daha çok grafik ağırlığı olmayan, Candy Crush gibi basit oyunlar oynayabileceğinizi söyleyebiliriz.
Geekbench 3'e geldiğimizde, tek çekirdekte 397 puan alabilen telefon, çoklu çekirdekte de 1127 puan topluyor. Bunlarla yine Turkcell T70 ve Sony Xperia E3 tadında sonuç üreten telefon, pil performansında da bize 10 saat 47 dakikalık sonuç verdi. 2500 mah'lik bir bataryaya sahip olduğunu belirtelim. Düşük güç tüketen işlemcinin karşılığını pil performansında aldığınız gerçek. O nedenle bu telefonla günü rahat çıkartabileceğinizi söyleyebiliriz.
Telefonun parmak izi sensöründen de bahsedelim. Çift kademeli olarak çalışan parmak izi sensörü, hızlı bir şekilde parmağınızı tanıyor. Parmağınızı tanımak için farklı açılardan da kolaylıkla parmağınızı algılayabilen sensör, evet kusursuz çalışmıyor belki, fakat daha önce incelediğimiz Türk Telekom TT175'ten daha iyi bir performans getiriyor. Kısacası parmak isi sensörü konusunda bu telefondan endişeniz olmasın.
Son olarak telefonu kullanırken çok sayıda uygulama açık olduğu noktalarda arabirimde ağırlaşmalar görebiliyorsunuz. Bunun bilgisini de verelim ve kameralara geçelim.
Kameralar
Blade V7 Lite'ın arka kamerası 13 megapiksel çözünürlüğünde. LED flaşla desteklenen kamera, otofokus, HDR ve panorama gibi özelliklerin sahibi. Arka kamerada oto mod ve pro mod bulunuyor. Bunlardan pro moda geçerek daha güzel kareler yakalamak için odak uzunluğu, beyaz dengesi gibi bazı noktalara müdahale edebiliyorsunuz. Güzel kareler yakalayabilen kamera, segmentine uygun sonuçlar üretiyor. Öte yandan arka kamerada 30 kare 1080p video kayıt imkanı da mevcut.
Ön kamerada da 8 megapiksellik lens getiren telefon, burada yine farklı olarak flaş getirmesiyle dikkat çekiyor. Ön kamerada flaş bulunduran telefonları daha önce de gördük elbette, fakat bu segmentte çok sık karşımıza çıkmıyorlar. O nedenle Blade V7 Lite bu anlamda da önemli bir cihaz oluyor.
Özetle
Blade V7 Lite, uygun fiyatlı telefonlar arasında dikkat çekmeyi başarabilecek modeller arasında bulunuyor. Marshmallow ile gelmesi önemli bir ayrıntıyken, telefonun 682 TL'ye bulunabileceği bilgisini de verelim. Evet, yaptığımız incelemelerde telefonun çok performanslı çalışmadığını söyleyebiliriz. Özellikle grafik gücü pek memnun edici olmayabilir. Ancak tasarımı, parmak izi okuyucusu, genişletilebilir depolama alanı, arka kamerada pro modu ve ön kamerada flaşı gibi özellikleri de artı hanesinde bulunduruyor. Bu anlamda uygun fiyata bir akıllı telefon almak isteyenlerin alışveriş listesinde incelenecek telefonlar arasında bulundurulması gerekli.
Kimler Almalı
500 – 750 TL arasında telefon satın almak isteyen kullanıcıların, Blade V7 Lite'ı da gözden geçirmeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Alternatifleri
Blade V7 Lite'a alternatif olarak TP-Link Neffos C5 ve Turkcell T70 modellerini de yakından inceleyebilirsiniz.