Xiaomi Watch 2 İnceleme

Xioami, ilk defa bir akıllı saatinde Wear OS kullanarak akıllı saat serisinde bir değişikliğe imza atıyor. Peki Xiaomi’nin bu hamlesi gerçekten doğru bir karar mı? İşte tüm detaylarıyla Xiaomi Watch 2 İncelemesi!

CHIP Online Notu 92
  • Sade ve şık tasarım
  • Akıcı WearOS
  • Çok sayıda saat yüzü seçeneği
  • Güçlü işlemci
  • 5 ATM suya dayanıklı
  • 150’den fazla spor modu
  • 12 kanallı PPG izleme
  • Çift bantlı GPS
  • Kaliteli ekran
  • IP derecesi yok
Editörün Seçimi

Xiaomi, kısa bir süre önce piyasaya sürdüğü Xiaomi 14 serisiyle büyük bir başarı yakaladı. Öyle ki serideki hem Ultra hem de standart modeller Avrupa’da toplam satışlarda Xiaomi 13 serisini üçe katladı. Ancak görünüşe göre Xiaomi için bu yeterli olmamış. Zira Xiaomi Watch 2, gerek özellikleri gerekse fiyatıyla yeni bir rekor kırmaya aday.

Bildiğiniz gibi Xiaomi, 2014'ten beri akıllı saat üretiyor ve her yeni modele bir öncekinden daha gelişmiş özellikler ekliyor. Baktığımızda, markanın en son piyasaya sürdüğü akıllı saatleri iyi bir donanımın yanında çok sayıda sağlık ve fitness özelliği sunuyor. Ancak bu zamana kadar gelen modeller arasında Watch 2’nin yeri bambaşka. Zira Watch 2, Xiaomi’nin Wear OS işletim sistemini kullandığı ilk akıllı saati. Yani bu saate Google uygulamalarıyla birlikte üçüncü parti uygulamalar da yüklenebiliyor. Ayrıca Watch 2, Wear OS kullanan akıllı saatler arasında en ucuz alternatiflerden biri olmasıyla da cazip bir teklif sunuyor.

Xiaomi Watch 2 Tasarımı Nasıl?

Şimdi, Wear OS’un sağladığı avantajlara ve saatin özelliklerine geçmeden önce hızlıca tasarıma göz atalım. Xiaomi, Watch 2’de abartıya kaçmadan minimalist bir görünüm elde etmek istemiş ve bunu da iyi başarmış. Sadeliğine rağmen ekranı çevreleyen alüminyum çerçevesiyle oldukça şık duruyor. Bize sorarsanız bu tasarım dilinin kullanılması çok daha iyi olmuş, zira sadece kayışı değiştirerek kolayca kombininizle uyumlu hale getirebiliyorsunuz.

Renk olarak gri ve siyah olmak üzere iki seçeneğiniz var. Her iki varyantta da kasa ve kayış rengi aynı kalıyor. Elbette isterseniz kayışları değiştirebiliyorsunuz. Değiştirmesi de oldukça kolay ve 22 mm olan her kayış takılabiliyor, bu anlamda seçeneğiniz sınırsız. Ergonomik açıdan saat gayet rahat. 36 gram olduğundan uzun kullanımda bileği hiç rahatsız etmiyor. Sadece sensörün olduğu kısım biraz kalın olduğundan geceleri yatarken bir süre alışmanız gerekiyor.

Bu arada sade tasarımdan hoşlanmayıp, saati daha gösterişli hale getirmek isteyenler için çok sayıda saat yüzü var. Diğer akıllı saatlerde alıştığınız gibi ana ekrana kısa bir süre basılı tuttuğunuzda karşınıza önceden yüklenmiş birçok hazır yüz geliyor. Hepsi birbirinden güzel olsa da listenin sonundan “daha fazla ekle” seçeneğine tıklayarak Google Play Store üzerinden daha tonlarcasına erişebiliyorsunuz.

Xiaomi Watch 2 Ekran Özellikleri Neler?

Ekrandan konu açılmışken Xiaomi Watch 2, 466x466 piksel çözünürlüğe ve 600 nit maksimum parlaklığa sahip harika bir AMOLED ekran kullanıyor. Panel AMOLED olduğundan, beklendiği şekilde renkler canlı ve doygun. Bunun yanına derin siyahları da koyduğumuzda ekran, bir akıllı saate göre beklentileri fazlasıyla aşıyor.

Bazılarına büyük gelebilir ancak saatin 1,43 inçlik boyutu kullanım açısından işleri çok rahatlatıyor. Akıllı saatlerde sıkça karşılaştığımız yanlışlıkla başka bir şeye dokunma sorunu Watch 2’de yaşanmıyor. Zira geniş bir alan var ve her şey net bir biçimde görülebiliyor. Ayrıca güneş ışığı altında da okunabilirlik iyi seviyede. Ek olarak dahili bir sensör bulunduğundan sürekli manuel olarak parlaklığı ayarlamanıza da gerek yok.

Unutmadan, pil ömründen feragat etmeniz durumunda Always-On Display özelliğini de kullanabiliyorsunuz. Gerçi Xiaomi burada kullanıcı dostu davranarak AOD moduna akıllı bir ayar eklemiş. Eğer bunu açarsanız, uyuduğunuzda veya saati takmadığınızda özellik otomatik olarak kapatılıyor. Bu sayede pil ömründen tasarruf edebiliyorsunuz.

Xiaomi Watch 2 Nasıl Kullanılıyor, Uygulama Desteği Nasıl?

Evet, buraya kadar her şey güzel. Şimdi gelelim Watch 2’nin nasıl kullanıldığına ve neler sunduğuna. Başta da belirttiğimiz gibi Watch 2, Google’ın Wear OS yazılımını kullanıyor. Ancak ekranı açtığınızda her şey tanıdık gelecektir. Yukarıdan aşağıya doğru kaydırdığınızda bildirimler, aşağıdan yukarıya doğru kaydırdığınızda ise hızlı erişim simgelerine ulaşıyorsunuz. Wear OS’un bir avantajı olarak üst düğmeye basılı tuttuğunuzda Google Asistan devreye giriyor. Böylece sadece konuşarak birçok sorunuza yanıt alabiliyor veya günlük görevlerinizi yönetebiliyorsunuz. Aynı düğmeye çift dokunuş son kullanılan uygulamaları gösterirken, tek dokunuş uygulama menüsünü açıyor. İsterseniz bu menünün görünümünü ızgara veya liste olarak değiştirebiliyorsunuz. Alttaki ikinci düğme ise güç düğmesi olarak işlev görüyor ve son kullandığınız uygulamaya direkt geçiş yapmaya yarıyor. Yani diyelim Egzersiz uygulamasını kullandıktan sonra Spotify’ı açtınız, bu düğmeye bastığınızda tekrar Egzersiz uygulamasına hızlıca geri dönebiliyorsunuz.

Bunların dışında, ekranı soldan sağa doğru kaydırdığımızda karşımıza Xiaomi'nin kutucuk olarak adlandırdığı öğeler geliyor. Varsayılan olarak 6 kutucuk var, ancak Mi Fitness uygulamasından daha fazlasını ekleyebiliyor ve mevcut olanları kaldırabiliyorsunuz. Ayrıca yüklediğiniz uygulamalar destekliyorsa aynı şekilde buraya eklenebiliyor. Tabii sınırın 12 olduğunu belirtelim, bu yüzden ihtiyacınız olmayan şeylerle doldurmamak gerekiyor.

Saati daha kolay kontrol edebilmek için ise Mi Fitness uygulamasını yüklemeniz gerekiyor. Uygulamada; Sağlık, Egzersiz, Cihaz ve Profil olmak üzere dört ana bölüm bulunuyor. En çok kullanılacak özellikler elbette Sağlık bölümünde. Burada uyku, kalp atış hızı, atılan adımlar, kalori, egzersiz, kandaki oksijen, stres ve kilo gibi daha birçok özelliğin özeti mevcut. Her bir sekmede neler var ve ne işe yarıyor ayrıntılarına girmeyeceğiz, zira daha önceki Xiaomi marka akıllı saat incelemelerimizde defalarca kez göstermiştik. Sadece genel arayüzün oldukça kullanıcı dostu olduğunu söyleyebiliriz.

Xiaomi Watch 2 Özellikleri Neler?

Peki, Watch 2’nin Wear OS’a sahip olmasının avantajları neler? Öncelikle saat üzerinden Google'ın tüm uygulamalarına erişebiliyorsunuz. Bunlar arasında Youtube Music’ten Google Mesajlar’a, Google Haritalar’dan Gmail’e kadar hepsi var. Ayrıca saat Google Wallet ve Google Pay'i de destekliyor. Ancak Google Pay'i kullanmak için saate bir PIN koymanız zorunlu, aksi takdirde çalışmıyor. Merak etmeyin, saati her kullanmak istediğinizde sürekli PIN’i tekrar girmeniz gerekmiyor. Zira saat, PIN'i yalnızca bir kez isteyecek ve bileğinizde olduğunu anlayabilecek kadar akıllı. Google dışında Wear OS’un sağladığı en büyük avantaj üçüncü parti uygulamaları. Spotify, WhatsApp, Todoist ve Deezer gibi popüler uygulamaların yanı sıra farklı geliştiriciler tarafından sunulan çok sayıda seçenek var. Her birini deneyimleme fırsatı bulamasak da çoğu kullanışlı uygulamalar.

İşletim sistemi oldukça stabil çalışıyor, kullandığımız süre boyunca hiçbir takılma veya donma gibi bir sorunla karşılaşmadık. Arama ve görüntülü görüşmeler de yaptık, WhatsApp’ta yazışarak sohbet de ettik; hepsi akıcıydı. Elbette bunun tek sebebi Wear OS değil. Watch 2, gücünü Qualcomm’un akıllı saatler için geliştirdiği güçlü bir işlemci olan Snapdragon W5+ Gen 1’den alıyor. İşlemciye eşlik eden bileşenler arasında ise 2GB RAM ve 32GB dahili depolama yer alıyor. 32 GB günümüz için kulağa çok yüksek gelmese de yeterli oluyor. Birkaç çalma listesi, podcast veya sesli kitap indirmek istediğinizde fazla fazla yetiyor.

Xiaomi Watch 2, çoğu akıllı saat gibi temelde bir sağlık ve fitness cihazı. Dolayısıyla tahmin edeceğiniz üzere kalp atış hızınızı, kan oksijen doygunluğunuzu ve stres seviyenizi ölçebiliyor. Üstelik önceki versiyona göre geliştirilmiş 12 kanallı PPG izleme özelliğiyle daha hassas ölçüm imkanı tanıyor. Bunların dışında uyku takibi özelliği de tabii ki mevcut. Watch 2, daha güçlü parazit önleme özelliklerine sahip olduğundan uyku düzeninizi artık daha hassas bir şekilde tespit ediyor. Ayrıca oldukça da detaylı. Saat, uyku döngülerinizi izliyor ve uyanma sürenizin bir analizini veriyor. Tüm bunlar derin uykunuzun yeterli olup olmadığı, hafif uykunuzun veya uyanıklığınızın çok yüksek olup olmadığı gibi ek bilgilerle sunuluyor. Sağlık tarafındaki en güzel özelliklerinden biri de “Devamlı izleme” özelliği ile tüm ölçümlerin otomatik olarak yapılabilmesi. Bu sayede devamlı ölçüm yapmanıza gerek kalmıyor. Ayrıca kritik nabız veya kandaki oksijen değişiklerinde saatin uyarı vermesini sağlayarak olası kötü sonuçları da engelleyebiliyorsunuz.

Gelelim fitness özelliklerine. Watch 2, bazıları ayrıntılı analiz ve antrenman ipuçları içeren 150'den fazla spor modunu destekliyor. Örneğin açık havada koşu yaparken; mesafe, zaman, tempo ve yükseklik verileri gibi ayrıntılı bilgiler sunuluyor. Tabii bunların hepsi egzersiz modu değil. Aralarında satranç veya kart oyunları gibi farklı şeyler de var. Xiaomi’nin reklamını yaptığı en önemli modu ise Profesyonel kayak modu. Bu yeni mod ile her kayma mesafesini ve ortalama hızını yakalayıp kaydedebiliyorsunuz. Hatta sonuçlar sayfasında daha detaylı bilgilere ulaşarak "Kayak Pisti Haritanızı" bile çıkarabiliyorsunuz. Ek olarak saat, 5 ATM suya dayanıklı olduğu için yüzmek veya su sporları yapmak için de ideal. Ancak saatin herhangi bir IP derecesi olmadığını belirtelim.

Bu arada Watch 2’ye çift bantlı L1+L5 GPS dahil edilmiş. Test ettiğimizde konumumuzu hızlı bir şekilde tespit etmeyi başardı. Hatta ne kadar doğru çalıştığından emin olmak için koşarken aniden durup ne kadar hızlı algılama yapabildiğine de baktık. Sonuç gerçekten başarılı. Hareketlerimizdeki tüm değişiklikleri algılaması çok hızlı ve doğru. Yani hiç bilmediğiniz bir ormanda bile korkmadan yürüyüşe veya koşuya çıkabilirsiniz. Google Haritalar entegrasyonuyla beraber kaybolmanız neredeyse imkansız.

Xiaomi Watch 2 Pil Ömrü Ne Kadar?

Son olarak pil ömrüne de değinmeden geçmeyelim. Xiaomi Watch 2, 495mAh bataryaya sahip ve beraberinde gelen manyetik şarj ünitesiyle şarj ediliyor. Pil tamamen boş olduğunda şarj etmesi yaklaşık 45 dakika sürüyor. Ancak 10 dakikalık şarj ile tüm gün yetecek kadar kapasiteye ulaşmak mümkün. Kullanım ömrüne baktığımızda, bizim günlük rutinimize göre 2.5 gün civarı dayanmayı başardı. Kulllandığımız süre boyunca tüm özellikler aktifti ve “Devamlı izleme” özelliği de açıktı. Evet, piyasadaki en uzun ömürlü akıllı saat olmadığını kabul ediyoruz. Yine de Wear OS’a sahip akıllı saatlerden çok daha uzun bir kullanım imkanı sunuyor.

Sonuç

Toparlamak gerekirse, Xiaomi Watch 2, Xiaomi’nin akıllı saat serisine eklediği en güzel saatlerden biri olmuş. Özellikle fiyatı göz önüne alındığında Wear OS kullanan en uygun alternatiflerden biri. Fiyatı güncel olarak resmi web sitesinde 7.399 TL. Ancak çeşitli e-ticaret sitelerinde 6.049 TL gibi daha düşük fiyatlarda da bulunabiliyor. Elbette bunlar kısa süreli indirimler olabileceğinden, bu yazıyı okuduğunuz tarihte daha farklı sonuçlar görebilirsiniz. Bu yüzden en doğrusu sizin kontrol etmeniz. Kısacası, eğer Wear OS işletim sistemine sahip, uygun fiyatlı bir akıllı saat arıyorsanız Xiaomi Watch 2’yi listenize gönül rahatlığıyla ekleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Watch 2
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
92
Ekran 1.43 inç AMOLED
Çözünürlük 466 × 466
Su Koruması 5 ATM
Uyumluluk Android 8 veya üzeri
Batarya Kapasitesi 495 mAh
Pil Ömrü 65 saate kadar
Mikrofon Var
Hoparlör Var
Bağlantı Bluetooth 5.2, 2,4 GHz/5 GHz Wi-Fi
Boyutlar 47,5 mmx 45,9 mm x 11,8 mm
Ağırlık 36,8 gr.