Sony'nin 2016 amiral gemisi kulaklığı Sony MDR-1000X modelinden sonra gelen WH-1000xM2 modeli geçtiğimiz IFA 2017 fuarında ortaya çıkmış ve gerek tasarım gerek özellikleri bakımından bir hayli beğenilmişti. Özellikle gürültü engelleme özelliği ile dikkat çeken 1000xM2, incelediğimiz süre boyunca bu konuda bizden de tam not aldı diyebiliriz. Hatta öyle ki, kulaklık bu özelliği ile Bose QuietComfort 35'ten bile daha iyi duruyor. Peki, bizlere başka neler sunuyor? Hepsinden bu incelememizde bahsedeceğiz.
Tasarım
1000xM2, siyah ve altın renk seçeneklerine sahip. Elimizde altın renkli modeliyle bulunan 1000xM2, kısa bir süre önce incelediğimiz h.ear on 2 Wireless NC'den daha kompakt bir form faktöre sahip. Böylece başınıza taktığınızda, daha kibar bir görüntü sunan kulaklık, elbette konfor anlamında da üst seviye bir kulaklık seti oluyor. Bunu kulak yastıklarıyla olduğu kadar baş üstünü saran yastık tabanıyla da sağlayan 1000xM2, 274 gram ağırlığıyla da çok ağır değil.
Minimalist tasarım ve sahip olduğu gürültü engelleyici özelliği ile business-class da diyebileceğimiz kitleye hitap eden kulaklık, sol tarafta güç ve Bluetooth düğmeleri ile Ambient Sound olarak da bilinen ortam sesi özelliğini aktifleştirebileceğiniz tuş bulunduruyor. Kulaklığın alt tarafında da kablolu kullanım için bir 3.5 mm'lik jak mevcut. Kutu içeriğinde kablosunu da bulabiliyorsunuz. Sağ tarafa baktığımızda, burada da kulaklığı şarj edebileceğiniz microUSB yuvasını göreceksiniz.
Kulaklığın genel tasarımı gerçekten ilgi çekici dursa da, belirtilmesi gereken birkaç nokta var. Kulaklık köprüsü metalden yapılmışken, kulaklığın kolları plastik malzemeden hazırlanmış. Tıpkı kulaklıkları bu kollara bağlayan menteşelerin de olduğu gibi. Bu, muhtemelen genel kullanımda herhangi bir soruna neden olmayacak, ancak bizce tasarımda potansiyel bir zayıf nokta oluşturuyor. Çok fazla kuvvet uygulanırsa, kırılmaya meyilli olduğunu söyleyebiliriz.
Kulaklığın sol tarafına baktığımızda, burada bir N logosu görüyoruz. Bu, kulaklıkta NFC, yani yakın temas özelliğinin bulunduğunu gösteriyor bize. Kulaklığı cihazınıza tanıtmak için, telefonunuzun NFC özelliğinden yararlanabiliyor ve yalnızca dokundurmayla eşleşme işlemini halledebiliyorsunuz. Yine kulaklığın sağ tarafında da dokunmatik kontroller unutulmamış. Parmağınızı sağ kulak ünitesi üzerinde yukarı aşağı veya sağa sola kaydırarak şarkılar arasında geçebiliyor, sesi alçaltıp yükseltebiliyorsunuz. Şarkıyı duraklatma için de çift iki kez vurmanız yeterli.
Birinci sınıf performans
Genel olarak gürültü engelleme özelliğine sahip olan kulaklıklarda, ses volümü konusunda birtakım eksiklikler oluyor. Bunun tam olarak neden kaynaklandığını ifade etmek zor, ancak karşılaştığımız kadarıyla gürültüyü hafifleten kulaklıklar genelde nispeten daha ılımlı ses veriyor. Neyse ki, elimizdeki 1000xM2 modeli bir istisna yaratıyor. Düz ekolayzır ayarlarında yorgunluğa neden olmadan uzun süre dinlenebilir olan kulaklık, bu ayarları optimize ederek daha yüksek ses aralığına ulaşabilmenizi sağlıyor. 1000xM2, mid seslerde yüksek netlik sağlıyor, öte yandan bas seslerin de ağırlıkta olduğunu anlıyorsunuz. Fakat bazı modellerde gördüğümüz gibi şişirilmiş bir bas düzeyinden bahsetmiyoruz.
Kulaklıktan aptX HD standardını destekleyen bir Android cihazda kullandığınızda daha iyi ses alacaksınız, fakat öte yandan iPhone'da denediğimizde de şaşırtıcı deecede iyi sonuç aldığımızı söyleyelim. Android tarafı için, Android Oreo ile başlayan ve her Android cihazda standart gelecek olan LDAC Codec bileşinini destekleyen bir cihaz bulursanız, 1000xM2 ile çok daha mutlu olacağınızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
Fakat elbette gürültü engelleyici bir kulaklığı Hi-Fi setlerin yerini alması için değil, özellikle bu yeteneğini kullanmak üzere tercih edeceğinize göre, bu noktada 1000xM2'in gürültü engelleme başarısının bilhassa yüksek olduğunu belirtmek gerek. Her ne kadar kulaklığı kullandığımız süre boyunca uçakla seyahat etme imkanı bulamamış olsak da, sık sık toplu taşıma, otomobil seyahatlerinde ve ofisimizin özellikle Mecidiyeköy gibi metropolün göbeğinde bulunması avantajından da yararlanarak yayan olarak kullandığımızda, çevre gürültülerinden arındırma konusunda fazlasıyla başarı gösterdiğini söyleyebiliriz. Ha, eğer gürültüyü tamamen kesmek istemiyorsanız, bir yandan müzik dinlerken çevreden de haberdar olmak istiyorsanız, bu noktada da Ambient Sound özelliğini kullanabiliyorsunuz. Bu, özellikle sık seyahat edenler için uçuş anonslarını duymanızda veya yürürken olası kazalara engel olmak için çevreden haberdar olmanızda size özgürlük sağlıyor.
Cihazın ses konusundaki yeteneğine, telefon görüşmelerinizi de bu kulaklık üzerinden yapacağınız için elbette mikrofonunu da dahil etmek lazım. 1000xM2'de çift tarafta mikrofon yer alıyor. Böylece sesinizi karşı tarafa ulaştırmakta güçlük çekmiyorsunuz.
Pil Ömrü
Sony WH-1000xM2, ömrü konusunda da başarılı bir kulaklık seti. Öyle ki, kulaklığı Bluetooth üzerinden kullandığınızda yaklaşık 30 saate kadar pil ömrü alabiliyorsunuz. Bu süre, Bose QuietComfort 35'in pil ömründen 10 saat daha fazla. 30 saatlik aktif kullanım neticesinde şunu söyleyebiliriz ki, bu kulaklığı günde yaklaşık 8 saat boyunca aktif şekilde kullanırsanız, 4 gün sonunda şarj etmeniz gerekecek ki, açıkçası bu müthiş bir rakam.
Peki, şarj etme noktasında nasıl? Kulaklık tam kapasite şarj olmak için sizden yaklaşık 4 saatlik bir süre istiyor. Eğer o kadar vaktiniz yoksa, beklemenize de gerek yok. Zira sadece 10 dakikalık şarjla, bataryayı 75 dakika müzik dinleyebilecek kadar doldurabiliyorsunuz.
Özetle
Sonuç olarak Sony, bu kulaklığı ile çıtayı biraz daha yukarı taşımış. 1000xM2'yi, mükemmel bir kulaklık setinin reziyonu şeklinde tanımlayabiliriz. Ses konusunda harika, gürültü engelleme özelliğinde bir o kadar başarılı ve pil ömrüyle de gayet esnek. Açıkçası kulaklığın şikayet edilebilecek pek bir şeyi yok. Bu haneye sadece kulaklığın tasarım kısmında bahsettiğimiz kırılgan menteşe yapısını yazabiliriz. O da özellikle fiyat etiketi noktasında dikkat çektiği için. Zira 1000xM2, pahalı bir kulaklık seti. Fiyatı ise 1649 TL dolaylarında. O anlamda onu herkesin satın alamayacağı aşikar, ancak alanların da fazlasıyla memnun şekilde kullanacaklarını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.
Kimler Almalı
Gürültü engelleme özelliğine sahip, üst seivye bir kulaklık seti satın almayı isteyen müzikseverler, bütçeleri de biraz genişse, bizce WH-1000xM2'yi gözü kapalı satın alabilirler.
Alternatifleri
Sony WH-1000xM2'ye alternatif olarak Bose QuiteComfort 35'i de yakından inceleyebilirsiniz.