Yale Linus Akıllı Kilit L2 İnceleme

Yale, yeni akıllı kilidi Linus L2 ile evinizin güvenliği için etkili bir çözüm sunarken, anahtarı evde unutma gibi endişelere de son veriyor. İşte tüm detaylarıyla Yale Linus Akıllı Kilit L2 incelemesi…

CHIP Online Notu 92
  • Dahili Wi-Fi
  • Yale Dot aksesuarı
  • Uygulama özellikleri
  • Uzun kullanım ömrü
  • Şarj edilebilir pil
  • Sesli asistan desteği
  • Şık ve kompakt tasarım
  • Yüksek fiyat
Editörün Seçimi

Teknoloji sayesinde artık her şey daha pratik ve kolay. Evlerimizi bir süredir akıllandırıyorduk, artık güvenliğini de bu pratikliğe dahil edebiliyoruz. Yale Linus Akıllı Kilit L2 tam olarak bunu vadediyor ve "Acaba kapıyı kilitledim mi?" endişesini ortadan kaldırıyor. Sadece bu da değil; anahtar kaybetmenin stresi, eve girerken anahtar arama telaşı, çilingir masrafları; Linus L2 bunlar gibi pek çok sorunu çözmek için tasarlanmış. Öte yandan tahmin ediyorum ki, hala bu tür kilitlere mesafeli duranlarınız vardır, ilk etapta evimizi dijital dünyaya bağlı bir cihaza emanet etmek kulağa pek güvenli bir yöntem gibi gelmiyor. Ancak söz konusu Linus L2 olduğunda durum biraz farklı. Zira bu akıllı kilit, 128-bit AES şifreleme kullanıyor. Ne kadar güvenli olduğunu daha iyi anlayabilmeniz için, bankaların müşteri bilgilerini, finansal işlemleri ve diğer hassas verileri korumak için bu yöntemi kullandığını belirtmek yeterli olur sanırım.

Yale Linus Akıllı Kilit L2’nin Kurulum Aşamaları

Şimdi, cihazın özelliklerinden bahsetmeden önce nasıl monte edildiğini anlatmak gerekiyor. Biz de bu sırada size kurulum aşamasını gösterelim. Kuruluma ilk olarak Google Play veya App Store’dan ‘Yale Home’ uygulamasını indirerek başlıyoruz. Uygulamayı açınca karşımıza “Bir Cihaz Kur” seçeneği geliyor ve pil kapağında bulunan QR kodu okutarak kurulum aşamasına geçiyoruz. Eğer kameranızdan QR kodu okutmakta zorlanırsanız aynı işlemi cihazın seri numarasını girerek de yapabiliyorsunuz.

Tanıtma işleminden sonra çelik kapınızdaki mevcut silindir uyumlu değilse söküp yerine Linus Ayarlanabilir Silindir’i takmamız gerekiyor. Mevcut silindirinizin uyumlu olup olmadığını Yale’in web sitesinde yer alan uyumluluk testinden öğrenebilirsiniz.

Bizim silindirimiz uyumlu olmadığı için Linus Ayarlanabilir Silindir kullandık. Yalnız buraya bir not düşelim; kilidi sökmeden mevcut silindirinizin iç kapı gövdesinden ne kadar çıkıntı yaptığını ölçmeniz lazım. Zira bu çıkıntı 3,5 mm’den az veya fazla ise ilerleyen kısımlarda kurulumu ona göre yapıyoruz. Mevcut silindiri söktükten sonra silindirin kamının ortasına kadar her iki yarısının hem iç hem de dış uzunluğunu ölçüyoruz. Aldığımız ölçüye göre de kutudan uyumlu olan dış ön yüz plakasını seçiyoruz. Eğer dış uzunluk 35-45 mm arasındaysa kısa olan, 50-60 mm arasındaysa daha uzun olan ön yüz plakasını kullanıyoruz. İşte bu aşamada biraz önce ölçtüğümüz çıkıntıya göre iç ölçüye 3 mm daha ekleme yapmamız gerekiyor. Parçaları silindire monte ettikten sonra silindirin iç ölçüsü 30 mm’den fazlaysa, 30 mm ile mevcut silindirin iç uzunluğu arasındaki farkı oluşturmak için ürünün kutusunda bulunan uygun olan iç ara parçasını bulup takıyoruz. Son aşamada da silindiri kapıya yerleştirip sabitliyoruz.

Silindirle işimiz bittikten sonra sıra geliyor Linus L2’yi takmaya. Merak etmeyin, akıllı kilidi takmak silindiri takmaktan daha kolay. Öncelikle kilidin önündeki pil kapağını çıkarıyoruz ve pil bölmesindeki montaj mandalını aşağı kaydırıyoruz. Ardından arkasındaki montaj plakasını çıkartıp kapıdaki silindirin üzerine yerleştirip sabitliyoruz. Daha sonra anahtarı silindirin iç tarafına yerleştirip cihazın üst kısmını montaj plakasına yerleştiriyoruz. Son olarak da kutudan çıkan pili yerleştirip pil kapağını kapatarak işlemi tamamlıyoruz.

Bu noktadan sonra geriye sadece sensör görevi gören DoorSense mıknatısının montajı kalıyor. Bu kısım da oldukça kolay. Mıknatısın üzerindeki çift taraflı bantı söktükten sonra, mıknatısı iç kapı çerçevesinde kilidin çevirme düğmesiyle aynı hizaya konumlandırıyoruz. Bu arada eğer mıknatıs evin dekoruna uymuyor diyorsanız, kutudaki beyaz kapağı mıknatısın üzerine de takabiliyorsunuz. Montaj işlemi bu kadar. Sonrasında uygulamaya geri dönüp kurulum talimatlarını izleyerek cihazın kurulumunu tamamlayabiliyorsunuz.

Unutmadan, cihazın kutusundan isteğe bağlı kullanabileceğiniz bir de Yale Dot aksesuarı çıkıyor. Aslında bu aksesuar önceki nesille de uyumlu, ancak harici olarak satın almak gerekiyor. Linus L2’de ise kutuya dahil edilmiş. Yale Dot, sadece telefonunuzu dokundurarak kapıyı açabilmenizi veya kilitleyebilmenizi sağlıyor. iOS cihazlarda ise telefonu Yale Dot’a dokundurduğunuzda ekranda beliren bildirime tıklayıp uygulamayı açmak gerekiyor.

Öte yandan isterseniz evdeki diğer kişilere veya gelen misafirlere yetki vererek Bluetooth aracılığıyla kilidi açabilmesini de sağlayabiliyorsunuz. Kurulumu zaten oldukça basit. Tek yapmanız gereken üzerindeki çift taraflı bantı söküp uygun bir yere yerleştirmek. Daha sonra akıllı kilitle eşleştirmek için uygulamadan yine talimatları izleyerek kısa sürede hazır hale getirebiliyorsunuz.

Yale Linus L2’nin Avantajları Neler, Uygulaması Nasıl?

Şimdi, gelelim Linus L2’nin kullanımına ve sunduğu avantajlara. Linus L2 için aslında ilk neslin güçlendirilmiş ve modernize edilmiş bir versiyonu diyebiliriz. Önceki versiyonu iyi yapan tüm özellikler aynı şekilde korunmuş. Artık kilitte Bluetooth dışında bir de dahili olarak Wi-Fi bulunuyor. Yani uzaktan erişim sağlamak için ekstradan bir Wi-Fi köprüsü satın almaya gerek yok.

Linus L2’nin kontrolleri tamamen uygulama üzerinden yapılıyor. Yale uygulamaya akıllı kilidi manuel olarak kilitlemek veya açmak dışında kullanışlı birçok özellik eklemiş. Örneğin konumunuza göre kilidin otomatik olarak açılmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu sayede eve yaklaştığınızda telefonu cebinizden çıkarmanıza bile gerek kalmıyor. Akıllı kilit; evin 200 mt yakınına yaklaştığınızda, eve geldiğinizi anlıyor ve hazırlık yaparak ilk güvenlik kontrolünü tamamlıyor, ardından Bluetooth mesafesine girdiğinizde ise bağlantıyı kurup otomatik olarak kilidi açıyor. Kilidin otomatik açılabilmesi için sizin BLE mesafesinde olmanız gerekiyor, yani sizden önce başkası girecek gibi bir endişeniz olmasın. Ayrıca isterseniz kilidi kapıyı kapattıktan belirli bir süre sonra kendini kilitleyecek şekilde de ayarlayabiliyorsunuz, böylece eve giriş çıkışlarınızda anahtar arama derdine son verebiliyorsunuz.

Bunların dışında, uygulamadan cihazı günün belirli saatlerinde kilitlenecek veya kilidi açılacak şekilde kolayca programlayabiliyorsunuz. Örneğin uyku saatinizde kilitlenecek, işe gidiş saatinizde açılacak şekilde programlayarak tüm işi daha pratik hale getirebilmek mümkün. Kısacası uygulama size kendi kişiselleştirilmiş ev güvenlik programınızı oluşturmaya imkan tanıyor.

Yine uygulama üzerinden Yale Dot da olduğu gibi misafirlere erişim izni verebiliyorsunuz. Hatta içinizin tamamen rahat olması için uygulamada Etkinlik Akışı, Akıllı Uyarılar ve Bildirimler bölümünden evin kapısının ne zaman açılıp kapandığını ve hangi erişim izni olanların girip çıktığını da görebiliyorsunuz.

Bu arada Linus L2, Akıllı Kameralar ve Akıllı Görüntülü Kapı Zilinin yanı sıra Akıllı Kasa, Akıllı Depolama Kilidi ve Akıllı Bahçe ve Garaj Kapısı Kilit Modülü gibi diğer popüler Yale ürünleriyle birlikte de çalışabiliyor. Ayrıca Amazon Alexa, Google Home, Samsung SmartThings ve bazı büyük akıllı ev markalarının sesli asistanlarıyla da entegre olabiliyor. Üstelik Yale’in söylediğine göre, bu yılın ilerleyen dönemlerinde gelecek bir ürün güncellemesiyle tüm bu asistanların yanına Apple Home da katılacak. Yani iOS kullanıcıysanız aklınızda soru işareti kalmasına gerek yok.

Son olarak pil konusuna gelirsek, Linus L2 kutusundan çıkan tek batarya ile kullanım şekline bağlı olarak tam 6 aya kadar dayanabiliyor. Elbette bu markanın iddia ettiği süre. Henüz o kadar uzun süre kullanamadığımız için bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz. Ancak bataryanın en güzel yanı ve önceki nesile göre öne çıkan tarafı şarj edilebiliyor olması. Bu sayede her bittiğinde tekrar doldurup yeni bir pil masrafından kurtulmuş oluyorsunuz.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda Yale Linus L2 Akıllı Kilit oldukça güzel ve pratik bir çözüm olmuş. Tasarım olarak da kompakt ve gayet hoş duruyor. Zaten ürün, geçtiğimiz sene Avrupa Ürün Tasarım Ödülleri’nde ev ürünleri kategorisinde ödül alarak kalitesini de kanıtlamış. Bize kalırsa tek sorunu fiyatının biraz yüksek olması. Sadece kilit güncel olarak 8.899 TL’ye satılıyor. Bunun yanına 1299 TL’lik Yale Linus Ayarlanabilir Silindir’i de eklediğimizde fiyat 10 bin lira civarlarında oluyor. Elbette evinizin güvenliği ve kullanıcı konforu için verilemeyecek bir miktar değil. Tabii son karar her zaman olduğu gibi sizin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Yale Linus Akıllı Kilit L2
Ürün Markası Yale
CHIP Online Notu
92
Bağlantı Bluetooth 5.3, Wi-Fi 2.4 - 5 GHz
Güç Kaynağı 21,24 Wh Li-ion Pil
Pil Ömrü 6 aya kadar
Şifreleme 128-bit AES şifreleme
Boyutlar 52 mm x 146 mm x 45 mm
Ağırlık 662 gr.