Sony ve oyun dediğimizde aklımıza direkt olarak pek tabii ki PlayStation oyun konsolu geliyor. Özellikle son dönemde PlayStation 5 ile birlikte oyun alanında yeni bir dönemin kapısını aralayan Japon şirket, çok kısa bir süre önce bu alanda farklı cihazlarla da yer alacağının müjdesini vermiş ve INZONE serisini tanıtmıştı. Bu seride şu an 2 farklı oyun ekipmanı kategorisi yer alıyor: Oyun monitörleri ve oyun kulaklıkları. Sony, kuvvetle muhtemel buradaki ürün kataloğunu hızlıca genişletecektir; hepsine zamanla bakarız. Bugün ise INZONE serisinde yer alan 3 oyun kulaklığı modeli de masamızda. INZONE H9, INZONE H7 ve INZONE H3.
3 model de sizlerin de gördüğü gibi gerçekten de tasarımıyla çok şık görünüyor ve tasarım çizgisiyle bize nispeten daha önce incelediğimiz PlayStation Pulse 3D oyun kulaklığını hatırlatıyorlar. Ancak bu modeller daha tok bir tasarıma sahipler ve başınıza takıp kulaklarınıza yerleştirdiğinizde, tamamen kapalı devre, tamamen oyunla baş başa kalacağınız bir hissiyat sağlıyorlar. 3 model de tasarımıyla birbirine çok benzer yapıdalar, çok az farklılıkları var, ortak oldukları nokta ise söylediğimiz gibi konfor.
Her 3 model de 40 mm’lik dome tipi sürücü birimine sahip. Kulak köprüsü, kulak yastıkları başınıza ve kulaklarınıza tam olarak oturuyor ve buralardaki yumuşak deri ve naylon yastıklar sayesinde uzun süre kullanımlarda rahat ettiriyorlar. INZONE H9’da, deri malzeme kullanılırken, INZONE H7 ve INZONE H3 modellerinde naylon yastıklar kullanılmış. Her 3 modelin de sol tarafında ses kontrol butonları yer alıyor ve ayrıca burada yukarı kaldırdığınızda sessize alabileceğiniz bir mikrofon bulunuyor.
INZONE serisindeki H9 ve H7 modelleri kablosuz yapıda tasarlanmış. INZONE H3 ise kablolu yapıda bir kulaklık seti. INZONE H9 ve INZONE H7 ile hem Bluetooth hem beraberinde gelen 2.4 GHz bağlantı sağlayabilen dongle sayesinde, eş zamanlı bağlantı sağlayabiliyorsunuz. INZONE H3’ü ise 1.2 metre uzunluğundaki kablo yoluyla bağlıyorsunuz.
Kulaklıkların özelliklerine geldiğimizde, yine hem benzer özellikler taşıdıklarını hem farklı özellikleri sunduklarını görüyoruz. Mesela en önemli kısım olan ses performansı konusunda 3 kulaklık da şahane işler yapıyor. Bunun arkasında ise 360 Mekansal Ses Teknolojisi var. Bu, özellikle FPS türü oyunlarda önemli bir avantaj sağlıyor. Oyun için 360 Spatial Sound desteğine sahip olan kulaklıklar, bunu size net şekilde hissettiriyor.
Oyun için 360 Spatial Sound’dan PC’de yararlanabiliyorsunuz. INZONE Hub PC yazılımını yükleyerek aktifleştirebileceğiniz bu sanallaştırıcı sayesinde, tamamen kişiselleştirilmiş oynanış için kulak şeklinize göre optimize edilen uzamsal ses elde edebiliyor ve böylece oyun keyfinizi artırabiliyorsunuz.
Oyun performansını deneyimlemek için hem PC’de hem PlayStation 5’te denedik kulaklıkları. PS5'in Tempest 3D sesinden tam olarak yararlanan Resident Evil 2 Remake'te denediğimiz kulaklıklar, sağladıkları atmosfer bir yana, 3D ses konusunda tam olarak bağlayıcı çalışıyorlar. Özellikle bu oyunu bilenler bilir; karanlık, kasvetli, zombi istilasına uğramış bir karakolda dolaşmanın verdiği korku hissi, zombilerin hangi yöne doğru inlediğini ve bize doğru geldiğini duyabildiğimizde 3D ses ile adeta bizi koltuğuza yapıştırdı.
Yine PC tarafında da uzamsal ses ile oyun içindeyken önde, arkada, sağda ve solda doğal boşluk hissi aldığımız kulaklıklarda; çevreleyen ses, küçük ayak sesleri ve silahların yere düşmesi ya da reload sesleri gibi ince seslerin ayrımı sayesinde, düşmanın yerini doğru tespit edebilme imkanı sağlayabildik. Bunun daha çok rekabet gerektiren oyunlarda işinize yarayacağı açık. Mikrofonun ses performansını deneyimlemek adına takım oyunu açısından önemli bir oyun olan CS:GO’da bunun karşılığını fazlasıyla aldık zaten. Kulaklıkların üzerindeki mikrofonlar da son derece hassas çalışıyor. Sorunsuz bir ses iletişimi sağlayabiliyorsunuz. Mikrofonların Discord onaylı olduğunu da söyleyelim.
Elbette kulaklıklar arasında burada bir fark var, onu da belirtmek lazım: INZONE H9 ve INZONE H7 modellerinde bu mikrofon çift yönlü olarak tasarlanmış, INZONE H3’te ise tek yönlü. Bu özellik, dış seslerin azaltılmasını, kullanıcı sesinin karşı tarafa daha net şekilde ulaşmasını sağlıyor. Yani 3 kulaklığın mikrofonlarını kendi özelinde değerlendirdiğimizde, INZONE H9 ve INZONE H7’nin mikrofonlarının ses iletim performansının INZONE H3’e kıyasla daha iyi olduğunu söylemek lazım. Bir diğer fark da oyun sesi ve sohbet sesi arasındaki dengeyi yine H9 ve H7 modellerinde kurabiliyorsunuz, H3’te ise ikisi ortak kanaldan veriliyor.
Evet, ses konusunda fazlasıyla keyifli modeller olmuş. Ancak buraya kadar anlayabildiğiniz kadarıyla bunlardan INZONE H9 modeli performans ve özellik bakımından en zengin model. Zira INZONE H9’da diğer modellere kıyasla farklı olarak gürültü engelleme özelliği de var. Aktif gürültü engelleme özelliği taşıyan INZONE H9, böylece oyun oynarken, müzik dinlerken ya da film izlerken çevre gürültülerinden tamamen arınmanızı sağlıyor. Bunu isterseniz açıyorsunuz, isterseniz kapatıyorsunuz. Zaman zaman anlık olarak çevrenizi duymak için de Ortam Sesi Modu’na alabiliyorsunuz. Böylece dış sesleri duyabilir ve çevreden istediğiniz an haberdar olabilirsiniz.
INZONE H9, sesi engelleme konusunda iyi bir iş çıkarıyor. Yaptığımız testlerde gürültü engelleme özelliğinin daha önce incelediğimiz Razer Opus'tan çok daha iyi olduğunu gördüğümüzü rahatlıkla söyleyebiliriz. Kulaklıkta herhangi bir ses açmadan gürültü önleme özelliği aktifleştirdiğinizde, çevredeki fan sesleri ya da televizyondan gelen sesleri minimuma indiriliyor; oyuna girdiğinizde ya da bir müzik açtığınızda ise bu sesler de tamamen kesiliyor ve yaptığınız şey ne ise, tamamen onunla baş başa kalıyor ve böylece atmosfere dalış yapıyorsunuz.
Peki, H9 ve H7 kablosuz yapıda olduğu için bir zaman sonra şarja ihtiyaç duyacaklar. Her 2 kulaklığın pil ömrü de hayli uzun. INZONE H9 modeli, gürültü engelleme modu kapalı halde 32 saate kadar pil ömrü sağlayabiliyor. INZONE H7 ise 40 saate kadar oynatma süresi sunuyor. Bunlar da bir oturuşta bitiremeyeceğiniz süreler zaten, o anlamda gayet uzun ömürlü olduklarını söyleyebiliriz. Şarhj olma hızları da yüksek, o konuda da endişeniz olmasın. 10 dakika hızlı şarh ile 1 saatlik oynatma süresi elde edebiliyorsunuz. Birkaç saat takılı kaldıklarında da zaten tam kapasite şarj oluyorlar.
Sonuç
Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde INZONE H9, INZONE H7 ve INZONE H3 gerçekten de farklı seviyelerde gayet başarılı kulaklıklar olmuş. Konfor anlamında 3 kulaklık da çok rahat davranıyor, ses performansı konusunda da oldukça başarılılar. Elbette aralarında ufak farklılıklar olması gayet doğal, burada bütçenize göre seçiminizi yapacaksınız. INZONE H9’u şu an 7 bin TL dolaylarında bir fiyatla bulabiliyorsunuz. INZONE H7 ise 6 bin TL dolaylarında. Eğer bütçeniz bu kadar elvermiyor ise o halde INZONE H3 modeli daha cazip olabilir, zira onun fiyatı 2 bin TL dolaylarında.
Sony INZONE H9 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sony INZONE H7 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sony INZONE H3 hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sponsorlu İçerik