USB bellekler uzun zamandır hayatımızın bir parçası. Eskiden daha sık kullanılır olsa da, internet bağlantısı hızı arttıkça kullanımı aynı ölçüde düşüyor elbette. Fakat daha uzun yıllar bizimle olacağı açık. Öte yandan onlar da hıza ayak uyduruyor ve gelen yeni arabirim standartlarıyla revize ediliyorlar. USB 2.0'lardan USB 3.1'lere terfi ettiğimiz şu dönemde, çoğu kullanıcı artık USB 3.0'dan aşağısını tercih etmiyor. Yine son dönemde, üreticilerin USB belleklere ek yetenekler kazandırdıklarını da görüyoruz. Bunlar arasında hem USB hem microUSB arabirimleriyle çift taraflı hizmet sunan modeller olduğu gibi, bugün elimizdeki SanDisk Connect Wireless Stick gibi, kablosuz ağ destekli USB bellekler de mevcut. Peki, SanDisk Connect Wireless Stick nasıl çalışıyor ve bize neler sunuyor? Şimdi daha yakından bakalım...
Nelere sahip?
Tipik bir USB bellekten fark yaratmayan bir tasarıma sahip olan Connect Wireless Stick, şık bir yapıda tasarlanmış. Üst yüzeyi elmas hissi veren bir malzemeyle kaplanan bellek, şeffaf bir kapağın da sahibi. Parmak boyunda olan bellek, hemen kenarında ona kablosuz yeteneği kazandıran bir güç butonu bulunduruyor.
Elimizdeki Connect Wireless Stick, 64 GB kapasitesinde. Elbette 16, 32 ve 128 GB gibi farklı kapasite seçenekleriyle de bulunabiliyor. Fakat onu şu an USB 3.0 arabirimiyle bulmak mümkün değil. Evet, bellek USB 2.0 standardını destekliyor ne yazık ki. "Ne yazık ki," diyoruz, zira özellikle USB 3.0 hızıyla tanıştıktan sonra USB 2.0 standardı veri transferi noktasında gerçekten de çok zayıf kaldı. O nedenle Connect Wireless Stick'in en belirgin eksiği olarak USB 2.0 arabirinde olmasını gösterebiliriz.
Nasıl çalışıyor?
Connect Wireless Stick, temel olarak bir USB bellek, fakat onu özel ve tercih edilesi kılan şey, aynı zamanda kablosuz depolama alanı olarak kullanabilecek olmanız. Andorid veya iOS marketten mobil cihazınıza indirebileceğiniz Connect Drive uygulamasını kullanarak hızlıca Connect Wireless Stick'e bağlanabiliyor ve içindekilere erişebiliyorsunuz.
Üç cihaza aynı anda bağlanabilen ve her birine dosya aktarımı yapabilen Connect Wireless Stick, bu anlamda büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor. Diskin içeriğini tamamen uygulama üzerinden yönetebiliyorsunuz.
İlk etapta şifresiz olarak açılan Connect Wireless Stick, isterseniz dosyalarınıza şifreli erişim de sağlayabiliyor. Uygulama zaten hem kolay anlaşılabilir hem kapsamlı şekilde hazırlanmış. Ayarlar kısmından cihazın depolama alanına şifre atayabiliyor, cihazın uykuya geçiş süresini belirleyebiliyor veya yedekleme gibi operasyonları yönetebiliyorsunuz.
Evet, az önce "uykuya geçişten" bahsettik zira cihazın bir pil ömrü var. Aktif kullanımda 4.5 saatlik bir pil ömrü sunan Connect Wireless Stick, bu süresiyle her ne kadar günlük kullanımlar için kendine yeterli bir ömür biçse de, yine de fazladan bir cihazı daha şarj etme fikri kulağa hoş gelmiyor. Halihazırda cep telefonu ve akıllı saatleri her gece yatarken şarja takarken, USB belleği de şarja takma fikri hoş değil. Elbette bu, cihazı her gün düzenli olarak kullandığınız senaryolarda geçerli. Ancak tam ihtiyacınız olduğunda şarjının tükenmiş olduğunu görmek de pek sevimli bir tablo değil. O nedenle cihaz için ikinci eksimiz de buradan geliyor.
Diğer yandan Connect Wireless Stick'i şarj etmek zahmetsiz. Bilgisayarınızın USB portuna takarak şarj edebiliyorsunuz ve yaklaşık 2 saatlik bir sürede şarj olabiliyor.
Özetle
Kablosuz erişim sağlamasıyla klasik USB belleklerden fark yaratan SanDisk Connect Wireless Stick, bu anlamda hem kullanım kolaylığı sağlıyor hem performanslı çalışıyor. Cihazın en belirgin eksisi ise USB 2.0 arayüzüyle gelmesi. USB 3.0'la gelse ve kablosuz alandaki performansını fiziksel bağlantı transferiyle de perçinlese harika olurdu. Umarız USB 3.0'lı sürümü çok gecikmez...
Kimler Almalı
SanDisk Connect Wireless Stick'i, bir USB bellekten çok daha fazlasını arayanların tercih edebilir.
Alternatifleri
Sandisk Ultra Dual USB Drive'a alternatif olarak Sony USM-SA1 USB sürücüsünü de tercih edebilirsiniz.