Zaxe X1 için şu ana kadar incelediğimiz en başarılı 3D yazıcı diyebiliriz sanıyoruz. Fazlasıyla zahmetsiz bir işlem süreci sunan yazıcı, aynı zamanda sonuç noktasında da çok başarılı sonuçlar elde etmemizi sağladı.
Bir süredir test merkezimizde olan ve çok sayıda model basma imkanı bulduğumuz Zaxe X1'i tüm yönleriyle bu incelememizde değerlendireceğiz. Önce cihazın tasarımına bakalım ve teknik özelliklerini mercek altına alalım. Akabinde de kullanım ve proje noktalarına geçeceğiz.
Tasarım ve özellikler
Zaxe X1, boyutları itibariyle bir masa üzerinde kendine yer bulabilecek ölçüde bir yazıcı. O nedenle ev kullanımları için de ideal. Ortasında modeli basacağı alanı bulunduran Zaxe X1, bu alanı plastik bir pencere ile koruyor. Ortadaki cam platformda 20 x 20 cm boyutlarında ve 22 cm yüksekliğinde baskı alanı sunan yazıcı, ön yüzünde renkli bir dokunmatik ekran bulunduruyor. Bu sayede de yazıcıyı kullanmak oldukça kolaylaşıyor.
Zaxe X1'in sağ kenarında bir USB portu ve Ethernet bağlantısı görüyoruz. Evet, Ethernet yoluyla cihazı ağınıza dahil edebiliyorsunuz; fakat yazıcı öte yandan Wi-Fi desteği de gösteriyor. Bu sayede cihazı kablosuz olarak da ağınızda kullanmanız mümkün.
Zaxe X1, 50 ila 300 mikron aralığında katman kalınlığına sahip baskılar yapabiliyor. Bu işlemi yaparken ARM Cortex M3 işlemcisini kullanan cihaz, gayet stabil ve performanslı şekilde çalışabiliyor. Ayrıntılarından az sonra bahsedeceğiz zaten, ancak ona geçmeden yazıcının kullandığı malzemeden de bahsedelim.
Zaxe X1, diğer 3D yazıcılarda da gördüğümüz gibi PLA ve ABS malzemeleri kullanıyor. PLA ve ABS arasındaki en temel fark, PLA'nın ABS gibi petrolden değil, mısır nişastasından üretilmesi oluyor. Bu nedenle organik plastik olduğu için eğitim ve sağlık sektöründe ve ev kullanımda genelde PLA tercih ediliyor. ABS ise daha çok sanayi ve profesyonel baskılar için tercih ediliyor. Zaxe, yazıcıyla beraber kutu içeriğinde bu malzemelerden bir top veriyor. PLA veya ABS olmasını ise sizin tercihinize bırakıyor. Bu arada ABS ile yapılan baskıların PLA'ya göre daha dayanıklı olduğunu da söylemek gerekli. Biz incelememiz boyunca hem PLA hem ABS malzemeyle baskılar aldık; tecrübelerimize göre de ABS'yi daha sağlam bulduk. PLA malzemelerin ABS'ye kıyasla kırılması daha kolay. Buna göre daha elastik modellerde PLA, daha stabil modellerde ABS tercih edilmesi mantıklı olacaktır.
Yazıcı ile basım aşamasına geçmeden önce şunu da ilave etmek gerekiyor: Kutu içeriğinde malzemenin yanı sıra bir araç kiti de yer alıyor. Bu araç kiti içeriğinde modellerinizi yaparken ihtiyaç duyabileceğiniz yapışkan, yan keski ve spatula gibi malzemeler düşünülmüş. Yapışkanı ilk kullanımda basılan malzemenin cam yüzeye yapışması için zemine sürmeniz gerekiyor. Fakat bu işlemi sürekli tekrarlamanıza gerek yok, uzun kullanımlar sonra baktınız ki zemin artık tutmuyor, o zaman yapışkanı yenileyebilirsiniz. Onun dışında ihtiyacınız yok.
Baskı aşaması
Zaxe X1, çok kolay bir baskı süresi sunuyor. İşleme başlamadan önce elbette bastıracağınız modele karar vermek durumundasınız. Bunun için biz thingiverse.com'u kullandık. Burada çok sayıda model seçeneği bulunuyor. Site üzerinden basmak istediğiniz modele karar verdikten ve bilgisayarınıza indirdikten sonra yapmanız gereken bunu Zaxe'nin kendi yazılımı üzerinde açıp baskıya hazırlamak. Bunun için de ZaxeDesktop yazılımını kullanabilirsiniz.
Şimdi biraz yazılımdan bahsedelim. Modeli yazılımda açtıktan sonra sol taraftaki ikonları kullanarak model üzerinde boyut, yön gibi çeşitli ayarları yapabiliyorsunuz. Bunu tamamladıktan sonra baskı içinse sağ taraftaki "Slice" butonuna basıyorsunuz.
"Material" bölümünden kullanacağınız malzemeyi ABS ve PLA olarak belirtiyor, "Speed" kısmından yazdırma hızını seçiyorsunuz. Bunun önerilen olarak 0.2 kalması daha sağlıklı olacaktır.
"Support" kısmı ise biraz düşündürücü. Önerilen olarak dikey düzlemde 30 dereceden daha fazla eğimli olan bölümler için destek gerekiyor, o nedenle bunu seçmek daha doğru olacak. Eğer 30 dereceden daha düşük eğimler varsa, yazıcı bunu kendi halledebiliyor; aksi halde destek şart. Mesela biz bastırdığımız T-Rex modelini destekli bastık; ancak Portal baskımızda ise modelin desteğe ihtiyacı yoktu. Hangi modelin desteğe ihtiyacı olup olmadığını ilk önce çözemeseniz de zaten deneme yanılma yoluyla kısa zaman sonra öğreniyorsunuz.
Öte yandan baskı öncesi ayar kısmında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise "Raft Layers" bölümü. Bunu seçtiğinizde yazıcı, modelin zemine yapışması için cam üzerine bir katman atıyor ve modeli bu katman üzerine inşa ediyor. Bizim tavsiyemiz eğer ABS malzeme kullanıyorsanız bu katmanı her koşulda atmanız olacak. (PLA ise gerek yok.) Eğer baskı öncesi cam yüzeydeki yapışkan malzemeyi tazelediyseniz gerekmeyebilir belki, ancak eğer saatler sürecek uzun soluklu bir baskı yapacaksanız ve modelin heba olmasını istemiyorsanız, biraz daha fazla malzeme kullanmayı göze alıp yüzeye bir katman atmanız daha sağlıklı olacaktır.
Bunu söylüyoruz çünkü biz bu acı tecrübeyi açıkçası yaşadık. Bastırdığımız bir geyik başı modeli, sırf katman kullanmadığımız için zemine yapışmayarak kaymış ve yazıcı kafasıyla beraber hareket etmeye başlamış. Bunun sonucunda da materyal, yazıcı kafasındaki fana dolanarak onun kopmasına sebebiyet vermiş
Sabah ofise geldiğimizde yazıcıyı halen modeli tamamlamaya çalışırken bulduk. Aslında bu iyi bir tecrübe oldu, zira yazıcının böyle olası kazalar durumunda herhangi bir yangın, duman ve elektrik sorunu gibi sıkıntılar yaşatmadığını gözlemlemiş olduk. Yazıcıyı kapattık, Zaxe yetkili servisini aradık, onlar da gelip yazıcının kafasını değiştirdiler. Bu noktada Zaxe X1'in 2 yıl boyunca garantili olduğunu da söyleyelim.
Bastırma işlemi
Model üzerinde destektir, katmandır, boyuttur gibi çeşitli ayarlamaları yaptıktan sonra ZaxeDesktop üzerinden "Slice Now" butonuna tıklıyor ve modelin hazırlanmasını bekliyorsunuz. Bunun ardından da modeli yazıcıya ister Wi-Fi ve Ethernet yolunu kullanarak internet ortamından aktarabilir, isterseniz de bir USB belleğe kaydederek yazıcının USB portu üzerinden işlemi başlatabilirsiniz. Burada yazıcının dokunmatik ekranı size oldukça yardımcı oluyor.
Baskı işlemi gayet sorunsuz geçiyor. Elbette bizim öğrenme aşamasında yaptığımız gibi bazı teknik hatalar yaparsanız, bir iki tecrübe edineceksiniz. Ancak sonrasında gayet mutlu mesut baskılar alabiliyorsunuz.
Biz yazıcıyı incelerken çok sayıda baskı aldık. Bunlar arasında T-Rex büstü, Hogwarts Kalesi, kitap tutacağı, teleskop adaptörü ve bir maket ev gibi çeşitli denemelerimiz oldu. Az önce bahsettiğimi geyik başı hadisesi dışında hepsinde de başarılı olduğumuzu söyleyelim.
Modeller arasında en çok süs eşyası görüyorsunuz fakat Zaxe X1 ile günlük hayatta kullanabileceğiniz şeyler de çıkartabiliyorsunuz. Bizim bastırdığımız kitap tutucu, teleskop adaptörü bunlar arasında basit örnekler. Modeller arasında çok daha gelişmiş olanları görmek mümkün.
Zaxe X1'in çalışma performansından ve ürettiği sonuçtan gayet memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Cihazın belki de tek eksik yönü olarak sesini gösterebiliriz herhalde. Uzun süre yanınızda çalıştırırsanız mekanik seslerden dolayı fazlasıyla rahatsız olmanız mümkün. O nedenle uzun sürecek modellerde onu bir odada yalnız bırakmanızı öneriyoruz.
Yazıcı baskı işlemi sırasında kuşkusuz çevreye bir koku da yayıyor. O sebeple baskı aşamasında onunla havasız bir odada kalmak istemeyeceksiniz. Fakat havalandırmayla bu işi de çözebiliyorsunuz.
Özetle
Zaxe X1, şu ana kadar incelediğimiz en başarılı 3D yazıcı modeli oldu. Hızlı ve sorunsuz modelleme aşamasının ardından yine problemsiz –elbette şartları yerine getirdiğinizde- bir baskı işlemi neticesinde düzgün modeller yaratan yazıcı, bu anlamda bizi kendinden çok memnun bıraktı. Daha önce incelediğimiz modellerde çokça çapak kaldığını görüyorduk, fakat artık teknolojide gelinen noktadan dolayı tamamen ilk intibada dahi göze hoş gelen sonuçlarla karşılaşmak mümkün.
Zaxe X1'in fiyatı ise 7700 TL civarında. Elbette fiyatıyla kişisel kullanımlar için pek tercih edileceğini sanmıyoruz. Ancak satın almayı düşünecekler de memnun kalacaktır kanaatindeyiz. Eğer böyle bir düşünceniz varsa, pişman olmayacaksınız.
Kimler Almalı
3D yazıcıdan düzgün model bastırmak isteyen hemen her kullanıcı Zaxe X1'i tercih edebilir. Fakat daha çok bu işi profesyonel olarak yürütmek isteyen çalışanlar tarafından tercih edilecektir diye düşünüyoruz.
Alternatifleri
Zaxe X1'e alternatif olarak piyasada çok sayıda 3D yazıcı görmek mümkün. Bunlar arasında 3Dörtgen'in modellerini inceleyebilirsiniz.