Yeni nesil Wi-Fi standardı olan 802.11ax olarak da anılan Wi-Fi 6, geçtiğimiz sene resmi olarak duyuruldu ve çeşitli cihazlarda kullanılmaya başlandı. Yavaş yavaş ülkemizde de yaygınlaşacak olan bu yeni Wi-Fi standardı, özellikle yeni nesil akıllı telefonlarda karşımıza çıkıyor.
Akıllı ev altyapısını güçlendiren ve veri iletişimine sınıf atlatan yeni standart, 2014 yılında kullanıma sunulan 802.11ac olarak da bilinen Wi-Fi 5 sınıfına göre ise büyük ölçüde avantaj sağlıyor kuşkusuz.
Wi-Fi 6 Nedir?
Teorik olarak 10Gbps ve 12Gbps hızlara değin performans sağlayabilen, Wi-Fi 5'e kıyasla yüzde 30 ila yüzde 40 daha iyi performans sunabilen Wi-Fi 6, daha iyi frekanslar, daha fazla kanal ve öte yandan MU-MIMO, yani hem veri gönderme hem veri alma noktasında daha fazla cihaza aynı anda hız kaybı yaşamadan erişim desteği getirebiliyor.
Elbette bundan faydalanabilmeniz için iyi bir ağ altyapısına ve tabii ki Wi-Fi destekli bir ağ cihazına ihtiyacınız var. Bu noktada topu, bugün inceleyeceğimiz TP-Link Archer AX50'ye atabiliriz.
TP-Link Archer AX50 Özellikleri Neler?
TP-Link'in yeni ürün ailesinden Archer AX50, 802.11ax, yani Wi-Fi 6 desteği sunan bir router, bir yönlendirici olarak görev yapıyor. Özellikle yeni nesil Wi-Fi 6 altyapısından faydalanmak istiyorsanız ilgi odağı olacak olan cihaz, Wi-Fi 6 altyapısını kullanıyor ancak Wi-Fi 5, yani 802.11ac ve daha öncesi standartlara da destek veriyor.
TP-Link Archer AX50 Kullanabilmek İçin Wi-Fi 6 Desteği Şart mı?
Yani, bu router'ı edinmeniz için evdeki ağa bağlı tüm cihazlarınızın Wi-Fi 6 desteği içermesine gerek yok. Biraz geleceğe yatırım yapmak ve evinizdeki veya iş yerinizdeki mevcut cihazlarınıza erişim hızlarını da arttırmak ve öte yandan kapsama alanını da genişletmek istiyorsanız, iyi bir çözüm olabiliyor.
Archer AX50, Intel'in Wi-Fi 6 (Gig+) olarak da bilinen Intel Ev Wi-Fi yonga setinden güç sağlıyor. Elbette hem 2.4 GHz hem 5 GHz gibi 2 farklı frekans bandında bağlantı kurabilen router, 2.4 GHz bantta 574 Mbps, 5 GHz bantta ise 2402 Mpbs'e değin teorik hızlar sağlayabiliyor. Böylece mevcut 802.11ac'li router'lara göre daha yüksek hız desteği sunabilen cihaz, yine daha fazla cihaza aynı anda eşzamanlı olarak veri paylaşımında bulunmak için de ideal bir çözüm oluyor.
Bu anlamda eğer evinizde çok sayıda internete bağlı cihaz varsa ve veri paylaşımının birbirinin performansını olumsuz etkilediğinden şikayetçiyseniz, bu cihaz işinize bir hayli yarayacaktır kanaatindeyiz. Özellikle internetten yoğun olarak oyun ve video noktasında faydalanıyorsanız keza aynı şekilde.
TP-Link Archer AX50 Tasarımı ve Kurulumu Nasıl?
Archer AX50'nin tasarımı da kuşkusuz yenilenmiş. Yayvan bir yapıya sahip olan AX50, üzerinde 4 adet anten bulunduruyor. Bu antenler sabit, değiştiremiyorsunuz. Antenlerin bağlı olduğu arka yüzde bağlantıları ile gerekli butonları bir arada görebiliyorsunuz. Burada 4 adet gigabit Ethernet ve WAN portunun yanı sıra USB 3.0 yuvası da hazır bulunuyor.
AX50'nin ön tarafına baktığımızda da burada bildirim LED'lerine yer verildiğini görüyoruz.
TP-Link Archer AX50 Kurulumu Nasıl Yapılır?
Bu arada Archer AX50'nin kurulumu da yine oldukça basit. Yaklaşık 10 dakika içinde kurulumu halledebildiğinizi de söyleyelim. Ayrıca TP-Link'in Tether uygulamasını kullanarak da kolayca kontrol edebilir ve pek çok ayarı tek noktadan ayarlayabilirsiniz.
Bu noktada TP-Link'in güvenliğe özel adımlarından da bahsetmek gerek. TP-Link HomeCare üzerinden çok sayıda gelişmiş güvenlik özelliğini yönetebiliyor ve bu kapsamda bir Wi-Fi ağı oluşturabiliyorsunuz. Ebeveyn denetimleri, misafir ayarları ve yerleşik antivirüs uygulaması ile evinize bağlı tüm cihazları, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı koruyabiliyorsunuz.
Özetle
Sonuç olarak değerlendirirsek Archer AX50, yeni nesil internet altyapısına uygun olarak tasarlanan oldukça performanslı ve zengin seçenekler sunan bir router oluyor. Eğer yeni bir router alma gibi bir düşünceniz varsa, hem mevcut cihazlarınıza maksimum internet performansı sağlamak hem de geleceğe yatırım yapmak çin Archer AX50 iyi bir seçenek olacaktır.
TP-Link Archer AX50 Fiyatı Ne Kadar?
Elbette her yeni teknoloji gibi Archer AX50'nin de fiyatı biraz yüksek. Archer AX50'yi şu an 1100 TL dolarlarında fiyatla satışta bulabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
Eğer yeni Wi-Fi 6 bağlantı altyapısına yatırım yapmak ve gelecekte ağınızda yer vereceğiniz yeni nesil cihazlara yüksek performans sağlamayı amaçlıyorsanız TP-Link Archer AX50 güzel seçim olacaktır.
Alternatifleri
TP-Link Archer AX50'ye alternatif olarak Asus RT-AX58U modeli de değerlendirilebilir.