Bu cihaz taşınabilir bir oyuncu monitörü. ViewSonic markasının Omni serisinden bir ürün. Tam adı ise ViewSonic VX1755. Bu şekilde arattığınızda ulaşabiliyorsunuz. Oyuncu monitörü olarak geçiyor ancak elbette temelde bir monitör ve az sonra anlatacağım özellikleriyle iyi de bir monitör. Bir kere çok kompakt ve hafif yapıda olması büyük avantaj sağlıyor. Böylece her an elinizin altında olabiliyor. Özellikle sık seyahat ediyorsanız bir zarf gibi yanınızda taşıyabileceğiniz bu ekran, tüm işlerinizi halletmenizi sağlayabilir. Telefonunuzu bağlayarak görüntü aktararak ya da dizüstü bilgisayarınıza ikinci bir monitör şeklinde konumlandırarak her yerde bir ofis ortamı yaratabilirsiniz. Buraya kadar tamamız, ancak bu cihazın özel durumu, dediğim gibi taşınabilir bir oyuncu monitörü olması. Şimdi monitörü tanımaya başlayalım.
Tasarım ve Çevre Detayları
ViewSonic VX1755, 17 inç ekran boyutuna sahip bir monitör. Ayrıca çok şık bir tasarımı var. Fazlasıyla ince ve hafif olmasıyla gayet kompakt yapıdayken, bunu metalik kasasıyla da güzel bir tasarımla destekliyor. Monitörün arkası stilize üçgen desenli gümüş bir tasarıma sahip ve böylece çok hoş görünüyor. Önden baktığınızda da 3 taraftan ince tutulmuş kenar çerçeveleriyle birlikte sade bir ekran görünümü sunuyor. Standını şu şekilde açarak masanıza yerleştiriyorsunuz ve artık karşınızda 17 inç boyutunda, kullanımı oldukça geniş bir monitör var. Ekranın açısını, standı öne ve arkaya doğru hareket ettirerek 20 ila 62 derece eğim aralığında ayarlayabiliyorsunuz. Standın geniş olması, monitörün sağlam bir şekilde masada durmasını sağlıyor, herhangi bir sallanma ya da dengesizlik yaratmıyor.
Dediğim gibi çok hafif bir monitör. Sadece 1 kilogram ağırlığında. Totalde 17 mm kalınlığında olması da onu sırt çantanızın arka gözüne rahatlıkla yerleştirebilme olanağı tanıyor. Böylece her gittiğiniz yere rahatlıkla yanınızda götürebiliyorsunuz. İsterseniz bu şekilde elde de taşıyabilirsiniz, dediğim gibi gayet şık görünüyor. Ayrıca mobil ortamda, bu cihazı yanınızda taşırken ekranın zarar görmesini engellemek için yanında manyetik koruma kılıfı da geliyor. Bu kılıfı bu şekilde ekranın önüne yerleştiyorsunuz. Manyetiği güçlü, kendini bırakacak gibi değil. Böylece endişe duymadan monitörü yanınızda taşıyabiliyorsunuz.
Bağlantılarına geldiğimizde ise yeterli girişler sunulmuş. Burada ekrana görüntü aktarmak için hem mini HDMI hem USB Type-C portu bulunuyor. Böylece konsollardan dizüstü bilgisayarlara kadar cihazlarınızı kolayca bağlayabiliyorsunuz. Üstelik paket içeriğinde gerekli tüm kablolar da sunulmuş. Yani eğer mini HDMI kablonuz yoksa üzülmeyin, bu kablo da kutusundan çıkıyor. Bir ucu mini HDMI diğer ucu HDMI kablo da var, gerekli USB Type-C kabloları da. Bu sayede akıllı telefonunuzu da dizüstü bilgisayarlarınızı da bağlayabilirsiniz. Yine oyun konsolunuz için bir monitör olarak da kullanabilirsiniz.
Monitörün sağ tarafında da gerekli ayarları yapabileceğiniz menü tuşlarına yer verilmiş. Buradan tüm ayarlamalarınızı yapabiliyorsunuz. Monitörün oyun tarafını kuvvetlendiren FreeSync ayarını da yine bu menüden açabiliyorsunuz.
Görüntü Özellikleri ve Performansı
ViewSonic VX1755, Full HD çözünürlüğe sahip IPS panelli bir ekrana sahip. AMD FreeSync Premium ve 144 Hz yenileme hızı gibi oyuncuların aradığı önemli özellikleri içeriyor. Böylece yüksek tazeleme hızında oyun oynatabiliyor ve ekran yırtılması ile diğer görüntü kusurlarının oyun keyfini bozmasını önleyebiliyor. HDR desteği yok, ancak bu özellik zaten taşınabilir monitörler arasında oldukça yaygın bir eksiklik. Olsa çok daha iyi olurmuş elbette. Ancak öte yandan ekran 1080p çözünürlüğünde görüntü ürettiği için HDR’ın olması çok da fark yaratmazdı, bunu da söylemek lazım.
Ekranın diğer özellikleri arasında 250 kandela parlaklık, 4 ms tepki süresi, 800:1 kontrast oranı gibi detaylar bulunuyor.
Peki, bu monitörün performansı nasıl? Özelliklerine baktığımızda ViewSonic VX1755 kağıt üzerinde sağlam bir performans sergiliyor gibi görünüyor, ancak elbette bunu kullanmadan anlamanız pek mümkün değil. Monitörü hem genel kullanımla değerlendirdim hem gerekli testleri yaptım. Öncelikle bu tip moitörler için gayet uygun olacak şekilde DCI-P3 renk gamının yüzde 46’sını, sRGB renk uzayının ise yüzde 64’ünü kapsadığını söyleyebilirim.
Dediğim gibi ekranın parlaklık oranı 250 kandela. Varsayılan görüntü modunda test ettiğimizde bu değer 232 nit tepe parlaklık olarak çıktı, ayrıca ekran 0.28 siyah seviyesi sunarak 830:1 kontrast oranı elde etti. Bunlar taşınabilir bir oyun monitörü için iyi rakamlar. Elbette büyük ekranlı monitörler gibi çok parlak bir ekran değil, fakat klasmanının en iyilerinden biri olduğunu söyleyebilirim. Öte yandan bunlar dediğiz gibi monitörün varsayılan ayarlarında alınan sonuçlar. OSD seçenekleriyle biraz oynayarak bu sonuçları biraz daha iyileştirebilirsiniz.
Bunlar gerçek dünya kullanımında ne anlama geliyor derseniz, normal kullanımlarda bu monitörden keyif alacağınızı söyleyebilirim. Dizüstü bilgisayarınıza ek monitör olarak konumlandırdığınızda veya telefonunuzu bağlayarak esnek bir çalışma ortamı yarattığınızda bu monitörden maksimum fayda sağlayacaksınız. Ancak renk düzenleme, fotoğraf edit işleriyle uğraşıyorsanız bu panel pek ihtiyacınızı karşılamayacaktır, onu da belirtmek gerekir. Kaldı ki zaten odağına bunu alan bir monitör değil. Dediğim gibi odağında eğlence var ve bu nedenle hem FreeSync hem 144Hz görüntü tazeleme özellikleri eklenmiş.
Oyun tarafına geldiğimizde, ilk söylemem gereken şey, şahane bir Input Lag değeri sunduğu olacak. Ekran, 1 milisaniyenin altında Input Lag değerine sahip. Bu da Twitch üzerinden yayın yapan ve MOBA oyuncuları için gerçekten mükemmel diyebileceğim bir sonuç. Düşük Input Lag değerinin 144Hz yenileme hızı ile birleşmesi, bu monitörü yeni nesil konsol oyuncuları veya ek ekran isteyen dizüstü bilgisayar sahipleri için iyi bir seçim haline getiriyor.
Monitörün performansını test etmek için Counter-Strike da dahil olmak üzere hem PC’de hem konsolda birkaç farklı oyun denedim: PC'de Global Offensive, PlayStation 5’de God of War: Ragnarök en çok oynadığım oyunlar oldu. Oyunlarda gayet akıcı bir performans gösterdi, herhangi bir ekran yırtılması da görmedim. Yani diyebileceğim, oyun anlamında tam olarak beklenen performansı sağlayabiliyor.
Bu arada özellikle artan enerji maliyetlerini düşündüğümüzde monitörün oldukça düşük enerji tüketimine sahip olduğunu da söylemek lazım. 12W tipik tüketim, 13W maksimum tüketim oranlarıyla etkileyici. Eko modunda ise 10W enerji tüketiyor.
Bu arada merak edenler olacaktır. Hoparlörleri pek güçlü değil. 0.8 watt gücünde ses sağlayan çift hoparlör konumlandırılmış cihaza. Ancak mobil kullanımlar için yeterli mi bizce yeterli.
Sonuç
Evet, ViewSonic VX1755 bu şekilde. Özellikle yüksek mobilite isteyenler için her an yanlarında taşıyabilecekleri güzel bir seçenek olmuş. 2’inci bir ekran arayanlar ile oyunlarda yüksek kare hızı almak isteyen hardcore oyuncular arasında iyi bir denge kuruyor. Performans açısından yüksek puan alıyor; düşük Input Lag değeri ve 144Hz yenileme hızı ile FreeSync desteği öne çıkan yanları. Elbette her an yanınızda bulundurmanızı sağlayacak kompakt tasarımı da öyle. Eğer bu tatta bir monitör arıyorsanız listenize ekleyebilirsiniz.