Ağ ürünleri konusunda başarılı markalardan olan TP-Link, 802.11ac desteği gösteren yeni router modeli ile test merkezimize girdi. TP-Link'in pek çok ürününden karmaşık model kodlarına alışığız aslında. Hatta pek çok üretici tarafından da... Ancak TP-Link'in bu defa bu ürününde karmaşık model kodundan sıyrıldığını görüyoruz.
TP-Link yeni router'ında Archer C7 ismini tercih etmiş. Cihazın kodu ise AC1750. Daha anlaşılır model koduna sahip olmasıyla akılda daha kalıcı olabilecek olan AC1750, gösterdiği özelliği kod adına yansıtmış. AC ile yeni Wi-Fi standardı olan 802.11ac desteği gösterdiğini anlatan router, 1750 ile ise toplamda 1.75 GHz'e kadar birleşik kablosuz veri aktarım hızı sunduğunu ortaya koyuyor.
2.4 GHz ve 5 GHz frekanslarında çalışan router, 2.4 GHz'de 450 Mbps'e kadar, 5 GHz'de ise 1300 Mbps'e kadar hıza erişebiliyor. Üzerinde yer verdiği 3 büyük antenin yanı sıra 3 de dahili antene sahip olan router, bakalım detaylarında daha ne gibi ilgi çekici özellikler gösteriyor.
Çifte frekans, çifte standart
Yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan 802.11ac bağlantı desteğine terfi etmeyi düşünen kullanıcılara bir seçenek olarak sunulan Archer C7, üzerinde belirgin şekilde yer alan üç büyük anteniyle dikkat çekici bir görsellik sunuyor. Ancak bu harici antenlerinin yanı sıra kutu içeriğinde de yine 3 anten bulunduran router, böylece çift bant frekansta çalışıyor. Hem 2.4 GHz hem 5 GHz frekans desteği sunan router, harici antenleriyle 1300 Mbps'e kadar hız sunarken, dahili antenleriyle ise 450 Mbps'e kadar hıza erişebiliyor.
3 harici 5 dbi anteniyle dikkat çekici bir görsellik sağlayan router, arka bağlantılarına baktığımızda da kullanışlı öğeler sunuyor. 4 Gigabit LAN yuvasının yanı sıra 1 Gigabit WAN portunun da sahibi olan router, burada iki USB girişiyle de dikkat çekiyor. İki USB noktası ile diskinizi ağa bağlayabilirken, diğer yandan yazıcı paylaşımı da yapabilmeniz mümkün.
IPv6 desteği
TP-Link'in yeni router'ı Archer C7, elbette yalnızca ağ performansıyla değil, kullanım kolaylığıyla da iyi bir model. Oldukça kolay bir kuruluma sahip olan cihaz, böylece çok fazla uğraştırmıyor. Ayrıca kutu içeriğinde gerekli bağlantı için Ethernet kablosu getirdiğini de söyleyelim.
IPv6 desteği gösteren Archer C7, arka yüzeyinde yine Wi-Fi açma kapama tuşu bulunduruyor. Bu tuş vasıtasıyla Wi-Fi ağınızı istediğiniz gibi kapatabilmeniz mümkün. Bu anlamda da TP-Link'in iyi bir noktaya değindiğini söyleyebiliriz.
Özetle
Archer C7, 802.11ac bağlantısına terfi etmek isteyen kullanıcılar için iyi bir seçim olabilir. İddialı tasarımı ve 3 harici anteniyle çift frekans desteği gösterebilen router, üzerindeki 2 USB bağlantısıyla NAS ve yazıcı paylaşım desteği de gösterebiliyor.
Kimler Almalı
802.11ac standardıyla tanışmak isteyen ve yüksek menzil alanına sahip olmak isteyen kullanıcılar tarafından incelenebilir.
Alternatifleri
Archer C7'ye alternatif olarak Asus RT-AC66U'yu önerebiliriz. Bu cihaz da yine Archer C7 gibi hem –n hem de AC standardını destekliyor.