Dünyanın en hızlı ekran kartı elimize geçmişken test etmeden gönderemezdik. Teste Call of Duty 4 ile başladık. 1.920 x 1.200 Fulll HD çözünürlükte bile saniyede 98 kare gösterebilen kart gücünü çekinmeden ortaya koydu. Company of Heroes'da da benzer çözünürlükte saniyede 337 kare gösterebilen kart en yakın rakibine 80 kare fark atarak açık ara birincilik kürsünse oturdu. Yine yaptığımız sentetik testlerde de en yüksek skorları elde eden kart "Dünyanın en hızlı ekran kartı" unvanını fazlasıyla hak ediyor. HD 4870 X2'de bir özellik daha var ki bu kartı satın alan kullanıcıların aslında geleceğe de yatırım yaptıklarının bir belgesi gibi. CrossFire Sideport diye adlandırılan bu teknoloji iki GPU arasında doğudan 5 Gbps iletişim kurulmasını sağlıyor. Fakat bu teknoloji şu anda AMD tarafından devreye sokulmadı. Firma olası bir nVidia atağı durumunda bu teknolojiyi devreye sokarak hiçbir masraf yapmadan ek performans elde etmeyi umuyor. nVidia yakın zamanda mutlaka ATI'nin amiral gemisine bir cevap verecektir, ancak işi oldukça zor görünüyor. ATI, 4870X2 ile rakibiyle arasındaki farkı oldukça açmış görünüyor.
Dünyanın en hızlısı
HD 4000 serisi hakkında anlatacaklarımız buraya sığmayacak kadar uzun. Ana konuda HD 4870 X2 olduğuna göre, bu kartın test sonuçlarından ve özelliklerinden bahsedelim: HD 4870 X2'nin ilk olarak Dünyanın en hızlı ekran kartını olduğun belirtelim. Üzerinde iki adet RV 770 grafik yongası taşıyan kart, yine 1 milyar 912 milyon
transistöre sahip. 2 GB grafik belleği bulunan kartın bellek aktarım arabirimi ise 2 x 256 bit olarak toplamda 512 bit'ten oluşuyor. 750 MHz çekirdek frekansına sahip kartın bellek frekansı ise 3.600 MHz.
Kartın kutu içeriğine göz attığımızda kullanma kılavuzu, sürücü CD'si, 3DMark Vantage, Power DVD ve DVI, HDMI ve S-Video adaptörlerinin yanında 2 adet CrossFire köprüsü ve bir de TV Out kablosu yer alıyor. İki adet DVI çıkışı bulunan kartın boyutunun da 30 cm civarında olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Karta biraz daha yakından baktığımızda iki adet güç girişinin olduğunu görüyoruz. Yine bellek modülü olarak Hynix'i tercih eden Sapphire, bu bellekler ile 1 GHz hızlara ulaşabiliyor. Bu da saniyede
toplamda 4 Gb hıza denk geliyor. Yine kartın üzerinde iki adet GPU'yu birbirne bağlayan PLX firmasına ait PEX 8647 yongasını görüyoruz ki, bu yonga karta PCI Express 2.0 desteği kazandırıyor.
...ve testler başladı
Dünyanın en hızlı ekran kartı elimize geçmişken test etmeden gönderemezdik. Teste Call of Duty 4 ile başladık. 1.920 x 1.200 Fulll HD çözünürlükte bile saniyede 98 kare gösterebilen kart gücünü çekinmeden ortaya koydu. Company of Heroes'da da benzer çözünürlükte saniyede 337 kare gösterebilen kart en yakın rakibine 80 kare fark atarak açık ara birincilik kürsünse oturdu. Yine yaptığımız sentetik testlerde de en yüksek skorları elde eden kart "Dünyanın en hızlı ekran kartı" unvanını fazlasıyla hak ediyor.
HD 4870 X2'de bir özellik daha var ki bu kartı satın alan kullanıcıların aslında geleceğe de yatırım yaptıklarının bir belgesi gibi. CrossFire
Sideport diye adlandırılan bu teknoloji iki GPU arasında doğudan 5 Gbps iletişim kurulmasını sağlıyor. Fakat bu teknoloji şu anda AMD tarafından devreye sokulmadı. Firma olası bir nVidia atağı durumunda bu teknolojiyi devreye sokarak hiçbir masraf yapmadan ek performans elde etmeyi umuyor. nVidia yakın zamanda mutlaka ATI'nin amiral gemisine bir cevap verecektir, ancak işi oldukça zor görünüyor. ATI, 4870X2 ile rakibiyle arasındaki farkı oldukça açmış görünüyor.
Sonuç: Dünyanın en hızlı ekran kartını satın almak için tek ihtiyacınız iyi bir güç kaynağı ve sağlam bir cüzdan.
Özetle
Dünyanın en hızlı ekran kartını satın almak için tek ihtiyacınız iyi bir güç kaynağı ve sağlam bir cüzdan.