Bu objektifin sağladığı süper geniş açı sayesinde fotoğraflarınızda sınır tanımayın!
SLR dünyasında üreticiler belki biraz kafa kafaya gelmemek için, belki de kullanıcı ihtiyaçlarını farklı değerlendirdikleri için, bire bir aynı özelliklere sahip ürünler ortaya koymaktan kaçınıyor. Bu aslında sektöre dinamizm de getiriyor. Sigma 10-20mm de bazı eksileri olsa da toplamda çok ilginç ve dikkate değer bir
objektif.
Kırpma faktörü ve DSLR makineler
Tam çerçeve (full frame) algılayıcıya sahip fotoğraf makineleri için üretilen objektiflerin fokal değerleri, daha küçük bir algılayıcı kullanan DSLR gövdesine takılınca, kenarlar ve köşeler algılayıcı nispeten küçük olduğu için çekilen fotoğrafın dışında kalır. Algılayıcının tam çerçeveye kıyasla ne kadar küçük olduğu ise kırpma faktörünü belirler. Örnek vermek gerekirse, Canon EOS 5D (algılayıcı boyutu: 35,8 x 23,9mm) tam çerçeve bir makinedir. Bu makineye taktığımız bir 24- 70mm'lik zum objektif, bize 24-70mm'lik bir aralık sağlar. Fakat aynı 24-70mm'lik objektifi örneğin EOS 450D'ye takarsak (algılayıcı boyutu: 22,2 x 14,8mm) algılayıcılar arasındaki boyut farkı yüzünden pratikte elimize 24x1,6= 38,4 – 70x1,6= 112mm'lik bir zum aralığı geçer. Fark edeceğiniz gibi 38-112mm'lik objektifimiz, artık geniş açı olmaktan çıkmış, tele olma yolundadır. Bu itibarla satın almayı düşündüğünüz objektifin pratikteki fokal uzunluğunu iyi hesaplamanız gerekir.
Sigma 10-20mm F/4-5.6 EX DC HSM, kırpma faktörüne sahip dijital makineler için üretilmiş bir objektif olduğundan (ismindeki DC yerine DG olsaydı tam çerçeve uyumu da olacaktı) belirtilen 10-20mm değerleri, (yaklaşık 5000TL'den başlayan tam çerçeve makineleri bir kenara bırakırsak)pratikte elinize geçecek fokal uzunluğunu gösteriyor.
Sonuç : Doğru kullanıldığında çok etkileyici sonuçlara imza atabilen bu objektif, adeta kadrajınıza bir dünya mekân sığdırıyor.
Bu objektif kimlere hitap ediyor ?
2006 TIPA (Technical Image Press Association) en iyi objektif ödüllü ürünün adındaki EX (Excellence) Sigma'nın üst kalite ürün grubunu simgeliyor. HSM (Hypersonic motor) ise netleme sırasında ses çıkmasını önleyen ve hızlı netleme sağlayan özel bir motor sistemine sahip olduğunu. Başarılı netleme performansına ek olarak, sağlanan yüksek çözünürlük (keskinlik) dikkate değer. Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM, geniş açı değil, "süper geniş açı" sınıfında bir zum objektif. Dolayısıyla bu ürün, makinenizde sürekli takılı kalacak genel amaçlı bir objektif değil. Sağlanan süper geniş açı yüzünden özellikle 10mm'de kolayca fark edilebilecek bir geometrik bozulma (distortion) kolayca fark ediliyor (bir kısmı yazılımla düzeltilebiliyor). Bu bağlamda örneğin portre çekimleri için tasarlanmayan bu objektif, manzara fotoğraflarında ya da çeşitli iç mekân çekimlerinde coşuyor. Bazı durumlarda rahatsız edici olabilen süper geniş açı deformasyonunun kenarlarda yarattığı eğim, manzara çekimlerinde dramatik etkiyi artıracak şekilde, perspektif hissini güçlendirerek, izleyeni adeta içine çekiyor. Size de "bu fotoğrafı ben çektim" diyerek övünmek kalıyor.
Yeri gelmişken sadece sahip olduğu karakteristik geniş açı deformasyonu yüzünden bu objektifi satın alan geniş bir hayran kitlesi olduğunu da belirtelim. Bu objektifle dar mekânları, başarılı bir şekilde kadraja adeta "tıkıştırmak" mümkün. Büyük bile olsa oturma odanızın köşesinde durup vizörden baktığınızda tüm mekânı gani gani kadrajda görebilirsiniz. Kavrama ve tutuş önemlidir Süper geniş açı objektifler arasında başarılı bir aralığı kapsayan Sigma 10-20mm, içsel netleme (IF) yapısına sahip olduğu için netleme sırasında uzayıp kısalmıyor. Ayrıca filtre takılan ön kısım da hareket etmiyor. Bu çok iyi bir özellik, zira böylece polarize filtre kullanırken sıkıntı yaşamıyorsunuz.
EX serisi olmasının bir sonucu olarak bu objektifin tutuş ve malzeme kalitesi açısından güven verdiğini söylemek mümkün. Deneme çekimlerimizde ergonomik açıdan bizi rahatsız etmeyen Sigma 10-20mm, oldukça rahat bir kullanıma sahip.