Günümüzde bilgisayar kullanıcılarının en büyük can kurtaranlarından biri SSD’ler. Basit bir örnek vermek gerekirse yüksek okuma ve yazma hızlarıyla sizlere hızlı işlem yeteneği kazandırıyorlar. SanDisk Extreme V2 de makul bir fiyata yüksek hız, veri şifreleme ve dış etkenlerden koruma sunan taşınabilir bir harici SSD. O halde gelin bu SSD’nin detaylarına yakından bakalım.
Extreme V2, SanDisk'ten tanıdığımız ve güvendiğimiz tüm özellikleri bir araya getiriyor. Bu model, kauçuk kaplamasıyla sağlam, ufak yapısıyla da son derece taşınabilir. Kutudan çıkar çıkmaz farklı oyun konsolları ve işletim sistemleri için kullanıma hazır. V2 modelini diğerlerinden ayıran en önemli özellik, dosya okuma ve yazma konusunda inanılmaz derecede hızlı olması. Peki, neden V2 diyoruz? Çünkü bu güncellenmiş versiyon, eski modele göre daha hızlı. Hızlı veri yedekleme ve hareket halindeyken hızlı okuma sağlamak için performans 5 Gb/sn'den 10 Gb/sn'ye çıkarılmış.
SanDisk Extreme V2 SSD Tasarımı Nasıl?
Extreme V2, orijinal modelden biraz daha büyük. 63 gram ile de oldukça hafif, çantanıza atıp unutabilirsiniz. Tasarım anlamında önceki nesil Extreme SSD ile tamamen aynı görünüyor. Yuvarlatılmış köşeleri ve eğimli kenarları olan küçük siyah bir levha şeklinde ve bir köşesinde turuncu çerçeveli karabina halkası var. Alt kenarda ise USB Type-C bağlantı noktası yer alıyor.
Extreme V2, silikon kauçuk kaplaması sayesinde 2 metreye kadar düşürmelere karşı dayanıklı yapıda tasarlanmış. IP55 korumasıyla da kuma ve suya karşı bir miktar koruma sağlıyor. İçindeki disk zorlu koşullara karşı dayanıklı olsa da onu uzun süre suda bırakmayın. Çünkü Extreme V2, çoğu harici SSD'de olduğu gibi bağlantı noktası kapağından yoksun. Yani cihazın içine su girebilir.
SanDisk burada güvenliği de önemli ölçüde yükseltti. Artık eski 128 bit yazılım şifrelemesiyle ilişkili yavaş aktarım hızlarını beklemek zorunda değilsiniz. AES 256 bit donanım hızlandırmalı şifreleme desteği, kullanımı kolay parola güvenliği sağlayarak SSD'yi hassas verileri yanlarında taşıyanlar için uygun hale getiriyor.
SanDisk Extreme V2 SSD Performansı Nasıl?
SanDisk'in Extreme v2'si USB 3.2 Gen 2 desteğine sahip ve 500 GB, 1 TB, 2 TB ve 4 TB kapasitelerde geliyor. Bizim test ettiğimiz 500 GB’lık olan model. Bu NVMe SSD, 1050 MB/sn okuma ve 1000 MB/sn yazma hızları sunabiliyor.
Bu hızı ölçmek için CrystalDiskMark test yazılımını kullandık. Extreme V2 burada sağlam bir performans gösterdi. Okuma hızı açısından 1.052 MB/s ve yazmada 994 MB/s hız sağladı. Bu sayede 100 GB'lık bir dosyayı yaklaşık 3 dakikada aktarabilirsiniz.
Extreme v2'yi performans anlamında epey iyi bulduk. Disk, yük altındayken sıcaklıkla başa çıkma konusunda da iyi. Hem yazma önbelleğinin boyutunu hem de önbellek dolduğunda performansı ölçmek için yaptığımız testlerde SSD, çoğu durumda serin kaldı. Testlerimiz sırasında kapasitesinin yarısına kadar üzerine veri yazdığımızda yüzey sıcaklığı 45 santigrat derecenin altındaydı.
Ufak da bir dipnot ekleyelim, yüksek hızlar istiyorsanız kutu içinde çıkan Type-A ve Type-C kabloları kaybetmeyin. Çünkü bunlar USB 3.2 Gen 2 destekli kablolar.
Sonuç
SanDisk'in Extreme V2 ürünü, sürekli hareket halinde olan içerik oluşturucular ve gezginler için tasarlanmış dayanıklı, taşınabilir ve güçlü performans sunan bir NVMe SSD. Yolculuğunuz nereye olursa olsun, Extreme V2 her seferinde hata vermeden yanınızda çalışmaya hazır bekliyor. Verilerim çalınacak diye korkmanıza da gerek yok çünkü donanım hızlandırmalı 256 bit AES şifrelemesi üst düzey koruma sağlıyor. Kısacası taşınabilir, kullanımı kolay ve hızlı bir SSD istiyorsanız SanDisk Extreme V2 modeline bakabilirsiniz.
Bu arada son olarak ufak da bir hatırlatma yapalım. Geçtiğimiz 31 Mart günü dünyada World Backup Day yani Dünya Yedekleme Günü olarak kutlandı. Verilerin zarar görmesi veya kayba uğraması çok sık karşılaşılan bir durum. Dolayısıyla olası veri kayıplarını geri getirmek için düzenli aralıklarla veri yedeklemesi yapmanız yararınıza olacak. Siz de sahip olduğunuz kıymetli verilerinizi yedeklemeyi unutmayın.