Bir akıllı telefonunun boyutları sizce ne kadar olmalı? Tablet kadar büyük? Veya günümüzde ortalama 6 inç olan ekranlar sizin için yeterli mi? Son birkaç yıldır teknoloji sahnesinde ses getiren katlanabilir telefonlar, size bu konuda birçok seçim hakkı sunuyor. Kompakt yapıdaki istiridye kabuğu tasarıma sahip modellerin yanı sıra, bir tablet kadar genişleyebilen; içe veya dışa katlanan modeller de mevcut.
Bugün kafanızdaki soru işaretlerini gidermek ve hangi seçimin sizin için daha uygun olduğuna karar vermeniz için vivo’nun 2 katlanabilir modeliyle karşınızdayız. Baştan söyleyelim; bu 2 modelin de ne yazık ki ülkemizde satışı yok. Fakat, satılsaydı gerçekten deneyimlemek isteyebileceğiniz 2 harika telefon var elimizde.
Bunlardan ilki, vivo X Flip; istiridye kabuğu tasarımına sahip, katlandığında avcunuza sığabilecek kadar küçülebilen kompakt bir model. Diğeriyse vivo’nun geçtiğimiz yıl piyasaya çıkan X Fold modelinin yenisi olan X Fold2. Bu, içe doğru katlanabilen ve açıldığında neredeyse bir tablet boyutuna ulaşan, ekstradan da büyük bir dış ekrana sahip daha büyük bir model.
Tasarım Detayları
Önce X Flip’e yakından bakalım. vivo, X Fold’dan sonra dikey formatta katlanabilir telefon pazarına da girmek için bu yeni modeli tasarladı. X Flip, tasarımı dolayısıyla kapak kapalıyken dış ekranın gerçekte olduğundan daha büyük olduğu izlenimini veriyor. Kapak ekranı oldukça büyük tasarlanmış; 3 inç büyüklüğünde. Böylece pek çok şeyi, telefonu açmadan buradan görüntüleyebiliyorsunuz. Ekranın üzerinde de, sol üst köşede ZEISS imzasıyla büyükçe dairesel bir kamera yer alıyor. Kamera dışında kalan tüm alan kapitone desenli deri benzeri bir yüzeyle kaplanmış. Telefonu elinizde tutması gayet rahat. Kapağını açtığınızda, 60 ila 120 derece açı aralığında kendi başına sabit bir şekilde durabiliyor. Ayrıca telefonu çadır şeklinde koyduğunuzda tarihi ve saati gösteren bir takvim modu da mevcut.
vivo X Fold2 ise ilk bakışta kendine özgü tasarımıyla farkını ortaya koyuyor. Arka tarafta yine devasa dairesel kamera bloğunun olduğunu görüyoruz. Sağ tarafta boydan boya uzanan parlak camdan yapılmış dikey bir şerit, suni deriyle birlikte oldukça hoş bir görsellik oluşturuyor. Buradaki dikey çizgi ile vivo, aslında kamera tam ortada duruyormuş gibi bir izlenim yaratıyor.
Her iki telefonda da alüminyum çerçeveler ve daha ince bir tasarım için su damlası tarzı sağlam menteşelerle donatılmış.
Ekran Özellikleri
Ekranlar, katlanabilir telefonların en önemli özelliklerinden biri ve 2 cihaz da bu konuda gerçekten fazlasıyla başarılı. X Flip'in ana ekranı, kapaklı bir katlanabilir telefonda olabilecek en iyi seviyede. 6.74 inç büyüklüğündeki FHD+ 120Hz AMOLED panel, pil ömrünü uzatmak için tazeleme hızını sık sık 10Hz'e kadar düşüyor, bu özellik aynı şekilde X Fold2’de de var. Elbette siz bunu 120Hz’de sabit olacak şekilde de ayarlayabilirsiniz. Ekran ayrıca daha fazla dayanıklılık sunmak için ultra ince ancak ekstra korumalı bir cam ile donatılmış. vivo’nun söylediğine göre, 500 bin katlamaya kadar da ömrü var. X Flip’in kapak ekranı; takvim, kamera, egzersiz takibi, makyaj aynası ve alarm uygulaması gibi birçok uygulamayı kullanmanıza imkan tanıyor.
vivo X Fold2 de piyasadaki en kaliteli katlanabilir ekranlardan biriyle geliyor. 6.53 inç FHD+ ekranı ve 21:9 en boy oranıyla oldukça kullanışlı. Ayrıca 60 ve 120 Hz seçenekleri arasında geçiş yapabiliyor. Cihazı açtığınızda ise 8.03 inç OLED bir ekrana sahip oluyorsunuz. Ekran, 1800 nit parlaklığı ile güneşli günlerde görüntüleme açısından hiçbir sorun yaşatmıyor. Ayrıca X Fold2’in hem iç hem dış ekranında ultrasonik ekran altı parmak izi okuyucusu bulunuyor. Böylece her 2 kullanım şeklinde de parmak izinizle telefonu açabiliyorsunuz. Bunun gayet hızlı çalıştığını söyleyebiliriz.
Her 2 telefonun da ekran kırışıklığı sadece belirli açılardan görülüyor, vivo bu noktada oldukça iyi bir iş başarmış. Hala tamamen görünmez değil, ancak bu gelecekte daha iyi olacağının sinyallerini veriyor. Peki, modeller performans konusunda nasıllar? Şimdi ona bakalım.
Özellikler ve Performansı Nasıl?
vivo X Flip, 2022'nin amiral gemilerinde gördüğümüz Snapdragon 8+ Gen 1 işlemciyi kullanıyor. Bu hala çok güçlü bir çip ve performans olarak çoğu amiral gemisiyle aynı aralıkta. Çoklu görevlerde veya uygulama açılışlarında hızlı ve sorunsuz bir deneyim sunarken, test ettiğimiz oyunlarda da akıcı bir hız sunmayı başarıyor.
X Fold2 ise güncel Snapdragon 8 Gen 2 işlemcisini kullanıyor. Aynı şekilde performans olarak beklendiği üzere akıcı. Belki X Flip'ten bir tık daha performanslı olduğunu söyleyebiliriz diyebiliriz. Ancak bu farkı genel kullanımda ölçümleyebilmeniz çok zor, ancak sentetik test yazılımlarında bu ortaya çıkıyor. Elbette büyük ekranda oyun oynamak daha eğlenceli bir deneyim. Hem tabletler kadar büyük olmadığından tutması ve kontrolleri çok daha kolay.
Elbette iş sadece oyun tarafıyla sınırlı değil. Defter gibi katlanabilir telefonlar üretkenlik anlamında daha fazla şey sunuyor. Flip türevi modeller ise, daha kompakt bir deneyim ve pratik bir kullanım şekli. Tercihiniz hangisi olursa olun, performans konusunda fazlasıyla memnun kalacağınız açık. Bu arada her 2 telefonun da 12 GB RAM ve 256 GB ile 512 GB depolama alanı seçeneklerine sahip olduğunu söyleyelim.
vivo X Flip'in pil ömrüne gelince, yoğun bir şekilde kullandığımızda şarjı neredeyse 2 günü çıkarttı. 4400 mAh’lik batarya, gün içinde bol bol YouTube videoları izlememize, oyun oynamamıza ve internette gezinmemize rağmen, iş yükü göz önüne alındığında iyi bir performans sergiledi.
X Fold2 ise 4.800mAh'lik bir batarya ile geliyor ve oldukça iyi bir kullanım ömrüne sahip. Çoğunlukla katlanmamış şekilde çift ekranda kullanmamıza rağmen pili bir günden fazla dayanmayı başardı.
Şarj sürelerine baktığımızda ise, X Flip, 44W gücündeki şarj cihazıyla yaklaşık 1 saatte tam kapasite doluyor. X Fold2’nin 120W kablolu şarjı da yarım saate yakın bir sürede telefonu tam kapasite doldurmaya yetiyor. 120W’ın gücünü burada net şekilde görüyoruz; dediğimiz gibi telefonun bataryası tam 4800 mAh kapasitesinde. Kablosuz şarj ise ne yazık ki sadece X Fold2’de bulunuyor; telefonu 50W hızında kablosuz olarak şarj edebiliyorsunuz.
Her 2 telefon da Android 13 tabanlı Çin’e özel OriginOS 3 üzerinde çalışıyor. Bu yüzden, telefonun dilini İngilizce’ye alsak da hala bazı yerlerde Çince karşımıza çıkabiliyor. Yine de Google Play Store’u kolayca yükleyip istediğimiz uygulamaya erişebildik. Elbette bu telefonlar Türkiye’de satışa çıksaydı, gerekli yerelleştirmeler pek tabii ki yapılırdı.
Bu arada bir vivo klasiği bu telefonlarda da mevcut. Biliyorsunuz vivo, özellikle güncellemeler konusunda oldukça hassas davranan bir şirket ve tüketicilerini güncelleme konusunda mağdur etmemeyi amaçlıyor. Özellikle giriş - orta segment akıllı telefonlarında -ki bunlardan daha önce vivo Y36 ve vivo V29 Lite’ı detaylı şekilde incelemiştik- 2 büyük Android Güncelleme garantisi ve 3 yıla kadar da Android Güvenlik Güncelleme garantisi sunuyor. Şirket, bu 2 katlanabilir cihazının ise 3 büyük Android güncellemesi ve 4 yıllık Android güvenlik güncellemesi alacağı garantisini veriyor.
Kamera Yetenekleri Neler?
vivo, son yıllarda piyasaya sürdüğü telefonlarında gerçekten en iyi kameraları konumlandırma gayreti gösteriyor. X Flip ve X Fold 2 de ZEISS imzalı kameralarıyla bu konuda fazlasıyla iyi performans sergiliyor. X Flip, 50MP ana kamera ve 12MP ultra geniş kameranın yanı sıra, 32MP selfie kamerasıyla geliyor. Daha büyük model olan X Fold2 ise 50MP ana kamera, 12MP ultra geniş kamera ve 12MP portre lensi ile karşımıza çıkıyor. Ayrıca hem iç hem dış ekranda 16MP ön kamera bulunuyor. Böylece kapak açıkken ya da kapalıyken ön kamera ile fotoğraf ve video çekmek kolaylaşıyor.
X Flip ile farklı ışık koşullarında gerçekleştirdiğimiz çekimlerde, ana kamera hem yeterli ışıkta hem de düşük ışıkta başarılı sonuçlar verdi. Gün ışığındaki fotoğraflar, detaylı ve parazitsiz. Arka kameranın sunduğu detay seviyesi ön kamerada da aynı seviyede. Aynı zamanda ana kamera, mükemmel gece çekimleri yapıyor. Gece modu, düşük ışığın olduğu yerleri yeterince parlatabiliyor ve çok fazla detay kaybı olmuyor. Öz çekimler için de konuşursak; X Flip’te ikincil ekranı kullanarak, ana kamerayla selfie çekebiliyorsunuz. Tabii ki ana kamera ve selfie kamerası arasında büyük bir görüntü kalitesi olduğundan bu büyük bir avantaj. Ancak kendi öz çekim kamerası söz konusu olduğunda da canlı renkleri ve geniş dinamik aralığıyla gerçekten iyi. Portreler konusunda ise diyecek söz yok. Her şey yerli yerinde.
X Fold2’nin ZEISS tarafından geliştirilen 50 megapiksellik kamerasına baktığımızda, amiral gemisine yakışacak düzeyde bir performans sergilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Kameranın gün ışığı performansı oldukça sağlam. Yüksek düzeyde ayrıntı, keskinlik ve geniş dinamik aralık sunuyor. X Flip’e göre renklerin biraz daha doğal olduğunu söyleyebiliriz. Geceleri çektiğimiz fotoğraf kaliteleri hakkında da şikayet edebileceğimiz çok az şey var. Görünürde çok fazla parazit yok, yüksek detay seviyesi ve canlı renklerle iyi bir denge yakalanmış. Öz çekimler için ön kameranın gün ışığı performansı aynı şekilde kaliteli. Sadece düşük ışıkta kalite büyük oranda düşüyor.
Son olarak ZEISS imzalı kameralar, ZEISS’in “Natural Color” özelliğinin yanı sıra bir dizi kamera modu barındırdığından, bu telefonlarda oldukça kullanışlı kameralara sahip oluyorsunuz. Video tarafındaysa, X Flip, X Fold2'nin 8K çözünürlük seçeneğine sahip değil, bunun yerine 4K / 60 kare ile yetiniyor ki aramızda 8K video çeken var mı, bunu kestirmesi güç. Telefonların video performansında, kameralarında kullanılan optik görüntü sabitleme özelliği sayesinde sarsıntılar yeterince azaltılıyor ve böylece doğal videolar kaydedebiliyorsunuz.
Sonuç
Evet, sonuç olarak toparlayacak olursak, bu telefonların ülkemize gelmiyor olması gerçekten üzücü. Minimize edilmiş ekran kırışıklıkları, kaliteli tasarımları ve ince menteşeleri gibi beğenilecek çok şeyleri var.
X Flip, bizce kapaklı katlanabilir telefonlar arasında en iyi kameralar sıralamasında ön sıralarda yerini alıyor. Avcunuza sığabilecek kadar küçülebilen bir cihaz için böylesi büyük bir pil ve dış ekran her şeyi özetliyor aslında. Belki sadece X Fold2’deki gibi kablosuz şarj özelliğinin olmasını isteyebilirdik.
X Fold2 ise, bugün piyasadaki en güçlü katlanabilir telefonlardan biri olarak öne çıkıyor. Performansının ve kaliteli kameralarının yanında, süper hızlı kablolu ve kablosuz şarj özellikleri de ekstra olarak geliyor. 8 inçlik büyük ekranda sosyal medyada gezinmek, iş yapmak, oyun oynayıp, film izlemenin tadı da cabası.
Kısaca; kamera deneyimine önem veriyorsanız vivo X Flip en iyi kapaklı katlanabilir telefon seçeneği olabilir. X Fold2 ise büyük ekran ve daha güçlü performans isteyenler için her şeyi barındıran bir cihaz.
Ne yazık ki ülkemizde satışta olmadıkları için, almak isterseniz biraz zahmete girmeniz gerekiyor. Peki, sizce bu zahmete girmeye değer mi? Sizin de görüşlerinizi merak ediyoruz; 2 model hakkındaki düşünceleriniz için yorumlarda bululaşım.