Robot süpürgeler ilk çıktıkları yıllara göre oldukça gelişti ve zamanla lüks olmaktan çıkıp ihtiyaç haline geldiler. Genel çerçeveden baktığımızda henüz geleneksel süpürgelerin yerini aldılar diyemeyiz, ancak özellikle yeni nesil evlerde varlar, hatta artık geleneksel evlere bile girmiş durumdalar. Bunun sebebi çok açık: Ev temizliğini fazlasıyla kolaylaştırıyorlar, temizlikte yükün büyük kısmını alıyorlar. Öyle ki bu makineler kuru temizliğin yanında yüzeylerde paspaslama işlemi de yapabiliyorlar. Daha da önemlisi geleneksel süpürgelerin ulaşamadığı yatak ve koltuk altı gibi yerlere rahatça ulaştıklarından işin en zor kısmını halledebiliyorlar. Tabii her akıllı ev ürününde olduğu gibi bu kategoride de seçenek çok fazla. Ancak akıllı ev ürünü dendiğinde kalitesinden emin olduğumuz bir seri var; TP-Link’in akıllı ev serisi Tapo. Bugünkü konuğumuz da hem yetenekli hem de nispeten uygun fiyatlı bir seçenek olan Tapo RV20 Mop Plus Robot Süpürge. Tapo RV20 Mop Plus hakkında anlatılacak çok şey var, hepsine birazdan tek tek değineceğiz. Ancak öncelikle kutusundan neler çıkıyor hızlıca bir göz atalım.
Tapo RV20 Mop Plus Kutu İçeriği ve Tasarım Detayları
Kutuda robot süpürgeyi çalıştırmak için ihtiyacınız olan her şey mevcut. Kutuyu açtığınızda ilk olarak 2 adet yıkanabilir paspas bezi ve kullanma kılavuzu bizleri karşılıyor. Ardından robot süpürgenin kendisi, HEPA filtre, temizleme fırçası ve 2 adet yan fırçayı görüyoruz. Onun da altında Otomatik Boşaltma İstasyonu ve 2 adet tek kullanımlık toz torbası yer alıyor, Dolu dolu bir kutu içeriğine sahip.
Burada gözümüze çarpan ilk şey robot süpürgenin Otomatik Boşaltma İstasyonu’nun kompakt boyutu oldu. Üstelik bu boyutuna rağmen içerisindeki haznenin kapasitesi tam 4 litre. Normalde bu boyutlarda en fazla 2 veya 3 litrelik torbalar kullanılıyor, dolayısıyla devamlı değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Ancak RV20 Mop Plus’ın torbasını ortalama 2 ayda bir değiştirmek yeterli oluyor. Ne zaman değiştirmeniz gerektiğini de üzerindeki LED size bildiriyor. Otomatik Boşaltma İstasyonu’nun bir diğer avantajı da 27.000Pa emiş gücüne sahip olması. Gücün bu kadar yüksek olması hem HEPA filtresinin tıkanmasını önlüyor hem de bakteri büyümesini engellediğinden kokuları azaltıyor. Bu arada istasyonun yalnızca tozu otomatik olarak boşalttığını, paspas yaptıktan sonra su haznesini kendinizin boşaltması gerektiğini belirtelim.
Robot süpürgenin kendisi ise görmeye alıştığımız diğer robot süpürgelerin çoğuyla hemen hemen benzer tasarımda. Üzerinde Tapo logosu ve siyah beyaz renkleriyle güzel ve sade görünüyor. Önünde de LiDAR sensörünü görüyoruz. Cihaz bu sensör sayesinde evinizi dakikalar içinde hassas bir şekilde haritalandırıyor ve karanlık koşullarda bile etkili bir şekilde çalışıyor.
Logonun altında 3 adet kontrol düğmesi mevcut. Bunlardan biri temizliği başlatmaya veya durdurmaya, biri robotu istasyona geri göndermeye, diğeri ise noktasal temizliği başlatmaya yarıyor. Noktasal temizliği başlatmak için robotu temizlemek istediğiniz alana yerleştirmeniz gerekiyor, sonrasında kendisi merkezden başlayarak 1,5 metreye 1,5 metre diktörtgen bir alandaki her yeri temizliyor.
Alt kısımda ise düzenli bakım gerektiren bir temizleme fırçası bulunuyor. Eğer evinizde evcil hayvanlarınız varsa, her bir veya iki temizlikten sonra fırçayı kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz; aksi takdirde temizleme performansı düşebilir. Temizleme fırçasına ek olarak alt kısma köşeleri ve kenarları temizlemesi için 2 adet çift taraflı fırça dahil edilmiş. Bu fırçaların kılları bir hayli uzun ve duvar kenarlarını oldukça güzel temizliyor.
Bunların yanı sıra alt tarafta 2’si 1 arada toz haznesi ve su deposu yer alıyor. Evet, her ikisi için de tek bir şeffaf plastik hazne var ve diğer robot süpürgelerde olduğu gibi üstten değil, robotu kaldırarak altından erişiliyor. 2’si 1 arada olması da sizi korkutmasın; zira toz haznesi 350 ml, su haznesi ise 300 ml ile 200 metrekarelik bir alanı temizlemeye yetecek kadar büyük. Bu ev yaklaşık 120 m2 ve temizlik işlemini rahatlıkla tamamlıyor.
Tapo RV20 Mop Plus Uygulama ve Performans
Şimdi, buraya kadar her şey iyi hoş. Peki RV20 Mop Plus’ı nasıl kullanacağız? Elbette ilk başta bir kuruluma ve evinizin haritasını çıkarmaya ihtiyacı var. Bunun için diğer Tapo ürünlerinde olduğu gibi Google Play Store veya App Store’dan Tapo uygulamasını indirip yüklüyorsunuz. Ardından robot süpürgeler listesinden Tapo RV20 Mop Plus’ı bulup eklemeniz başlangıç için yeterli.
Uygulamada izlenecek bir sonraki adım evin haritasını çıkarmak. Bu kısım gerçekten çok hızlı ve zahmetsiz; sadece haritalandırmayı başlatıyorsunuz ve süpürgeyi kendi haline bırakıyorsunuz; robot süpürge üzerindeki MagSlim LiDAR navigasyonlu sensörü sayesinde çok kısa bir sürede tüm evin haritasını oluşturuyor. Haritalandırma işlemi bittikten sonra robotun oluşturduğu odaları bölebiliyor, birleştirebiliyor ve ayrı ayrı isimlendirebiliyorsunuz. Daha da önemlisi birden fazla harita kaydetme imkanınız da var. Böylece dubleks veya daha fazla katı olan bir evde yaşıyorsanız her katı ayrı ayrı kaydedebiliyorsunuz. Bu tarz bir evde yaşayanlar için de araya küçük bir not düşelim; “Temizlik sırasında robot acaba merdivenlerden düşer mi?” gibi bir endişeniz olmasın, sensörü sayesinde böyle bir risk söz konusu bile değil. Hatta tam tersi, düşmek yerine 2 cm’e kadar olan çıkıntıları tırmanma kabiliyetine sahip.
Uygulamaya geri dönersek, bizim en çok hoşumuza giden şey her odaya özel bir temizlik rutini oluşturulabilmesi oldu. Şimdi her odanın zemin tipi ve kir seviyesi doğal olarak farklı. En basitinden -eğer komple halıfleksle donatmadıysanız- banyo ve salonun zemini herkesin evinde farklıdır. Dolayısıyla bunlara özel bir ayar yapmak iyi olacak. Uygulama ayarlarından emiş gücü ayarlanabildiği gibi kullanılacak su seviyesi de değiştirilebiliyor. Örnek vermek gerekirse; salondaki hassas parkeler için düşük, banyodaki fayanslar için yüksek su seviyesi seçilebilir. Veya çok kirli odalar için emiş gücü Turbo olarak ayarlanabilir; bunu evinizin zeminine ve kirine göre kendiniz ayarlayabiliyorsunuz.
Uygulamanın bir diğer güzel yanı da girilmesini istemediğiniz yerlere sanal duvarlar oluşturmaya izin vermesi. Diyelim paspas yapacaksınız ancak odada halılar var. İşte o alana sanal duvar oluşturup halıların ıslanmasını engelleyebiliyorsunuz. Veya robotun, çocuğunuzun oyun alanına girmemesi için o alanı işaretleyip uzak durmasını sağlayabiliyorsunuz. Uygulamadan basitçe bu gibi senaryolar oluşturabilirsiniz.
Yeri gelmişken, robotun hem vakumlama hem de paspaslama performansını çok iyi bulduğumuzu söyleyelim. 2700Pa emiş gücüyle kedi köpek tüyünden toza ve kırıntılara kadar her şeyi çekebiliyor. Paspaslama konusunda da aynı şekilde başarılı. Meyve suyu, sos, reçel gibi tüm lekeleri rahatlıkla çıkarabiliyor.
RV20 Mop Plus, beklendiği şekilde haznesi dolduğunda Otomatik Boşaltma İstasyonu’na giderek içini boşaltıyor. İstasyonun emişi mükemmel, 3-4 saniye içerisindeki tüm pisliği çekmeyi başarıyor. Başta da belirttiğimiz gibi yüksek emiş gücü HEPA filtresinin tıkanmasını önlemede etkili, ancak buradaki tozun da düzenli olarak temizlenmesi şart. Yalnız HEPA filtrenin yıkanabilir olmadığını unutmayın, sadece paspas pedleri yıkanabiliyor. Paspas pedlerini de her temizlikten sonra yıkamak gerekmese de çıkartıp kurumaya bırakmanızı öneriyoruz.
Son olarak robot, 2600 mAh’lik pil ile donatılmış ve TP-Link’in iddiasına göre sessiz modda 3 saate kadar dayanabiliyor. Sessiz mod toz almak için uygun olsa da kirli bir evde yer yer Turbo modu kullanmak tabii ki şart olacak. Sürekli en yüksek modda çalıştırırsanız pili haliyle daha kısa sürede tükeniyor, ancak neyse ki otomatik şarj etme özelliği sayesinde, şarj seviyesi kritik seviyeye düştüğünde kendi kendine şarj istasyonuna gidiyor ve tamamen dolduktan sonra işine kaldığı yerden devam ediyor. Bu anlamda da kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Yani temizlik işini tamamen kendi başına doldur - boşalt şeklinde yapabiliyor.
Sonuç
Evet, doğrusunu söylemek gerekirse Tapo RV20 Mop Plus robot süpürgeden oldukça memnun kaldık. Kullanımı kolay, verimli ve kullanışlı bir cihaz olmuş. Evi temiz tutarken fazladan zaman ve enerji tasarrufu sağladığı açık. Navigasyon sistemi başarılı, emiş gücü yüksek, paspaslama özelliği iyi çalışıyor ve Otomatik Boşaltma İstasyonu da aynı derecede güçlü. Ayrıca Tapo uygulaması, ihtiyaç duyulan her şeye sahip. Fiyat olarak 11 bin TL dolaylarında bulunabiliyor. Barındırdığı özelliklere göre rekabette fiyatını hak ettiğini söyleyebiliriz.