TECNO CAMON 30 İnceleme

TECNO, yeni akıllı telefonu CAMON 30 ile mobil fotoğrafçılara özel güçlü bir kamera kurulumu sunduğu iddia ediyor. Peki TECNO’nun bu iddiası gerçekten doğru mu? İşte şık tasarımıyla öne çıkan TECNO CAMON 30 hakkında bilmeniz gereken her şey…

CHIP Online Notu 90
  • Yetenekli kameralar
  • Şık tasarım ve renk seçenekleri
  • Parlak ve hızlı AMOLED ekran
  • Kaliteli hoparlörler
  • Uzun pil ömrü
  • 70W hızlı şarj desteği
  • Akıllı Gösterge Işığı
  • Geniş açılı kamera yok

Son yıllarda ülkemizde adını sıkça duyduğumuz bir marka var; özellikle de CAMON serisi akıllı telefonlarıyla duyduğumuz bir marka. Evet, tahmin ettiğiniz üzere TECNO’dan bahsediyoruz. Hatırlarsanız geçtiğimiz senenin sonuna doğru TECNO’nun CAMON 20 serisindeki çoğu telefonu incelemiş ve çok beğenmiştik. Beğenmemizin en büyük nedenlerinden biri artık standartlaşmaya başlayan tasarım anlayışının dışına çıkmasıydı. Her bir telefon piyasada gördüğümüzün aksine farklı bir tasarım çizgisine sahipti.

Bununla birlikte kamera tarafında da segmentinin üzerinde hünerler sergiliyordu. En iyi yanıysa serideki telefonlar herkesin ulaşabileceği fiyatlardan satışa sunuldu. Kısacası fiyat/performans noktasında güzel birer alternatif oluşturuyorlardı. Şimdiyse TECNO, CAMON 30 serisiyle Türkiye’deki akıllı telefon portföyünü genişletmeye devam ediyor. Peki CAMON 30 serisi, aynı kullanıcı odaklı yaklaşımı devam ettiriyor mu? Bugün bunu öğrenmek için 3 modelden oluşan serinin en uygun fiyatlı modeli CAMON 30 elimizde.

TECNO CAMON 30 Tasarımı Nasıl?

Öncelikle tasarıma baktığımızda TECNO, CAMON 30 ile yine kalıpların dışına çıkmayı başarıyor. Öyle ki bunu başarmak için tasarım, teknoloji ve inovasyon alanında önde gelen firmalardan biri olan Alman LOEWE markasıyla iş birliği yapılmış. Telefon; İzlanda Bazalt Siyahı, Uyuni Tuz Beyazı, Sahra Kumu Kahverengisi ve LOEWE özel tasarımı olmak üzere her biri birbirinden güzel renk seçenekleriyle geliyor. Ancak ilk etapta Bazalt Siyahı ve Tuz Beyazı varyantlarıyla piyasaya sürüleceğini belirtelim. İlerleyen dönemlerdeyse Sahra Kumu Kahverengisi ve LOEWE özel tasarımı satışa çıkacak.

Elimizde gördüğünüz Bazalt Siyahı ve Uyuni Tuz Beyazı’nın arka paneli camdan oluşuyor. Bu cam materyal üzerinde bulunan simli kum kaplama işlemi hem güzel gözüküyor hem de tutuşu oldukça rahatlatıyor. Ayrıca hiçbir şekilde parmak izi de tutmuyor. Sahra Kumu Kahverengisi’nde ise sektörde ilk kez bir Tech-Art deri malzemesi kullanılmış. TECNO’nun belirttiğine göre, deri hissiyatına sahip bu malzeme ortalama 7 bardaktan çıkan kahve telvesi ve 13 alüminyum kahve kapsülünün geri dönüştürülmesiyle elde edilmiş. Üstelik malzemenin üretim sürecinde herhangi bir su kaynağı kullanılmıyor ve gaz emisyonu oluşturmuyor. Yani fazlasıyla çevre dostu bir materyal.

Bununla birlikte, arkadaki DSLR kameraları andıran dairesel kamera adası da oldukça güzel görünüyor. TECNO’nun “Zoom Ring” adını verdiği bu tasarım, güzel görünmesinin yanı sıra cihazın ısınmasını da önlüyor. Bu sayede daha verimli bir performans elde edebiliyorsunuz.

TECNO CAMON 30 Kamera Performansı

Evet, CAMON 30 gerek kullanılan malzemeleri gerekse kamera adasıyla gerçekten güzel görünüyor. Ancak asıl olay bu kamera adasındaki çift kamera kurulumunda. Telefonda, 1/1,57 inç sensör boyutuna ve OIS desteğine sahip 50MP çözünürlüğünde bir ana kamera bulunuyor. Ana kameraya da 2MP derinlik sensörü ve bir ışık sensörü eşlik ediyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, ana kamera TECNO’nun reklamını yaptığı kadar başarılı. Çektiğimiz fotoğraflar hem ayrıntılı hem de doğal bir renk tonuna sahip. Kameradaki “AI” ibaresine rağmen renk doygunluğu abartılı değil. Bildiğiniz gibi genelde AI destekli akıllı telefon kameralarında renkler olduğundan çok daha yapay gözükür. Ancak CAMON 30’da ne gökyüzü ekstra mavi ne de çimler ekstra yeşil gözüküyor; her şey olması gerektiği gibi. Ayrıca cilt tonları da doğal haline sadık kalıyor.

Düşük ışık koşullarında ise ana kamera, varsayılan 'AI Cam' modunda dahi grensiz fotoğraflar çekebiliyor. Elbette bunda f/1.88 diyafram açıklığının katkısı büyük. Zira kamera bu sayede daha fazla ışığı alabiliyor. Ek olarak düşük ışıkta daha kaliteli çekimler yapabilmek de mümkün. Süper Gece modu ile görüntüyü bozmayan ayrıntılı kareler elde edebiliyorsunuz. Ayrıca zifiri karanlık ortamlar için arkada çift led flaş bulunuyor.

Diğer kamera modlarından bahsedecek olursak, aynı anda hem ön hem de arka kameradan video kaydetmenizi sağlayan ikili video, portre, panorama, ağır çekim, hızlandırılmış çekim, AR çekimi, belgeler, Pro ve 100MP Ultra Net ÇEKİM modu gibi çeşitli modlar var. Burada bizim en çok dikkatimizi çeken ise Portre modu oldu. Bulanıklık efekti ve arka planı başarılı bir şekilde özneden ayırması bir kenara, portre modunun bizi şaşırtan kısmı sunduğu güzelleştirme özelliklerinde. Portre modunda; AI akıllı vücut, zayıf beden, zayıf kafa, zayıf omuz, zayıf bel, ince bacaklar, bacakları uzatma ve dolgun kalça gibi birçok özellik mevcut. Evet, doğru duydunuz dolgun kalça diye bir ayar bile var. Bununla birlikte, kamera 50 MP olduğundan dolayı 100 MP Ultra Net Çekim modu kafanızı karıştırmış olabilir, ancak hiç karışmasın. Zira bu mod donanımsal değil, yazılımsal bir mod ve oldukça güzel çalışıyor. Her ne kadar 50 MP yeterli olsa da çok daha detaylı fotoğraflar çekmek isterseniz gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Varsayılan kamera uygulamasında Standart, Parlak ve CAMON olmak üzere 3 adet filtre var. “Standart” gözümüzle gördüğünüze en yakın görüntüyü sunarken, “Parlak” isminden de anlaşılacağı üzere daha parlak ve canlı tonlar sunuyor. “CAMON” ise retro tonlarıyla vintage fotoğrafları sevenlere hitap ediyor.

Ön tarafa geçtiğimizde, 50 MP çözünürlüğe sahip otomatik odaklamalı bir kamera karşılıyor bizi. Sizin de ekranda görebileceğiniz üzere çektiğimiz fotoğraflar ana kamerayla çektiklerimiz kadar ayrıntılı. Ayrıca cilt tonu algılama teknolojisi sayesinde doğal bir görüntü sunuyor. Ancak ön kameranın öne çıkan en önemli özelliği sahip olduğu göz takip teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde kamera sizin gözünüze odaklanıyor ve görüntünün flulaşmasını engelliyor. Özellikle canlı yayın yapan veya Vlog çeken biriyseniz tam aradığınız özellik diyebiliriz. Ön kameranın düşük ışık performansı ise ana kamera kadar olmasa da başarılı. 3 kademeli ve 3 ton ayarlı flaş ile birlikte bulunduğunuz ortamın renginin sıcaklığına göre ayar da yapabiliyorsunuz.

Bu arada unutmadan, telefonun arkasında sol üst köşede bir ışık yer alıyor. Akıllı Gösterge Işığı olarak adlandırılan bu ışığın birçok işlevi var; video kaydı yaparken, geri sayım ile fotoğraf çekerken, şarj doldururken veya çağrı gelirken size oldukça yardımcı oluyor. Ayrıca üst çerçevede buna benzer ufak bir nokta daha bulunuyor, ancak bu bir ışık değil Kızıl Ötesi Uzaktan Kumanda (IRC). Bununla robot süpürge, klima, hava temizleyicisi, TV veya klima gibi daha birçok şeyi yönetebiliyorsunuz. Üstelik 7000’in üzerinde marka ve modeli destekliyor.

Kamera tarafında şikayet edebileceğimiz tek şey geniş açı seçeneğinin olmaması. Açıkçası genellikle görüntü kalitesini bozduğundan biz pek tercih etmiyoruz, ancak bu tür fotoğraflar çekmeyi sevenler için bir eksik olduğunu söylemek lazım.

TECNO CAMON 30 Ekran Özellikleri Neler?

Şimdi, böylesine kaliteli fotoğraflar çekebilen bir telefonda çektiğimiz fotoğrafları ayrıntılı bir şekilde görebilmemiz lazım. Neyse ki TECNO bunu da düşünmüş. Ön tarafta 120Hz yenileme hızına sahip, 6,78 inç boyutunda canlı bir AMOLED ekran var. FHD+ çözünürlüğündeki ekran, güzel bir multimedya deneyimi sunuyor. Telefonun çerçeveleri de son derece ince olduğundan hem video izlemesi hem de oyun oynaması gayet zevkli.

Tepe noktasında 1000 nit parlaklık sunan ekranı doğrudan güneş ışığı altında rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Görüş açıları da keza aynı şekilde iyi. Bununla birlikte, 120 Hz yenileme hızının dışında, 2160Hz PWM Dimming ve 360 Hz dokunmatik örnekleme hızı oyunlarda büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca uzun oyun seanslarında gözlerinizde oluşabilecek rahatsızlıkların önlenebilmesi için ekranda Düşük Mavi Işık sertifikası bulunuyor.

CAMON 30, görsel deneyimin yanı sıra güçlü bir işitsel deneyim sunuyor. Telefondaki Dolby Atmos destekli çift hoparlör, kullanım zevkini katbekat artırıyor. Genel kalitesi iyi ve ses seviyesi yüksek. Ayrıca en yüksek ses seviyesinde dahi cızırtı yapmıyor. Ses konusu açılmışken, telefonda her koşulda rahatça telefon görüşmeleri yapabilmeniz için yeni bir “AI Gürültü Engelleme” özelliği bulunuyor. İster kalabalık bir caddede olun ister motosiklet üzerinde olun gürültü engelleme algoritması tüm gürültüyü iyi bir şekilde filtreleyebiliyor.

TECNO CAMON 30 Performansı Nasıl?

Gelelim telefonun donanım özelliklerine ve performansına. CAMON 30, MediaTek Helio G99 Ultimate gibi kendi sınıfında yetenekli bir işlemciye ve 8 GB RAM’e sahip. 6 nm üretim teknolojisiyle geliştirilen işlemci, 2 adet 2.2 GHz Cortex-A76 ve 6 adet 2.0 GHz Cortex-A55 olmak üzere 8 çekirdeğe ev sahipliği yapıyor. Performans olarak telefon, günlük görevleri sorunsuz bir şekilde yerine getiriyor. İnternette gezinme, sosyal medya, YouTube ve Netflix gibi uygulamalarda yoğun bir şekilde test ettiğimizde hiçbir gecikme olmadan çalışmayı başardı.

G99 Ultimate, oyun konusunda en iyisi olmasa da çoğu oyunu rahatlıkla çalıştırabiliyor. Elbette bazı yüksek grafikli oyunlarda gecikme yaşanabiliyor -ki bu fiyat noktasında zaten beklediğimiz bir şey. Ancak hiçbir oyun oynanmayacak seviyede değil, dediğimiz gibi sadece ufak gecikmeler var. Bununla birlikte uzun oyun maratonları sonrasında bile herhangi bir ısınma sorunu olmuyor.

Günümüz akıllı telefonlarının olmazsa olmazı sanal RAM özelliği de CAMON 30’da pek tabii mevcut. 8 GB RAM’e ek olarak, depolama alanından feragat ederek 8 GB da sanal RAM ekleyebiliyorsunuz. Yani toplamda 16 GB RAM mevcut diyebiliriz. Telefonun depolama alanı ise 256 GB olarak belirlenmiş. Her ne kadar bu alan çoğu kullanıcı için yeterli olsa da SIM tepsisinde yer alan microSD kart yuvası sayesinde depolama kapasitesini yükseltebilmek mümkün.

Bu arada CAMON 30, Android 14 tabanlı HiOS 14 üzerinde çalışıyor. Daha önce kullanmamış olanlar için oldukça kullanıcı dostu diyebiliriz. Alıştığınız Android işletim sistemleriyle neredeyse aynı. Ana ekranda sağa kaydırıldığında Google Haberler sekmesi yerine bir widget penceresi açılması gibi ufak tefek farklılıklar var. Ayrıca işletim sistemi diğerlerinde olduğu gibi bloatware dolu şekilde gelmiyor. Sadece birkaç sponsorlu uygulama ve TECNO’ya ait bazı uygulamalar bulunuyor.

TECNO CAMON 30 Pil Ömrü Ne Kadar?

Son olarak batarya, CAMON 30’un öne çıkan en önemli özelliklerinden biri. 5000 mAh kapasiteli pil, normal kullanımda 1.5 güne kadar dayanabiliyor. Hatta saatlerce video izlediğimiz ve oyun oynadığımız senaryoda bile tam bir günü rahatlıkla çıkarmayı başardı. En güzel tarafıysa kutudan çıkan 70W’lık adaptörle telefon, 0’dan 100’e 1 saate yakın bir sürede ulaşabiliyor. Yani şarjınız tamamen boş olsa bile, dışarı çıkmadan önce yapacağınız 10-15 dakikalık şarj size uzun saatler yetecek demektir.

Sonuç

Evet, genel olarak baktığımızda TECNO CAMON 30, mobil fotoğrafçılığa meraklı olanlar için orta segmentte tercih edilebilecek güzel bir alternatif olmuş. Ayrıca şık tasarımı, canlı ekranı ve uzun pil ömrü de ekstrası. Tüm bunlar için TECNO’nun sizden talep ettiği fiyat ise 18.999 TL. Açıkçası oldukça makul bir fiyat. Unutmadan; TECNO, CAMON 30 serisindeki tüm modeller için resmi olarak 2 büyük Android güvenlik güncellemesi sunacağını belirtiyor. Yani Android 16’ya kadar kafanız rahat olabilir. Bunun yanı sıra en az 3 yıl boyunca yazılım güvenlik güncellemesi de yine TECNO’nun sunduğu avantajlar arasında. Satın almadan önce bunları da göz önünde bulundurmanızda fayda var.

TECNO CAMON 30 hakkında daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli TECNO CAMON 30
Ürün Markası Tecno
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 14
İşlemciMediatek Helio G99 Ultimate
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.2 - 2.0 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2436 px
Grafik İşlemciMali-G57 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera50 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar75 x 165 x 7.7 mm
Ağırlık186 gr.