Sonunda akıllı telefonlarda üst sınır 5 bin TL'lere dayandı. Bu fiyatlara telefon almak isteyen kullanıcıların kredi başvurusunda bulunması artık yabancılık çektiğimiz bir konu olmaktan çıkmış durumda. Ancak uygun fiyatlı telefonlar hala var ve güzel de özellikler sunuyorlar. Kısa zaman içinde hatırlarsanız bu kategoride yer alan Reeder'ın yeni modellerinin incelemesini sizlere aktarmıştık. Bu defa da Ulefone Metal'e yakından bakacağız.
Ulefone Metal, bize Techyolu.com sitesi aracılığı ile ulaştı. Özellikle uygun fiyatıyla önem arz eden Ulefone Metal, markanın tek modeli değil. Power 2, Gemini, Armor, Tiger ve daha pek çok telefon modelinin sahibi. Ayrıca bilmeyenler için söyleyelim: Yine Ulefone, Çin'in en büyük mobil cihaz ve aksesuarları üreticileri arasında yer alıyor. Elimizdeki Ulefone Metal da bu ürünlerinden biri. Telefonun fiyatı ise 789 TL olarak yansıyor. Peki, telefon bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım...
Tasarım
Ulefone Metal, adından da anlaşılabileceği gibi metalik tasarıma sahip bir telefon. Telefoun gri, gümüş ve siyah şeklinde 3 farklı renk seçeneği var. Elimizde gümüş renkli modeli bulunuyor. Bu renk ve metalik yapısıyla, telefonun arka yüzeyiyle güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Ön taraftan baktığımızda ise, onu diğer telefonlardan ayırmak oldukça güç.
5 inç boyutunda bir ekranın sahibi olan telefon, ekranının altında kapasitif Android butonlarını bulunduruyor. Üst kenarda da ahize ve kamera mevcut; bunların dışında telefonun ön taraftan görünüşünde başka bir detay yok. Ancak telefonu elinizde tuttuğunuzda, kenar hatlarının yuvarlatılmış olması dikkatinizi çekiyor. Böylece telefonun elde tutuşu güzel. Öte yandan bu olumlu izlenimi 9 mm'lik bir kalınlığa sahip olmasına karşın yansıtabilmesi de bir başarı.
Telefonunun arka yüzeyi metalik dedik, ancak üst ve alt anten kenarları elbette sentetik malzemeye sahip. Üst anten çizgisine kamera, alt çizgiye ise hoparlör denk geliyor. Ayrıca kameranın altında LED flaş ve parmak izi sensörü yer alıyor. Ses kontrol ve güç düğmeleri de telefonun hemen sağ kenarında.
Ulefone Metal, çift SIM kart desteği gösteren bir telefon modeli. SIM kart çekmecesi sol kenarda yer alıyor. Ayrıca burada ikinci SIM yerine microSD kart da tercih edebiliyorsunuz. MicroSD kart ile 128 GB'a kadar kapasite artırımı yapabilmeniz mümkün.
Ekran ve işletim sistemi
Ulefone Metal'in ekranı 5 inç boyutunda demiştik. Çözünürlük olaraksa HD karşımıza çıkıyor. 720x1280 piksel çözünürlüklü bu telefon için kategoride tek başına demek doğru olmaz. Genellikle bu fiyat segmentinde HD çözünürlükle karşılaşıyoruz.
Ulefone Metal'in ekranı IPS malzemeye sahip. Parlaklık oranı ve kontrast ise pek keyif verici değil, söylemek lazım. Özellikle ekran doğrudan güneş aldığı durumda maksimum parlaklıkta dahi pek görünmüyor. Öte yandan ekran – gövde oranı da yüzde 67.9 seviyesinde. Bu da nispeten düşük; ancak bunlar hep fiyata endeksli dinamikler.
Ancak ekranda koruma atlanmamış. Telefonun cam yüzeyi Corning Gorilla Glass 3'le korunuyor. Ayrıca ekranda bir koruma bandı da yer alıyor. Hatta, telefonun kutu içeriğinde kapaklı bir kılıf bile bulunuyor. Bunlar güzel detaylar doğrusu.
Ulefone Metal'de işletim sistemi olarak Android 6.0 bulunuyor. Android 7.0 güncellemesi alır mı, bir şey söylemek güç. Ancak güncelleme konusunda çok büyük beklenti içinde olmayın diyebiliriz.
Telefonda stok işletim sistemi kullanılmış. Herhangi bir özelleştirme ile çok büyük dokunuşlarda bulunulmamış. Basit, sade bir Android görünümü sunuluyor. Ancak ek küçük ve güzel detaylar da var. Bunlardan biri ekranda görünen Float Multi-Task olarak isimlendirilen uygulama dairesi.
Burada birkaç kısayol tuşu yer alıyor. Hesap makinesi, dosya yöneticisi, ayarlar gibi bazı noktalara bu çark yoluyla kolayca ulaşabiliyorsunuz. Daha bunun gibi birkaç detay daha Ayarlar altında "Akıllı Yardımcısı" bölümünde bulunabiliyor.
Teknik kadro ve performans
Ulefone Metal'in teknik kadrosuna baktığımızda, işlemci hanesinde MediaTek MTK MT6753 görüyoruz. 1.3 GHz frekansında çalışan telefon, ARM Mali-T720 grafik yongasını kullanıyor. 16 GB depolama alanının yanında 3 GB RAM önemli bir detay oluyor. Hatırlarsanız Reeder P11SE'de de 3 GB RAM karşımıza çıkmıştı. Ancak ona kıyasla Ulefone Metal, daha uygun fiyat getirdiği için bu anlamda daha avantajlı duruyor.
16 GB depolama alanının yaklaşık 12 GB'ı kullanılabilir durumda. Eğer bu alan size yetmezse, microSD kart yoluyla 128 GB daha arttırabiliyorsunuz. Eğer sık oyun oynayan biriyseniz, ayrıca bir microSD karta ihtiyacınız olacaktır. Bu arada telefon, oyunlar için de uygun performansı üretiyor. NOVA ve Need for Speed No Limits gibi oyunları biz rahatlıkla oynadık. Burada Mali T-720 GPU ünitesi üzerine düşen görevi yerine getiriyor.
Telefonun emisyon değerlerine gelecek olursak, telefonun sıcaklık noktasında nispeten dengeli yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Telefon boştayken 31 derecelik genel ısı dağılımı, maksimum yükte 37 derece ortalamasına çıkıyor. Bu da kabul edilebilir bir değer. Günlük kullanımda ısı konusunda rahat edeceğiniz kanaatindeyiz.
Ancak güç verimliliği konusunda telefonun çok verimli çalıştığını söylemek güç. Evet, 3050 mAh gibi geniş bir bataryası bulunuyor telefonun, ancak bunu daha dar bataryalı modellere kıyasla çok daha seri tüketebiliyor. Mesela telefonun güç verimliliğini oran olarak TP-Link Neffos C5 ile kıyaslarsak, o modelin yüzde 18 oranında daha dengeli olduğunu söyleyebiliriz.
Wi-Fi üzerinden dolaştığımızda toplamda 6 saat 50 dakikalık bir sonuç aldığımızı da belirtelim. Bu anlamda 3000 mAh üstü bataryalı bir telefondan daha yüksek bir zaman almak gerekiyor.
Telefonla yaptığımız incelemelerde konuşma ve ses kalitesini de değerlendirdik elbette. Hattımız üzerinden aldığımız çağrılarda ses kalitesiyle ilgili herhangi bir sıkıntı gözlemlemedik. Hem bize iletilen ses, hem de karşı tarafa ulaşan ses iyi seviyedeydi. Yani telefonun ahize ve mikrofonları konusunda endişeniz olmasın. Ana hoparlör ise, tahmin edilebileceği gibi mono. Yüksek ses veriyor, ancak performansı konusunda yüksek beklentiniz olmasın.
Telefonun arka yüzündeki parmak izi sensörüne gelirsek, gayet işlevsel çalıştığını söyleyebiliriz. Rahatlıkla parmağınızı algılayabilen sensör, ilk tanıma işleminde de sizi uğraştırmıyor. Bu arada sensörün tek kademeli olması da sevindirici. Böylece parmağınızı dokundurduğunuz anda, ekran açılıyor.
Kameralar
Ulefone Metal'in ana kamerası, Sony IMX149 sensörünü kullanıyor. Bu sensör bize 8MP sunuyor, ancak 13 MP'e kadar fotoğraf enterpolasyonunu destekliyor. Yani çektiğiniz fotoğraflar 13 MP'e ölçekleniyor. Ön kamera da benzer bir durum söz konusu. Burada da 2 MP'den 5 MP'e ölçeklendiriliyor.
Kameraların çekim kalitesini değerlendirecek olursak, bu kategorideki pek çok telefon gibi, parlak ışıklı alanlarda, gün ışığında güzel sonuçlar üretebildiğini söyleyebiliriz. Ancak düşük ışık koşullarında bulanık sonuçlarla karşılaşmanız mümkün. Öte yandan OIS'in eksikliği, fotoğraflarda zayıf netlik almanıza sebep oluyor. Ancak tabii az önce de söylediğimiz gibi bunlar hep fiyata endeksli dinamikler.
Özetle
İncelememizi sonuçlandıracak olursak, Ulefone Metal'in 789 TL fiyat etiketiyle, uygun fiyatlı bir Android telefon arayanların ilgisini çekebileceğini söyleyebiliriz. Özellikle işçilik ve sistem performansı bakımından telefonu beğendik. Elbette eksikleri de var; onları da sizlere ilettik. Özellikle ekran ve pil ömrüne takıldığımızı tekrar dile getirelim, ancak uygun fiyatı yine de onu cazip yapıyor. Öte yandan telefonun önemli noktalarından birini ise sona saklayalım istedik. Ulefone Metal'in SAR değeri 0.28 olarak ölçülmüş. Bu da onu SAR değeri en düşük telefonlardan biri yapıyor. Eğer bu konuya önem gösteriyorsanız, Ulefone Metal sizin için iyi bir seçim olacaktır.
Ulefone Metal'i http://techyolu.com'dan edinebilirsiniz.
Kimler Almalı
Aradığınız telefonun 3 GB RAM ve parmak izi sensörü gibi özellikleri bulunsun, ancak fiyatı da uygun olsun istiyorsanız Ulefone Metal size göre olabilir.
Alternatifleri
Ulefone Metal'e alternatif olarak TP-LINK Neffos C5'i de değerlendirebilirsiniz.