Her ne kadar öldü, ölüyor, ölecek dense de masaüstü bilgisayarlar yoluna tam gaz devam ediyor. Özellikle core oyuncular için değişmez platform olan masaüstü bilgisayarlar, son dönemde gelen yeniliklerle beraber bir kez daha alevlendi ve hem işlemci hem anakart hem de ekran kartı tarafında piyasa yeniden hareketlendi. Biz de elimize geçtikçe bilgisayar bileşenlerini incelemeye devam ediyoruz. Bunlar arasında sıkça uğrayan parçalar genellikle ekran kartı, anakart, RAM ve disk olsa da, bu defa çok nadir gelen parçalardan biriyle sizlerleyiz. Bugün SilverStone'un Tundra TD03-E CPU fanını değerlendireceğiz.
Sıvı soğutmalı tasarım
Bugün elimizde SilverStone'un Tundra TD03-E CPU fanı bulunuyor. Sıvı soğutmalı yapıda tasarlanan Tundra TD03-E, üzerinde 12 cm boyutunda çift PWM fan bulunduruyor. 120 mm'lik iki fanın ortasında ise 159 mm'lik bir radyatör yer alıyor. Radyatörden çıkan borular, su bloğuna gidiyor. Bu noktada su bloğunun tabanının da bakır alaşımdan oluştuğunu söyleyelim.
Kurulumu gayet kolay olan Tundra TD03-E, tüm gerekli parçaları kutu içeriğinde sunuyor. Daha önce hiç CPU fanı takmadıysanız bile kurulum kitapçığını karıştırarak çok kısa sürede kurulumu tamamlayabiliyorsunuz.
Intel tarafında LGA775, 115x, 1366, 2011 ve 2011-v3 yongalarını, AMD tarafında ise AM2, AM3, FM1 ve FM2 yongalarını destekleyen fan, 2500 RPM tam devirde çalışabiliyor. Ses seviyesiyle de 18 ila 35 dBA arasında çalışan fanın, tam test detaylarını birazdan ileteceğiz.
Tundra TD03-E, tasarımıyla çok çarpıcı olmasa da, ışıklandırmadan da geri kalmamış. Nikel kaplı soğutma bloğu mavi LED'le parlayarak biraz da olsa renklendirilmiş. Bilindiği gibi bazı CPU fanları hem sıvı bloğuyla hem fanlarıyla da renklendiriliyor. Tundra TD03-E, bu anlamda biraz daha sade tasarlanmış.
Test ve performans
Tundra TD03-E'yi biz Asus'un 2011-v3 soket yapısındaki anakartı X99-A'da deneme şansı bulduk. Test sistemimizdeki Intel Core i7-5960X işlemcinin üzerine yerleştirdiğimiz Tundra TD03-E, testimiz süresince gayet iyi bir performans gösterdi. Performans izlenimlerimize geçmeden önce sizlerle test sistemimizin detaylarını da paylaşalım.
Tundra TD03-E'yi deneyimlediğimiz süre boyunca gerek ses seviyesi gerek işlemci sıcaklığı noktalarında gayet memnun kaldığımızı söyleyebiliriz. Sistem boştayken 25 derece civarlarında seyreden işlemci sıcaklığı, tepe noktada ise 42 dereceye kadar yükseldi. Elbette bu normal kullanım senaryosunda geçerli değerler. Normal senaryoda ve işlemcinin yüzde 98'inin kullanıldığı durumlarda 47 derecelik sıcaklıklar tepe noktamızı oluşturdu. Ancak hız aşırtma gerçekleştirerek aldığımız sonuçlarda tepe sıcaklığın 70 dereceleri gördüğünü söylemek gerekiyor ki, bu da Tundra TD03-E için gayet makul bir sonuç değil. Muadilleri arasında en iyi dereceyi sunmuyor belki, ancak gerilerde de değil. Tundra TD03-E'nin fiyat/performans olarak gayet iyi bir yerde olduğunu söylemek gerekiyor.
Ses seviyesinden de bahsetmek gerekirse, tek fan çalışırken 25 dBA seviyesinde seyreden Tundra TD03, çift fanla beraber 48 – 50 dBA'li bulabiliyor. Bununla beraber yük altında ve fanların yüzde 100 performansta çalıştığında biraz ses çıkarttığını söyleyebiliriz.
Özetle
SilverStone Tundra TD03-E sıvı soğutmalı fan, gayet başarılı bulduğumuz bir işlemci fanı oldu. Kolay kurulumuyla ve performansıyla beğendiğimiz Tundra TD03-E, eğer abartılı tasarımlı fanlardan daha sade alternatifler arıyorsanız, tasarımıyla da sizi cezbedebilir. Tundra TD03-E, fiyatıyla da gayet makul bir fan. SilverStone Tundra TD03-E'yi şu an piyasada yaklaşık 300 TL fiyat etiketiyle bulabilirsiniz.
Kimler Almalı
Çift fanlı ve geniş radyatörlü bir CPU fanı arayanlar sıvı soğutmalı SiverStone Tundra TD03-E'yi yakından inceleyebilirler.
Alternatifleri
Tundra TD03-E'ye alternatif olarak biraz daha uygun fiyata Dark AquaForce W120'yi de inceleyebilirsiniz.