Günlük ev temizliği, çoğumuzun farkında olmadan ciddi bir zamanını alıyor. Sadece süpürme işlemi için her gün bir saatinizi harcadığınızı düşünürseniz bu, ayda ciddi bir süreye tekabül ediyor. Ev temizliği noktasında işler artık eskisi gibi değil elbette, robot süpürgelerin devreye girmesiyle birlikte zamandan tasarruf etmek mümkün hale geldi -ki artık pek çoğumuzun evinde de var. Henüz bir tane edinmemiş olanlar içinse piyasada çok sayıda seçenek yer alıyor. Şimdi bunlara yeni seçenekler daha eklendi. Xiaomi’nin yeni robot süpürgeleri Robot Vacuum S20 ve S20+ bu alanda iddialı modeller. BU bölümde bu 2 robot süpürgeye yakından bakacağız.
Xiaomi Robot Vacuum S20 ve S20 Plus Tasarımı Nasıl?
Evet, her zaman olduğu gibi söze önce tasarımlarıyla başlayalım. Xiaomi’nin yeni Robot Vacuum serisi S20 ve S20 Plus, klasik dairesel bir robot süpürge formunda ürünler. İkisinin de siyah ve beyaz renk seçenekleri bulunuyor ve tasarım olarak ufak boyut farklılkları dışında birbirlerine benziyorlar. Süpürgelerin şarj stantları da yine birbirine yakın ölçülerde, S20 modelinin şarj standı diğerine göre biraz daha küçük.
Robotların tepesinde radar olarak kullanılan bir sensör var. Bu sensör sürekli çevresini tarıyarak eşyaları, duvarları, engelleri fark ediyor ve robota yön veriyor, etrfındaki nesnelere çarpmasını önlüyor. Ama diyelim ki bir koltuk, masa ayağı ile çarpışma yaşandı. Robot üzerinde bunun için de önlem var.
Robotun ön yarım dairesinde çarpıma sensörü olarak kullanılan bir çerçeve yer alıyor. Bu yarım daire çerçeve bir eşyaya dokunduğunda içeri doğru giriyor ve robotu durdurarak yönünü değiştiriyor ama zaten robotun geliştirilmiş algoritması ve sensörleri herhangi bir eşyaya dokunmadan hareket edecek şekilde dizayn edilmiş. Yani ön kısımdaki bu stoper bir nevi son güvenlik önlemi işlevi görüyor.
S20 Plus’ın altında ise, dairesel hareket yapan yan fırçası, 3 ayağı, silindirik fırçası ve iki dairesel paspası yer alıyor. S20’nin alındaki paspas ise S20 Plus’taki gibi dönmüyor, robotun altında arka yarım daireye sabitlenmiş tek parça bir paspas bulunuyor.
Evet, robotların göze çarpan tasarım detayları bu şekilde. Gelelim bu akıllı robot süpürgelerin çalışma performansına.
Xiaomi Robot Vacuum S20 ve S20 Plus Performansı Nasıl? Vakum Gücü Nedir? Ne Kadar Süre Çalışıyor?
S20 Plus’ın vakum emiş gücü 6000 Pa değerine sahip. Bu yüksek emiş gücü günlük hayatın akışı sırasında yere düşen tüyleri tozları, kirleri rahatça çekip alabiliyor. Cihaz, yüzeydeki kiri tozu aldıktan sonra da hemen arkasında bulunan dairesel paspaslarla yere paspas atabiliyor. S20’de ise emiş gücü buna yakın. 5000 Pa’lık emiş gücü hiç fena değil.
S20 Plus’ın özel paspaslarına da değinmek lazım. Xiaomi Robot Vacuum S20 Plus, dairesel hareketli çift paspasları sayesinde, yere paspas atma konusunda daha iddialı bir ürün olmuş. Yerde kurumuş lekeleri veya vakumdan kaçabilen toz tüy, saç gibi kirleri yüksek hızda dönen paspasıyla yerden çekip alıyor. Bu paspaslar yüksek hızda dönerek ve yere basınç uygulayarak aynı zamanda elle paspas yapma hareketini de taklit ediyor.
Paspaslar ayrıca halının üzerindeyken kendini yukarı kaldırıyor. Böylece halıyla temas etmiyorar. Robot, halı üzerinde mi yoksa sert yüzey üzerinde mi olduğunu algılıyor ve paspasların konumunu buna göre kendi değiştiriyor.
S20 modelinde ise, paspas robotun altında tek parça ve sabit halde duruyor. Yine yere basınç uygulayan paspas dönmüyor ama robotun hareketi sayesinde, üzerinden geçtiği yüzeyi temiz suyla silip kiri ve tozu yerden alıp temiz bir yüzey bırakıyor.
Robotların üzerinde kullanıcının seçebileceği farklı temizlik modları bulunuyor. Bu modları Mi Home veya Xiaomi Home uygulamaları üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Peki bu temizlik modları nedir ve ne işe yarıyorlar?
4 farklı temizlik modu bulunuyor. Süpürme, paspalama, süpürme ve paspaslama, ayrıca son olarak “paspas öncesi süpürme” modu bulunuyor. Süpürme modu, yerdeki tozu, tüyü, hayvan kıllarını hızlıca temizlemek için ideal. Paspaslama modu da zeminde oluşmuş lekeleri temizlemek için kullanılıyor. Dilerseniz bu iki modu aynı anda kullanmak için “süpürme ve paspaslama” modunu aktive edebilirsiniz, böylece günlük temizlik ihtiyacını tek bir tuşa basarak halledebilirsiniz. “Paspas öncesi süpürme” modunda ise, robot aynı anda süpürme ve paspas yapmak yerine önce evi baştan aşağı süpürüp tüm tozları temizliyor ve evi sonra paspaslıyor. Bu da daha derinlemesine bir temizlik sağlıyor. Özellikle evin çok tozlu olduğunu düşündüğünüz durumlarda bu derinlemesine temizlik daha etkili bir çözüm oluşturuyor.
Robot süpürgeleri akıllı telefon uygulamasından kontrol edebiliyorsunuz demiştik. Bu uygulama üzerinde, robotun çıkardığı ev haritanızı görebiliyorsunuz ve evde olmasınız bile temizliği başlatabiliyorsunuz, Robotun nerede olduğunu, hangi aşamada olduğunu, şarj durumunu kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca robotun girmesini istemediğiniz “kısıtlanmış alan” gibi ayarları yine uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz.
Yine öte yandan evin haritasını çıkardıktan sonra direkt olarak harita üzerinden robotun hangi odayı temizlemesini istediğinizi de seçebiliyorsunuz. Böylece makine doğru temizleyeceği hedefine doğru yola çıkıyor.
Bu arada iki robot da, aynı zamanda Google Asistan uygulamasıyla uyumlu çalışıyor. Yani oturduğunuz yerde “Hey Google, temizliği başlat” gibi bir komut verdiğinizde, minik temizlik robotu şarj istasyonundan çıkıyor ve evin yüzeyine serpilmiş tozu, kiri, tüyü temizleyip istasyonuna geri dönüyor.
Xiaomi Robot Vacuum S20 ve S20 Plus Pil Ömrü Ne Kadar?
Peki bu cihazlar ne kadar süre çalışıyorlar? Pil kapasiteleri ne kadar? Şarjları geniş evleri tek seferde temizlemeye yetecek kadar gidiyor mu? Vacuum S20’nin pil kapasitesi 3200 mAh, S20 Plus’ın ise 5200 mAh. S20 Plus, yaklaşık 170 dakika boyunca çalışma enerjisine sahip. Bu da yaklaşık 3 saat ediyor. Bu süre tüm evi temizlemek için fazla fazla yeterli bir süre. Vacuum S20’nin ise 3200 mAh’lik pili yine 2 saate yakın çalışma süresi sunuyor ki, bu da genişçe bir evi temizlemek için yine fazlasıyla yeterli bir süre. Zaten temizlik bittiğinde şarj istasyonuna dönerek bir sonraki temizlik için hazırlanıyorlar.
Sonuç
Evet, sonuca gelecek olursak, Xiaomi temizlik robotları piyasasında, uygun fiyata çok iş yapacak cihazlar geliştirmiş diyebiliriz. Yüksek emiş güçleri ve uzun çalışma süreleriyle evdeki temizlik mesaisini hakkıya yerine getiriyorlar. Elbette, kendini temizleyebilen, şarj istasyonunda su tankları olan modellerle karşılaştırmak haksızlık olur ama tabii ki tüm evinizi temizleyen robotu ara sıra da sizin temizlemeniz gerekiyor. Filtrelerin fırçalanması, toz tankınının boşaltılması, paspasların yıkanması gibi ihtiyaçları var. Ama fiyatını düşünürsek, Vacuum S20 serisi için ideal fiyat/performans ürünleri olduklarını söyleyebiliriz. Biliyorsunuz temizlik robotlarının fiyatları 5 bin liralardan başlayıp 100 bin lira seviyesine kadar çıkıyor. Xiaomi’nin yeni S20 serisi robotları ise, akıllı yeteneklerini düşününce, uygun fiyatlı ürünler olarak kalıyor. S20’nin satış fiyatı 12 bin lira bandında, S20 Plus’ın fiyatı ise 15 bin lira seviyesinde. Biz robotları evimizde kullandık ve memnun da kaldık ama elbette, her zaman olduğu gibi, seçim yine sizin.